Jos Nijman
- zondag 25 november 2018
De duivensport heeft de ‘pers’ gehaald, deze keer met een nieuw verkoop record, de familie Vandenabeele en de heren van Pipa kunnen tevreden terugzien op een zeer succesvolle verkoop en de nodige miljoenen op hun rekening bij schrijven. De meeste en zeker de duurste gingen richting China en Azië en ‘wij’ Nederlanders hebben de hand goed op de knip gehouden (of ons gezond verstand gebruikt?) want slechts een 11 tal van de ruim 800 verhuisden van Belgie naar Nederland.
Totaalverkoop Gaby Vandenabeele
Huidig gemiddelde:
8 077 EUR per lot
Totaalbedrag:
6 582 500 EUR
Wat zou het mooi zijn wanneer we regelmatig de pers zouden halen omdat duif/liefhebbers geweldige prestaties heeft neergezet. Enige tijd geleden stond er in de lokale krant een prachtig artikel over M &M Kramer die met hun “TVG” een super doffer onder de pannen hebben. Kijk dat is positief en sportief de duivensport in beeld brengen, helaas vaak alleen nieuws wanneer er een Chinees (waar het geld tegen de plinten aan klotst) voor een waanzinnig bedrag een duif koopt of wanneer een marter(achtige) een slachting te weeg brengt. Henk Simonz schreef over de verkoop 12 november een mooi stukje. http://pigeon-fever.blogspot.com/
Vorige week deed ik een verslagje van de ledenraad en had mij zitten ergeren aan een mevrouw uit afdeling 8 en vond haar het “boegbeeld” van de weerstand. Ik was niet de enige, onderstaand artikel wil ik U niet onthouden
Terug naar de duiven op eigen hok, want dat is waar het omdraait en waar we onze ontspanning en voldoening uit halen………….
Op de duivenhokken gaat alles zijn gangetje, na een weekje aangepast voer, komen de duiven weer op het gewicht terug wat ik graag zie/voel. Van de vaccinatie(dode entstof) tegen paratyfus hebben ze geen enkele ‘terugslag’ gekregen, moet ook niet maar je kijkt de eerste 2 dagen toch even kritischer naar je duiven.
Over 2 weken gaan de kweekduiven gekoppeld worden dus volgende week gaan de lampen weer voor enige tijd aan om de ‘hormonen’ o.a. cortisol wat te prikkelen en aan te maken. Een aantal koppelingen heb ik al in het hoofd maar het plaatje is nog niet helemaal rond. Er zitten wat nieuwkomers tussen waaronder 3 duiven van Henk Beentjes die we op zijn totale verkoop wisten te bemachtigen. Geweldige Allround duiven, waaronder al 2 bewezen vliegers/kwekers, de nadruk lag bij Henk op vluchten tot 500 km. Alleen de ‘33’ heeft kunnen laten zien ook op de DF prima uit de voeten te kunnen en gaan we koppelen aan een ‘passende’ duivin voor die afstand. Verder zit er nog een nieuwkomer, echt nieuw is hij niet want hij heeft een jaartje mogen uitgroeien. Het is een doffer van Cees Nagel en wel uit zijn ‘Gejo”. Deze geweldenaar werd in 2016 1e asduif DF van de Afdeling en tevens 8e DF duif van Nederland! (De oorsprong van deze doffer ligt bij Gerard Dekker) De Gejo stond in 2017 gekoppeld aan een duivin van Peter Crans (lijn Okidoko). Inmiddels vloog een volle zus van mijn “Gejo. Jr.” bij Cees alweer een 1e in de Afdeling dus dat geeft vertrouwen. Van de zomer koppelde ik Gejo jr. voor het eerst aan ”Martina’ en hield er gelijk 2 prachtige duivinnen aan over, die alleen de nalijn hebben gevlogen maar ze mogen het in 2019 laten zien Voor “Gejo jr.” hebben we een mooie DF duivin op het oog. Van de Jos Goessen duiven hebben wij er uiteindelijk 5 op het kweekhok geplaatst, waaronder 4 duiven uit dochters van zijn “Argenton”. 3 duivinnen hebben daarnaast als vader een rechtstreekse zoon uit de roemruchte Rudy. Afgelopen jaar heeft een aantal nazaten al laten zien uit het goed hout gesneden te zijn. (o.a. 4e NPO Laon, 2e Generaal duif en 2 knappe duiven in de race in de Algarve) Daarnaast hebben we nog 2 prachtige zomerjongen aan de kweekstal toegevoegd, één van Gerard Dekker uit zijn Vierzon en waarschijnlijk de laatste duif uit mijn “42” De Bourges, een juweel van een duivinnetje en voor de zekerheid direct de ren in. We gaan de komende weken nog even puzzelen hoe we de 15 koppels gaan zetten maar ook dat is weer prachtig werk.
Zaterdag de 1e keuring van dit jaar gedaan en wel in Haarlem. Een club met ‘steengoede’ liefhebbers waar ik in 2019 sportief de degens weer mee zal kruizen. Na afloop ben ik altijd benieuwd van wie de duiven zijn, zeker wanneer je tegen deze mannen speelt. De mannen die 1e viool spelen op de vluchten stonden ook op de T.T. weer bovenaan. Prachtig mooi wanneer je tegen een groep duivenliefhebbers (m/v)na afloop, kunt motiveren hoe en waarom je de punten geeft. Na het keuren naar huis gereden maar in de avond toch terug gekeerd, want ze hadden een geweldig forum zitten en je bent nooit te oud om te leren. Ik trof het want mijn tafelgenoot was Geurt Doppenberg dus genoeg duivenpraat voor en in de pauze van het forum. Na afloop nam Maurice van de Kruk het woord om een verraste Dick van de Well te huldigen en hem de bronzen speld te overhandigen. Bewondering voor Dick om zoveel jaren de voorzitter hamer te hanteren maar ook bewondering voor onze voorzitter van de NPO, die op zaterdagavond even naar Haarlem afreist. Complimenten aan de club, mooie tentoonstelling, goed forum, prima opkomst. Nog voor de verkoping van de bonnen en verloting ben ik vertrokken maar liep bij de uitgang Maurice nog even tegen het lijf en ik had nog een paar vraagjes. Het was een mooie duiven dag en toch nog op tijd thuis.
Volgende week vrijdag de verkoop van 20 duifjes in Alkmaar, zie aankondiging.
Weet U dat er duifjes aangeboden gaan worden uit kandidaat Olympiade duiven of uit de ouders! Eén van die (Olympiade) kandidaten zal ik nog even onder de aandacht brengen namelijk ANNA van Udo/Duijn. Op andere verkopingen zou je om je oren geslagen worden met superlatieven maar het wordt volgende week gewoon aangeboden.
17-‘008 “ANNA”:
Asse-Zellik 8/ 16230 d.
Quiévrain 6/ 17073 d.
Pont.St.Max 8/ 11726 d.
Duffel 6/ 4378 d.
Roosendaal 4/ 2715 d.
Roosendaal 2/ 625 d.
Pontoise 9/ 1275 d.
Peronne 37/ 5318 d.
Pont.St.Max 6/ 859 d.
Moeskroen 3/ 872 d.