Jos Nijman

De bronafbeelding bekijken

#nieuwsvanachterdeduinen#

Wanneer ik de eerste letters type is het maandagmiddag 16.00 uur, vandaag eerst wat duiven uitgeselecteerd, vervolgens het weduwduiven verblijf gereinigd en de kweekduivinnen er in geplaatst. Die kunnen nu lekker ruien en van hun rust genieten. Vervolgen het kweekhok schoongemaakt waar nu dus de doffers alleen in verblijven, ze zitten nog op eieren maar zullen daar eerdaags wel van aflopen. In het vlieghok zitten nog 13 koppels, zij mogen op eieren en jongen komen en over 5 weken worden de laatste duiven (uit) geselecteerd die niet genoeg hebben gepresteerd. 13 duivinnen hebben reeds hun plaats verdiend, ook 2 zomerjongen van 2018 komen bij de ploeg ‘oude’ duivinnen voor volgend jaar. Alle jonge duivinnen die mij aanstaan en de nodige kilometers hebben gemaakt mogen blijven, hoeveel dat er worden? Ik heb ruimte voor maximaal 25/30 duivinnen. Bij de doffers komen zo’n 8 a 9 plekjes vrij van de totaal 16 stuks. Nu eerst nog de jongen ‘n 4tal keer in de mand, niets moet, gewoon lekker thuiskomen en ervaring opdoen.

Zaterdagavond en zondag natuurlijk nagenoten van Vierzon en de prestaties nog op een rijtje gezet maar zondag zat ik ook alweer in de auto om samen met een clubgenoot een liefhebber te bezoeken die helaas afscheid gaat nemen van de sport maar waar ‘geweldige’ duiven zitten. We hebben de handen in één geslagen en hopelijk gaan deze duiven ons brengen waar we ze voor hebben aangeschaft. Aan stilstaan hebben we een hekel, we moeten vooruit en de lat kan echt nog wel een stukje hoger maar dat kan alleen maar met absolute kwaliteit en keiharde selectie.

Maandagavond was het ook inkorven voor een africhting, dit jaar heb ik geen 3e tour of zomerjongen dus we sloegen over en gaan ons beraden of de jongen doorspelen naar Peronne of dat ik ze nog wat nalijn vluchten meegeef, veel zal afhangen van het weer…Zag wel dat het vervoer voor de jonge duiven is uitbesteed aan Zuid-Holland wat een wijzigingen in het ophaalschema geeft, het maakt voor mijn club niet zoveel uit…

Inmiddels zijn de kampioenschappen in de kring bekend. Hieronder wat de duiven uit ons kweekhok gepresteerd hebben in Kring 3 afdeling 6.

4e onaangewezen Vitesse (broer Peter 5e) 1e aangewezen Vitesse (broer Peter 2e) 1e Midfond onaangewezen Peter Nijman, 3e Midfond aangewezen Peter Nijman (zelf 2 MF vluchten niet meegedaan) 1e onaangewezen Dagfond en 1e aangewezen Dagfond (broer Peter speelt geen dagfond) 1e hok kampioen Dagfond, 1e Hokkampioen totaal oud. In de Afdeling op de dagfond 6e on en 3e aangewezen, 5e hok kampioen DF. Totaal oude duiven 13e on en 3e aangewezen (2 vluchten niet gespeeld)

Onze duiven hebben het van 100 t/m 750 km prima gedaan.

Op de dagfond hebben mijn duiven van de 6 vluchten 4x de overwinning binnengehaald. De ander vluchten de 8e en 9e plaats dus alle vluchten toptien en dat hebben mijn duiven nog niet eerder gepresteerd!

In 2018 was de dagfond loodzwaar met bijna alle vluchten wind op de kop en zelden snelheden boven de 1200 mtr. Succes had ik slechts met één duivin n.l. mijn ‘113’. Dit duifje kon dat jaar alles en werd 1e asduif dagfond in de kring (11e in de afdeling) maar ook nog Generaal duif in de kring. In 2018 werd voor mij duidelijk dat er maar weinig duiven geschikt zijn om alle weken in de mand te zitten want er hoeft maar iets tegen te zitten en je hebt uit gewrongen duiven, die leeg gespeeld zijn of sterker je bent ze kwijt. Genoeg leergeld betaald in 2018, dus het moest anders. De duiven moesten goed ingespeeld worden maar dat viel samen met de periode waarin de duiven nog worden verduisterd maar ook de omstandigheden op dat moment fris en nat waren. Het was belangrijk dat de duiven super gezond waren en bleven, de conditie goed moest zijn maar dat er van forme geen sprake kon zijn en dat de ‘warme’ hokken de dienst uitmaakten. Je bent in die periode zelf je grootste tegenstander. Pas later in het seizoen mochten de remmen los maar de duiven moesten toch met beleid gespeeld worden, best een uitdaging (zit geen aan/uit knop op) en spannend want we kregen ook een draak van een vlucht voorgeschoteld. Mede door de goede gezondheid konden de duiven prima herstellen maar kregen daar ook wel de gelegenheid voor. Het resulteerde in 4 kring overwinningen. Het is genieten wanneer het lukt want het dubbeltje kan ook zomaar de andere kant opvallen. Voor 2020 blijven er genoeg uitdagingen over, simpel het kan namelijk nog beter en dan komt het aan op selectie, we hebben alleen winnaars nodig, winnaars in groot verband……genoeg werk aan de winkel om de strijd aan te gaan met de hokken die boven mij geëindigd zijn want dat zijn niet de minste, van Zon, Crans, Pothuizen, Wijfje en de grote kampioenen Marit en Martijn Kramer. Mooie doelstelling voor 2020, om te proberen, een paar plaatsjes op te schuiven (:

Het weer voor het weekend, af en toe een buitje met een stevige (tot stormachtige) zuidwestenwind (regelmatig een buitje zoals de afgelopen dagen met een windje uit de zuidwest hoek, geeft een schone lucht), een buitje mag het probleem niet zijn maar de verwachtingen zijn dat de wind oploopt tot kracht 6/7 met storm vlagen. Lees ik op facebook, zullen de snelheidsrecords er aangaan? Dan denk ik, wanneer het zaterdag inderdaad zo hard waait mogen de duiven niet eens gelost worden maar niet mogen en toch doen is twee. De kans dat ze overstaan is dus duidelijk aanwezig, Peronne misschien 3 nachten mand, van mij hoeft het niet dus mijn keuze is gemaakt.

Speel ik ze dan op Roosendaal? Wie weet, kunnen we de omstandigheden nog beter bekijken en mochten ze overstaan dan is het 2 nachtjes mand. Opnieuw keuze genoeg

The Day After,


Wat moet je nu na zo’n stormachtig weekend schrijven? Zelf geen duiven mee op Peronne omdat ik het weer op zaterdag niet vertrouwde en ik 3 nachten mand in deze periode van het jaar niet zo zie zitten, dan krijg je donderdagavond te lezen dat de nalijn naar de zondag gaat
#Gezien de weersverwachting voor aanstaande zaterdag heeft de lossingscommissie in overleg met het bestuur het volgende besloten: Het inkorf moment voor N32 Roosendaal wordt verplaatst naar zaterdag.#  dus elk weldenkend mens had zich al verzoend en er op gerekend dat de duiven zaterdag niet los zouden gaan. Dat werd dus een misrekening want ze gingen wel los en wat daar nu de weegredenen voor zijn geweest blijft (tot nu toe) in het ongewisse. Zondag ziet er beter uit, zeker in de loop van de dag, zonnetje en de wind neemt af, misschien een enkel buitje, dus 40 jonge duiven zaterdagavond ingekorfd.

Zaterdag, windkracht 8 en stormvlagen zelfs een gedeelte van het dak van het stadion van AZ vliegt de lucht in en in de avond bij veel liefhebbers nog heel veel lege plekken terwijl de meeste al niet dik in de duiven zitten, natuurlijk zijn er na gekomen, vaak geblesseerd. Zondag wederom 7.45 uur de duiven los, minder wind zoals voorspeld maar om de haverklap lokaal een fikse bui, je kijkt elkaar aan, je wordt gebeld, geappt, waarom? De duiven zijn bij mij thuisgekomen en dat was de bedoeling maar niemand zit op zulke vluchten te wachten, de meest *fantastische teksten staan op de afdelingssite, toch ben ik bang dat het vertrouwen bij veel liefhebbers wel een beetje is weggezakt. Ik weet dat er niets zo moeilijk is, om alle vluchten, goed te lossen en je kunt er een keer faliekant naast zitten maar deze keer stonden alle lichten echt wel op rood.

*# lossen onder de meest gunstige omstandigheden de jonge duiven en lassen zelfs af indien de omstandigheden te extreem zijn. Deze diervriendelijke omstandigheden creëren wij voor het behoud van onze jonge duiven#

In Heemskerk Peronne

1 Piet Baltus, 2 Frank Rodenburg, 3 Max van Delden 4 Wim Geerlofs,5 Simon Durge, 6-7-9 Gerrit Twaalfhoven, 8 Jaap Teeling, 10 Combinatie van der Aar .

Piet Baltus

In Heemskerk Roosendaal

Ans Vogelzang

1-9 Jan Vogelzang, 2-3-4 Frank Rodenburg, 5 Gerrit Twaalfhoven, 6 comb Weel, 7-8-10 Peter Nijman

Bij de eerst 10, zit geen enkele jonge duif, slechts 8 jonge duiven vinden wij terug bij de eerst 40, de jonge duiven hebben duidelijk wat meer last gehad van de wind en de buien.

Dit was de laatste Day After, mijn jonge duiven gaan nog een 4 tal vluchten mee, welke en waar nog geen idee maar daar ga ik verder niet over schrijven. Het seizoen zit er op, goede prestaties met de oude duiven gerealiseerd en in het bijzonder op de dagfond. Mijn seizoen is geslaagd nu nog even werken aan de jongen, zodat zij volgend jaar de nodige ervaring hebben…….

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
13 augustus 20
Kuren of niet kuren?In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden,...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40