- zondag 20 november 2022
Ergens een uitbraak van vogelgriep? Ik nam het altijd ter kennisgeving aan maar begin meer en meer te beseffen hoe fout dat was. We hebben te doen met een wel zeer ernstige zaak, de tweede grootste regelrechte dreiging voor het voortbestaan van onze sport. Wat dan de grootste is? Volgens veel vooraanstaande oudere liefhebbers met veel ervaring de WOWD.
Onbegrijpelijk eigenlijk dat die heren van de WOWD nooit eens aan zelf reflectie doen. Naar verluidt zouden ze niet zo veel praktische ‘duivensportervaring’ hebben, echte sterspelers zouden het niet zijn.
ANDERS
Liefhebbers als de Bruijn, Epping, Bosua en zo veel anderen hebben niet de naam negatief te zijn, of moeilijk. Maar tientallen jaren succesvolle duivensport heeft ze wel echte ‘ervaringsdeskundigen’ gemaakt.
Vooral de vliegprogramma’s voor jonge duiven en het lossingsbeleid (te laat los, te laat beginnen spelen en regen of zelfs wolken als zogenaamde spelbrekers) stoort ze in hoge mate. Denken die heren van de WOWD nooit eens iets in de geest van ‘misschien kunnen we toch van zulke mannen leren’.
En dringt het niet tot hen door dat Belgen als Ekramy (Westmalle) er in september in slagen binnen een dag 82 van de 82 jongen thuis te krijgen van vluchten als Argenton? Hoezo 450 km ver genoeg? De Belgen bewijzen bijna wekelijks dat dit een misvatting is.
Al vele malen werd in vele afdelingen op advies van de WOWD niet gevlogen terwijl het best had gekund, zo bleek uit het concoursverloop van afdelingen die wel vlogen.
Beseffen die mensen niet hoe enorm ontmoedigend en frustrerend dat is?
KASPLANTJES
Het beleid lijkt er vooral op gericht geen fouten te maken. Met in het geringste geval van twijfel niet te lossen slagen ze ook in die opzet.
Edoch: Zo over voorzichtig zijn met lossen heeft als onvermijdelijk resultaat dat de prijs moet worden betaald als het jarigen zijn. In Duitsland kent men ook heel karige vliegpogramma’s voor jongen. Vraag niet hoeveel er verloren gaan als jaarling.
UTOPIA
Dienaangaande is het in België een Utopia, of juist niet, afhankelijk van hoe je het leest. Maar feit is wel dat steeds meer Nederlanders jaloers worden op hun zuiderburen. In volle seizoen bijna elk weekend vluchten voor jongen uit Quievrain, Noyon, HaFo en kleine fond? Daar kunnen ze in Nederland alleen maar van dromen. En praat niet meer over Belgische vitessers, ‘enkel goed voor vluchtjes rond de toren’. In Antwerpen vliegen de jongen wekelijks uit Sermaise, voor de grootste afstanden ruim 400 km. Er gaan minder jongen van verloren dan van leervluchten van 50 km.