Jos Nijman

 

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

Het meest opzienbarende nieuws vond ik de NPO update herindeling vlieggebieden 2020. Ik heb het bekeken, te weten de indelingen. Ik heb het gelezen, de uitgangspunten en aanbevelingen, nog een 2e keer, nog een derde keer en meestal is dat is ’n veeg teken. Het is (waarschijnlijk) geschreven door een professional, iemand die weet hoe je veranderingen in de week moet leggen om daar later met een mokerslag een klap op te (kunnen) geven en het door de vergadering heen te loodsen. Het is zaak deze update goed te bestuderen en veel vragen te stellen en om maar dicht bij huis te blijven, zie ik (het goed) dat onze afdeling in 3 verschillende sectors gaat vliegen. Drie sectors, drie afstanden, drie verschillende vervoerders binnen één afdeling of wordt dat nationaal geregeld? Wat is überhaupt functie nog van de afdeling? Hoe groot zijn de nieuwe sectors kwa leden? Zo kunnen we nog wel meer vragen opsommen, het is een niet ver van mijn bed show, het is echt serieus. Het is de vernieuwing, ik begrijp dat in de lengte spelen ook problemen geeft want wat voor de één te kort is, blijkt voor de ander te ver te zijn, maar is in de breedte spelen dan de oplossing?

Ik weet één ding in 2020 staan de DF vluchten bij mij weer centraal maar het kan zomaar gebeuren dat we tegen voor ons (nog) onbekende tegenstanders gaan vliegen en anderzijds gekende namen en tegenstanders van de laatste jaren de degens elders moeten kruizen.

Ook de Werkgroep Eerlijk Spel, komt met 4 voorstellen, er gaat dus gestemd worden en wel voor de ledenraad, voorstel 4 is alles bij het oude laten (de andere 3 voorstellen kunt U op de site (NPO) terugvinden), ben benieuwd wat het gaat worden.

Vorig weekend stond één vlucht op het programma t.w. Duffel (natour). Prachtige omstandigheden maar wel een windje die uit de oost en later bleek zuidoosthoek waaide en dan zijn die prachtige omstandigheden voor de zomerjongen plotseling niet meer zo fijn. Opnieuw blijkt dat duiven “er door heen moeten”, ze moeten het een keertje meemaken. De meeste oude duiven hebben geen centje last, de goed ingevlogen jongen kwamen ook prima naar huis maar de zomerjongen en de minder goed ingevlogen duifjes hadden een zware dobber. Niets nieuws onder de zon want elk jaar worden we wel met deze vervelende omstandigheden geconfronteerd. Ik nam bewust de keuze ze mee te geven, wist dat het warm zou zijn, dat de wind uit de oosthoek waaide (helaas werd dat ook nog zuidwest) gelukkig is de schade beperkt gebleven, wel was het jammer dat de duiven niet vroeger gelost konden worden maar wat niet kan, kan niet, het is vanaf nu de laatste vluchten *doorbijten en door gaan.

*Nog even terugkomend op doorbijten en doorgaan, wij hebben inmiddels in 2019 2 hittegolven te verwerken gekregen, het klimaat is aan het veranderen en wij gaan dat steeds meer merken, wij hebben het over fijnstof, co2 uitstoot, 4G,5G straling in de lucht, onze duiven zullen mee moeten evalueren en dat heet ‘selecteren’ dus vliegen, maar wij zullen ook ons verstand moeten gebruiken wanneer het echt niet kan, niet vliegen, flexibel zijn met de inkorf en vliegdagen, met de afstanden of te wel nog meer anticiperen op de omstandigheden.

Begin deze week werden we nog een aantal dagen geconfronteerd met warme omstandigheden, prima weer om je te vermaken in en op het water of om heerlijk te fietsen, vanaf donderdag zakte de temperatuur en ging de wind uit de zuidwesthoek waaien en dat zijn voor de duiven weer makkelijke/betere omstandigheden. Zelf was ik aan het dubben, geef ik er een aantal mee op Fontenay of gaan ze naar Lennik. Ze gaan mee naar Lennik de vooruitzichtenzijn redelijk, de temperatuur zal niet al te hoog oplopen, de wind is zuidelijk maar ook waarschijnlijk met wat oost er in, dus!!! Hopelijk kunnen ze vroeg los……………

 

 

op augustus 30, 2019 Geen opmerkingen:

Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op FacebookDelen op Pinterest

vrijdag 23 augustus 2019

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

#nieuwsvanachterdeduinen#

 

Vorige week best bijzonder, misschien wel uniek, namelijk donderdag inkorven voor ’n vlucht op vrijdag. Nood breekt wetten want de voorspellingen voor het weekend waren niet goed, natuurlijk moest de werkende man improviseren maar ook de vervoerder want in één ruk doorrijden naar Pont st Max kan alleen maar met dubbele bezetting. Wanneer het vrijdag dan prima duivenweer is en de duiven kunnen op tijd los met een zuidwesten wind, zijn de duiven rap thuis, zonder noemenswaardige verliezen. Goed gehandeld, chapeau!

