Jos Nijman

Aan de vooravond (2 december) van mijn kweekseizoen 2020, blik ik toch nog even terug. 2019 was ‘n prima jaar en dat smaakt naar meer, de nadruk lag en blijft dan ook liggen op de Dagfond (en Midfond) maar dat vraagt om een goede kweekstrategie. Krijgen wij in 2020 weer 6 DF vluchten of wordt daaraan geknabbeld? Ik hoop het niet! 6 DF-vluchten is echt niet te veel want mijn duiven hoeven niet per se 6 keer mee. Vraag is, zijn de sector vluchten definitief van de baan? Ook niet onbelangrijk want wat worden de afstanden die de duiven voorgeschoteld krijgen. Er zit in mijn optiek veel verschil in duiven die hooguit 7 uur moeten vliegen t.o.v. duiven die van vluchten van meer dan 10 uur vliegen thuis moeten komen. Nu kweek je niet voor ’n jaartje duiven, nee regeren is vooruitzien, wat vliegen we over 3, 4 jaar voor afstanden, met en tegen wie.

Zelf heb ik het idee dat wij in de toekomst alleen DF vluchten van rond de 650 tot ruim 700 kilometer voorgeschoteld krijgen en daar moet ik in het kweekhok rekening mee houden. Niet dat daar alleen maar duiven zitten of komen te zitten die deze afstanden aankunnen maar de duiven die dit succesvol kunnen, gaan zeker 50% van de broedhokken vullen. De overige zijn ‘allround’ duiven, duiven die op de Midfond op hun best moeten zijn want naast taaiheid/afstand geschiktheid moet er ook snelheid in blijven zitten. Een DF-speler pur sang, vertelde mij eens; ’n duif is op zijn best op de afstand die hij net aan kan. Duiven die te veel afstand geschikt zijn, blijken op de wat snellere vluchten, niet van voren te spelen. In Noord-Holland hebben we een aantal geweldige DF-spelers en om een beetje mee te doen met deze hokken moet je het hok versterken met duiven van deze mannen of elders nog betere op de kop tikken maar dan nog heb je geen zekerheid of het lukt. Dromen mag en wil je dat dromen uitkomen moet je dus een goede kweekstrategie, beetje geluk, veel doorzettingsvermogen plus goede duiven hebben en met het laatste begint alles………….

 

Deze week met een paar duivenvrienden bij elkaar gezeten, kunnen we elkaar beter maken, versterken, zou toch prachtig zijn wanneer het lukt!!

 

Afgelopen donderdag de oude duiven gescheiden, 13 oude en 16 jonge duivinnen zitten klaar voor het seizoen 2020. Voordat we starten zullen er nog wel een paar sneuvelen. 8 oude doffers mogen blijven en worden aangevuld met 8 jonge doffers. De mannen hebben ruim de tijd een broedhok te bemachtigen want de koppeling staat pas begin maart in de planning. De kweekduiven zijn een dagje voor gekoppeld geweest en dat ging redelijk maar er mag bij sommige nog wel een beetje meer genegenheid bijkomen. Ik heb de motivatie bakken uit het weduwnaar hok in het kweekhok geplaatst om volgende week de duiven de mogelijkheid te bieden, zich te ontdoen en te wapenen tegen doffers die te fel zijn. Ik heb zo’n hekel aan het elkaar beschadigen en door die motivatie bakken kan de duivin zich hogerop verschansen.

 

Bij ons in de afdeling moet op bestuurlijk niveau het nodige gebeuren om weer compleet te worden, ook bij de NPO is het bestuur niet meer voltallig. Ik begrijp de afdelingen dat ze een ‘statement’ hebben gemaakt richting de NPO omdat ‘afspraken’ niet nagekomen werden en er veel onduidelijkheid is over een aantal belangrijke zaken. Prima dwing duidelijkheid en transparantie maar af. Ik heb inmiddels de agenda gezien en het is te hopen dat de afgevaardigden, die ons moeten vertegenwoordigen, al de voorstellen goed lezen, heel goed lezen…… (ik was in de veronderstelling dat bepaalde zaken al afgeschoten waren maar zie ze gewoon weer bij de voorstellen)

