Vincent Hoogerwerf


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 15 maart 2024 | week 11
 


Voorwoord

Terugblik Ledenraad
Afgelopen zaterdag vond de Voorjaarsledenraad plaats. De agenda met de verschillende jaarverslagen en verkiezingen als vaste ijkpunten in het voorjaar kon in redelijk vlot tempo worden afgehandeld. Het is fijn dat wij één van de twee vacatures in het bestuur hebben weten in te vullen. Albert Poulisse uit Kerkdriel komt ons bestuur versterken. In de voorbespreking was duidelijk dat Albert bereid is om portefeuille ZLU op zich te nemen, fijn de juiste man op de juiste plaats. Annette Espeldoorn en ondergetekende waren beide herkiesbaar en zijn beide bij acclamatie herkozen voor een nieuwe periode van 3 jaar. Dank voor het vertrouwen! Overigens is er nogmaals een oproep gedaan om uit te zien naar een secretaris. Niet dat wij in Gerard van de Aast geen uitstekende secretaris hebben maar het is nog steeds ad interim.
 
Tijdens deze vergadering was uiteraard ook tijd om terug te blikken op de Olympiade in Maastricht. Naast de highlights die nog eens werden gepresenteerd was iedereen uiteraard ook wel belangstellend naar het financiële eindresultaat van dit grote project. Het was fijn dat onze penningmeester Hans van Dijk kon melden dat en verwacht positief resultaat is dat ligt tussen nul en € 30.000,- positief. Dat deze marge is aangegeven komt doordat er nog een aantal zaken niet betaald zijn en enkele punten nog niet volledig zijn afgewerkt. Ik heb er behoefte aan hier op te merken dat het ook voor een flink deel aan onze penningmeester is te danken dat wij de Olympiade met een positief resultaat kunnen afsluiten. Er zijn in de afgelopen anderhalf jaar vele afwegingen gemaakt waarbij bijna altijd de euro’s om de hoek kwamen kijken. Hans had telkens het volledige overzicht in beeld, bijzonder knap en hij heeft de duivensport daarmee een uitstekende dienst bewezen. Het punt werd afgesloten met dankwoorden van afgevaardigde René Dalmolen, waarna er een warm applaus kwam van de overige afgevaardigden!
 
Iets wat al even boven de markt hing was de keuring van de klokken. Het was de bedoeling dat het voor het komende seizoen zou worden afgerond. Helaas lukt dat niet omdat er onvoldoende nieuwe zegels waren. Inmiddels zijn de zegels binnen en is er afgesproken dat alle klokken gekeurd moeten zijn voor aanvang van het seizoen 2025! Overigens goed om op te merken: er zijn op dit moment geen verplichte updates van software.
 
Ik heb er al eerder aandacht aan geschonken, de update van de voor onze sport zo belangrijke documenten zijnde het Hitteprotocol en het Protocol Lossingen. Na een korte toelichting kregen beide documenten de volledige steun van de Ledenraad. Fijn!
 
Met het vliegseizoen voor de deur kon het natuurlijk niet anders dan dat er ook aandacht was voor de lossingsstations die het komende jaar door de afdelingen gebruikt mogen worden. Er zijn nog een paar plooien glad te strijken deze week, daarna kunnen de definitieve vliegprogramma’s worden vastgesteld en de lossingsvergunningen worden aangevraagd.
 
Allen succes met de voorbereidingen van het komende seizoen en een fijn weekend toegewenst!
 
Ben Geerink, voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

LEDENRAAD

Tergublik Voorjaarsledenraad 9 maart 2024


De belangrijkste mededelingen en besluiten staan sinds begin van deze week op de website. De mededelingen en besluiten zijn - net als het openingswoord - via onderstaande buttons te bekijken. En natuurlijk is de vergadering terug te kijken. 
 
