Nieuws

dinsdag 23 april 2024

AFRICHTING METTET AFGELAST

Beste Sportvrienden,

De weersvooruitzichten voor komende woensdag 24-4-2024 vanuit Mettet zijn dermate slecht waardoor  we besloten hebben deze africhting af te lassen.

Hoe het zich nu laat aanzien zal het aankomstgebied bij begin van de dag nog redelijke condities geven, maar in en rondom losplaats geeft men de hele dag regenachtig weer aan, met daarbij de verwachting van diverse regenfronten op de route.

Allemaal ingrediënten die een goede africhting niet mogelijk maken, dus vandaar het besluit om af te lassen.

Met vriendelijke groet,

Lossingscommissie Oos-Brabant

dinsdag 23 april 2024

olie

Heb je weleens het etiket van producten zoals knoflookolie bekeken? Vaak bevatten ze ingrediënten zoals sojaolie en koolzaadolie, samen met 2% knoflook. Waarom zou je 17 euro betalen voor een flesje van 500 ml sojaolie, terwijl sojaolie meestal slechts 1 euro per liter kost? Deze vraag heeft een eenvoudig antwoord: je kunt het zelf maken! In dit artikel zal ik je laten zien hoe je je eigen knoflookolie kunt bereiden, en je zult verbaasd zijn hoe makkelijk het is.

Waarom zelf maken? Nou, om te beginnen bespaar je geld, en het geeft je de volledige controle over de kwaliteit van de ingrediënten. Bovendien is het een bevredigend gevoel om je eigen culinaire creaties te maken voor je duiven. Het is belangrijk op te merken dat sommige mensen mijn recepten gebruiken om hun eigen producten te maken en zelfs geld te verdienen door het duur te verkopen, dus waarom zou je het niet zelf maken?

Laten we beginnen met het basisrecept voor zelfgemaakte knoflookolie, maar wees gerust, je kunt ook experimenteren met andere smaakmakers zoals oregano, tijm of zelfs bietensap.

Wat heb je nodig:
1 liter koudgeperste plantaardige olie bijvoorbeeld soya olie
2 bollen knoflook (of andere smaakmakers naar keuze)

Bereidingswijze:
Snijd de knoflook fijn of bereid de andere smaakmakers voor. Je kunt experimenteren met verschillende smaken om je eigen unieke olie te creëren.
Voeg de fijngesneden knoflook (of andere smaakmakers) toe aan de 1 liter koudgeperste plantaardige olie.
Verwarm de olie en de knoflook in een pan op laag vuur. Het is belangrijk om de olie niet te laten koken, maar enkel te verwarmen tot de knoflook zacht is geworden. Dit proces helpt de smaken van de knoflook in de olie te laten trekken. Maar ook om je eigen kruidenolie lang houdbaar te maken.
Laat de olie afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze gaat zeven. Gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de olie te filteren en de stukjes knoflook (of andere smaakmakers) eruit te halen. Je mag het ook gewoon laten zitten als je slechts kleine hoeveelheden maakt wat snel op is, laat ik aan jezelf over.
Giet de gezuiverde olie in een donker flesje. Het gebruik van een donkere fles helpt de olie te beschermen tegen licht, wat de kwaliteit kan verminderen.
Bewaar de knoflookolie op een koele, donkere plaats. Het is ideaal om het in de koelkast te bewaren om de houdbaarheid te verlengen.

Nu heb je je eigen heerlijke knoflookolie, volledig naar jouw smaak. Mocht je het voor jezelf willen gebruiken. Neem dan olijfolie i.p.v soya olie en je kunt het ook zelf gebruiken i.p.v. aan je duiven te geven. Je kunt deze olie gebruiken bij het koken, als dressing voor salades, of als smaakmaker voor allerlei gerechten.

Het is ook belangrijk op te merken dat je kunt experimenteren met andere oliën in plaats van sojaolie. Bijvoorbeeld, als je lijnzaadolie gebruikt, voeg je gelijk omega 3, 6 en 9 toe aan je eigen olie, wat extra gezondheidsvoordelen kan bieden. Het zelf maken van dergelijke producten is niet alleen kostenefficiënt, maar stelt je ook in staat om de ingrediënten naar jouw smaak aan te passen. Dus waarom zou je nog de hoge prijzen betalen voor kant-en-klare producten als je ze gemakkelijk zelf kunt maken? Probeer het eens en ontdek de voordelen van DIY-knoflookolie. Laat even weten of je het gemaakt hebt, zou ik leuk vinden.