Zelf had ik ook een 20 van de 33 jonge duiven mee want dit was een uitgelezen kans ze de nodige kilometers te laten maken. Dit jaar heb ik gekozen om alleen mee te doen wanneer ik vertrouwen heb in de “omstandigheden”, dat de duiven dan ‘sprongen’ moeten maken, neem ik voor lief. Nadeel is dat de duiven niet echt in een ritme komen en geen ervaring opdoen met slechte omstandigheden maar zal dat echt een gemis zijn? Wanneer de lucht zo dood is als een pier, je geen vogeltje ziet vliegen, het warm en benauwd is en je de duiven ziet zwalken en moeizaam richting ziet kiezen of dat de duiven met 2200 mtr p/m thuiskomen en de nodige misschien wel 100 kilometer doorschieten en een dag later gewond thuiskomen, of dat ze door hoosbuien moeten, zullen die wat geleerd hebben? Zal zeker zo zijn maar regen en mand ervaring kun je ook thuis nabootsen, ze gaan door de weeks met weer en wind los en zitten vaak genoeg een nachtje in de mand en uiteindelijk probeer ik ze op een afstand van zo’n 350/400 km te krijgen. Mijn jongen hebben naast de eigen africhtingen die nooit verder gaan dan 25 kilometer, 2 keer Roosendaal gezien om vervolgens 2 weken later naar 194 km te gaan, opnieuw vluchten over geslagen en weer terug gezet op Roosendaal en nu naar Pont st Max. Natuurlijk blijft er weleens een duifje weg. Zo ook nu maar 19 van de 20 waren in de loop van de middag thuis. De duiven kwamen geweldig aanzetten, te laat want ze hebben voor geen meter ritme en moeten het afleggen tegen de duiven die al 6 weken aan een gesloten de mand ingaan. Ook kwamen de meeste terug uit het noordoosten maar daar leren ze van en wanneer de meeste dan keurig op de klep landen en zich naar binnen haasten, heb ik toch een goed gevoel. De vlucht werd in de afdeling gewonnen door de bekende combinatie Marit en Martijn Kramer, op de DF zette deze combinatie geweldige prestaties neer met o.a. 2 provinciale overwinningen en met de jonge duiven geven zij hier een vervolg aan. Top, geweldig! Bij ons in de afdeling zijn het de bekende namen, die de duiven prima pakken maar er zijn afdelingen in Nederland waar de specialisten alleen wat kruimels voor de overige liefhebbers overlaten, het zijn specialisten en wanneer alles een keer mee zit, qua ligging en wind, krijg je een onvoorstelbare overheersing, ongelofelijk knap wat hebben die mannen/vrouwen ze op het juiste moment geweldig zitten (want dat is ook een kwaliteit). In Friesland, Oost Brabant, Afdeling 9 en 5 vielen deze hokken deze keer het meeste op.

Voor zaterdag stond de nalijn vlucht uit Duffel op het programma, zelf geen duiven mee want ik zag weinig mogelijkheden op de zaterdag en nog minder op zondag om de duiven te lossen. Zaterdag werden de duiven rond het middaguur terug gebracht uit Duffel naar Roosendaal want wie weet zou daar later in de middag de lucht wat breken en het droog worden. Helaas was het lang wachten op wat opklaringen en dan tikt de tijd genadeloos door richting 16.00 uur… In Noord-Holland en een groot gedeelte van Zuid- Holland gaf het al de nodige uurtjes een mooie wolkenlucht, stukken blauw met witte en wat donkere wolken en een lekker briesje maar in Roosendaal was het andere koek en een goed vertrek is essentieel. Uiteindelijk kwam het bericht dat de duiven verder terug gebracht werden en de vlucht gecanceld was. De duiven werden op een afstand van zo’n 30 km gelost en zitten bij de liefhebbers weer in de hokken. Geprobeerd maar niet gelukt maar veel belangrijk de duiven zijn weer thuis!

