- vrijdag 11 oktober 2019
Algemeen
Voor de Nationale overwinnaar Bordeaux Sector 1 sprak ik met de 88-jarige Theo de Jong uit Noordhoek. Noordhoek is een klein plaatsje in de Gemeente Moerdijk. Theo heeft heel zijn leven in de vlasindustrie gewerkt. Vlas is een zeer oud cultuurgewas dat voornamelijk geteeld werd en wordt omwille van de vezel. Deze vezel wordt weer gebruikt in de linnen- en lijnzaadolieindustrie. Dat dit werk vroeger heel zwaar was, is bij Theo niet in de koude kleren gaan zitten. Theo heeft eigenlijk zijn hele leven lang de duivensport bedreven en altijd de Marathonvluchten gedaan. In de jaren ‘78, ‘79, ‘80 en 86 werd hij Nationaal Kampioen op deze discipline. Heden ten dage zijn het maar weinig mensen die dit kunnen zeggen: vier keer Nationaal Kampioen!
De voorbereiding van de vluchten bestond uit het gehele programma. Van Vitesse tot twee Eendaagse Fondvluchten. Op Bordeaux had Theo acht duiven ingekorfd die op weduwschap worden gespeeld. Vroeger speelde hij meestal op nest maar dit werkte niet meer voor Theo. Zijn duivinnen lieten hem steeds vaker in de steek en daarom is er besloten om zijn duiven verder te spelen op weduwschap.
De duiven stonden er goed op maar ja dan moet het nog wel even gebeuren. Na een dag uitstel kregen de duiven om 13.00 uur het signaal om naar huis te keren. Het was zwaar. De duiven, die op die dag gelost werden op La Souteraine, vlogen niet harder dan 60 km per uur en daarom zouden er voor 09.00 uur op zondagochtend geen duiven zijn. Normaal gesproken staat Theo zijn EC-systeem altijd aan. Maar gezien de verwachting had hij deze nu uitgezet. Het was zo rond 6 uur dat Theo uit bed is gegaan om alles in gereedheid te maken om de duiven van Bordeaux te kunnen ontvangen. Hij wandelede naar achteren en tot zijn grote schrik zat er al een duif te wachten. Snel werd het ECS aangezet om de duif te kunnen constateren. Naar verwachting zat de duif er al even want hij was al helemaal uitgerust en ging daarom ook gemakkelijk naar binnen. De NL16-1624645 werd geklokt om 06:24:02 met een gemiddelde snelheid van 1257 meter per minuut. Direct werd de duif gemeld en het bleek al gelijk een hele vroege duif te zijn. Deze informatie was op waarheid berust en Theo de Jong wint 1e Nationaal Bordeaux Sector 1.
Worden de duiven vernoemd?
De 645 heeft geen extra mooie naam gekregen na deze schitterende overwinning. Van stambomen houdt Theo niet en die zijn dan ook niet bijgehouden waardoor er verder weinig bekend is over de overwinnaar.
Heeft u nog een laatste advies voor ons om ook zo’n prachtig resultaat te kunnen behalen?
Om de top te bereiken in de Marathon discipline is het altijd lastig om een goed en sluitend advies te geven, aldus Theo. Iedereen doet het op zijn eigen manier en is daar wel of niet succesvol mee. Theo is wel van mening dat geduld hebben, veel duiven spelen en de goede overhouden tot zijn beste resultaten heeft geleid. Theo is van mening dat hele dure duiven kopen weggegooid geld is. Ruilen en gunnen is de beste methode en dat heeft Theo nooit anders gedaan.
Ik sprak een liefhebber die het leven pakt zoals het is. Geen poespas en gewoon doen wat je leuk vindt. Theo de Jong is een man die rust vindt in zijn duiven en probeert zo goed mogelijk te presteren. Dat hem dit lukt blijkt wel uit de historie van zijn 77-jarige duivenbestaan. Uiteraard wens ik Theo nog heel veel mooie jaren toe in goede gezondheid met veel mooie duivensuccessen!
Vincent Hoogerwerf