By Ome Willem / duivenhouden.com

maandag 22 april 2024


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 19 april 2024 | week 16
 


Voorwoord


Vooraf
U bent van mij gewend dat ik wekelijks wat uitgebreider aandacht schenk aan een aantal onderwerpen. Dat is deze keer anders. Ik benoem kort de onderwerpen. Bij de meeste onderwerpen komt u via een link bij de uitgebreide tekst. 

Herindeling en de toekomst van onze sport
Deze week is er via vele fronten aandacht voor dit onderwerp. In deze Op (de) Hoogte vindt u alle informatie hierover. Daarnaast ontvangt iedere liefhebber deze week het Spoor der Kampioenen met ook daarin alle informatie.

Communicatie
Na het lezen van de informatie over de herindeling en de toekomst vraagt u zich wellicht af of er meer aandacht aan het werven van nieuwe leden geschonken kan worden. Ook daar is aan gedacht. Volgende week presenteren wij het communicatieplan 2024-2028.

Roofvogelproblematiek
In de Op (de) Hoogte van vorige week stond een artikel van het NPO Bestuur over de overlast door roofvogels. Inmiddels is er contact geweest met Vogelbescherming en de Werkgroep Roofvogels en is het genoemde document gedeeld met de Werkgroep Roofvogels. Het eerste positieve bericht is dat de Werkgroep Roofvogels negatief adviseert over het plaatsen van nog meer nestkasten voor slechtvalken. Ik verwacht op korte termijn een gesprek, uiteraard houden wij u op de hoogte. Daarmee is het niet langer nodig om overlast van roofvogels te melden. 

Ladies League 
Verderop in deze Op (de) Hoogte informatie over de Ladies League 2024. Daarnaast een oproep aan alle verenigingsfunctionarissen: plaats de naam van de Ladies in het betreffende veld in Winver of elke andere versie van het rekenprogramma van de vereniging. 

Persbericht 'Waarom is postduiven houden zo'n prachtige hobby'
Alle verenigingen hebben het persbericht 'Waarom is postduiven houden zo'n prachtige hobby' ontvangen met het verzoek om na het komende weekend bij de plaatselijke weekbladen aandacht te vragen voor onze prachtige duivensport. Stuur zelf een passende en lokaal herkenbare foto mee. Als alle verenigingen meedoen, kan iedere Nederlander lezen hoe geweldig het houden van postduiven is. Dat is een kleine moeite. Ik verwacht dat alle verenigingen meedoen, onze sport is het meer dan waard!

NPO Uitslagen Dashboard 
De uitslagen (Duif en Grootmeester) van alle vlieggebieden die gelden voor de Nationale Kampioenschappen zijn te vinden en te volgen via het NPO Uitslagen Dashboard. Ook via de button op de website van de NPO is het dashboard te openen. Dank aan Compuclub voor de realisatie van het NPO Uitslagen Dashboard.
Opmerking: op dit moment staan de sponsoren van de NPO Grand Prix vluchten 2023 er nog op met logo. 

Veel succes bij de start van het Nationale vliegprogramma 2024!

 
Ben Geerink
voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Herindeling afdelingen en duivensport anno 2030 


In Het Spoor der Kampioenen deze week veel aandacht voor de herindeling van de afdelingen en de duivensport anno 2030. Als bestuur vinden we het erg belangrijk dat alle liefhebbers goed geínformeerd worden over de aanleiding, het doel en de plannen. Alle leden van de NPO ontvangen daarom deze week editie 12 van Het Spoor per post. En via onderstaande buttons delen we drie artikelen uit deze editie:
Link naar digitale versie Het Spoor week 12
 

LADIES LEAGUE

Start van het vliegseizoen
 

Names het NPO Bestuur - Annette Espeldoorn-Dokter 

Aankomend weekend start officieel het vliegseizoen 2024 en daarmee ook de Ladies League. Na een mooie huldiging op de Olympiade in Maastricht (zie foto’s) kunnen wij ons weer richten op een nieuw seizoen. 

