- woensdag 14 maart 2018
Provinciaal Criterium St. Vincent 2017 Sponsor: Café De Weegbrug Echt
Gebr. van de Weerdt winnaars Provinciaal Criterium St. Vincent 2017
De winnaars: Gebr. Van de Weerdt winnen St. Vincent 2017!
Vanwege de nationale feestdag “Quatorze Juillet” werden de duiven vanuit het westelijk gelegen St. Vincent op zaterdag 15 juli gelost en kon hun thuisreis richting het “bronsgroen eikenhout” beginnen. 343 duiven verdedigden de Limburgse eer.
Naarmate de duiven meer richting het noorden vlogen werd de wind west-noordwest. Ze werden echter gelost met een noordoosten wind en gezien de westelijke ligging en de “massa”, uitgaande van Bretagne tot en met Noord Holland en alles wat hier tussen zit, duiven aan de westkant werd het voor onze gevleugelde vrienden een zware dobber om nationaal voor de hoogste eer mee te doen.
De eerste duiven vielen dan ook in het Zeeuwse land, en wel in Aardenburg bij de sympathieke Zeeuw Frederik Leliaert, hij klokte om 21.00 uur. In Limburg moesten we bijna nog een uur wachten alvorens de eerste St. Vincent-vlieger zich meldde, dit was dit keer het geval in Meerssen. Bij de beroemde Gebr. Van de Weerdt kwam door de motregen om 21.51 uur hun 2 jarige weduwnaar aan geknald. Deze duif speelde het hiermee klaar om als enige (!) Limburgse duif op de dag van lossing de thuishaven te bereiken. Dit is natuurlijk een prestatie van formaat. Nationaal goed voor plek 5. Van de 7 duiven die Hay en Thei hadden ingekorfd vliegen er 5 in de prijzen en dan is het feest natuurlijk compleet daar aan de basiliek in Meerssen. Frappant detail is dat Hay en Thei in 2016 ook al provinciaal de zegepalm grepen op St. Vincent, toen met een volle broer van de huidige winnaar.
Als ik met Thei en Hay bezoek, samen met mijn kompaan Thei Daalmans, besef je dat je met een paar aparte gasten aan tafel zit. Dit zijn niet de eerste de beste. Hier zitten we tegenover een paar broers die duivengeschiedenis hebben geschreven. Thei en ikzelf hebben al aardig gepresteerd de laatste jaren maar als het plakboek en resultaten van de Gebr. Van de Weerdt op tafel komen voelen we ons plotseling heel klein en is vooral respect op zijn plaats! Voor mensen die al zo sterk gepresteerd hebben in het verleden en zo nuchter en eenvoudig zijn gebleven doen we de hoed diep af!!
Hun oude basis ligt in het legendarische Belgische Moere, met name Oscar de Vriendt. Van hier komt een stamduif uit de formidabele “Zwarte”. Verder zien we de namen Tossens en Debou veel vermeld staan in de oude basisduiven. Via John Steijns uit Doenrade kwamen de Cor de Heide duiven de gelederen versterken en dit was een schot in de roos. Dit zagen we ook al bij Sandra en Toon Deckers in Meers!
Als je nu verwacht dat beide broers het steeds met elkaar eens zijn wat betreft het houden van duiven dan heeft men het mis. Vaak geeft dit reden tot meningsverschillen op een positieve manier. Ze houden er allebei hun eigen mening en principes op na en houden elkaar hierdoor “scherp” met de laatste jaren weer veel beter prestaties op beide hokken!
We focussen ons op de manier hoe de duiven bij Hay gespeeld worden daar de weduwnaar aan de Kerkstraat bij Hay op de klep viel. Het favoriete spel is met de weduwnaars, hiervoor staan een 80-tal woonbakken klaar. Maar voordat het fondseizoen begint zijn deze niet meer allemaal bezet. Ook de roofvogel draagt hieraan bij.
Beide broers zitten zoals velen van ons al weten in de bakkerswereld en dan is het ’s morgensvroeg dag, dus weinig tijd voor de duiven. Ze trainen dus alleen in de avonduren. Als jonge duif worden ze zo goed mogelijk opgeleerd, als jaarling doen ze dan het drieluik (Limoges-Bergerac-Cahors) van de afdeling. Van deze jaarlingen worden wel eens duiven verwijderd die prijzen vliegen maar moe thuiskomen. Daarentegen mogen jaarlingen die 3 keer missen blijven zitten als ze topfit thuiskomen.
Tot op heden deden de jaarlingen geen ZLU-vluchten maar vanaf 2018 willen ze een ploeg(je) klaarstomen voor Narbonne ZLU. Met name Hay maakt er een sport van om weduwnaars op te jagen, zodat ze sterk gemotiveerd de mand ingaan.
Terwijl Thei vrijwel niets doet tegen het geel (etc) doet Hay dit sporadisch. Wel geeft hij voldoende Belgasol en honing. Bij thuiskomst krijgen alle vliegers een oog- en neusdruppel toegediend, dit om de luchtwegen optimaal schoon te houden. Knoflook staat bij beide broers hoog aangeschreven.
Hay vertelt ons dat vanaf Limoges elke weduwnaar een afzonderlijk drinkpotje in zijn woonbaak krijgt, dit om besmetting met trichomonas te minimaliseren. Wat voer betreft niet veel bijzonders, enkele mengelingen worden gemengd. Naar de vluchten toe wordt het voer wat zwaarder, hierbij krijgen ze ook nog pinda’s en snoepzaad.
Hay heeft een eigen microscoop, deze wordt geregeld gebruikt ter controle van de gezondheid.
Beide broers geven duidelijk aan dat ze het belangrijk vinden dat de duiven een natuurlijke weerstand dienen op te bouwen. Verder wordt er geregeld ingeteeld om de sterkste bloedlijnen vast te leggen. Deze ingeteelde duiven worden dan wel een paar keer opgelaten zodat ze weten of ze wel de weg naar Meerssen terug vinden!
Deze mannen hebben op de zware fond zowat alles gewonnen wat er te winnen valt. En hierbij hebben ze ook andere liefhebbers met hun duiven op het goede paarde geholpen, dit mogen we zeker niet vergeten.
Als we op het einde van de avond dan nog vragen wat ze nog willen winnen zeggen ze bijna tegelijkertijd; “het winnen van de Cup van Vlaanderen”. Hier zijn ze het duidelijk wel over eens!
Mannen ik hoop dat het jullie nog gaat lukken, het is jullie van harte gegund!!