- zondag 24 november 2024
Ik heb het al enkele keren geschreven, en ook de ouderen onder ons weten het, voordat de Taiwanezen en Chinezen kwamen waren het de Japanners die hier dure duiven kochten. Vooral winnaars van fondvluchten. Ook Duitsers kochten toen, maar vooral jonge duiven. Bij een zaalverkoop Duitsers in de zaal? Weinig kans.
WEINIG OVER
Van duivensport in Japan is weinig meer over. En dat is nog te verklaren ook.
Een vergelijk met de mens (Homo Sapiens) dringt zich op.
Die ging de wereld niet overheersen doordat ze slimmer waren dan andere wezens maar omdat het de enige ‘dieren’ waren/zijn die massaal en flexibel kunnen samenwerken. Toegegeven, massaal samen werken kunnen met name ook chimpansees en dieren, maar… niet flexibel. Alleen maar in bepaalde patronen.
Die samenwerking is nooit globaal geweest. En de geschiedenis bewijst: Die doen verdwijnen is dwepen met zelfdestructie. (denkt U al aan duivensport?)
JAPAN
Het laatste verklaart voor een deel de bijna totale teloorgang van duivensport in het land van de rijzende zon.
Voorop zij wel gesteld dat die ‘bloei’ daar minder groot was dan we altijd aan namen. Het was meer een ‘schijnbloei, zoals ik het zou willen noemen.
De meeste hadden enorm veel duiven. 2.000 Duiven in concours ingezet door zes ‘melkers’ was er heel gewoon.
In de lage landen zijn we zo ver gekomen dat we, qua m.b.t. logistiek, niet meer zonder mega hokken kunnen, maar gelukkig vormen de kleinere hokken nog een overgrote meerderheid.
Als van een groepje van 6 liefhebbers er twee kappen is dat een heel ander verhaal dan wanneer twee liefhebbers kappen van een groep van pakweg 75.
De liefhebbers daar woonden zo ver van elkaar dat men vrijwel alleen fond speelde.
Dat LEEK allemaal mooi met zo veel duiven in concours, maar de werkelijkheid was anders. De liefhebbers die afhaakten waren dus veelal groten en dat had dus een enorme impact.
En waarom haakten velen af?
Vooral door onderling gekrakeel, het leken wel oorlogen met alleen advocaten als winnaars. Sommigen zullen het nog wel weten, ze kwamen zelfs naar hier om zaken (Chico en Bokser) uit te vechten.
Dat was dus NIET flexibel samenwerken. Komt bij dat veel inmandlokalen, noem het clubhuizen, gerund werden door zo’n grote die vrolijk mee deed aan het gekrakeel.
En soms weigerde clubgenoten met wie hij overhoop lag in het clubgebouw toe te laten. En dan is er nog iets.
CORONA
Door Corona ging duivensport daar nog meer te lijken op een bal die steeds sneller de heuvel afrolde. Karaoke is voor veel mannen daar een uitlaatklep.
Een aangename onderbreking voor mensen die harder en langer werken dan hier.
Ook voor duivenmelkers. Toen kwam dus corona en kon van dat vrolijke samen zijn en de zinnen verzetten geen sprake meer zijn.
Het sociale vonden/vinden velen een aangenaam aspect van de sport en nu dat door corona kwam te vervallen kan men raden wat gebeurde.
Niet kunnen samen werken, geen contacten kunnen of willen leggen, niet naar de ander willen luisteren, wel kunnen nemen maar niet kunnen geven, alleen het eigenbelang voorop stellen zijn nu hier een serieuze bedreiging van duivensport. Laat Japan daarom een les zijn voor alle liefhebbers van goede wil. Het eerste voldongen feit (wel in het klein), is er al: De teloorgang van de ZLU vanwege het ontbreken van de wil om flexibel samen te werken. Over een wereld die half in brand staat wil ik het hier niet hebben.
--------------------------------------------------------------
NIET GOED BEZIG?
Punt 5 uit notulen van een clubvergadering ergens in Antwerpen. Behoeft geen verder commentaar. Liefhebbers pikken het niet meer.
5.
