Petrus Stas
- zaterdag 13 maart 2021
Even kennis maken, ik ben Frans Rondags uit Spouwen gehuwd met Anita Olefs en samen zijn wij de ouders van Gert Rondags en ook nog van twee dochters. Er wordt van de eerste tot de laatste vlucht gespeeld tot een goede 600km. Ik ben werkzaam bij Sappi Lanaken.
Enkele uitslagen 2020:
- 1e & 3e OLYMPIADE AS cat. A
- 1e algemeen kampioen Limburg
- 1e provinciale asduif halve fond zowel met oude en jaarse (14e nat.)
- 2e provinciale asduif oude snelheid (10e nat.)
- 2 x gouden duifwinnaar
De duiven werden begin december gekoppeld, zowel de 24 kweekkoppels als de vliegers. Enkele dagen (2 à 3 dagen) na het leggen werden de eieren van de kwekers onder gestoken bij de vliegduiven.
De kwekers kunnen dan dadelijk beginnen aan een nieuw nest waarvan ze dan zelf de jongen groot brengen. Dat de kweek goed meegevallen is blijkt uit het aantal jongen, 2 maal werden er 44 jongen gespeend. En door samen kweek met Lenaers Rigo werden er nog 10 stuks bijgezet, wat het totaal op 98 stuks brengt. Bij Rondags is het belangrijk zoveel mogelijk vroege jongen te hebben om ze degelijk te spelen (testen). Deze jongen bepalen dan snel de waarde van een kweekkoppel. Daar de meeste kweekduiven nogal jong van leeftijd zijn en daar de Rondagse snel willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, dit systeem. Enkel superkwekers is hier een lang leven beschoren. Voor aanvang van het kweekseizoen werden de duiven onderzocht door Vincent Schroeder, alles was in orde, zoals ieder jaar wordt er toch een 10 daagse kuur tegen paratyfus gegeven. Er volgt nadien geen inenting noch voor vliegers of kwekers. Als de duiven met jongen van 8 dagen liggen, wordt toch nog een 5 daagse tricho kuur gegeven.
Belichting
De duivers worden 10 dagen voor het koppelen bijgelicht en de duivinnen 7 dagen. Het bijlichten gebeurt tot de jongen 7 à 8 dagen oud zijn. Met het korte bijlichten voor de koppeling streeft men naar een gelijkmatige leg, tussen de 8 à 12 dagen lagen hier immers alle koppels met eieren. Het spenen gebeurt hier op vroege leeftijd, op 16 à 17 dagen verhuizen ze samen met de duivinnen naar het jongeren hok. Door het vroeg spenen zullen ze ook vroeger leren alleen eten en drinken en zo krachten sparen van de ouders. Dit is belangrijk voor de vliegduiven. Daar het spel hier totaal weduwschap is, dan zijn krachten sparen belangrijk. Nadat de duivinnen terug in de ren geplaatst zijn wordt opnieuw een 10 daagse kuur gegeven aan de vliegduiven tegen paratyfus. Ook nu wordt er niet geënt.
Voederschema
Na het speelseizoen en tot de laatste pennen volgroeid zijn, krijgen de duiven hier volle bak kweek Beyers galaxy te eten. Nadien krijgen ze galaxy light en dit TOT de jongen 4 à 5 dagen oud zijn en pas dan wordt er terug overgeschakeld op de kweekmengeling en dit tot ze los komen te zitten. Na de eerste parakuur kregen de duiven wekelijks een 3 tal dagen vitaminen en levulac vlokken van Schroeder. Ook komt er curol en myebol van Comed over het eten. Bij het vochtige weer van de laatste tijd werd er veelvuldig gebruik gemaakt van hokwit, dit samen met stopmite. Dit geeft het voordeel van vochtopslorpend te zijn en een luizenwerend effect te hebben. En het brengt ook nog een gezonde en verfrissende geur op de hokken.
Stas PJ