Openingswoord
Belangrijkste mededelingen en besluiten
Terugkijken Ledenraad 9 maart 2024
 

ALGEMEEN

Examens Nederlandse Groep van Keurmeesters van Postduiven


Zaterdag 9 maart jl. vond het examen plaats van de Nederlandse Groep van Keurmeesters van Postduiven. De examencommissie onder leiding van voorzitter Jan Heeres had de drie aangemelde kandidaten uitgenodigd om uiterlijk 09.30 uur aanwezig te zijn in het verenigingslokaal van de PV Soest te Soest. Eén kandidaat had door omstandigheden afgezegd. Exact op tijd kon Jan Heeres de twee andere kandidaten welkom heten. Nadat de kandidaten onder genot van een kop koffie waren geacclimatiseerd konden zij aan het theorie-examen beginnen waarvoor zij een uur de gelegenheid kregen.

Hierna konden de kandidaten beginnen aan het praktijkexamen hetgeen inhield dat zij, binnen een tijdspanne van 50 minuten de gelegenheid kregen de duiven (5 doffers en 5 duivinnen) op de zo bekende vijf onderdelen van de keurlabel te beoordelen. Belangrijk hierbij is dat de min- en pluspunten van de te keuren duiven per rubriek duidelijk omschreven dienen te worden.

Rond 12.00 uur kon het examen worden beëindigd. Voor de lunch had de bediening (Ria, Berend en Peter van PV Soest) voor heerlijke broodjes, koffie en thee gezorgd. 

Direct na de lunch kon Jan Heeres het eindresultaat bekend maken:

  • één kandidaat slaagde voor het praktijkgedeelte, helaas niet voor de theorie
  • Jos Janssen (Wijchen) slaagde zowel voor het theorie- als voor het praktijkgedeelte

Met directe ingang is Jos beschikbaar voor het verrichten van keuringen en zal hij met zijn contactgegevens aan de lijst van keurmeesters worden toegevoegd.

Mede door de covid-perikelen was er enkele jaren geen gelegenheid om examen te doen. Zoals het er nu naar uitziet  en ijs en weder dienende zal er de derde zaterdag van januari 2025 wederom een examen worden afgenomen, de eerste  aanmeldingen hiervoor zijn reeds door de administrateur Gerard van den Bovenkamp ontvangen.

Terug naar inhoudsopgave

 

MIJMERINGEN

Duivensport anno 2030 (3)


Door Gerard van de Aast
 

 

Een organisatorisch toekomstperspectief voor de duivensport bekeken vanuit het perspectief van de liefhebbers 


Het probleem
Om ook in 2030 nog te kunnen genieten van onze geliefde sport zullen we maatregelen moeten nemen om het vervoer en lossen van onze duiven zeker te stellen. Op dit moment hebben we in Nederland 11 afdelingen welke die cruciale taken invullen. Door het dalende ledental zullen steeds meer afdelingen onder een kritische grens zakken om de cruciale taken van vervoer en lossen goed uit te kunnen voeren in de toekomst. Ook het spelplezier zal afnemen door alsmaar kleinere afdelingen. Wat is er immers mooier dan met elkaar wekelijks in aantrekkelijke grote wedstrijden te strijden om de eer. Goed en betaalbaar vervoer en attractief spel in 2030 is voor alle liefhebbers van belang en een prioriteit.

De NPO gaat op dit moment uit van de volgende prognose voor het ledental in 2030: 
Een dergelijke prognose kent altijd een aantal onzekerheden maar we zullen ergens rond de 10.000 leden uitkomen in 2030. Een flink aantal afdelingen is dan bijna gehalveerd t.o.v. 2019. Een zekere schaalgrootte is cruciaal en benodigd om als afdeling taken als vervoer en lossen goed te kunnen blijven uitvoeren. Het is nu vaak al lastig om binnen de bestaande 11 afdelingen voldoende vrijwilligers te vinden voor afdeling besturen en lossen en vervoer goed in te richten. En ook het onderhoud en het bij de tijd houden van het rollend materieel zal steeds lastiger worden zonder schaalgrootte. Als we de duivensport in stand willen houden zullen we dus actie moeten ondernemen

Kiezen voor een beproefd concept
De laatste grote reorganisatie van de duivensport dateert van 1995. Toen heeft er bij de invoering van de Unieke Werkgebieden een consolidatie plaatsgevonden van de toenmalige 31 afdelingen naar 12 en meer recent naar de huidige 11 afdelingen. Ter referentie; we hadden in 1995 nog 43.800 leden. Nu, 29 jaar later hebben we nog steeds 11 afdelingen en “nog maar” 12.836 leden. De huidige 11 afdelingen hebben ons de afgelopen 29 jaar mooie duivensport geboden en organisatorisch en financieel zijn de zaken op orde. De toenmalige bestuurders hadden het in 1995 juist gezien door te kiezen voor consolidatie en samenbundeling van krachten.

