Jos Nijman

 

Na een paar weekjes vakantie, heb ik mij deze week (weer) gericht op de duiven, de mestladen geleegd, de duiven in de hand genomen maar dan ook allemaal om ze op gewicht en rui te controleren, de duiven een paar keer een bad gegeven, losgelaten en vooral geobserveerd.

 

De kweekduiven zijn op een drietal duiven na, dit zijn duiven die na hun actieve carrière in september in het kweekhok zijn geplaatst, volledig door de rui heen, dus gaan we komende week beginnen met bijlichten om ze klaar te maken voor het kweekseizoen.

 

De oude vliegduiven zitten nog bij elkaar, toch is de afgelopen 4 weken geen eitje meer gevonden, de rui gaat gestaag door, maar deze duiven hebben nog wel 2 maandjes nodig. Ik zit een beetje in dubio of ik ze bij elkaar laat zitten of dat ik ze toch eerdaags zal scheiden. Verandering van hok kan ook weer leiden tot verstoring van de rui.

 

De jonge duiven zijn allemaal door de dek rui en staan, door de bank genomen, nog op een tweetal oude pennen (sommige nog 1, een enkeling op drie) Het is mooi om te zien dat ze alweer mooi glad zijn geworden. Met de vliegduiven heb ik geen enkele haast want gelijk dit jaar zal het waarschijnlijk eind februari worden voordat ik ze koppel.

 

HET OVERIGE NIEUWS,

 

Voor 16 november staat de NH-kampioenen dag in de agenda met een mooi programma, zoals de nodige huldigingen van afdeling en kringen, diverse workshops, keuring duiven door Gert Jan Beute, bezichtiging kampioenduiven. Een volle middag en een mooi avondprogramma.

 

Ondertussen zijn er ook de nodige aanvragen voor keuringen binnen gekomen, de 1e a.s. zaterdag in Volendam, daarna volgen er nog een viertal. Leuk om te doen maar het is serieus werk dus 5 weekenden vind ik wel genoeg.

 

De verkoop “Golden Ten” georganiseerd door de duif was wederom een mega klapper. 168 duiven brachten 1.544.160 euro op, of te wel 9191 euro gemiddeld voor een jonge duif. De duurste was van Jan Hooijmans en bracht 146.000 euro op!! Liefst 10 duiven brachten meer dan 30.000 euro op. De meeste duiven vertrokken, zoals verwacht, richting het verre oosten. Prima resultaat voor de betrokkenen, prachtig staaltje marketing, hoe je de duiven in de markt kan zetten. Voor de meeste van ons zijn dit bedragen niet op te brengen en het is ook niet noodzakelijk om “goed” te spelen, je kunt beter naar een hard spelende liefhebber in eigen omgeving gaan om wat eieren of late jongen te scoren wanneer je beter wilt worden. Wat je zeker niet moet doen is je blindstaren op die bekende namen en prachtige pedigrees en je laten verleiden op internet om zo’n oude duif te kopen, die zelf niets heeft gepresteerd en nog geen goed vliegend kind op de wereld heeft gezet. De verkoopsites moeten ervan leven maar de aanbieders zijn elke schaamte voorbij om hun rotzooi aan te bieden.

 

Donderdag met een clubgenoot meegereden naar Kockengen om de kweekduiven aan een laatste check te laten onderwerpen want wanneer ik ze in december ga koppelen moeten ze ‘kern’ gezond zijn! 3 doffers en 3 duivinnen laten controleren en alle 6 in orde bevonden, ik had niet anders verwacht maar meten is weten, ook in het seizoen 2020 laten we niets aan het toeval over! Vernam van mijn clubgenoot dat er in onze omgeving een paar hokken met paratyfus besmet zijn, hopelijk zijn de liefhebbers er op tijd bij en krijgen ze de duiven weer gezond maar het geeft aan dat je ook of juist in deze tijd alert moet zijn. Voor mijzelf heb ik enige tijd geleden al preventieve maatregelen genomen en zijn de duiven gevaccineerd. Daarnaast krijgen mijn duiven 3 x in de week Allimax Allicine 5000 p.p.m. over het voer. “Het” wordt nu in het najaar geconstateerd maar wanneer het in het seizoen gebeurt, zijn de rapen gaar en is de kans op kruisbesmetting in de club natuurlijk groot. Hopelijk gaan de liefhebbers het adequaat oplossen voor nu en de komende jaren, zelf ben ik blij dat ik de duiven heb gevaccineerd, 100% garantie heb je nooit maar meer kan je er ook niet aan doen.

 

Zaterdag de 1e keuring van het seizoen gedaan en wel in Volendam, persoonlijk vind ik 9 november nog aan de vroege kant. (Bij mijzelf zijn alleen de kweekduiven door de rui) Toch viel het mij mee wat ik door mijn handen kreeg, per slot van rekening hoeven de duiven ook nog niet klaar te zijn maar vergt wel het nodige rekenwerk. Paar duiven van 92 punten, één zelfs van 92 en ‘n kwart en redelijk veel duiven van 91 half en dat is voor vliegduiven echt niet verkeerd. Dat Volendam sport minnend is werd pijnlijk duidelijk bij het parkeren of beter het NIET kunnen parkeren bij het clubgebouw. Het leek wel of heel Volendam op zaterdagmorgen aan het voetballen is en wanneer het clubgebouw dan gelegen is naast de voetbalclubs heb je een probleem. Gelukkig wist Kees Mooijer nog een ‘plekkie’ voor mijn auto en pendelde mij van en naar het clubgebouw. Toch prachtig dat Volendam massaal aan het sporten is. De 1e keuring zit erop, prima duiven, leuke club, aardige mensen. Ze zullen vast een leuke middag/avond hebben gehad met genoeg gesprek stof.