Aanpassingen Ladies League 2024
In overleg met Compuclub hebben wij enkele aanpassingen gedaan voor de Ladies League seizoen 2024. Een kampioenschap berekenen voor de Ladies League over 11 verschillende afdelingen en de daarbij behorende vlieggebieden is erg lastig. Dit komt mede doordat er in sommige vlieggebieden te weinig deelname is voor de Ladies League. Daarom kiezen wij er voor om dit jaar:
 • Per afdeling één Ladies League uitslag te maken voor de NPO kampioenschappen, daar waar twee losplaatsen zijn zullen dit twee uitslagen zijn waaruit de punten gehaald worden
 • Kampioenschap 1:10 
 • Per onderdeel zal er 1 aftrekvlucht zijn
 • Er zullen per onderdeel 5 kampioenen zijn en 5 duifkampioenen
 • De onderdelen zijn Vitesse- Midfond- Eendaagse Fond- Jong en Marathon.
 
Link naar volledige artikel 'Start van het vliegseizoen'
 

WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata- en tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld.    
Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Nieuws vanuit the Dutch Golden Classic 2024 


Door Wim Vos 

Jawel, we gaan weer vliegen en zelfs het weer werkt mee. Gelukkig hebben we nog even tijd om onze jonge duiven goed voor te bereiden. Dat geldt ook voor de duifjes die zijn aangeschaft op de 4 verkopingen van de Dutch Golden Classic. U weet wel het jaarlijkse evenement wat in Zuid-Holland wordt verspeeld in 5 samenspelen. Dit jaar wordt het alweer de 19e keer dat dit georganiseerd wordt. Daar nemen rond de 125 liefhebbers uit Nederland, België en Engeland aan deel. Onder hen veel topliefhebbers die elk  2 duifjes aanleveren voor de verkopingen in maart. Die verkopingen brengen een mooi bedrag op wat de organisatie volledig kan besteden aan een reusachtige prijzenpot. 
Lees hier verder
 
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Ik heb een Duitse duif gemeld. Waarom duurt het zo lang voordat ik hier wat op hoor?
 
Een Duitse duif kan rechtstreeks bij de Duitse Bond of via ons aan de Duitse Bond worden gemeld. De Duitse Bond informeert de liefhebber niet rechtstreeks dat er een duif is gemeld. Dit doen zij via het blad ‘’Die Brieftaube’. De ontvangen ringnummers worden gepubliceerd in de eerstvolgende uitgave van dit blad. De liefhebbers houden dit in de gaten om te kijken of er een duif van hen is gemeld. Omdat ‘Die Brieftaube’ om de 14 dagen wordt uitgegeven, kan het voorkomen dat pas twee weken na de door de Duitse Bond ontvangen melding het ringnummer gepubliceerd wordt.
 
Dan is het te hopen dat de eigenaar het opmerkt en reageert hij/zij snel. Wij ontvangen ‘Die Brieftaube’ op ons kantoor. We kunnen nakijken of het ringnummer is gepubliceerd.
Mocht de eigenaar niet reageren, dan is hieronder uitgelegd hoe een Duits duplicaat aan te vragen. Deze tekst komt uit ‘Die Brieftaube’.
 
Korte vertaling: een brief sturen naar de Duitse Bond waarin is aangegeven welk ringnummer het betreft en in welke editie van het blad het is gepubliceerd.
 
Gegevens Duitse Bond:
Verband Deutscher Brieftaubenzüchter E.V.
Katernberger Strasse 115
D-45327 Essen
Duitsland
Tel. 0049 020187224
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

ALGEMEEN

NPO Uitslagen Dashboard: handige button op Homepage

Onlangs introduceerden we de eerste versie van het NPO Uitslagen Dashboard. Inmiddels is er een aantal verbeteringen doorgevoerd én is het dashboard ook eenvoudig bereikbaar via een aparte button op de Homepage.

Werk in uitvoering
Het Dashboard is volop in ontwikkeling. Komende weken werken we aan de puntjes op de i. Zijn er zaken die opvallen of missen? Laat het weten door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We verzamelen de feedback en bespreken dit met CompuClub om te zien of en hoe dit verwerkt kan worden. 

Terug naar inhoudsopgave

NPO Uitslagen Dashboard
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).


