- zondag 20 maart 2022
Een Nationale hokkampioen van Nederland adviseerde eens te kijken naar de prestaties van een duif die in Belgie in de publiciteit staat. Die waren inderdaad bij het zwakke af. Of me dat verbaasde? Nou nee. De laatste tijd komen vaker duiven in de media die ikzelf uit zou selecteren.
VANDAAR
Dat heeft te maken met de berekening van (nationale) hokkampioenschappen daar. Veelal tellen de twee eerstgetekende, die bij prijs vliegen per tiental een punt krijgen. Gaat het over pakweg zes vluchten dan kan je dus 12 punten scoren. Wanneer meer liefhebbers 12 punten verzamelden komen de vroegste prijzen in aanmerking. Het coëfficiënt dus. In een vliegjaar waarin het pakken van getekende niet eenvoudig is, kunnen 12 prijzen, ook al waren dat prijsjes, genoeg zijn voor een nationale titel. En als je niet anders kan publiceren dan prijsJES.
In Duitsland hetzelfde verhaal. Weet niet of het nog zo is, maar ook daar telden eerst het aantal gewonnen prijzen. Een duif die tien eerste prijzen won moest het afleggen tegen een duif die elf late prijsjes won. Conclusie: De beste duif van het land betekent niet noodzakelijkerwijs dat die ook Asduif wordt. Of omgekeerd.
OOK HIER
Overigens zie je ook in Nederland soms ‘zotte’ toestanden m.b.t. kampioenschappen en titels. De 'Grootmeester rubriek' lijkt wel iets toe te voegen al lijkt het er op dat mensen met veel duiven (bij wijze van uitzondering) nu eens benadeeld zijn. Over de 'methode SNEL' wil ik het niet meer hebben. Mensen die zo iets voorstaan kun je gewoon niet serieus nemen.