Artikelen
- dinsdag 21 maart 2017
Combinatie Kurvers-de Weerd, Hulsberg
Duifkampioen over drie jaar.
In het Toppigeons fondspiegelklassement wat betreft de duifkampioenen bezit Kurvers-de Weerd de beste duif over drie jaar op de nationale vluchten.
De naam Kurvers-de Weerd staat sinds 1999 op de uitslag. Spelend op de hokken in Hulsberg( Limburg). Lei kwam met postduiven in aanraking via een vrijgezelle oom, die bij zijn ouders inwoonde op de boerderij, welke Lei en zijn vrouw Jeanny in 1976 op hun beurt weer van zijn ouders overnamen. De werkzaamheden op de boerderij zijn tot 31 december 2016 uitgevoerd. Het werk op de boerderij bestaat nu nog uit het verzorgen van de duiven! De internationaal bekende duivenarts Henk de Weerd is sinds lange tijd de compagnon van Lei. Hij beleeft hun sport vanaf de zijlijn.
Al vele decennia behoord de combinatie Kurvers-de Weerd bij de kampioenen.
Diverse kampioenschappen werden al behaald. Een mooi overzicht hiervan is:
- Beste Intern. fondduif met de Perpignan King
- Beste fondduif over 5 jaar Fondspiegel met de Dax Gladiator
- Winnaar Gouden duif zware fond van sportblad De Duif
- Winnaar beker van Vlaanderen 10get. van Barcelona
- Snelste 2 duiven Internationaal Barcelona
- 3x Keizer kampioen Club der Azen
- Keizer Grote Fond ZLU
- Winnaar Super Prestige ZLU
- 3x winnaar Grand Prix ZLU
- Winnaar WES Marathon ZLU
- Winnaar Perpignan nat. en intern. met de Malaysia King
- Algemeen kampioen IFC 4000
- Winnaar intern. St. Vincent jaarling duivinnen
3x Marathon Fondclub Midden Limburg.
Hier komt nu dus de titel van beste asduif over drie jaar in de fondspiegelcompetitie bij.
Timo NL12-1892834.
“Timo” is vernoemd naar het jongste familielid van Lei en Jeanny. De vader kocht Lei van J. Janssen uit Horn ( kruising Theelen x Batenburg), gekoppeld aan een dochter van hun eigen Malaysia King (1e int. ) x een duivin van wijlen Fons van Ophuizen. “Timo” miste nog nooit zijn prijs. Het is een rustige en fraai gebouwde doffer met schitterende ogen. Afgelopen seizoen werd hij niet op Dax gespeeld omdat hij van St. Vincent gewond terug kwam. De schade viel uiteindelijk mee met een kale borst als gevolg van een draad.
Zijn palmares is:
2013: Agen ZLU 804 nat/ 4386 jaarlingen
Dax 24e/ 7461 duiven
2014: St. Vincent 523e/ 9757 duiven
Dax 283e/8398 duiven
2015: St. Vincent 227e /7830 duiven
Dax 1148e/ 4663 duiven
Tarbes 65e/5413d
2016: St. Vincent 13e/6169 duiven
Agen 231e/7125 duiven
Tarbes 65e/4760 duiven
Net als zijn hokgenoten wordt “Timo” op weduwschap gespeeld. Lei speelt trouwens alleen met doffers op weduwschap. In de aanloop naar het fondseizoen worden de duiven op woensdag op de tussenvluchten gespeeld. Dit t/m eind mei. Deze worden door de afdeling Limburg georganiseerd. Hierna worden de doffers op Bourges gespeeld en zitten de trainingskilometers er op en kan het grote werk beginnen!
In de winter krijgen de duiven, net als in het seizoen, twee keer per dag eten behalve op zondag. Dan moeten ze het met één voerbeurt in de ochtend doen. Er wordt Beijers rui gevoerd van einde seizoen tot aan de koppeling van de duiven die begin maart plaatsvindt. Als de duiven op weduwschap gaan, wordt er op alle afdelingen erwtenstro op de bodem gelegd. De weduwnaars trainen allemaal tegelijk en vanaf 2016 met de ramen open. Dit in verband met de roofvogels. Die zijn ook hier een ware plaag. De havik en de sperwer zijn hier massaal aanwezig en maken vele slachtoffers. De duiven die trainen mogen dus naar buiten en degene die niet naar buiten durven, blijven binnen.
De ochtendtraining is van 6 tot 7 uur en ’s middags gaan de duiven er om 16.00 uur uit en blijven de ramen anderhalf uur open. Na de training moten de duiven door een soort tunnel naar binnen en kunnen ze niet meer naar buiten. Een half uur later zijn de duiven binnen en krijgen ze in een gezamenlijke bak op de vloer half Zoontjes en half weduwschap en zodra er vluchten met twee nachten mand zijn wordt er alleen maar weduwschap gevoerd. Ook deze mengelingen zijn van Beijers.
De duiven die ingekorfd worden op een overnachtvlucht, worden de laatste vijf voederbeurten in hun broedbak bijgevoerd met wat mais, snoepzaad en pinda’s. Iedere zaterdag krijgen alle doffers hun duivin gedurende de hele dag. Bij het inmanden worden de doffers zo uit hun broedbak gepakt en in de mand gezet.
Als bijproducten wordt grit/roodsteen, vitamineral, vitalith gegeven en iedere zaterdag wordt dit ververst.
Medisch wordt er al 40 jaar het systeem van zijn huidige compagnon ( Belgica de Weerd) gevolgd.
De jonge duiven worden ingespeeld tot ongeveer 300 kilometer. Omdat er alleen met doffers wordt gespeeld, worden ook alleen maar de jonge doffers ingekorfd.
Er is op de boerderij een overvloed aan ruimte. Er zijn twee zolderhokken. Één van 6 x 5 meter met twee afdelingen (27 en 20 weduwnaars) en de kleppen op het noordwesten. De andere is 12 x 5 meter met drie afdelingen ( 47, 20 en 8 weduwnaars). Hier staan de kleppen op het noordoosten gericht. Ook zijn er nog twee tuinhokken. Een van 7 meter met vier afdelingen van ieder 12 doffers met de kleppen op het zuidoosten en een hok van vier meter met een ren waar de jongen wonen.
Op de zolderhokken staan alle deuren open en zitten oude en jaarlingdoffers door elkaar. In 2011 zijn alle duiven verkocht en werden alleen 8 late jongen van 2009 en de jongen van 2010 behouden. De herstart was een grote uitdaging en Lei vindt deze “vrij goed verlopen”.
De combinatie Kurvers-de Weerd korft haar duiven in Bunde in en voor de fondvluchten in Beek. Hier spelen diverse toppers: Jos Martens, Lei martens, H. Hijsten, M. Cox, S en A Deckers, gebr. v/d Weerd, Fam. Jacobs, R. Soetelmans, Th. Daalmans en M. Klinkers & zn. Hedendaagse toppers die de strijd met elkaar aanbinden.
Samen met zijn vrouw Jeanny, welke zijn rechterhand en hulp is bij de verzorging van de duiven hoopt Lei de strijd met deze mannen nog lang aan te gaan.
Arco van Vliet