Pigeon.com

Terug naar inhoudsopgave

Actueel overzicht bonnenverkopen
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

AGENDA

Activiteiten in het land


Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten

 

21 april | Stg. Marathon Noord | Soest

Stichting Marathon Noord. Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com.

Terug naar inhoudsopgave

 

PROMOTIE DUIVENSPORT

NPO Update verstuurd aan secretarissen: aandacht voor start van het seizoen
 

Door Gerrit Knol

Aan het begin van het jaar heb ik aan de lezers van het Spoor gevraagd om reacties over het gebruik van de toolkit van de NPO en de promotie rondom de Olympiade. Ik kreeg feedback van Kees Grinwis te Ouddorp hoe zij daarmee omgegaan zijn. Mooi om te zien dat we aan promotie blijven doen. Dat leidde mij tot de volgende inspiratie.
 
Om e.e.a. een vervolg te geven en aan onze buitenwacht te laten zien dat de sport nog volop leeft, heb ik in overleg met NPO bijgaand artikel opgesteld. Dit artikel is verstuurd via een NPO Update naar alle secretarissen met het verzoek dit bericht, aangevuld met lokale informatie / uitslagen  en een leuke foto naar de plaatselijke (week)krant.
 
Als iedere club hier gehoor aan geeft kunnen we op deze wijze onze sport weer eens mooi voor het voetlicht brengen. De tekst is kant en klaar, u hoeft hem alleen aan te vullen met uw clubgegevens. Indien het succesvol verloopt zal ik in de loop van het seizoen, wanneer er een passend moment is, nogmaals het voortouw hiervoor nemen.
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 18 april 2024
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

 

2024

 • 1 mei 2024 - Extra NPO Ledenraad (herindeling / duivensport anno 2030
 • 23 november 2024 - NPO Ledenraad
   

2025

 • 8 maart 2025 - NPO Ledenraad
 • 22 november 2025 - NPO Ledenraad
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

vrijdag 19 april 2024

silentking

Hierbij een overzicht van een groot aantal mogelijkheden voor iedereen die de komende maanden zijn duiven af wil richten voor de grote fond.

Op 4 zondagen:
5 mei Niergnies - 12 mei Roye - 19 mei Pont St. Max - 26 mei Pont St. Max.
Vrachtprijs Niergnies € 0,80 . Roye en Pont St. Max € 0,90.

Inkorven op de zaterdagen voorafgaand en los op de zondagen zo vroeg mogelijk. (Ent bewijzen meebrengen).

Velddriel, Laarstraat 6, 5334 NS, tussen 16.00 en 18.00 uur.
Oosterhout, Beneluxweg 63-65 4904 SJ, tussen 18:30 en 19:30 uur

Info over het inkorven in Velddriel: Albert Poulisse 06- 54324649
Info over het inkorven in Oosterhout:Gert van den Bogaard 06-19403993


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Op 5 zaterdagen Melun:

(afstand Hank – Melun ongeveer 380 km.)
11 mei Melun - 18 mei Melun - 5 mei Melun - 1 juni Melun - 8 juni Melun.
Vrachtprijs € 1,10 per duif. (Ent bewijzen meebrengen).Inkorven op de vrijdagen voorafgaand in Hank, Wegrestaurant NAPOLEON,
Keizer Napoleonweg 11, 4273 LB, tussen 11.00 uur en 16.30 uur.
Informatie over het inkorven in Hank: Toon Verkooijen 06-30891046

vrijdag 19 april 2024

ZLU

 

ZLU oostbrabent

vrijdag 19 april 2024

oostbrabant

Geachte voorzitters en secretarissen van de bij Oost Brabant aangesloten verenigingen,
 
Zoals we aangegeven hebben op onze ALV, heeft het NPO bestuur een discussie gestart over een mogelijke herindeling van de afdelingen in Nederland. Onlangs hebben we het concept stappenplan ontvangen (zie bijlage). De kiesmannen van onze afdeling zijn uitgenodigd voor een bijzondere ledenraad van de NPO op 1 mei 2024. Wij zullen hieraan meewerken, want ook wij zijn van mening dat een herindeling noodzakelijk is door het ledenverlies waar ook wij mee worden geconfronteerd. Voor een efficiënte organisatie en uw spelplezier (voldoende concurrentie) kunnen we niet anders. Of de nieuwe gebieden moeten zijn zoals de NPO definieert is voor ons een vraag. We denken dat er ook andere mogelijkheden zijn.
 
