Jos Nijman
- dinsdag 24 oktober 2017
P. Kootkar & Zn, Rotterdam ook in 2017 ijzersterk met 2 overwinningen in Fondclub
De familie Kootkar introduceren is onbegonnen werk. Zeker in de regio Rotterdam kent men de duivenfamilie van de goede uitslagen en de hoge klasseringen in de kampioensstanden. Eind jaren 80 en begin jaren 90 was Peet Kootkar de schrik van Rotterdam met de jonge duiven. De kunst van het motiveren samen met de energie die er in de duiven gestoken werd, leidde tot vele kettinguitslagen en een karrenvracht aan gewonnen prijzen.
Inmiddels kun je spreken van Team Kootkar. Peet Kootkar, zoon Dennis en Nick Voets proberen week in week uit de ploeg in goede doen te houden. En dat alles onder toeziend oog van moeder Tiny Kootkar die alles nauwlettend in de gaten houd en ook erg betrokken is bij de sport.
Al een enige tijd is de blik op de fond gericht en hier timmert men ook flink aan de weg. In eerste instantie is men begonnen met duiven van De Groot-Rombouts. Later werd er gezocht naar andere toppers, onder anderen bij De Koeijer uit Yerseke. Ook nu blijft men op zoek naar betere duiven, want zowel op het kweekhok als in het vlieghok is altijd plek voor iets beters. Alleen weten de mannen uit Rotterdam ook wel dat niet alles wat bijgehaald wordt goed is. En dus wordt er regelmatig geïnvesteerd. Want alleen het beste is goed genoeg.
Vorig jaar won de combinatie een ZLU vlucht vanuit St. Vincent. Dit jaar is het 2x raak. Het begon met een loodzware Dax op 7 juli. Een week later was er succes op een ZLU vlucht. Het was opnieuw de vlucht vanuit St. Vincent.
FONDCLUB GROOT ROTTERDAM 2017
Dax werd echt een fondklassieker. Met een afstand van meer dan 1000 kilometer, zonnige omstandigheden, vrij warm weer en de wind tegen gold de wet van de sterkste. De eerste duif van de sector viel om 06:00 in Numansdorp. Daarna bleef het heel lang stil. Tot 10:18 toen de 151680751 op de klep viel.
Met nog twee duiven uit de overvlucht die een hogere snelheid haalden, werd het een 4e plek in de Sector 2. In de fondclub was Gerrit Keesmaat de eerste achtervolger met de plaatsen 2 en 3. Daarna was het weer de beurt aan de familie Kootkar met de plaatsen 4 en 5. Inmiddels zijn we dan ruim 2 uur verder, hetgeen de zwaarte van de vlucht onderstreept. Met 8 prijzen op 15 duiven kon men tevreden terugkijken en concluderen dat de duiven prima in orde zijn.
Die goede vorm werd een week later nog maar eens bevestigd. De duiven van St. Vincent werden zaterdag 7:30 gelost. De omstandigheden op de dag na de Franse nationale feestdag was best aardig. De wind uit noordwestelijke richtingen moest het mogelijk maken om 's avonds duiven te klokken. Helaas bleek dat voor de Zuid-Hollandse duiven een te lastige opdracht.
De winst ging deze keer naar de 15-1680806 en werd om zondag 6:37 geklokt. Hiermee was de voorsprong opnieuw vrij riant ten opzichte van Ton Pot (2e) en Henry Visser (3e). Ook het prijspercentage was opnieuw goed te noemen. Van de 14 gezette duiven, vlogen er 6 prijs.
De duiven worden op weduwschap gespeeld. De duiven worden bij thuiskomst alweer snel gescheiden, want aan het herstel wordt veel waarde gehecht. In het voorjaar werden de vliegduiven gekoppeld. Een eerste maal zaten de duiven 2 weken te broeden. Daarna werden de doffers opnieuw gekoppeld, maar dan aan een andere duivin. Deze keer bedroeg de broedtijd amper een paar dagen. Veel langer kon niet, want de duiven moesten immers goed voorbereid worden voor de vluchten.
De 1e prijswinnaars waren beiden duivinnen die als eerste keer gekoppeld werden aan de doffer. Het viel de mannen overigens wel op dat de zogenaamde scharrels of Pater-duivinnen het hardst vlogen. Wellicht iets om in het vervolg te herhalen.
Voor de rest zijn er geen grote geheimen te ontdekken. De duiven komen niks tekort. Zeker de hoeveelheid keuze aan grit en mineralen valt op. Maar hun visie daarin is helder. Beter iets te weinig "vreten", dan een tekort aan mineralen. Verder zijn de hokken erg ruim waardoor het voor de duiven lekker vertoeven is.
Voor het volgende seizoen zijn de plannen alweer gesmeed. Zo maakt de ploeg programmaduiven ruimte voor de fondduiven en wil men zich volledig focussen op de fondvluchten. Hiervoor heeft men ook geïnvesteerd. Zo werden bij Jac van den Bosch uit Hengstdijk de nodige duiven gehaald. Zowel in het kweekhok als in het vlieghok moet deze kwaliteitsinjectie gaan leiden tot nieuwe successen. De concurrentie is gewaarschuwd!
Peter Sebel