Jos Nijman

De vliegers, 22 koppels, zijn begin deze week bij elkaar gezet, best wel even een klus om het in goede banen te leiden maar ik heb de tijd, dus om het halfuur naar het hok om een paar koppeltjes los te zetten. Gelukkig liepen bijna alle koppels gelijk goed ‘aan’ en heb ik slechts een paar koppeltjes omgezet maar de meeste lagen in een mum van tijd lekker in de broedschotels te kroelen en dat is wel eens anders geweest maar ik ben nu ook vrij laat in het seizoen en de duiven waren er aan toe, het scheelt in ieder geval een hoop ergernis.
Ondertussen zijn de eerste jongen van de kweekduiven richting het vlieghok verhuist en met een weekje zal daar de gehele ploeg van de 1e ronde in huizen, incluis ’n prachtige jonge duif van Peter Beentjes en straks 2 duifjes verkregen op een bonnetje van Gerrit de Boer. Hierna komt er geen duif meer bij in dit hok. Vanaf 1 april ga ik dit hok verduisteren, echter de jongen van de vliegers, die medio half april klaar zijn, verhuizen naar het andere jonge duivenhok en zullen niet verduisterd worden, in dit hok zal later nog incidenteel een duifje bijgezet gaan worden. Het is de bedoeling dat er met alle jonge duiven gespeeld gaat worden. Plannen genoeg, zodra de vliegers straks op eieren zitten gaan ze gelijk weer los, doffers en duivinnen apart en de zweep er over. Mijn duiven zijn de hele winter los geweest dus het verschijnsel ‘scheefvliegers’ is mij onbekend dus wanneer ze los gaan moeten ze ook trainen, waarom ik ze er niet allemaal tegelijk uitgooi? Omdat ik wil dat ze trainen en geen ‘oog’ hebben voor elkaar, ik wil dat ze scherp blijven maar ook om de eventuele roofvolgels niet uit het oog te verliezen!
Wanneer de duiven in de loop van komende week op eieren zitten gaan we ze vaccineren tegen Paramixo. Als jong zijn ze gevaccineerd tegen Paramixo en pokken, het laatste met “het Kwastje” en de ervaring leert dat dat genoeg is voor het ‘leven’. Gelijk kunnen we dan de ent en hoklijst uitprinten en de laatste duiven voorzien van een chipring en zijn de papieren voorbereidingen op het nieuwe seizoen klaar. Half mei wanneer er geen jonge duiven meer bijgezet gaan worden, zal ik alle aanwezigen ‘jonkies ‘ vaccineren tegen paramixo en ‘pokken’. De eerste maanden van hun jonge leventje krijgen ze nooit medicijnen of vaccinaties want we gaan hun immuun systeempje en natuurlijke weerstand niet ontregelen. Zo denk ik er over maar menigeen vaccineert ze wel gelijk tegen Paramixo, herpes, pokken en Salmonella en sommige vaccinaties zelfs 2 maal, uiteraard nog een geelkuurtje want ze moeten goed beschermt en schoon aan hun jonge leventje beginnen, meestal volgt er al snel het eerste antibiotica kuurtje achter aan, om de eerste colli verschijnselen de kop in te drukken maar ook een paar druppeltjes tegen luizen/ wormen, in de nek. Prima, ik veroordeel het niet want er zijn veel wegen die naar Rome leiden. Ik denk er anders over en handel anders……….Goed eten ( maar wel luisteren), open rennen, veel los, veel natuur producten, regelmatig een nachtje op jonge leeftijd in de mand stoppen voor de gewenning en weinig duiven in het hok dus de infectie druk verminderen, veel selecteren en regelmatig de duifjes laten onderzoeken. Meten is weten en mochten ze wat mankeren dan gaan we een goed actieplan opzetten en wellicht handelen. Ik las kortgeleden een artikel (vertaling Falco Ebben) op www.duivenverkoop.nl   van Toni van Ravenstein/ in gesprek met Dr. Fernand Marien. Klonk mij als muziek in de oren!
De jaarrekening Afdeling van het seizoen 2016 heb ik eens bestudeerd en wanneer je gelijk in het verslag naar beneden scrol zie je dat de afdeling een positief resultaat heeft behaald. Men had dit ook min of meer beloofd toen er begin van het afgelopen seizoen het nodige overhoop werd gehaald door een nieuwe vervoerder in te schakelen hierdoor ging er ontzettend veel fout en ontstond er ergernis, maar men was overtuigd weer uit de rode cijfers te komen. Chapeau, dat is gelukt! Waar ik verder blij mee werd verrast, is de 4 % meer manden die werden vervoerd, op welk onderdeel is dit bereikt? (ik denk met de jonge duiven)Welk onderdeel of onderdelen dragen niet bij tot het positieve resultaat, de commissie weet het ongetwijfeld en zal de vinger vast op de zere plekken leggen. Dat een groot gedeelte van de opbrengst gebruikt gaat worden om de trailers te onderhouden en te verbeteren is een goede zaak, zorg voor het juiste klimaat in de wagens en dat er zo weinig mogelijk incidenten zijn met de inmiddels befaamde ‘deuren’. Inmiddels zal er toch wel genoeg expertise in huis zijn? Wat wel opvalt is dat er meer kosten gemaakt moeten worden door bestuursleden om het bij die ene nieuwe vervoerder een beetje in goede banen te leiden, dan moet je toch wel een enorme hobbyist zijn om dit keer op keer te ondersteunen of je hebt de afspraken niet goed gemaakt, je kunt ook verwend zijn door de oude vervoerder(s)?
 