De eerste mijlpaal betreft het definitief vaststellen van de grenzen van de nieuwe afdelingen. Een van de belangrijke aandachtspunten is de mening van onze leden op dit punt. In bijgaande notitie kunt u zien dat de NPO ons voor die discussie koppelt aan afdeling 4, 8 en 9. Met name de laatste is voor ons niet duidelijk, maar dat terzijde. Voor alle duidelijkheid, voor ieder besluit moeten we de mening van onze verenigingen kennen en zullen we voor besluitvorming een bijzondere ALV moeten uitschrijven. Iedere afdeling heeft een zelfstandige eigen status van rechtspersoon en uiteindelijk beslist u de richting, niet de NPO vanuit een top down benadering.
 
Echter om dit voor te bereiden, moeten we uw mening kennen over een aantal onderwerpen. Vandaar bijgaand een korte enquête over dit eerste punt, het vaststellen van de nieuwe grenzen. Deze geeft richting aan de discussie op 1 mei. Voor alle duidelijkheid: het betreft hier een vraag uitsluitend over de organisatorische indeling en dus niet over vlieggebieden, vliegprogramma’s, lossingsplaatsen e.d. . Graag uw mening op korte termijn (indien mogelijk voor 21/4) maar uiterlijk 25/4 via e mail. Voor alle duidelijkheid het gaat hier alleen om de afdelingsgrenzen, niet over 1 of 2 lossingsplaatsen, vliegprogramma of wat anders. Meer informatie is te vinden op de NPO website https://www.duivensportbond.nl/herindeling. Op dit enquête verdeling is ruimte om uw persoonlijke opmerkingen te maken.
 
Geert Schuurmans
Voorzitter Afd. Oost Brabant

vrijdag 19 april 2024

martin

Vandaag vlogen we de eerste vitesse vlucht van het seizoen vanuit Biergies (129 km).Alhoewel we 64 vliegduiven op ons hok hebben zitten, spelen we de eerste vluchten alleen met onze weduwmannen. De doffers komen dus wekelijks thuis met een beloning in hun broedbak en zo hopen we de motivatie hoog te houden en de duivinnen later te brengen op de eerste midfondvlucht. Met de duivinnen hopen we dan te vlammen op de dagfondvluchten.

De weduwmannen moeten het dus nu doen. Toen ik vrijdag de weersverwachting voor zaterdag zag had ik het wel even moeilijk om de duivinnen thuis te laten. Ze trainen zeker zo goed als de doffers en zijn ook in dezelfde conditie. Maar als je een bedrijfsplan maakt dan moet je dit ook uitvoeren. Er werden dus 32 weduwmannen ingekorfd waar we vertrouwen in hadden. De doffers trainen goed en worden meer en meer weduwnaars.

De duiven werden gelost om kwart voor tien en we wisten dat het een heel snel vluchtje zou worden. Jochem was er al lekker vroeg, Pascal moest werken en Nico is nog herstellende van een val van zijn bromfiets. Dus het was heel rustig achter op onze plaats. We hadden beiden een figurita in onze hand en zo speurde we het luchtruim af. Toen ik op een gegeven moment recht omhoog keek zag ik daar als condors 4 duiven draaien. “Daar komen ze” riep ik luidkeels en ik probeerde ze naar beneden te roepen, niet realiserende dat ze veel te hoog zaten om mijn stem te horen.

Het duurde tergend langzaam voordat ze beneden waren en op de klep landden. Terwijl ik weer omhoog keek zag ik van alle kanten overal duiven aan komen steken en vallen. We klokten de helft (16) van onze duiven in 2 minuten en in 10 minuten waren er 29 van de 32 thuis.