In het hier en nu staan wij wederom voor dezelfde keuze. Niets doen zal betekenen dat een aantal afdelingen de komende jaren in de problemen komt en dat er fusies langs natuurlijke weg gaan plaatsvinden wat een ongelijke lappendeken van afdelingen gaat opleveren. We kunnen beter de regie houden en actie ondernemen. Het dak repareren als de zon nog schijnt en niet als het al stortregent!

De Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma heeft een voorstel gemaakt hoe e.e.a. eruit zou kunnen zien. De Commissie heeft de huidige leden en coördinaten in beeld gebracht qua locatie en op basis van afstanden vervolgens gekeken wat een logische indeling zou kunnen zijn. Het advies van de Commissie is om toe te werken naar 5 afdelingen die ontstaan door samenvoeging van de huidige 11 bestaande afdelingen.

De nieuwe afdeling Zuidwest bestaat uit de afdelingen 1 en 2 en de onderkant van afdeling 5. Zuidoost omvat de huidige afdelingen 3 en 4 en de onderkant van afdeling 8. De nieuwe afdeling West bestaat uit de bovenkant van afdeling 5, afdeling 6 en een deel van afdeling 7. De nieuwe afdeling Oost omvat de afdelingen 8 en 9 en een stuk van afdeling 7. De nieuwe afdeling Noord bestaat uit de afdelingen 10 en 11. De indeling is zo gekozen dat ongeveer gelijke nieuwe afdelingen ontstaan met een zo klein mogelijk verschil in afstanden. De exacte grenzen zullen nog vastgesteld worden maar in grote lijnen gaat het er zo uitzien. De nieuwe afdelingen hebben schaalgrootte en kunnen zo weer jaren vooruit. Ook het spel wordt
aantrekkelijker. Vanaf 200 km kun je lossen in afdelingsverband en zo vele mooie grote concoursen organiseren met een goede spreiding.

Zo gaat de indeling van Nederland eruit zien met ingang van 2026

De voordelen op een rijtje
De 5 nieuwe afdelingen vormen de basis van een toekomstbestendige duivensport. De afdelingen zijn robuust van omvang. Deze 5 afdelingen bieden nog jaren betaalbare, aantrekkelijke en zo eerlijk mogelijke duivensport. De voordelen zijn evident:
  • Deze aanpak stelt de toekomst van de duivensport zeker; richting 2030 en daarna!
  • Zo gaat de indeling van Nederland eruit zien met ingang van 2026
  • We hebben maar 5 i.p.v. 11 afdelingsbesturen, 5 i.p.v. 11 lossingscommissies en 5 i.p.v. 11 vervoercommissies nodig
  • We hebben dus veel minder vrijwilligers nodig
  • Efficiënter, modern, duif vriendelijk en goedkoper vervoer mogelijk door inzet van het beste gezamenlijk rollend materieel
  • Efficiënter vervoer is kostenbesparend voor de liefhebbers
  • Veel minder lossingen op jaarbasis wat kosten bespaard en vlot lossen faciliteert
  • Minder lossingen maakt de kans op kruislossingen kleiner en dat draagt bij aan duivenwelzijn
  • We hebben minder losplaatsen nodig. Losplaatsen worden steeds schaarser in België en Frankrijk en de losplaatsen die we blijven gebruiken kunnen we voorzien van betere faciliteiten voor de duiven en hun begeleiders
  • Grotere gezamenlijke lossingen vanaf 200 km+ zorgen voor een betere spreiding van de duiven en dat draagt bij aan eerlijk spel en spelplezier
  • Attractief spel op diverse niveaus; Marathon op afdeling, semi-nationaal en nationaal niveau, Dagfond in de Dagfond vlieggebieden, afdeling en semi-nationaal niveau, Vitesse en Midfond afstanden oud en jong in de vlieggebieden en afdeling. En uiteraard spel in de eigen vereniging of inkorfcentrum
  • De 5 afdelingen zijn onderling beter vergelijkbaar in aantal leden en omvang dan de huidige 11 en dat bevordert eerlijk spel voor kampioenschappen, Olympiade en WBP
  • Attractief en eerlijk spel is van belang voor de toekomst van de duivensport voor zowel bestaande als nieuwe leden
  • En “last but not least” er zijn veel meer grote concoursen die een uitdaging zijn om te winnen
De voordelen zijn dus legio. De herindeling stelt de duivensport zeker in de toekomst en speltechnisch is het ook een flinke stap voorwaarts. De afdelingen zijn en blijven opgebouwd uit vlieggebieden zoals we die nu kennen voor de kortere afstanden en de dagfond. De vlieggebieden blijven zoveel mogelijk ongewijzigd. Daar waar het door samenvoegen van afdelingen zinvol is zullen we op de huidige grenzen van de afdelingen kijken wat de optimale vlieggebieden zijn.