Het is onvermijdelijk dat we over een aantal jaren moeten herindelingen, dus goed om erover te praten maar misschien is het NU nog te vroeg maar je moet wel plannen maken. Dan het punt automatisering, ik vind het prima dat er gekeken is wat momenteel al mogelijk is, wat de voordelen daarvan zijn. Plots lijkt het dat wij vergeten zijn, hoe eind jaren ’90’ het e.c. werd ingevoerd en hoe wij tot vandaag aan toe daar nog steeds blij mee zijn. Het e.c. is inmiddels verouderd, het is oubollig, het kan zo veel beter, makkelijker en veiliger. Wij schrijven ook geen cheques meer uit, nee we ‘telebankieren’. Voor hoe lang nog? Wij geven elkaar al nu al een ‘tikkie’ en bestaan de banken nog wel over 6- 7 jaar? Je loopt ook niet met een mobiel van 10 jaar geleden in je zak, is whatsapp nog weg te denken. Wie weet hebben we over 5 jaar wel weer een ander communicatiemiddel. Het tegengas wat in de duivensport gegeven wordt, bestaat uit; het zal onze tijd wel uitdienen, weet je wat het kost en soortgelijke argumentatie. Bedenk hoe mooi en makkelijk je leven is geworden en hoe groot de informatie stroom is geworden. De trein dendert door, ook het nieuwe e.c. systeem is niet tegen te houden.

 

Op Black Friday ben ik samen met broer Peter naar de Nationale Manifestatie geweest, niet met het idee dat er ‘koopjes’ te halen waren, ook niet met zwartgallige gedachten maar omdat ik op zaterdag een duivenkeuring had staan. Vrijdag begon de beurs pas om 15.00 uur en met de kennis dat er in de late middag files staan, zijn we op tijd heen gegaan en pas in de avond huiswaarts gereden.

Toen wij vrijdagmiddag arriveerden en de hal binnen kwamen, kregen wij al snel gevoel dat de prijs van het toegangskaartje niet in verhouding stond met wat wij te zien kregen. Dus eerst maar een kopje koffie om vervolgens de ‘stands’ te bezoeken. De ruimte waar de Tentoonstelling en kampioensduiven stonden was nog afgesloten voor publiek en ging pas eind van de middag open. De eerlijkheid gebiedt mij, ondanks het lange wachten, te zeggen dat de duiven er geweldig bijstonden. Mooie ambiance, goede opstelling zodat je toch dicht genoeg bij de duiven kon komen, de lijst met gewonnen prijzen netjes boven de kooi, maar ook de punten van de keurmeester(s). Bij dit laatste wel de opmerking dat deze punten volgens het internationale label werden gegeven. Deze puntentelling loopt tot 95 punten. Velen van ons zullen denken dat deze kampioensduiven ruim 92 punten halen maar dat heeft dus enige nuance nodig. De duiven stonden er prima bij en het is toch geweldig wanneer een duif daar mag staan vanwege zijn prestaties! Hulde aan de organisatie. Toch wat bekende tegen gekomen dus we vermaakten ons wel, op het einde nog even wat ínkopen’ gedaan en huiswaarts gekeerd. Hopelijk maakt de zaterdag veel goed voor de ‘standhouders’ maar de vrijdag voegt niets toe.

Zaterdag was de huldiging van de Nationale kampioenen, zag dat een aantal NH-duivenliefhebbers top tien staan dus onze afdeling was goed vertegenwoordigd is, diepe buiging fantastisch gedaan!

 

Zaterdag een leuke keuring in het mooie Enkhuizen, de duiven stonden er goed bij, opmerkelijk veel uit geruide duiven, die goed verzorgd waren. Veel duiven van 91.5 tot 91.75 punten wat voor sportduiven prima is, voor tentoonstelling duiven van 92.5 punten moest je zaterdag in Nieuwegein wezen maar die komen zelden in de mand. Met een paar heerlijke specialiteiten uit Enkhuizen (thnx) weer richting Heemskerk waar ik eerst mijn duifjes ging verzorgen en zo vloog een week weer om…………………

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
13 augustus 20
Kuren of niet kuren?In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden,...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40