Petrus Stas
- vrijdag 10 januari 2025
Voor mij is de kweektijd misschien wel de mooiste tijd van het jaar. Ik zal dit jaar voor het eerst van mijn leven niet zelf kweken.
Ik weet nog niet hoe het voelt om zelf niet aan de wieg te staan van mijn nieuw geboren vliegduiven. Gelukkig zijn Pascal en Jochem bevlogen liefhebbers die er alles aan zullen doen om onze nieuwe vliegploeg perfect op te kweken.
We zijn dagen bezig geweest om de koppels op papier te koppelen. Verleden week hebben we bij Jochem de eerste koppels samen gezet en dat ging perfect binnen enkele minuten lag alles heerlijk te kroelen in hun broedschotels.
Gisteren op 5 dagen lag er al het eerste eitje en de meeste duivinnen lopen al zwanger te zijn.( openstaan en ietsje hoge rug). Op 31 december net na de middag hebben we bij Pascal ook gekoppeld maar daar ging het wel wat moeizamer.
Jochem had de laatste week bijgelicht en Pascal niet en dat verschil was duidelijk te merken. De duiven bij Jochem keken echt uit om gekoppeld te worden en die bij Pascal waren een soort van verbaasd dat ze bij elkaar gezet werden. Maar de duiven bij Pascal voelde ook prima aan en die komen gewoon wat later op eieren.
Leuk dat sommigen confraters en hun navolgers het hebben over specifieke kweekduiven en dito vliegduiven. En allerlei theorieën over kweek en vliegogen lanceren ,waar de meeste liefhebbers niets van snappen. De eieren van de vliegduiven worden de laatste jaren meestal weggegooid en die van oude stoffige kwekers en waardeloze internet aankopen worden onder de vliegduiven gelegd.
Waarom ? Omdat duivenliefhebbers over het algemeen trendvolgers zijn en geen trendsetters. Met andere woorden ze gebruiken zelf hun verstand niet maar pikken van alles en iedereen wat op en voeren dat uit.
Als je een modale duivenliefhebber bent met niet al te veel duiven, kweek dan ook van je vliegduiven! Dat is jouw toekomst en als je de belasting voor de vliegduiven te groot vindt, kweek dan in ieder geval met de helft van je beste vliegduiven en laat ze dan bijvoorbeeld allemaal één jong grootbrengen.
Ik heb jarenlang overal geselecteerd en gekoppeld en de slechtste troep vond je vaak bij de kwekers. En op hokjes met late jongen die nog niet in de mand hadden gezeten. Op het vlieghok zaten vaak veel betere duiven want daar was de “mand” als selecteur al veelvuldig aan het werk geweest. En grote fouten zoals veel te lange armen, slechte ogen ,slechte constitutie en slechte kelen waren vaak al op de eerste de beste rot vlucht door “mand” uitgeselecteerd.
We kunnen ook absoluut niet zonder kweek hok want ook elke top duif is na een aantal jaar uitgevlogen en die topduiven moeten op eigen hok weer voor nieuwe toppers gaan zorgen.
Van gepensioneerde eigen topduiven weten we veel meer dan van alle aangekochte duiven bij elkaar.
Zal dit proberen uit te leggen:
Eigen prestatie duiven hebben gepresteerd op jouw locatie, jouw hok en met jouw systeem. Kortom die duiven passen bij jou. Met zulke duiven kun je vooruit op het kweekhok dat geeft zekerheid en dat weet je vaak niet van aangekochte duiven.
Want woon jij als liefhebber ook “precies kat in het bakkie “ in de vlieglijn? Zoals de meeste verkopers! Beschik jij ook over een super huisvesting voor je duiven (waar soms een paar honderd vliegduiven zijn gehuisvest)? Of heb je een paar simpel hokjes in de tuin ?
En krijgen jouw duiven ook minstens twee keer per week medicatie ? Of geef jij wat natuurlijke bijproducten om de boel gezond te houden?
En ben jij in staat op sommige tijden bijna dagelijks met jouw duiven te rijden? Of heb je gewoon een baan en ben je blij dat je voor je werk wat tijd aan je duiven kunt besteden?
Ons eigen gras is vaak groener dan we denken, maar we moeten onze ogen wel goed open houden om dat (in) te zien! Dus vergeet niet van je beste vliegduiven te kweken want dat worden uiteindelijk ook je beste kwekers!
Martin