Voorwoord
Olympische afvaardiging De namen van de Olympische Nederlandse Sportploeg (Sportklasse) zijn bekend. Als eerste wil ik graag alle deelnemers van het team dat Nederland gaat vertegenwoordigen van harte feliciteren. Het Olympisch podium, ik durf te zeggen dat het ’t mooiste podium is dat te bereiken is in onze duivensport. Zeker als de Olympiade ook nog eens in eigen land georganiseerd wordt.
Er is in eerste instantie contact opgenomen met de eigenaren van de top 3 van elke categorie. Voorwaarde voor deelname is dat de duif fysiek in Maastricht aanwezig moet zijn om de titel Olympisch te mogen dragen. Daarnaast moet de duif op naam staan van de eigenaar ten tijde van de prestatie. Helaas waren niet alle duiven die voor deelname aan de Olympiade in aanmerking kwamen nog aanwezig. In die gevallen komt automatisch de eerst volgende in de eindstand van die categorie voor deelname in aanmerking.
Het volledige overzicht van onze Olympische Sportploeg vindt u hier. Nogmaals iedereen van harte gefeliciteerd en ik zie er naar uit u in Maastricht te ontmoeten. Begin volgende week komt er een nieuwe editie van de Olympiade nieuwsbrief waarin we de winnaars nader voorstellen. Nationale Kampioenen Gedurende het seizoen hebben wij de eindstanden van de disciplines die waren afgerond al vastgesteld. Aan het einde gaat het dan om de prestigieuze titels Beste Liefhebber en Beste Asduif. Ook deze eindstanden zijn nu officieel.
Ik wil graag van de gelegenheid gebruik maken om G. en H. Calis uit Bussum van harte te feliciteren. Deze combinatie is namelijk zowel Grootmeester (Onaangewezen) alsook Aangewezen Kampioen van Nederland. Een fantastische prestatie!
De beste Asduif van Nederland is van Embregts-Theunis uit Hoeven. Ook hiermee van harte gefeliciteerd, ze zal maar op je hok zitten, de beste duif van Nederland!. World Best Pigeon (WBP) Ook deze eindstand van 2023 is nu officieel. De top 3 wordt ingestuurd om in aanmerking te komen voor de ereplaatsen van de beste duiven van de wereld. Daarvoor mag één duif in één categorie deelnemen. Komende week wordt deze afvaardiging vastgesteld. Deze duiven zullen niet fysiek op de Olympiade aanwezig zijn. Dit heeft met name te maken met het feit dat de duiven niet over de gehele wereld verplaatst/vervoerd mogen worden. Zoals u weet hebben wij daar in Europa ook de nodige regels voor. Ladies League Vorige week was ik iets te optimistisch, helaas zijn nog niet reclames verwerkt. Wij moeten nog een verbeterslag maken bij de Ladies League, zodat ook daar wekelijks de juiste tussenstanden van gepubliceerd kunnen worden. Wij willen uiteraard graag alles zo snel mogelijk op orde hebben. Maar als je je realiseert dat de Nationale kampioenschappen ook dit jaar voor het eerst tijdens het seizoen zijn vastgesteld is ook wel duidelijk dat het allemaal niet vanzelfsprekend is, dat het in één handomdraai geregeld wordt. De laatste informatie is dat de eindstanden van de Ladies League er volgende week zijn. Informatieronde Afdelingen In het voorwoord van vorige week heb ik aangegeven dat er afgelopen maandag een informatieronde is geweest met delegaties van de Afdelingen over het Concept Nationaal Vliegprogramma 2024. Een van de meest besproken onderwerpen, het vliegprogramma. Iedereen heeft er wel een mening over. De laatste versie van de Commissie Evaluatie Nationaal Vliegprogramma was met name gewijzigd door voor te stellen de Midfond en de Dagfond op één avond in te korven. Vrijwilligers hoeven dan niet twee avonden in actie te komen, minder kosten ophaalroute, minder onrust op de hokken waar duiven voor beide afstanden zitten, in eigen vereniging kunnen blijven met inkorven.
Als ik de reacties van de Afdelingen, met name met betrekking tot dit bovenstaande punt samenvat, kan ik vaststellen dat er een ruime meerderheid is die hier positief tegenover staat. Maar met zo’n ingrijpende wijziging op het vliegprogramma kun je niet zondermeer alleen de stemmen van de afgevaardigden tellen. Belangrijk is dat het ook overal uitvoerbaar moet zijn. Daar wordt nog wel verschillend over gedacht. Dat heeft onder andere ook te maken met hoe het inkorven in de verschillende afdelingen geregeld is. In gebieden waar al veel samengewerkt wordt op de Dagfond ligt dat anders dan wanneer er nog niet wordt samengewerkt door verenigingen.
Hoog over kun je natuurlijk ook zeggen, wat kunnen wij van elkaar leren en hoe kunnen wij er voor zorgen dat we wel naar één systematiek gaan. Alles kan niet altijd in één keer, maar als wij door wat kleinere stappen te zetten wel vooruit komen, is dat ook een manier om de toekomst zo goed mogelijk in te gaan. Wij moeten dan niet vervallen in valkuilen dat het vroeger allemaal anders en beter was. Wij hebben met het hier en nu te maken. Eén Nationaal Vliegprogramma met dezelfde disciplines in het weekend. De uitdaging is hoe krijgen wij het over de bühne bij onze leden. Veranderingen zijn noodzakelijk en vooruit schuiven is een slechte keuze!. Op je eigen hok bepaal je alles zelf, vanuit die grondgedachte is het soms moeilijk om naar anderen te luisteren en te bedenken dat er samen goede oplossingen te bedenken zijn als het over de toekomst van onze duivensport gaat. Eigentijdse ideeën die de sport vooruit helpen.
U zult misschien denken hoe nu verder? Met de input die wij als NPO bestuur afgelopen maandag van de Afdelingen hebben ontvangen gaan wij aan de slag om een definitief voorstel te maken voor de komende Ledenraad van eind november. Want één ding is zeker, ook in 2024 is er weer een Nationaal Vliegprogramma. Goed weekend toegewenst! Ben Geerink Voorzitter
|