-Halve fond progamma goedgekeurd in vorige vergadering wordt van tafel geveegd en vervangen door provinciale vluchten en lossen provinciaal in een keer. Het belangrijkste is dat het één verplichte deelname provinciaal zal zijn met één inleg per duif van 0.25 ct dat betekent dat één duif halve fond al 1.60 minstens zal kosten ( prijzen Bauwens 2025 nog niet bekend.) vergelijking met enkele jaren terug 2021 0.90 ct per duif dat betekent een verhoging van 77%; reden door 2 nachten mand verhoging prijs transporteur. Van 25 naar 22 duiven per mand en nu de 0.25 ct per duif provinciale dubbelen. OP DIT PUNT WAS ER ZWAAR PROTEST DOOR DE LIEFHEBBER, wij hebben deze provinciale niet nodig daar wij aan de west kant dan geen enkel nationaal of provinciaal kampioenschap meer kunnen winnen en moeten betalen voor enkele commerciele hokken
-----------------------------------------------------------
IN DEZE TIJD
Kweken gebeurt bij sommigen tegenwoordig met een bang hartje. ‘Gaan er weer zo veel verloren?’
Wat nuttig kan zijn is je conformeren aan de hokken waar weinig jongen verloren gaan. Niet een jaar, maar elk jaar weer opnieuw weinig verliezen.
En ja die zijn er! Wat velen gemeen hebben is dat ze hun jongen in het voorjaar, pakweg tot mei, heel veel vrijheid geven. Dus niet: ‘Loslaten, kuisen en na een uurtje of zo terug binnen? Of niet, zoals je wel hoort, ‘vliegen of binnen. Hier geen dakzitters.’
Bij veel van die mensen die dus weinig verliezen kennen is WEL sprake van dakzitters.
Tenminste enkele maanden.
Die zouden ook minder gepakt worden door roofvogels dan jongen die heel weinig los zijn. Zegt men. Ik kan er zelf niet over oordelen.
Wat ik wel durf zeggen, vanwege eigen ervaring, is dat jongen met een afwijkende kleur, eerder gepakt worden. Hier pakte hij er ooit een van W de Br.
En nog wel uit zijn 'Olympic Hurricane'. Goede smaak zult U zeggen?
Een ‘roofvogelkenner’ dacht daar anders over. Die zei dat elke roofvogel die duif gepakt zou hebben. Het was een schalie. De enige schalie op het hok, dus een duif met afwijkende kleur.
(Een stuk uit een artikel dat in de Duif komt).
-------------------------------------------------------------------------------------------
Zie je de lichtjes?
Niet 'van de Schelde' maar op de duivenhokken.
Vooral in België zie je op duivenhokken de lichten overal weer branden. De winterkweek staat voor de deur. In mijn kinderjaren sleet ik veel uren bij mijn grootvader die kippen had. Wat voor invloed hartje winter ‘bij lichten’ had op kippen wisten zij en andere kippenboeren maar al te goed.
Dus doen bij winterkweek. Ik schreef al vaker dat alleen de doffers volstaat. 13 a 14 uur is genoeg. Bijvoorbeeld vanaf 15.00 u tot 23.00 u.
Zitten de duiven eenmaal op eieren dan is een tijdklok handig. Het voorkomt dat duiven verkeerd vliegen nadat de lichten plots van het ene op het andere moment doofden. Uiteraard zijn duiven waar in september nog mee gespeeld werd niet bekwaam. En is het zinloos met duiven die ‘niet bekwaam’ zijn aan winterkweek te doen.
HANDIG
Makkelijkst is te kweken op het hok waar je gescheiden doffers zaten en handig is als die al hun bak hok hebben als je gaat koppelen.
Zo dat niet EN de doffers EN de duivinnen moeten zoeken waar ‘ze thuis horen’.
Dat bereik je makkelijker door minstens een tiental dagen voor je gaat koppelen de overige zitplaatsjes op het hok, schabjes en zo, weg te nemen.
Duiven in het algemeen, en doffers in het bijzonder, zitten niet graag op de bodem en als er alleen maar plaats voor hen is in een broedbak zullen ze die gauw in nemen.
Eenmaal eieren dan kunnen, of beter MOETEN, de schabjes terug.
Steeds meer mensen geloven in ‘gedwongen vrij paren’. Dan is twee kweekhokjesw handig, zodat je wat kan sturen, en doffers half bak zetten als je de duivinnen bij zet.
NIET NODIG
Bij producten, zogenaamde ophitsende zaden, zwaarder voer, vitamines enzovoorts is, wat mij betreft, allemaal flauwe kul. Om over bijeen zetten bij volle maan maar helemaal te zwijgen. Alleen winterkweek op hokken die goed geïsoleerd zijn, zoals je in oude boeken kan lezen, is ook ‘zever’.
Ik geloof helemaal niet (meer) in de noodzaak hokken te isoleren.
Wel in de ooit zo verfoeide hokken met golfplaten dak.
Je ziet bij goede spelers steeds meer hokken waarvan de voorkant of een deel er van open is, soms dag en nacht, of dat de isolatie bestaat uit… gaas !!