*****************************************************************************
Komende blog gaat volledig over de combinatie Udo/Duyn en zal zondag of maandag geplaatst worden. 

*****************************************************************************

Zaterdagavond 09 november ontving ik onderstaand verslag (ingelaste ALV afdeling 6) van onze secretaris P.V. Heemskerk

De voorzitter opent om 19.45 uur de vergadering.

 

Er is geen definitieve agenda, de geldigheid van deze vergadering wordt daarom ook in twijfel getrokken door enkele leden uit de zaal. Er zijn 789 van de 1049 vertegenwoordigd, hierbij moet opgemerkt worden dat er uitgegaan wordt van een oud leden bestand (mutaties oktober 2019 zijn nog niet verwerkt ) Er zijn voldoende leden vertegenwoordigd om stemmingen geldig te laten zijn. Van het bestuur is commissaris Han Hoekstra afwezig wegens ziekte (long ontsteking)

Op de agenda staan 3 punten, te weten Vervoer 2020, NPO vergadering 21 december en Bestuur afdeling.

Van het huidige bestuur treden af: Joep Mollink, Huib Edelenbosch en Martijn Regtop. De bestuursleden Han Hoekstra , Cees Kramer en Jasper Haselager blijven zitten. Er hebben zich geen kandidaten voor het bestuur aan gemeld. Vanuit de zaal ( Ruud Moes) wordt voorgesteld een formateur aan te stellen om een nieuw bestuur te formeren. Jasper Haselager geeft aan dat hij zich als voorzitter beschikbaar stelt en al enkele mensen benaderd heeft om zitting in het bestuur te nemen en dat er alleen nog een gesprek moet plaats vinden tussen de blijven zittende bestuursleden en deze kandidaten. Er word besloten geen formateur aan te stellen en het aan Jasper over te laten.

Vervoer: Het gaat over wie gaat en hoe ophalen. Er is al een nieuwe offerte binnen van de huidige vervoerder, deze is weer hoger dan die van 2019 , logisch i.v.m. stijgen de lonen en brandstoffen. Ook afdeling 5 zou kunnen gaan vervoeren maar er wordt getwijfeld of die voldoende capaciteit hebben om alles op te halen. Vanuit de zaal (Wim Wijfjes) wordt geopperd om een stichting op te richten, dat zou in ieder geval 21 % BTW schelen. Even ontstaat ook nog de discussie of er wel overal opgehaald moet worden. Er word ook geopperd om het vervoer het zelfde te organiseren als 2019 dus de vitesse en jonge duiven overal op te halen en de laatste midfond en dagfond vluchten alleen bij de NIC’s. Een van de besparingen (€15.000,=) Ook de mogelijkheid om de manden niet meer één op één bij de verenigingen terug te bezorgen maar gewoon om te ruilen voor willekeurige manden. Reductie van 5 cent per duif. De voorzitter legt ook nog even uit waardoor de prijs van Noord Holland boven die van Zuid Holland lag het afgelopen jaar, het aantal km om op te halen zijn groter, zo ook de km naar de losplaats plus het opgeld voor de afdeling maken dat NH duurder is dan ZH. Uit eindelijk wordt door het bestuur aangegeven dat zij voor het eind van het jaar met voorstellen komt betreffende het vervoer. Aan het eind van de vergadering werd een nog even gediscussieerd of het voorstel van de NPO om minimale aantal leden en het minimale aantal inkorvers te verhogen vorig jaar aangenomen was of niet, dit zou namelijk als consequentie kunnen hebben dat het aantal ophaalplaatsen sowieso minder zou worden. Een echt antwoord hierop heb ik niet gehoord.

 

Agenda ALV NPO 21 december.

Er wordt vanuit gegaan dat het vliegprogramma van de NPO nagenoeg gelijk zal zijn als die in 2019. De vergadering wil eigenlijk geen enkele sector vlucht meer , men ziet geen enkele meerwaarde. Ook het aantal vluchten mag wel wat minder b.v. 7 vitesse, 6 midfond, 6 dagfond, verder zijn er nog wat reglement wijzigingen aan de orde, men wil het schelden en bedreigen harder aanpakken. Afdelingen zouden veranderen in vlieggebieden , hier is men op tegen omdat dan de autonomie van de afdelingen wordt aangetast. Er is zelfs een voorstel van een vereniging dat alles wat de autonomie van de afdelingen aan zou tasten weggestemd moet worden !! Dan is er nog de nieuwe sector indeling aan de orde, het voorstel van de NPO wordt verworpen , er word nog wel gediscussieerd over het nut van sectoren, men komt tot de conclusie dat als je toch geen sectorvluchten vliegt ook sectoren er niet toe doen, in ieder geval wil men niet dat de afdeling in 3 stukken gehakt wordt.

De afspraak met de secretaris (Jasper Haselager) wordt gemaakt dat de besluitenlijst binnen 14 dagen op de site wordt geplaatst. (over notulen wordt niet gesproken) mijn conclusie is dat het weer een wat chaotische, slecht door het bestuur voorbereide vergadering was, al was het maar dat er geen van de onderwerpen naar behoren naar de verenigingen was gecommuniceerd, het is te hopen dat de nieuwe secretaris beter gaat communiceren dan de huidige.

Tenslotte dankt iemand in de zaal de vertrekkende bestuursleden voor hun inspanningen voor de afdeling de afgelopen jaren. De voorzitter dankt de vergadering voor de samen werking de afgelopen jaren en geeft aan dat hij op wat kleine momenten na toch een fijne tijd heeft gehad als voorzitter. Om 22.15  sluit de vergadering.

Opgemaakt door de secretaris P.V. Heemskerk

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
13 augustus 20
Kuren of niet kuren?In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden,...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40