Evelien’s Journaal

duivendak

Beslissingen - oude doos

 
 
   

Het wordt er niet gemakkelijker op, heb je in het vliegseizoen soms met erg warm weer te maken, nu met de kweek is het echt koud en ga je je afvragen wat te doen. Je moet moeilijke beslissing nemen en dan bedoel ik beslissingen die van invloed kunnen zijn op het gehele seizoen. Bijvoorbeeld wat te doen bij extreem koud weer, hoe te voeren, ramen los of dicht, koppelen of uitstellen, oude duiven (in leeftijd) koppelen of ermee wachten enz. Allemaal zaken waar je mee te maken krijgt als het weer niet meewerkt.
We zullen eens proberen het op een rijtje te zetten te beginnen met de voorbereiding tot de kweek.
Als het echt koud is moet je werk in het (tuin)duivenhok beperken tot het noodzakelijke vooral als de leeftijd hoger wordt en dat zijn als je de cijfers moet geloven de meesten onder ons, laat je nu niet in de war brengen door degene die toch ondanks alles naar eigen zeggen 8 uur per dag op het hok bezig zijn, ik heb dan altijd zoiets van als die zijn energie maar niet aan het verspelen is voor in de zomer, kijk verslorren is wat anders maar in de winter als het te koud is moet je ook jezelf een soort rustpauze gunnen, je moet proberen de zaken eenvoudig aan te pakken doen wat nodig is en laten wat overbodig is.
Zoals eerder beschreven zitten al onze vliegduiven op het jonge duivenhok, op het stro wat er nog in lag, met de horren in de ramen, de vloerverwarming staat gekoppeld aan de hygrometer welke op 75 staat, de schappen en de gang ervoor worden dagelijks als het niet bevroren is schoon gemaakt, daarnaast zijn de vlieghokken in het najaar geheel schoongemaakt en ontsmet.
Als alles bevroren is wordt er niets schoongemaakt en blijven we 1x daags voer en schoon drinken geven, als ze het zelf door kunnen pikken laten we ze dat eerst proberen te doen, we hebben dan zoiets van de natuur er proberen in te houden, hetzelfde als bijvoorbeeld het nestslepen van takjes en geven middags pas schoon water met het voeren.
Wij veranderen daarin niet als we van plan zijn te koppelen, ook niet bij vorst en bij matige vorst koppelen we gewoon, 10 dagen voor de koppeling gaan we belichten minimaal 12.00 uur per dag of als U wilt 14.00 uur maar absoluut niet langer daarnaast geven we extra hennep in het snoepvoer in plaats van lijnzaad .
Dat belichten moet U aanpassen aan welke mogelijkheden U heeft, daarmee bedoel ik als U s'morgens geen tijd heeft moet je s'avonds belichten, als ze op eieren zitten niet meer extra belichten, dus alleen bij het hoognodige bijvoorbeeld om te voeren . Dus was U van plan te koppelen, gewoon doen ondanks de vorst, duiven kunnen goed tegen de koude, uitstellen geeft alleen maar problemen, alleen bij strenge vorst en zonder verwarming zou ik het wat uitstellen ook voor mezelf.
Oude duiven (in leeftijd) in een zeer goede conditie koppelen we voor de winterkweek, we moeten er echter wel bij zeggen dat ze de laatste 3 maanden gescheiden (op rust) gezeten hebben, wij zijn een voorstander van dit systeem anderen kiezen voor het gehele jaar door gekoppeld te blijven, het zal alle twee z'n voor- en nadeel hebben.
Wat de late- zomerjongen, op zeg maar 4 nieuwe pennen, betreft hiervan koppelen we alleen de doffers en hierbij geld dezelfde regel als bij de oudjes, ze moeten in top conditie verkeren, er aan toe zijn en zich als volwassene gedragen. Oude duiven die moeilijk bevruchten koppelen we ook en laten we als de eieren niet bevrucht zijn gewoon jongen van een ander groot brengen en soms met succes, al 3 jaar bevrucht onze top-kweker "Zigo", inmiddels 14 jaar oud, alleen midden in de zomer 1 of 2 ronden, in juni, zowat in dezelfde week, als we hem 3 jaar terug na 5 onbevruchte ronden uit het kweekhok verwijderd hadden misten we nu jongen van hem met verschillende topduivinnen, een les voor ons en misschien voor U, duiven die zo van invloed zijn geweest die moet je tijd gunnen zelfs één bevrucht eitje is het al waard om zo'n duif nog een jaar te laten zitten vooral in z'n eigen broedbak, die moet je niet verplaatsen.
Er is nog wat, zo'n oude doffer moet je niet alleen in een hok zetten met een duivin, die heeft concurrentie nodig dat houdt hem jong, wat dat betreft lijken het wel mensen. De schuld aan de vorst geven bij een volledig mislukte kweek wat betreft de zgn. bevroren eieren is een probleem verschuiven, bij gezonde duiven die klaar zijn voor de koppeling mislukt door de vorst nooit een volledige ronde, die leggen gewoon alsof het niet koud is, misschien 1 of 2 dagen later maar verder blijft alles bij het normale.
Vechtpartijen, niet willen aanlopen, het moeilijk vinden van de broedbak, natuurlijk kan dat bij een enkeling gebeuren, zijn het er meerdere en ligt het halve hok overhoop dan is het heel éénvoudig, gewoon niet goed en scheiden de zaak, komt daar nog bij dat de duiven er niet goed uitzien, ingrijpen, doorblijven martelen is vaak het begin van een verloren seizoen .
Heb je 1 of 2 doffers die steeds vechten dan de aanstichters op sluiten, die zijn op een gegeven moment helemaal door het dolle heen, slaan of zo helpt helemaal niets, deze blijven komen en moeten eerst rustig worden. Dat over nieuw scheiden daar moet je niet moeilijk over doen, dat is gewoon een goede beslissing, een paar weken om tot rust te komen doet wonderen, de kweekduiven opnieuw bijlichten en vaak kun je ze dan overnieuw koppelen zonder problemen.
De vliegduiven is een ander verhaal, persoonlijk zou ik die niet meer bijlichten vooral met het gevaar voor de rui, ik zou het risico niet willen nemen de pennenrui in de war te brengen met al de gevolgen van dien, onderschat het onnatuurlijke bijlichten niet.
Is het koud met het koppelen, heb je weinig of niet bijgelicht dan moet je niet schrikken dat de duiven later op eieren komen, dat is heel normaal, met 7 dagen op eieren is eerder abnormaal in de winter .
Legt er een koppel niet, hetzelfde als boven, niet in paniek raken en gewoon een paar eieren eronder leggen en jongen groot laten brengen van een ander.
Een goede beslissing is ook om in deze tijd te beslissen wat je wilt en hoe je wilt vliegen aankomend seizoen, heeft U een beperkte ruimte met daar aan verbonden een klein aantal duiven dan is er eigenlijk maar één manier van spelen en dat is totaal-weduwschap dan kun je ondanks klein behuisd toch met een volle korf de strijd aangaan.
Nu schijnt voor veel liefhebbers vooral het spel met de duivinnen nog moeilijkheden te geven, gezien het aantal vragen wat we ieder voorjaar weer krijgen, daarom in de volgende aflevering hierover.
Het is vooral belangrijk in Duitsland omdat juist daar het spel met de duivinnen het best tot uiting komt ook gezien het kampioenschap stelsel .
Succes,
Co Verbree

   

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
23 november 24
Het kweekseizoen staat voor de deur en dan...
peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40