Jos Nijman
- zaterdag 27 mei 2023
Het houdt niet op….
Bovenstaande heeft betrekking op de windrichting. Wederom a. s. zaterdag, gelijk de afgelopen 2 MF- vluchten, wind op de kop met oost. Nu niet bepaald de meest makkelijke aanloop naar de 1e DF-vlucht. Nu kan je roepen gelijk een mooie selectie, dat klopt voor duiven die dit (N-O) aan kunnen, maar lang niet alle duiven zijn (nog) geschikt. Zijn ook duiven die excelleren bij een zuidelijkwindje. Ik ga dan ook niet alle duiven spelen op deze 1e DF-vlucht, groot aantal gaat naar Quiévrain om vervolgens eerst nog een MF vlucht af te werken. Ik doe dit deels om ze nog wat ervaring te laten opdoen, deels uit lijfsbehoud. De duiven moeten de forme nog oppakken, wanneer je de jonge ploeg dan 3 weken achtereen tot het gaatje laat gaan met sterke kopwind😪kan je de deksel wellicht op de neus krijgen.
Zondagmorgen hebben wij (team Nijman) 6 duifjes bij ATF afgeleverd die in Portugal mogen laten zien of ze enig talent hebben. Het was leuk om Frank even te spreken en om van gedachten te wisselen.
Wij hadden alle thuisblijvers van Pont St Max meegenomen naar Hoofddorp, konden ze toch even de vleugels strekken. Thuis gekomen, de duiven gescheiden en in ruststand gebracht en is de voorbereiding op Fontenaye begonnen en daar hoort een bezoekje aan de dierenarts bij!
Op maandag dus, samen met de Peters, Stefan Göbel voor een routineonderzoek bij de duiven bezocht, meten is weten🤔Geloof maar dat na 4 weken oost in de wind een onderzoekje geen kwaad kan. De duiven moeten 100% zijn en blijven. Nu zijn er genoeg die de dierenarts enkel voor de vaccinatie bezoeken, WIJ kiezen daar niet voor. Wanneer je duiven niet 100% zijn, loop je grote kans je hok leeg te spelen en doe je vaak niet voor de ereprijzen mee. Uitzonderingen daargelaten.
De jonge duiven zijn weer de nodige keren weggebracht en krijgen dit weekend hun pokkenvaccinatie!
Op Facebook plaatste een goede kennis zijn mening/afkeer over een MF vlucht met één nacht mand. Persoonlijk zie ik ook liever 2 nachten mand en dat gebeurt OOK bij ons in de Afdeling. Uiteraard voor en tegenstanders en een grote verscheidenheid aan argumenten en eigenbelang (nestspelers en opmerkingen zoals " in het hok beter af dan in de mand") Wij willen indien mogelijk het liefst een vroege lossing en duiven die in alle rust verzorgd en gedronken hebben. Grote kans dat bij één nacht mand, op die afstanden, dit een keer fout loopt! Daarnaast gelijke monniken, gelijke kappen. De één heeft één nacht mand, de ander twee. Let wel bij een Nationaal vliegprogramma. Gespreksstof voor in de wintermaanden.
Deze week kwamen nogal wat berichten binnen over duiven die (alsnog) gekwetst uit Pont St Max thuiskwamen of opgevangen zijn in Frankrijk, de meeste met een vleugel blessure of bont en blauw van onderen. Nu weten we dat met kopwind een draadje, paaltje zo geraakt is maar wanneer ‘n aantal liefhebbers meerdere duiven zo thuiskrijgen, zou je ook kunnen denken aan tegen de grond slaan. (Daar is wat tegen te doen) Paar weken terug kreeg een goede vriend 2 duivinnen (zaten in de zelfde mand) thuis met een halve staart met aan de zelfde kant de 10e slagpen eruit. Best bijzonder! Verder geen verwondingen te zien van een eventuele aanval van een roofvogel. In de club hebben wij de duifjes bekeken en verder niets kunnen constateren, dan denk je toch, zullen ze klem gezeten hebben? Ze kunnen niet praten dus we zullen het waarschijnlijk nooit weten. Ook dit hoort weer bij de wondere wereld van de postduiven. Wel stof tot nadenken.
In België wordt de 1e nationale vlucht vervlogen. Altijd leuk en interessant om te zien hoe ze daar gaan vallen.
Hopelijk laat de forme zich eerdaags zien. Voor zaterdag lijkt het een stralende dag te worden met veel noord- oost in de wind. Het gaat wederom geen ‘makkie’ worden. Hopelijk een vroege lossing want dan is de wind nog redelijk.
!9 duiven mee op de DF en 18 voor de Vitesse. Slechts 330 duiven in de club voor Fontenaye dat is gewoon 30% minder en deze tendens zie je bij veel verenigingen.