- zondag 26 juni 2022
9 Mei raakte ik voor het laatst een pc aan. Sindsdien niet buiten geweest, niet in de zon gezeten, zelfs amper uit bed geweest. Kan je nagaan. Gelukkig waren er de jeugdige Simon en mijn vrouw die me op de been hielden. Ook die reacties, vooral in de vorm van mails.
De duiven natuurlijk die als vanouds presteren en dan die vragen. Nu wil ik niet belerend zijn, ik heb de duivenwijsheid zeker niet in pacht en baseer me meestal op eigen ervaring. Maar dat is ook al wat.
GEEN VERSCHIL.
Zo kwam er plaatselijk dat vliegverbod en twee streekgenoten twijfelden wat te doen; Gewoon doorgaan of duiven terug samen laten en weer met eieren laten komen. Nogmaals, wil niet de wijsgeer uit hangen, zou het ook niet weten als we enkele jaren terug niet in dezelfde situatie verkeerden met iets waarin we dus geen ervaring hadden. Wel, de een liet ze toen terug samen, de ander deed voort, liet ze gescheiden. Verschil? Geen verschil. Het benadrukt nogmaals wat ik vaker zeg.
Hebben de duiven conditie dan zal je niet gauw fouten maken, bij geen conditie kan je amper goed doen.
Wat wel verkeerd lijkt is na een vervoersverbod of, na wat dan ook, met duiven spelen die 5 weken of langer geen mand zagen. Met zulke duiven lijkt me best de koppen bij elkaar te steken en gezamenlijk minstens een keer lappen vanaf een paar 100 km. Met duiven die lang stil zaten heb ik alleen maar slechte ervaringen.
WINNAAR De 190
De laatste vlucht werd dus met brio gewonnen door een duif die ik hier al enkele keren heb benoemd. Een fenomenale vlieger te vergelijken met de 721. Die winnaar Auxerre, want daar heb ik het over, is de 20-190. Die viel op door met haar (h)zus enkele keren 1 en 2 te winnen. Kas Meyers moet die kennen. Ze deden dat als jonge duiven van een Quievrain met strakke tegenwind en enkele weken nadien van Sermaises. Kon dat toeval zijn? Bovendien van mijn best soort en de zoveelste nazaat van 264 die een 1e won.
VROLIJKER
Uiteraard ook dank zij Roger, die ze zo keurig verzorgt.
C B, Cees die geen greintje jaloezie ken m.b.t. collegae schrijvers heeft het over een ‘nooit gezien resultaat’. En die kan uitslagen lezen:
In ZAV (met een enorm spreidingsgebied van 50 km diep) vlogen 1.203 duiven. We hadden er 12 mee en die wonnen: 1, 2, 3, 6, 7, 16, 19, 28 en nog 4 vroege. Ofwel (behalve het volledige podium en de plaatsen 6 en 7) twaalf duiven ingezet die ALLE TWAALF in de eerste 10% wonnen tegen ruim 1.200 duiven.
Tegen 746 jaarlingen was de uitslag al even bizar: 1, 4, 9, 11, 19, 25. En dat met 6 jaarlingen mee die alle zes dus in de eerst 3% wonnen. Toen we al onze duiven thuis hadden moesten de meeste nog beginnen. Het verklaart waarom mensen meer info gewild hadden en van een bepaald medium meer hadden verwacht dan een beknopt o.s. bij een foto. De gunfactor zeker?
VOORAF
De week voordien wonnen ze van Melun trouwens 2, 3, 8, 10, 15 enz met 14 prijzen van 18 gezette duiven. Vooraf 14 op 18 en 17 op 18.
Het doet denken aan die mirakel uitslagen in 2020 toen bij hard weer zelfs de 7 eerste werden gewonnen tegen meer dan 2.000 duiven. Nog nooit gebeurd.
OVER SLAAN
Ik hoorde deze week weer over de ‘methode Christiaens?’ Die vond dat de beste motivatie voor duiven op nest is een broedbeurt over slaan. Dus doffers die ’s avonds worden ingemand ’s Morgens al van het hok nemen. De duivin zal wat langer moeten broeden maar dat zal presteren niet verhinderen. Integendeel.
18 JUNI
De beruchte 18e juni stond de wind OZO. Toeval? Dan was het uitbreken van de tweede wereldoorlog ook toeval. En man wat is er die dag weer gefoeterd. Nu weet ik ook wel dat met minder warm weer vluchten zijn afgelast, dat andere vluchten met even warm weer vlot verliepen, maar blijft overeind dat er maar een verantwoordelijk is voor het welzijn van Uw duiven. Niet de lossingscommissie, geen bestuur, maar UZELF ! Dus stop met vingerwijzen.
Ook deze nazaat 264 won 1e prijzen met een voorsprong van 8 en 12 minuten. De 20-190 nam met minder genoegen, maar toch.