Jos Nijman
- donderdag 31 oktober 2024
Ik verwacht de komende weken/maand(en) veel vergaderstof. Allereerst het voorstel vliegprogramma 2025 wat niet zoveel afwijkt van 2024 maar nu wel met het totale marathon programma erin verwerkt. Ik speel geen marathon dus past mij stilte. Ik verwacht toch een snel hamerstuk wat betreft het Nationaal vliegprogramma, al zullen afdelingen vast afwijken op een aantal punten. De roep om eerder te beginnen met het jonge duivenspel wordt vast niet gehonoreerd. Ik heb ook geen goed (uitgewerkt) voorstel gezien.
Ik verwacht de meeste weerstand en de nodige discussie bij de indeling nieuwe afdelingen. Het plaatje wat inzichtelijk maakt hoe de grenzen lopen, roept vragen op. Het zijn vaak de liefhebbers aan de buitenranden die zich benadeeld (kunnen) voelen. Valt het toevallig ‘goed’ (wind en trek) zal je ze vast niet horen. Het plaatje laat echter veel ‘kronkels’ zien en dan vraag je erom. Op het plaatje is geen rechte lijn te bekennen of het moet de kustlijn zijn, wel de nodige uitstulpingen. Een buitenstaander snapt hier niets van. De grote ‘samensmelting’ zal nog wel op de nodige problemen stuiten, wat dacht je van het opheffen van afdelingen, dat zal niet zonder slag en stoot gaan. Wat te doen met de vervoermiddelen, de financiële reserves, vervolgens wie gaan de ‘kar’ trekken en ook niet onbelangrijk de indeling van de samenspelen. Gaat nog een hele klus worden! Regeren is vooruitzien dus doorpakken.
Regionaal kan je constateren dat de ‘samensmeltingen’ al jaren plaats vinden. De hoeveelheid clubs neemt snel af, daar komt voorlopig nog geen eind aan. Veel clubs gaan enkel door om nog even pot te verteren. In Heemskerk dachten wij daar toentertijd anders over en investeerden het geld in het clubgebouw en hielden en houden een mooie reserve aan!
PV Heemskerk is een mooi voorbeeld van samengaan. De nodigde jaren terug, vonden de 2 clubs uit Heemskerk elkaar. Zagen toen al de noodzaak in om te fuseren, vervolgens ‘vielen’ de clubs uit naburige gemeenten om en de liefhebbers werden lid in Heemskerk. De verwachting is dat nog wel één of meer clubs in de regio ophouden te bestaan en aansluiting zullen zoeken. Het zal voor wat liefhebbers een stukje rijden worden, maar de huidige Ecs met thuisafslag zijn dan weer ideaal. Dus omarm die mogelijkheid en investeer daar in.
Een ander agenda punt wat een hamerstuk zal worden is de aanscherping van het spelen op één perceel onder diverse namen om de maximale hoeveelheid duiven te omzeilen. De mannen/vrouwen wisten al lang dat dit eraan zat te komen. Max 150 oude en max 250 jonge duiven in concours, meer mag maar die tellen niet. Bij onze zuiderburen is het nog niet gelimiteerd en zag je ook wel extreme aantallen duiven. Ik zie in diverse afdelingen waar rond de 100 oude en 100 en meer jonge duiven, van liefhebbers in concours, veelvuldig voorkomen. Ik heb er geen moeite mee, maar zou het zelf niet kunnen opbrengen. Wat een werk! Met het verfijnde NPO-systeem en Grootmeester kampioenschappen komen de ‘kleine’ liefhebbers wel genoeg aan hun trekken. Waar de ‘grote’ liefhebbers de gehele ploeg, tot het einde, blijven spelen, korft de kleine liefhebber omwille de kampioenschappen steeds minder duiven in.
Ik ga het volgen en ben benieuwd waar we organisatorisch eind 2025 staan.
Zelf bezig de duiven zo optimaal mogelijk naar 2025 te begeleiden. De weersomstandigheden zijn ons vooralsnog gunstig gestemd met het ‘zachte’ weer. De afgelopen dagen de duiven weer eens hun rondjes laten vliegen. Veel rondjes waren het niet, de meeste zochten al snel de nok van het huis op. Beetje rond ‘fladderen’ met hun huidige conditie (beetje overgewicht en weinig veren) vind ik meer dan genoeg. Ze wilden na 30 minuten al naar binnen en dat zie ik graag.
De bomen laten massaal hun bladeren vallen, de boeren hebben nog een keer gemaaid en het gras binnen gehaald. De natuur maakt zich op voor de lange donkere dagen. Zondag gaat de wintertijd in, maar of het gaat winteren en de schaatsen ooit nog uit het vet gehaald moeten worden? Times change, gelijk de duivensport….