De NPO Ledenraad steunt de herindeling van Nederland. Afdelingen is gevraagd met elkaar in gesprek te gaan en de herindeling voor te bereiden. Uiteraard komt er het een en ander kijken bij een herindeling. Hoe worden de nieuwe grenzen exact getrokken, hoe wordt e.e.a. financieel geregeld, statuten moeten worden aangepast etc. Allemaal zaken die zijn te overzien en op te lossen zijn.

Wat betreft financiën heeft het NPO Bestuur op de najaar NPO Ledenraad van 2023 de spelregels aangegeven en die zijn als volgt:
  • Het gezamenlijke vermogen van de huidige 11 afdelingen is gelijk aan dat van de nieuwe 5 afdelingen
  • Er wordt niet bijgestort en ook niet uitgekeerd
  • Als een huidige afdeling in zijn geheel overgaat naar de nieuwe afdeling dan gaat het vermogen in zijn geheel mee
  • Als een gedeelte van een huidige afdeling overgaat dan vindt er een verdeling plaats naar rato van het ledental wat overgaat
  • Mocht de ene afdeling wat meer vermogen inbrengen dan een andere afdeling in een fusie dan is dat maar zo
  • Mocht er verschil van mening ontstaan over een verdeling dan is het NPO bestuur de arbiter. Besluiten van het NPO Bestuur zijn bindend.
Hoe grenzen van de nieuwe afdelingen en of vlieggebieden precies worden ingevuld is ook aan de afdelingen om over te beslissen. Ook hier geldt dat het NPO Bestuur bij verschil van mening de arbiter is en een bindend besluit neemt.

Het uitgangspunt is dat afdelingen er zoveel mogelijk onderling uitkomen en het NPO Bestuur kan als onafhankelijk arbiter bindend knopen door hakken waar dat nodig mocht zijn. Dit om de gang erin te houden. De nieuwe herindeling zou met deze aanpak met ingang van seizoen 2026 een feit moeten en kunnen zijn.

Bestuursmodel nieuwe afdelingen
We kunnen de herindeling ook aangrijpen om de verenigingen en liefhebbers meer te betrekken bij bestuurszaken en speltechnische zaken. Zoals al aangegeven blijven de vlieggebieden met minimaal 150 leden de basis. Deze vlieggebieden zouden tezamen de afdeling ledenraad kunnen vormen. Bijvoorbeeld elk vlieggebied heeft 2 afgevaardigden in de afdeling ledenraad. Het voordeel van deze structuur is dat vlieggebieden dicht bij huis met hun buur verenigingen kunnen vergaderen en vervolgens als vlieggebied hun standpunten kunnen inbrengen op de afdeling vergadering en bij voldoende steun op de NPO Ledenraad. Door dicht bij huis te vergaderen betrek je verenigingen en leden beter bij beleid en besluitvorming. Bij de oprichting van de nieuwe afdelingen kunnen we deze structuur reglementair vastleggen.