 
Ben benieuwd hoe de wagens er uitzien wanneer ze uit de winterstalling komen, gerepareerd, schoon en operationeel? Hoe worden de trailers beladen, beter gezegd, wie wordt straks bij wie overgeladen, zeker met de nieuwe indelingen, want wat vorig jaar met ons rayon is gebeurd verdient de schoonheidsprijs niet, hierdoor werd menigeen voor een goede klassering uitgeschakeld. Waarom ik toch weer oude koeien uit de sloot haal omdat we zo kort van memorie zijn en de boel nu hopelijk van af het begin op scherp staat. (het vitesse spel interesseert mij persoonlijk niet maar voor de overige liefhebbers wens ik wel een mooie ‘eerlijke’ competitie)   We sluiten nogmaals positief af, de cijfers van 2016 zien er prima uit en wie weet zet de trend van efficiënter ophalen/vervoeren en meer ‘manden’ door!
Verder ben ik nieuwsgierig of het ‘plan’ van de afdeling om met de invlieg of te wel trainingsduiven van start te gaan (om zo het besluit van de N.P.O. te omzeilen) een vervolg van de vergadering zal krijgen. Het antwoord is inmiddels bekend, we krijgen GEEN invlieg/vrachtduiven, alles moet over de antenne.
Nieuwe rayons zijn bekend, geen invlieg/vrachtduiven toegestaan, vluchtprogramma is bekend, financiën in orde, chapeau!
Vrijdagmiddag Cees Nagel op bezoek gehad, Cees is een dagfond man in hart en nieren ( kampioen Dagfond rayon A, 2e Dagfond Afdeling 6, Beste dagfond duif Afdeling en 6e beste dagfond duif van Nederland!) De middag vloog om, heel veel raakvlakken hoe wij over duiven denken maar ook hoe we ze voorbereiden. Cees speelt op een veel verdere afstand en zijn duiven moeten gewoon alle 6 dagfondvluchten mee, ik heb zelf nogal wat duiven, die 6 x mee niet aankunnen en beter op de midfond uit de voeten kunnen. Ik heb ook niet voor niets duiven uit Den Helder aangeschaft voor het zwaardere werk maar ook duiven uit de voorvlucht om de snelheid er in te houden. Uiteindelijk zie en voel je snel genoeg wie voor wat geschikt is en zal de mand de scherprechter zijn. Prachtige middag en we gaan elkaar zeker meer spreken.
Zaterdag naar de beurs…beetje oriënteren, rond kijken, contacten onderhouden altijd leuk. Om 9.45 uur waren de parkeerplaatsen al stampvol en zagen we de eerste liefhebbers met manden vol jonge duiven, alsmede mannen met ‘steekwagentjes’ vol met emmers grit/allerhande uit het beursgebouw komen om de ‘handel’ op te bergen. Voor de kassa’s lange rijen tot buiten aan toe dus een drukte van jewelste, top voor de organisator en voor de standhouders. Na 4 uurtjes rondslenteren, handjes drukken, praatje maken en de nodige koppen koffie, nog even snel de pokken entstof opgehaald, paar flesjes ‘gele’ druppels en een paar ‘onverwoestbare’ voerbakken gescoord. Thuis gekomen de laptop open en jawel, het record van de duurste duif is vandaag verbroken. Social media staan er vol van en het zal maandag vast de krant halen en ongetwijfeld zullen buurtgenoten mij aanspreken,……. die duiven, heb jij ook………. Prachtige toch die aandacht/reclame en of een duif zoveel geld waard is, doet er niet toe. Duivensport staat weer even in de belangstelling.
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