 

Ik had door zo’n vlucht op vrijdag zelf de zaterdag en zondag wat moeite te beseffen wat voor dag het was. Je bent een ritme gewend en dat wordt verstoord, ben ik de enige, hebben de duiven daar ook ‘hinder’ van? Geen idee maar je pakt de draad weer op en werkt met de jonge duiven naar de nieuwe vlucht toe, zal waarschijnlijk Duffel worden en de vooruitzichten lijken goed te worden. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt, het jonge duivenhok goed uit te roken, nu deed ik dat bij de oude duiven regelmatig, maar het kon geen kwaad de jonge duiven nu ook eens in de rook te zetten want ik zag toch af en toe een duifje zitten met wat opgezette oogjes. Het hoort bij deze tijd van het jaar, het is een virus wat rond dwaalt, belangrijkste is dat je het ziet!

Ik zag een email voorbij komen dat we de vaste voetringen al weer moeten doorgeven en dan besef je, het seizoen zit er inderdaad bijna op, we kunnen weer selecteren om een mooie ploeg voor volgend jaar formeren. Nieuwe hoop, nieuwe kansen, nadenken en plannen maken voor volgend jaar, wat wil ik spelen, wat ging er goed, wat ga ik veranderen. Met welke kweekoppels ga ik door, welke koppels zet ik om, waar zet ik de nieuwkomers op, prachtig werk.

Afgelopen jaar ging het goed en zijn de doelstellingen behaald, maar het kan beter, we gaan het schema van 2019 een beetje fine tunen en waar nodig bijstellen, natuurlijk is het e.e.a. afhankelijk van de vluchten/datum die wij in 2020 krijgen maar nog meer van de duiven die de selectie doorstaan en van de nieuwe lichting van 2019. Straks in november/december staan er weer een paar duivenkeuringen (G.V.K) op het programma, ook leuk om te doen. Bij deze keuringen gaat het om de ‘schoonste’ en dat valt niet altijd mee want de evolutie van de ‘moderne’ sportduif gaat snel en dan bedoel ik dat deze duiven (meestal) niet meedoen voor de schoonste. Blijft leuk werk om op zo’n zaterdag ‘n 100 duiven door je handen te krijgen en ook op de keuringen zijn er altijd winnaars.

De kweekduiven zijn geselecteerd, zitten gescheiden en vallen nu enorm in de dek rui, tijd voor voer wat bij deze tijd hoort, de duiven mogen geen enkele bouwstof te kort komen. Ze moeten straks weer tegen je aan glimmen en zijdezacht aanvoelen. Lekker 2x per week een bad en ze in de gaten houden want het is een kwetsbare periode. De overgebleven vliegkoppels zitten op eitjes en aangezien zij niet meer gespeeld worden, gaat de slagpennen rui nu vlot, straks wanneer ze op jongen zitten zal de rui vanzelf wat getemperd worden. Van mij hoeven de vliegers niet zo snel te ruien, ik heb liever duiven die laat en langzaam ruien.

De jongen en de paar zomerjongen van 2018 zal ik komend weekend spelen, de temperatuur loopt weer op naar zomerse waarden en de wind waait uit de oosthoek. Hopelijk kunnen ze ‘vroeg’ los. 1 vlucht dit weekend met waarschijnlijk heel veel ingevlogen jongen…………………

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 mei 21
Latente infecties                                                     Start DuivenseizoenDe start van het duivenseizoen is in de  diverse landen vaak op een ander  tijdstip. Er zijn landen waar al in maart  begonnen wordt, maar ook landen waar  men het...

Columnist in Spotlight

RC8 6
13 juni 21
Op mijn vorig artikel heb ik heel wat leuke...
RC17 5
18 mei 21
k ben opgegroeid in een dorpje op een boogscheut van de de...
RC3 5 1
04 mei 21
Op mijn vorig artikel kreeg ik nogal wat...
RC8 4 1
08 april 21
Zijn of niet zijn , dat is de vraag !De...
RC3 4
04 april 21
Laten we eens een kat een kat noemen...
RC19 3 1
19 maart 21
Wat een heerlijk gevoel is dat !! De lente in...
RC1 3 1
04 maart 21
Ik herinner mij nog goed toen de TV bij ons zijn...
RC18 2 1
21 februari 21
Mijn artikel moest eigenlijk al lang geschreven...
RC22 1
23 januari 21
Ik schrijf al heel lang . Het is boeiend en...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40