ad2016

Goed voornemen.

Baarle Nassau 1 januari 2023.
Ik had me destijds voorgenomen me aan niets nog te ergeren. Maar hoe goed de bedoeling ook was, ik moet deemoedig bekennen dat ik dat niet volgehouden heb.
Sterker nog, ik kwam tot de bevinding dat een mens gewoon recht heeft zich te ergeren. Alleen mag dat niet te lang duren. Slecht voor je gezondheid!

WAARAAN?
Zo erger ik me steeds meer aan die ‘fietsterroristen’.
Dat fietsen is een nationale gekte aan het worden. Normaal zie je niets bijzonders aan de meeste maar amper hebben ze zich zo’n wonderbaarlijk pak aangemeten of alle redelijkheid schijnt verdwenen.
Ze zetten zich op het zadel, krommen de rug en oef, je ziet ze niet meer.
Het verstand op nul en de blik op oneindig razen ze voort.
Eens, toen ik met mijn mandje duiven ontspannen langs de weg zat, bezorgde zo’n sliert verslaafden me bijna een hartstilstand.
Het voornaamste dat die maniakken te weeg brengen is ouden van dagen en kleine kinderen de stuipen op het lijf jagen.
Vreemd genoeg zie je zo'n exemplaar medemens zelden alleen. Alsof ze de eenzaamheid schuwen, opereren ze meestal in zwermen, achtervolgd door een bezemwagen. Die demonen, sommige kalend, grijs en met buik die als een wervelwind aan je voorbij trekken, zijn voor mij de clowns van onze tijd.

MAAR….
Zopas was er een ‘duivenfilm’ op Canvas. Die werd wel erg laat uitgezonden en achteraf maar goed ook.
Ieder ‘zijn gedacht’ maar ik vond het een gedrocht en absoluut geen promotie voor de sport. Op het einde klaagden enkele ‘groten’ en ‘vermeend groten’ dat er zo veel jaloezie is onder duivenliefhebbers. Daar zit iets in.
Want wat hoor je toch vaak het woordje ‘maar’ als iemand boven de rest uitstijgt.
-Maar… hij ligt ook goed. Midden in de goal en zo is het niet moeilijk.
-Maar… hij speelt ook met heel veel duiven.
-Maar… daar komt vaak een dierenarts over de vloer.
-Maar… hij heeft ook weinig concurrentie.
-Maar… hij zit heel de dag op zijn hok.  
En nog zo veel maren. En dan zwijg ik nog over de roddels.

RODDEL
Roddelen is geen zucht naar sensatie, dat is een misverstand, hoewel wijdverbreid.
Roddelen gebeurt in een poging te ontluisteren: de kampioen aan het wankelen te bren­gen. De waarheid is daarbij van geen belang. Wie de waarheid zegt is ook geen roddelaar maar geschiedschrijver.
Roddelen is ook geen boosaardige zucht naar kwaadsprekerij al menen velen dat.
De roddelaar roddelt uit zelfbehoud! Hij wil nivelleren! Roddel is een camouflage van minderwaardig­heidsge­voelens. Roddel moet de roddelaar uit de diepe put van machteloos­heid tillen waarin hij verkeert en waarin hij, zo denkt hij toch, is beland door degene over wie hij roddelt! Want let maar eens op, de roddel richt zich nooit op de mindere!
- Men roddelt niet over de liefhebber die elke week trouw duiven inmandt en amper prijs wint, wel over de kampi­oen.
- Men roddelt niet over de dakloze, wel over de kas­teelheer.
- Men roddelt niet over de invalide. Wel over de ster voetballer.
Zie het dus maar als een vorm van verweer dat heilzaam werkt op de minderwaardigheidsgevoe¬lens van de roddelaar.
Als men van iemand niets te vrezen heeft ontbreekt ook de behoefte de poten onder diens stoel uit te zagen. Wordt er over U geroddeld? Erger je niet, zie het eerder als een compliment. Je hebt iets bereikt

NOG
Wat nog mijn ergernis opwekt?
- Mensen die liegen. Vroeger kon je die wallen onder de ogen nog afdoen met 'naar het biljarten gekeken op tv' maar sinds er zoveel erotiek op de buis is trapt niemand daar nog in.
- De kriebels krijg ik ook van truckers die elkaar maar niet kunnen passeren op een tweebaansweg met een sliert wagens achter hen en een enorme leegte ervoor.
- Ik kan niet tegen vogels die uit sterven, gletsjers die smelten, beken waarin geen vissen meer zitten maar stinkend bruin water, regenwoud dat wordt gekapt. Ik word chagrijnig als ik denk aan vroegere fietstochten door de bossen. Als je toen in je handen klapte stoven de konijnen alle kanten uit. Ze kwamen tot in het dorp.
Hoe veel jaren zou het geleden zijn dat ik nog een konijn gezien heb? Tientallen!

MISLEIDEND
Ik erger me aan bepaalde koppen boven bepaalde advertenties en aan titels boven artikeltjes. Vanwege vaak zo misleidend. Zo liet iemand me ooit blozend een boek zien dat hij in Engeland had gekocht. Het had als titel 'Fun in bed'. Het is lang geleden, van nog voor de seksuele revolutie, Goedele was nog niet geboren en de ovens in de hel draaiden nog op volle toeren.
'Fun', vooral in bed? Oppassen! Dat werd branden.  
Maar niet voor de koper van “Fun in bed’. Want wie schetst zijn verbazing toen hij het boek opensloeg. De inhoud bestond uit kruiswoordraadsels voor langdurig zieken. 

EN NOG
-Aan wie ik me ook kan ergeren zijn incompetente lossers. Toegegeven, soms staan de verantwoordelijken, in een land met een klimaat als het onze, voor heel moeilijke beslissingen. Onverantwoorde lossingen zijn haast onvermijdelijk en best erg, maar niet lossen als dat wel had gekund, zijn helemaal frustrerend. Zeker als het vaker voorkomt.  
- Ook sommige adverteerders doen een mens gruwelen. Uitbuiters van gaten in de markt die suggereren en zelfs keihard publiceren dat prestaties zullen volgen als je hun producten maar koopt of hun schema volgt.
Als je dan ziet wat voor rommel ze aanprijzen rijst de vraag wat er in een mens met normale geestelijke vermogens om moet gaan als hij dergelijk gebazel leest.
Weet U hoe ik er over denk? Die advertenties zijn niet voor de kampioenen, die weten beter, maar voor de verliezers.
Op hun centen hebben die adverteerders het gemunt. Liefhebbers die slecht spelen zijn de prooi waar ze op azen.
Dus maar beter nadenken voor je die rommel koopt? Daarvoor zijn sommigen te lui, te moe of te dom.
- Ik kan niet tegen slechte binnenkomers van een vlucht, al is dat vaak eigen schuld. 
- Ben boos op mezelf als duiven van het dak verloren gaan, omdat het ook vaak eigen schuld is. Want dat overkomt vooral niet bevlogen jongen die maar af en toe  eens los gaan.  

GEZOND
Ik zit er door. Heb veel van me af kunnen schrijven en dat lucht op.
Want staat iets me tegenwoordig tegen dan lig ik daar niet meer van wakker, maar pak ik de pen en daarna... is het over!

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40