06 oktober 18
Bony Farma Pigeon Products: De filosofie achter de producten. Het uitgangspunt hierbij is het bevorderen van de gezondheid van de duiven door middel van de verstrekking van voedingssupplementen. Dit zijn...

Columnist in Spotlight

12 november 18
Volgens mij heeft iedereen weleens zo'n moment....
31 oktober 18
De duivensport moet geweldig zijn voor mensen...
05 oktober 18
Inderdaad alweer een tijdje niets geschreven....
20 augustus 18
Wie zong dat ook alweer? Dat liedje over die...
07 augustus 18
23 juli 18
Dat ging dus niet goed, die coupe special die ik...
19 juli 18
Hoogtijdagen in de duivensport, de maanden juni...
10 juli 18
04 juli 18
Morgen inkorven voor Dax, hier eentje mee. De...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new AVergotte185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new HobbyshopvanTilburg185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new Pigeonsports185x75 GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new PatrickSchepens185x75new msmduivensport185x75new komkom185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

De ZLU
29 oktober 18
  Afgelopen weekend verkaste een afvaardiging van het ZLU besuuur vanuit het Zuid...
24 oktober 18
  Rumbeke onder de rook van Roeselare; in prachtige landschap van het echte west...
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht hier wel thuis...
20 oktober 18
Een gecamoufleerd Brits duivenhok uit 1918. Misschien hoorde die aanvlieger in Dordrecht...
18 oktober 18
Datum: Vrijdag 16 november 2018 Adres: Clublokaal aan de Nachtegaalsteeg ( naast...
11 oktober 18
Het keizerkampioenschap komt voor deze combinatie van de 70 jarige Jan en zijn 44 jarige neef...
30 september 18
” Winnaars Duuk, Ravi, Frans en Jordi Damen”   Door Chris den Braber Zaterdag 14 september...
27 september 18
Alblasserdam 21 sept. 2018'DAT WAS HET DAN.' Enkele dagen later dan gepland dat wel....
26 september 18
  “trotse Leo Dekkers winnaar op Morlincourt”   Door Chris den Braber Zaterdag 8 september...
24 september 18
Het nieuwe veilingseizoen gaat zondag 23 september van start op Top Pigeons. We hebben...
20 september 18
Laatste Jonge duivenvlucht vanaf Morlincourt “Prachtige overwinning voor Poelstra-...
17 september 18
Zoals U in het 3e periodiek  van de ZLU heeft kunnen lezen zou er medio sept. 2018 de...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40