We maakten een prachtige uitslag en in ons nieuwe samenspel stonden 2485 duiven en daar maakten onze duiven een mooie serie 31-33-35-41-75-101-103-150-154-155-157-158-173-174-175-210-232-243 enz. We vlogen 26 van onze 32 weduwnaars in de prijzen en werden daardoor 1e Grootmeester in ons nieuwe samenspel. Daar zijn we gewoon erg blij mee. Zeker omdat het een razendsnel kort vluchtje was waar ik nu bepaald geen specifieke duiven voor heb zitten. We kijken al weer uit naar de volgende vlucht vanuit Quievrain. Jammer dat we nog een week moeten wachten!

donderdag 18 april 2024

 

De moderne samenleving wordt gekenmerkt door een sterke focus op het individu en zijn of haar eigen behoeften en verlangens. Het lijkt soms alsof veel mensen vergeten dat we deel uitmaken van een groter geheel. Het onderwerp saamhorigheid is daarom misschien wel actueler dan ooit tevoren. Saamhorigheid is het gevoel van verbondenheid en solidariteit met anderen. Het gaat om het besef dat we samen sterker staan dan alleen. Het is de bereidheid om elkaar te helpen, te steunen en te respecteren. In de vorige columns over dit onderwerp, werd door de liefhebbers die ik in deze columns aan het woord liet aangegeven, dat de saamhorigheid binnen de duivensport helaas op veel plaatsen te wensen overlaat. De hoofdpersoon van deze column probeert op zijn eigen bescheiden manier een beetje saamhorigheid in de duivensport terug te brengen, vandaar dat ik hem onlangs een bezoekje bracht. Het betreft de 59 jarige Reinier Antonissen uit Raalte.

 
Renier

Reinier is met postduiven opgegroeid en er zijn ook altijd al postduiven in zijn leven geweest. Zijn vader Jan was in de jaren zeventig en tachtig zeer succesvol en genoot ook landelijk grote bekendheid. Ruim 20 jaar werden er grote overwinningen behaald op het ouderlijk adres in Raalte waar Reinier nu nog steeds, samen met zijn broer woont. Vader Jan is kort na de tweede wereldoorlog gestart met postduiven en de eerste grote successen kwamen in de jaren zestig met voornamelijk Tourniers die rechtstreeks bij de grootmeester in Lommel werden gehaald. Later kwamen daar andere duiven bij, onder andere van Eijerkamp. Een zeer bekende duif uit de jaren zeventig was de 71-369242 die de “Schrik van Salland” werd genoemd. Nadat deze doffer in 1973 de beste midfondduif van Nederland (WHZB) was geworden, werd hij in 1974 de 3e beste midfondduif WHZB en in 1975 de 2e beste midfondduif van Nederland. Je zal maar zo’n klasbak bezitten. De bekers, tegeltjes en foto’s uit deze periode worden door Reinier nog altijd zorgvuldig bewaard. Zelfs de oude kweekboeken zijn er nog.

In 1977 is Reinier zelf ook met duiven begonnen. Eerst in combinatie met zijn vader, maar later had hij ook zijn eigen duiven. Toen zijn vader in de jaren 80 een hersenbloeding kreeg kwam de verzorging van de duiven steeds meer bij Reinier en zijn moeder te liggen. De successen werden toen geleidelijk aan wel wat minder. Maar ook in de jaren 90 werden door Reinier en zijn moeder regelmatig mooie uitslagen behaald, zoals de 4e Superstart snelheid bij de Gouden duif en twee maal een zeer vroege duif op nationaal München. Na het overlijden van zijn moeder werd de animo om te blijven spelen met de duiven geleidelijk aan steeds minder. Het oude soort van zijn vader werd steeds meer vervangen door andere duiven, maar dat kwam de prestaties niet ten goede. De afgelopen 15 jaar heeft Reinier nog nauwelijks meegedaan met de wedvluchten. En gekweekt heeft hij de afgelopen twee jaar ook niet meer. Hij overweegt om dit jaar met de navluchten weer mee te doen, nadat hij zijn duiven van de zomer dan zelf veelvuldig af heeft gericht.

Reinier is jarenlang actief in de vereniging geweest. Tot twee jaar geleden was hij nog penningmeester van de club. Ook was hij jarenlang ringenadministrateur van de club en heeft hij ook nog een jaar of zes in het kringbestuur gezeten. Het sociale contact binnen de duivensport zou hij niet graag missen. Hij is ook zeer actief op Facebook waar hij een duivengroep heeft met de naam “Duivenclub pv De Blije Duivenvrienden en innen”. De groep heeft 1500 leden. Reinier hoopt dat de leden van deze groep er leuke en interessante dingen op plaatsen waar de liefhebbers blij van worden. Een nobel streven! Een mooi gebaar van Reinier is dat hij elke keer wanneer er 500 nieuwe leden bij zijn gekomen een nieuwe spoetnik verloot. Inmiddels heeft hij dus al 3 spoetniks weggegeven. De laatste keer is hij deze zelf samen met zijn broer helemaal in Zeeland wezen brengen.

