Artikelen
- vrijdag 26 oktober 2018
Op een erg warme woensdag pakte ik mijn spullen en de sleutels van de bus en reed ik naar Doetinchem. Een korte rit waarbij ik gelukkig kon genieten van de airco in de bus. Toen ik aankwam was Bart van den Bovenkamp, een van de grootste duivenliefhebbers die ik tot nu toe heb ontmoet, al bezig buiten en begroette me direct toen hij me zag. Hij nam me mee naar zijn achtertuin en toen werd het me al snel duidelijk: dit is meer dan zomaar maar een hobby!
Marathon vliegen
Alle jonge duiven worden opgeleid tot de grote marathonvliegers. Bart vertelt: “Die grote marathonwedstrijden van 800 kilometer of meer, dat is echt waar mijn passie ligt.”
Om de tijden van de duiven te kunnen registreren, hebben de duiven allemaal een chipring om. Dit laat Bart me uitgebreid zien, terwijl ik me verbaas over hoe rustig de duiven reageren als ze opgepakt worden.
“In de chipring zit een elektronisch chipje dat de duif registreert en op het moment dat een duif thuiskomt heb ik een elektronisch registratieveld liggen waarmee de tijd wordt geregistreerd.”
Een gezonde duif
In het hok van de ‘oudere’ en dus de prijswinnende duiven, laat Bart mij zien waaraan een gezonde duif te herkennen is. “De veren van de duif moeten gewoon lekker zacht en een beetje vettig aanvoelen. Waar je verder nog naar kijkt is dat de neus mooi wit is. Het oog moet stralen en de duif moet vitaliteit uitstralen.”
Nooit precies hetzelfde voer
Niet iedere duif heeft hetzelfde voer nodig en ook niet iedere duif moet hetzelfde presteren. Afhankelijk van de periode krijgt de duif voer dat het beste past bij zijn/haar situatie. Binnen de verschillende voersamenstellingen van Garvo blijft Bart elke dag nadenken over wat hij voert en wat voor hem goed voelt.
“Een duif die duizend kilometer moet vliegen heeft een andere energiebron nodig dan een duif die honderd kilometer vliegt.” Zo hebben de duiven bijvoorbeeld ook in de ruiperiode andere voedingsstoffen nodig, waarvoor Bart de prestige rui (5583) voert.
Waarom dan Garvo?
“Mijn vader heeft vroeger altijd Garvo gevoerd. We zijn wel eens verder gaan kijken, maar dat ging met de tijd steeds slechter. Toen zijn we weer snel teruggegaan op het vertrouwde systeem van Garvo en de resultaten werden al snel weer beter. Ik weet gewoon niet anders dan Garvo voeren.”
Sportelement en rust
Het is heel bijzonder om te zien hoe een hobby waar je zo druk mee bent je ook zoveel rust kan geven. Bart geeft namelijk aan dat hij zijn sportelement echt uit deze hobby haalt, maar ook kan genieten van de aanwezigheid van de duiven alleen.
Het mooiste van de dag vond ik de grote glimlach die op het gezicht van Bart verscheen toen hij heel trots vertelde: “Toen de duif die in 14,5 uur vliegen van Orange (FR) om 21:30 uur terwijl ik rustig in de tuin zat, ineens boven me rondcirkelde… dat was wel echt een kippenvelmoment!
Tot het volgende voerverhaal!
BRON Garvo voer naar mijn hart