- vrijdag 28 januari 2022
EERLIJKER DUIVENSPORT,
De laatste jaren lijkt het er wel op dat “eerlijker duivensport” het toverwoord is om de duivensport te redden , niet geheel ten onrechte denk ik maar het is te gemakkelijk te denken dat hierdoor de duivensport in één keer uit de problemen kan komen .
En problemen die zijn er , je behoeft alleen maar naar het aantal leden wat er afgelopen jaar mee gestopt is te kijken om te concluderen dat dit onmogelijk zo door kan gaan .
Zo denken natuurlijk ook (NPO.) besturen hierover en dan gaan deze oplossingen zoeken , je ziet het iedere keer opnieuw , zodra een bestuur opstapt vrijwillig of verplicht komt zo’n nieuw bestuur ook weer met nieuwe ideeën hierover , het huidige bestuur maakt hier geen uitzondering op .
De laatste jaren hebben we nogal wat besturen gehad , was oa. het vorige bestuur jong en flamboyant , dit zijn oudere ervaren bestuurders (niets mis mee) , je merkt dat aan alles , stil , doordacht , een beetje saai en gewend om hun ideeën op een zo’n positief mogelijke manier naar voren te brengen om het meer kans van slagen te geven , slim want ze tonen dan tegelijkertijd aan dat ze ook moeilijke punten durven aan te pakken zonder echter een eigen standpunt in te nemen .
Toch moet je hier er een beetje doorheen kijken want het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn wat de heren voorstellen en dan bedoel ik alleen nog maar het punt eerlijker duivensport en dan in de brede zin van het woord .
Zo gaan we landelijk 1:3 spelen , op zich heeft dat als voordeel dat de berekening van het prijs percentage nu voor iedereen gelijk is dus eerlijker , maar ga nu niet zeggen dat het vooral voor de kleine liefhebber een eerlijker sportbeleving is en hij/zij hierdoor meer plezier aan de sport gaat beleven omdat ze meer prijzen gaan verdienen , volstrekt onjuist , die meerprijzen gaan naar de tophokken zowel groot en klein , eigenlijk wel terecht denk ik .
Dan is er een beetje tussen neus en lippen door het voorstel inkorfbeperking van 150/250 duiven per vlucht aangenomen , om uitwassen tegen te gaan zo wordt erbij vermeld .
Als je er jezelf een beetje in verdiept hebt kom je tot de conclusie dat zo’n beperking werkelijk helemaal niets voorstelt , er zijn teveel mogelijkheden om hier onderuit te komen o.a. door bijvoorbeeld meerdere mensen lid te maken op één erf enz. .
Eigenlijk moet je hier niet meer over praten , dat hadden we 15 jaar geleden moeten doen , toen zag je al aankomen dat dit zou gebeuren .
Ook worden er voorstellen aangevoerd door liefhebbers zelf , ik kan me zo voorstellen dat er zijn die aan de kant worden geschoven om er dan aan enkele meer aandacht te schenken .
Één daarvan is de methode “Snel” , vanuit het NPO. bestuur is men van mening dat het de duivensport wat betreft het eerlijke spel ten goede komt , de voorzitter schreef persoonlijk een aanbeveling .
Doordat ik 2 vragen kreeg over deze methode met de vraag wat mijn menig hierover was heb ik geprobeerd me er verder in te verdiepen , om eerlijk te zijn is me dat niet goed gelukt .
Halverwege het lezen ben ik er maar mee gestopt ook omdat ik er toen al van overtuigt was dat dit nergens op sloeg , erger nog volstrekt zinloos , één van de vragenstellers gebruikte het woord waardeloos daar kan ik ook wel in meegaan .
Maar hoe is het mogelijk dat men aan deze onzin als ik het zo mag noemen nog enig tijd besteed terwijl er belangrijke punten als het opnieuw herindelen van de vlieggebieden steeds maar vooruit geschoven wordt , ook omdat dit laatste haast zeker een grotere bijdrage levert aan het eerlijker spel en meer spelplezier , tenminste dat is mijn mening.
De NPO. kan moeilijke punten als “eerlijker spel” nooit alleen aan , ze hebben hierbij de hulp van de afdelingen nodig en daar schort het nog al eens aan , zo zijn er nog steeds afdelingen die bijvoorbeeld een Generaal (totaal) Kampioenschap hebben , waarschijnlijk speelt er voor zo’n kampioenschap maar 5% van de leden en dat zijn vaak niet de kleinsten , over eerlijk spel gesproken .
Daarbij komt nog dat veel afdelingen gewoon hun eigen gang blijven gaan waarvan vaak de liefhebber het dupe wordt van enkele bestuurders die nauwelijks vernieuwingen willen doorvoeren , men noemt dat risicoloos besturen .
Ook denk ik dat in plaats van “eerlijker spel” het “spelplezier” eigenlijk van veel grotere betekenis is voor het behouden van de sport , als ik het NPO. bestuur was zou ik daar op in zetten , maar ja wie ben ik .
Succes ,
Co Verbree