Samenvattend
Het belang van de liefhebbers bij dit alles is duidelijk. Liefhebbers moeten ook in 2030 kunnen rekenen op een goede infrastructuur die de duivensport mogelijk blijft maken. Goed en betaalbaar vervoer en aantrekkelijk spel is waar het uiteindelijk om draait. De herindeling is bedoeld om dat te zekeren. Vanzelf zal de herindeling niet gaan maar de plannen liggen er en nu is het een kwestie van uitvoeren.
Mijmeringen - dowload pdf-versie
 

IN DE MEDIA

Aart Jochemsen gehuldigd met Bronzen Speld van Verdienste NPO

 

Aart Jochemsen heeft zich ruim 40 jaar lang ingezet voor PV Ons Genoegen Ede. Al die jaren is hij bestuurder geweest, onder andere als voorzitter en penningmeester. De eerste vermelding als bestuurder stamt uit 1979 bij de statuten van oprichting, maar daarvoor was hij ook al actief.

De laatste 2 jaar hoopte hij zijn functie al te kunnen overdragen, hij vond het welletjes en is inmiddels 80 jaar. Op 21 februari jl. heeft hij dan ook definitief zijn functie als bestuurslid neergelegd en worden alle financiële zaken overgedragen aan de nieuwe penningmeester.

Tijdens de kampioenenhuldiging vrijdagavond 8 maart stond de vereniging stil bij het vele goede werk van Aart voor de duivensport en reikte de voorzitter de bronzen NPO speld uit als blijk van waardering voor vele jaren inzet.
 

ALGEMEEN

PV de Voorhouter viert 75-jarig bestaan


Door Ingrid Langeveld

Postduivenvereniging De Voorhouter bestaat 75 jaar. Ondanks de feeststemming was voorzitter Peter Tolk kraakhelder over het voortbestaan van PV De Voorhouter. ‘Het honderdjarig bestaan halen we zeker niet. Tel bij de leeftijden van onze leden maar eens 25 jaar op. Misschien dan allemaal krasse tachtigers of negentigers, maar allesbehalve postduivenhouders.’              







Algemene bestuursleden Piet van der Hulst en Willem van de Kooy, penningmeester Jan Nijgh, burgemeester Carla Breuer, voorzitter Peter Tolk, wethouder Reny Wietsma, en secretaris Ivo van der Lee poseren met de geschenken van de gemeente Teylingen.




75 jaar terugkijken is voor een aantal leden en ook voor Tolk, op deze kille natte en stormachtige (windkracht 5) middag grappig maar allerminst eenvoudig. Tal van prominente duivensportliefhebbers zijn door de jaren heen de club ontvallen en daarnaast hingen verschillende duivenliefhebbers hun grijze stoffen jas aan de wilgen. Mensen die elk hebben bijgedragen aan de bloeiende ontwikkeling van PV De Voorhouter en nog steeds hun voetafdruk hebben liggen in het houten gezellige clubhuis aan de Sportlaan. Een van hen is de in 2014 onverwacht overleden oud-voorzitter Piet van der Hulst. Volgens Tolk, zelf evengoed een gepassioneerd duivensporter, ‘een pracht mens die ook met zijn duiven goed wist te presteren en aan wie PV De Voorhouter veel te danken heeft’. Juist om die reden heeft het verenigingsbestuur besloten de eventuele financiële donaties ter ere van het 75-jarig jubileum beschikbaar te stellen aan Stichting Vrienden van het Overbosch. ‘Want Park Overbosch was toch altijd één van Piets geesteskindjes’, mijmerde Tolk in zijn jubileumspeech. Ondanks het geringe aantal leden dat in Voorhout de duivensport beoefent - volgens de voorzitter zijn dat diehards die PV De Voorhouter in leven houden - is de club volop in beweging en worden genoeg initiatieven ontplooid welke het leven van een duivenliefhebber leuk maakt. Dit mede dankzij een altijd up-to-date website die qua belangstelling nog altijd groeiende is en de opzienbarende prestaties van de dieren. Vorig jaar behaalde de Voorhoutse duivenmelkersclub, spelend in afdeling 5 tegen liefst 71 verenigingen, zelfs de tweede prijs. ‘En dat is een machtig mooie prestatie’, wist secretaris en fervent duivenmelker Ivo van der Lee te vertellen. Voor hem zijn het verzorgen van en het welzijn van zijn gevleugelde vrienden het allerbelangrijkste, meer nog dan het competitieve element.

