Ook interessant was zijn kijk op de voeding tijdens het transport. Het alleen mais verstrekken, zeker bij 2 nachten of meer mand is heel onverstandig. Nu zijn er al genoeg Afdelingen die het voer verstrekken wat speciaal is gemaakt voor duiven tijdens het transport. Hij haalde nogeens aan dat Marathonduiven die 4 dagen in de mand zitten en alleen mais voorgeschoteld krijgen op veel gebied te kort komen.
Duiven die voor transport met een volle krop worden ingekorfd hebben meer last dan voordeel. Voer onttrekt namelijk weer vocht. Bij het inkorven van jonge duiven die vaak al moeizaam drinken, vooral de eerste keren, is een volle krop NIET raadzaam. Volle krop, stress, nog niet willen drinken en dan is het bingo. Naast mij zat een gerespecteerd dierenarts, die instemmend knikte en mij een voorval vertelde dat duiven vlak voor het inkorven door toedoen van iets wat in het hok gebeurde in een stresssituatie kwamen en met zijn allen de hoogste plekjes in het hok hadden opgezocht. Wanneer je zulke duiven in de mand stopt zonder dat ze gedronken hebben dan kan je het resultaat invullen. Het woordje resultaat kan je vervangen voor verliezen. De man in kwestie had het voorval gelukkig geconstateerd en voorzorgsmaatregelen genomen.
Je steekt altijd weer wat op van zo’n gastspreker en vaak krijg je een bevestiging.
Ik behandel mijn duiven als topsporters met goede, uitgebalanceerde voeding met supplementen waar ik in geloof, daarnaast een strikte medische begeleiding. Ik rijd liever 6x per jaar voor niets naar de dierenarts, dan 1x te laat! (nu is het rijden naar de dierenarts nooit een ‘straf’ want wij gaan meestal met zijn drieën en hebben genoeg te bepraten en lol)
Dat het alleen draait om steengoede duiven, is een inkoppertje, maar probeer die maar eens op je hok te krijgen. Dat de rest allemaal lariekoek is, wat sommige ons doen willen geloven, lijkt mij wel heel kort door de bocht. Hok, systeem en inzet moeten de cirkel rondmaken. Daarnaast omarm ik voortschrijdend inzicht. Je hoeft maar naar het wielrennen te kijken!
Naast de jaarlijkse selectie, lees ik de laatste tijd dat veel liefhebbers ook gaan inkrimpen in hun duivenbestand. Het ouder worden, fysieke ongemakken maar ook financiën worden als redenen genoemd. De tering naar de nering zetten lijkt mij verstandig en wanneer je de duiven niet de aandacht kan geven welke noodzakelijk is, zal je moeten minderen.
Minder duiven houden zal het plezier niet minder maken en zou best ook nog eens tot betere resultaten kunnen leiden. Veel kampioenschappen ‘lenen’ zich ook voor het met weinig duiven ‘spelen’ en krijgen steeds meer aandacht!
Het 1 op 10 on aangewezen, het aangewezen spel, de hokkampioenschappen, Grootmeester competitie, clean sweep zijn daar voorbeelden van. Mogelijkheden genoeg om je in de kijker te spelen!
Wanneer ik bij de landelijke competities, FCI en Pipa ranking kijk, kom ik genoeg spelers uit Noord-Holland tegen. Niets geen megaspelers. Jelger Klinkenberg is zelfs met voorsprong de beste liefhebber van Nederland. Dikke proficiat!
De week vloog weer om en bij de jonge duiven vliegen nu de veren er uit.