Nick van Adrichem
- vrijdag 26 augustus 2022
Die vraag stel ik mezelf dit keer op papier, maar die vraag hoorde ik gisteren ook in de club gewoon aan tafel.
“Gewoon mee blijven geven” zei Henk, met een lachend gezicht (waar ik toch ook flink wat frustratie door heen zag). “Zodat we volgend jaar weer wat goede jaarlingen op het oude duivenhok kunnen plaatsten” ging hij verder.
En dat is ook mijn gedachte Henk,gewoon ervaring op laten doen en verder wekelijks proberen je niet te ergeren aan de uitslagen. Als ik naar alle andere afdelingen kijk dan zie ik gelukkig nergens dit toch werkelijk belachelijke fenomeen, dat we hier in Zuid-Holland zien groeien. Natuurlijk vind je best wel ergens iemand die 100 jonge duiven meegeeft, maar nergens zijn er zoveel hokken die meer dan 100 duiven meegeven en hokken die zelfs wekelijks boven de 200 duiven meegeven en die hun duiven daardoor allemaal groepsgewijs thuis krijgen.
Ieder normaal denkend mens zal begrijpen dat er tegen groepjes duiven met dezelfde bestemming niet te vliegen valt. En zeker niet als die ook nog eens als eerste wekelijks gelost worden. Wat er nu plaats vindt heb ik jaren terug al voorspeld. Diegene die jaren terug met 100 jonge duiven speelde en door numeriek overwicht alles overheerste en toen gezien werd als een uitzondering heeft nu zelfs meer dan 200 jonge duiven mee.
Andere liefhebbers zagen destijds namelijk ook wat voor grote voordelen er aan groot numeriek overwicht zaten en gingen dit gedrag kopiëren. Gevolg, ondanks dat er ook in Zuid-Holland best wat duiven zijn verspeeld kijk je werkelijk je ogen uit hoeveel duivenliefhebbers er zijn die nu nog steeds boven de 100 jonge duiven inkorven. En aangezien er best wel een kostenplaatje aan inkorven van zoveel duiven hangt komen er ook meer specialisten die alleen met jonge duiven spelen.
In krimpen aan de Lek hebben ze nu een lid die alleen met jonge duiven speelt en wij in Lekkerkerk hebben er ook één bij gekregen die alleen met jonge duiven speelt. In krimpen a/d Lek korfde die jonge duivenspecialist 152 jonge duiven in voor de eerste vlucht en vloog hij de 1e 24 prijzen en bij de eerste 60 prijsduiven had hij er 54. Bij ons in Lekkerkerk korfde de jonge duiven specialist de eerste vlucht 137 jonge duiven in. Daar viel de overheersing gelukkig nogal mee.
Dit fenomeen gaan we nu steeds meer krijgen ,totale overheersing van het jonge duivenspel door specialisatie. Ik durf te stellen dat alleen het kostenplaatje wat hier aan hangt voor 98 % van de liefhebbers gewoon niet op te brengen is. En dan heb ik het nog niet over de tijd die er in gaat zitten. De liefhebbers die nu met meer dan 200 duiven vliegen kweken er vaak meer dan 300.
Kortom ik benijd liefhebbers in andere afdelingen die nog gewoon de 1e 100 duiven in hun afdeling verdelen over 50 liefhebbers. Hier in Zuid-Holland rayon oost vliegen 2 liefhebbers gewoon samen bijna 50 prijzen van de 1e 100 in de afdeling (en beginnen met de eerste 7 ) en dat tegen bijna 10.000 duiven.
En dan ook nog even over mijn eigen duiven. Dat de motivatie voor dit spelletje niet hoog ligt moge duidelijk zijn. Maar we blijven duivenliefhebber tot op het bot en hopen op de wat verdere vluchten toch nog wat te kunnen laten zien. Onze duiven kwamen prima, maar hebben 14 dagen stil gezeten en dat is niet bevorderlijk voor de prestaties. Een week overslaan is voor een jonge duif funest. We hadden het plan om onze duiven afgelopen woensdag een lapje te geven maar de regen verhinderde dat en toen zijn ze zomaar de mand in gegaan. Ze gingen prima de mand in en trainde echt goed maar kwamen niet goed op de uitslag. Eigenlijk heel logisch en was te verwachten.
Wat opviel, de jonge duiven hadden extreem dorst en zaten daarna behoorlijk lang in elkaar. Ze gingen prachtig weg en als je dan dat spul na thuiskomst ziet zitten, dan denk je wel een waar ben ik eigenlijk mee bezig.
We hopen in ieder geval op betere tijden en we vertrouwen er op dat die betere tijden er ook zullen komen.