Elke keer genieten van zijn circa 60 duiven doet ook de 84-jarige Piet van der Hulst (overigens geen directe familie van de wijlen oud-voorzitter), het minst jonge lid van PV De Voorhouter. In 1949 kreeg hij voor Sinterklaas zijn eerste duiven. ‘Vliegwedstrijden winnen, dat is wat de duivensport voor mij mooi maakt.’

Hoewel de vergrijzing onder de leden - zeker ook bij andere postduivenverenigingen - feit is en de interesse in de duivensport tanende, ziet Tolk volop perspectief voor de duivensport. ‘Wij duivenliefhebbers zijn vooral gebaat bij positieve context. Want net als alle sporten die maar enigszins een link hebben met een dier, ligt de duivensport onder een vergrootglas. We worden in de gaten gehouden. Maar dat neemt niet weg dat duiven houden een vreselijk leuke hobby is, zowel voor jong als minder jong. Immers, de dieren laten je genieten, ze houden je sociale contacten in stand, én ze vertellen allerlei nutteloze verhandelingen uit de oude doos. Hoe mooi en leuk is dat!’ Belangstelling in deze hobby? Kijk voor info op www.pvdevoorhouter.nl.
 
 

UIT HET LAND

De mooiste duivenfoto's


Wekelijks plaatsen we in de rubriek 'Uit het land' leuke, mooie, ontroerende, vrolijke duivenfoto's en we proberen ook wekelijks Op (de) Hoogte met een andere headerfoto te openen.. Om een foto te kunnen gebruiken als headerfoto zijn we op zoek naar:
  • liggende foto's (landscape),  bijvoorbeeld
  • van goede kwaliteit (pas anders de bestand-grootte op uw mobiel aan)
  • afmeting minimaal 800 pixels breed en ca 300 pixels hoog
  • foto's die net even iets anders laten zien dan kampioensduiven of liefhebbers die hun welverdiende prijs in ontvangst nemen. Denk daarbij aan een vergezicht over de velden met duiven in aantocht, of een foto in uw hok met duiven in hun schalen. 

Foto van deze week

Deze week een foto van de kleindochter van Jos de Ritter uit Hoek met een jonge duif.

Blijf vooral wekelijks uw foto's insturen. Doe dat naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet wordt deze volgende week al geplaatst in Op (de) Hoogte.
 

ALGEMEEN

Verdriet van een liefhebber


Onlangs trof  Leo van Gestel zijn duivenhok aan met 42 dode duiven (van de 50), waarschijnlijk het werk van een marter.

Leo liet de NPO weten dat hij graag alle duivenmelkers wil bedanken voor hun steun en extra dank aan Van Ham Bartels en Fons van schijndel; van hen ontving hij jaarlingen. "Het deed ons echt heel veel en het was hartverwarmend om vele honderden aanbiedingen te ontvangen uit het hele land."
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).
 

Duiven.net 

Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
Friese Fondclub 08-03-2024 / 19:30 23-03-2024 / 22:00 44
P.V. de Witpen, Hengevelde 09-03-2024 / 19:00 22-03-2024 / 22:00 35
Groninger Concours Commissie, Groningen 15-03-2024 / 09:30 28-03-2024 / 22:00 18
P.V. De Getrouwe Doffer, Utrecht 15-03-2024 / 13:00 04-04-2024 / 22:00 67


Top Pigeons 

Pigeon.com

Duivenveilingen

Actueel overzicht bonnenverkopen
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten

 

21 april | Stg. Marathon Noord | Soest

Stichting Marathon Noord. 50 jarig jubileum verkoop. Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com.

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 15 maart 2024
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

 

2024

  • 23 maart 2024 - Ontvangst Olympische afvaardiging
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad

2025

  • 8 maart 2025 - NPO Ledenraad
  • 22 november 2025 - NPO Ledenraad
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40