- donderdag 29 maart 2018
Een leeg hok en kuikens zonder ouders. Dat heeft de dief op zijn geweten die drie duivenkoppeltjes gestolen heeft uit een woning in Drachten.
Het bordje ‘tink om ‘e hûn’ dat op het erf van Sytze Dijkstra en Lies Kloosterman hangt, kan eigenlijk wel van de garagegevel. Jack Russel Silke, toch niet de stilste hond, heeft geen kik gegeven terwijl het belendende duivenhok dinsdagnacht leeggeroofd werd. Sytze en Lies hebben ook niks gehoord, terwijl ze er praktisch naast lagen te slapen. ,,Myn mem, dy’t yn de skuorre wennet hie ek neat heard’’, zegt Sytze.
Hij moest dinsdagochtend het slechte nieuws brengen aan de verzorger van de vogels. ,,Hy fûn it wol sneu.’’ Zelf verzorgt hij de dieren niet, omdat hij met zijn rolstoel niet in staat is om het kweekhok te betreden, waar de drie koppeltjes woonden tot de nacht van maandag op dinsdag.
Het echtpaar is eensgezind: de dief, of dieven, zijn eerder bij hen geweest. ,,Oars witte jo net wer’t jo wêze moatte.’’ Er staan twee grote hokken in de tuin: een met de kweekvogels erin en een met vogels die nog wel wedstrijden vliegen.
Kweekduiven
De gegapte gevleugelden deden niet meer mee in de competitie: daar hadden ze hun sporen verdiend. Ook waren ze te oud; de piek leeftijd van een duif ligt rond de drie jaar. Hoe oud deze zes dieren precies zijn, dat weet Sytze niet meer, maar volgens hem kunnen de dieren wel tegen de twintig worden. De vogels waren van zijn vader, die twee jaar geleden op 75-jarige leeftijd overleed. ,,Hy hie syn hiele libben dowen hân. Ik ha de hobby fiiftjin jier lyn fearwel sein’’, vertelt Sytze. Naast de drie kweekkoppeltjes, heeft het echtpaar nog twaalf koppels in de tuin.
De vliegers zijn van het nest getrokken: de duiven hadden net eieren uitgebroed en de kuikens waren geringd. Dat kan tot ze zes dagen oud zijn: daarna past de ring niet meer om het pootje heen. De kuikens, die niet gestolen zijn, zijn ondergebracht bij andere ouderkoppeltjes.
Aan de duiven zelf, vier blauwe postduiven, een kraswitpen en een kraswitte postduif, hebben de dieven niks. De dieren zijn immers geringd, en die ringen staan op naam van de eigenaar. ,,It giet om de jongen’’, stelt Sytze. ,,At jo dy in ring omdogge, is it dyn do.’’ Hij weet bijna wel zeker dat de kweekkoppeltjes voor de fok gestolen zijn. ,,Se binne net mear as 500 euro per koppel wurdich en ha har bêste tiid hân.’’
Goede genen
Dat de duiven nog gehouden worden als kweekduiven, betekent dat ze over goede genen beschikken. De meeste dieren belanden namelijk na hun wedstrijden bij de poelier of gaan naar Frankrijk. ,,Dêr binne se dol op dowen.’’ De twijfel bij Sytze is groter dan de hoop dat ze terugkomen.
Lies vindt het jammer dat de duiven weg zijn, maar ligt er niet wakker van. ,,Dêr binne slimmere rampen in de wrâld, hjer.’’
Redactie Vogelblad: Het Fries hebben wij onvertaald gelaten.
bron en foto: LC.nl