 
Renier2

Ondanks dat Reinier niet actief meevliegt bezorgen de duiven hem veel levensvreugde. Hij kan zich geen leven zonder duiven voorstellen. Zo lang hij leeft zullen er duiven zijn zegt hij, tenzij hij ze niet meer verzorgen kan. Hij blijft ook lid van zijn vereniging al zou hij besluiten helemaal met het vliegen te stoppen. Hij is lid van de Postduif in Raalte. Deze club heeft nog 17 leden waarvan er 15 nog met de duiven spelen. Reinier merkt hier wel bij op dat de helft van de leden boven de 80 is. Het oudste lid is de 89 jarige Henk Voskes, die nog altijd zijn partijtje meeblaast.

Zoals gezegd probeert Reinier met zijn facebookgroep iets te doen aan het verbeteren van de saamhorigheid in de duivensport. Vanuit die groep probeert hij gezamenlijke activiteiten te organiseren. Een busreis naar Lier lukte helaas niet omdat er te weinig animo was. Hij heeft nu plannen om een barbecue in het najaar te organiseren. Hopelijk lukt dit hem wel. Ik wens hem daarbij veel succes!

donderdag 18 april 2024

2duiven

Duivenhok schoonmaken is een terugkerend karwei. De ene vind het vervelend de ander doet het graag. Sommige reinigen hun hok twee keer per dag, andere maken het duivenhok maar één keer per jaar schoon. Wat vind jij prettig dat is wellicht het belangrijkste er zijn verschillende wegen naar Rome.

Duivenhok schoonmaken

Hoe je je duivenhok gaat schoonmaken is jou zaak. Zorg ervoor dat je hok niet gaat stinken en dat het niet vol komt te zitten met vliegen en ander ongedierte. Belangrijkste is dat er een ventilatie is waardoor stank en ongedierte niet in je duivenhok wilt blijven.

Elke dag schoonmaken

Heb je een klein hok zou ik je adviseren om gewoon iedere dag je duivenhok even schoon te krabben. Stel dat je een hok van drie meter hebt is het echt zo gebeurt. Je hok blijft schoon en fris. En laten we eerlijk zijn. Vind jij het prettig om in een smerig duivenhok te staan. Wellicht is dat nog wel de beste maatstaaf. Zodra je zelf niet graag in je duivenhok bent van weg de stof en vuiligheid. In dat geval is het tijd dat je je hok gaat schoonmaken.

Één keer per week schoonmaken

Heb je weinig tijd omdat je altijd maar aan het werk bent. Snap ik best dat je niet elke dag je duivenhok kan schoonmaken. Je moet het jezelf dan wat makkelijker maken. Dat kan wanneer je roosters op de bodem van je duivenhok neerlegt. Stront en vuiligheid zakt dan door het rooster. Je duiven kunnen er niet bij zodat je niet bang hoeft te zijn dat je posten binnen de kortste keren een worminfectie oplopen of andere enge ziekte. Belangrijk is wel dat je een goede ventilatie hebt in het hok. Zodat de stront snel droogt en daardoor reukloos wordt.

Één keer per jaar schoonmaken

Echt waar er zijn duivenmelkers die liever met hun duiven spelen dan het hok schoonmaken. En ook die duivenmelkers vliegen uitstekend met hun dieren. Dus of je nu dagelijks je hok schoonmaakt of bijna nooit. Het schijnt weinig uit te maken voor de resultaten.

Droge mestmethode

Eens per jaar schoonmaken noemen ze ook wel eens de droge mestmethode. Het woord zegt het al het duivenhok moet kurkdroog zijn. Door een laag erwtenstro of beukensnippers over de vloer te gooien wordt dit effect bereikt. Roosters kan natuurlijk ook. Maar wat wellicht nog beter helpt is een mechanisch ventilatiesysteem aan te brengen. Ook makkelijk om zelf te doen.

 

By Ome Willem \ duivenhouden.com

Subcategorieën

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40