Jos Nijman

Begin deze week weer eens de hokken ‘uitgemest’ en dat betekent bij mij dat onder de roosters de mest wordt weggehaald. Alles bij elkaar bijna een groene afvalbak vol, de volgende schoonmaak beurt staat 1e week april in de agenda, vlak voor dat het nieuwe seizoen begint. De broedbakken maak ik alle dagen schoon, even de krabber doorheen, om vervolgens een handje van een mengeling van zilverzand & kattenkorrels in de bakken te strooien. Het geeft altijd een schoon beeld, ruikt fris (door de anijs) en nooit natte plekken. Het schoonmaken is dus bij mij een fluitje van een cent want ook die periodieke schoonmaak onder de rooster is slechts een kleine 45 minuten werk. (25 m2) Wat  mij altijd opvalt is dat na de schoonmaak (onder de rooster), ik een reactie bij de duiven zie voor een paar dagen. Niets verontrustend maar je merkt dat ze reageren wanneer het milieu wordt gewijzigd. In de winter geen enkel probleem maar in het volle seizoen heb ik het liever niet vandaar dat ik het nog een keer vlak voor het seizoen doe om het vervolgens zolang mogelijk uit te stellen. Natuurlijk red ik het niet tot september maar zal zeker rekening houden met wat voor vlucht op het programma staat en zal nooit alle afdelingen tegelijk “uitmesten”.

 

De eerste jongen uit de kwekers zijn naar broer Peter verhuist en die heeft, met een drietal weken met de aanwas van de jonge spruiten uit zijn eigen beste vliegers, snel een hok vol.?

 

Bij veel liefhebbers vliegen de eerste jongen alweer rond het huis, altijd de eerste dagen spannend maar ook weer mooi. Ik schrijf spannend de eerste dagen met nadruk op eerste want je zult het toch moeten loslaten, ze gaan nu eenmaal een keer de lucht in maar meestal is de spanning voor niets en raak je niets kwijt. Wanneer je geen tijd hebt om ze los te laten of last hebt van roofvogels waarom kweek je dan zo vroeg en maak je het je zelf zo moeilijk? Winterkweek/winterjongen is prima maar het moet je passen en je moet met de duifjes op tijd aan het werk. Ook lees je steeds meer dat ze de duiven pas weken zo niet meer dan een maand op het hok houden, door toedoen van een ren of een kooi gemaakt van netten. Je ziet dit ook bij de O.L.R, de duiven zijn meer dan gewend aan het hok, het “gps” systeempje is goed ingesteld en ja ze zijn rap en kunnen al goed vliegen, toch zijn de verliezen minimaal. Je ziet het in Nederland nu bij liefhebbers die veel last hebben van de roofvogel, ze kunnen al goed vliegen (bij de 1e keer los) maar worden niet van het dak geplukt..

 

Ik kom er voor uit, ik check elke dag mijn Social Media en kijk regelmatig op de diverse verkoopsites en moet keer op keer glimlachen wanneer ik die enorme bedragen zie welke de duiven opbrengen. Wat dat betreft staat de duivensport wel goed op de kaart. Soms denk ik, de Sky is nu wel bereikt maar het is gelijk de huizenmarkt, alle records worden nog steeds verbroken. Ik vind het ondertussen wel leuk, zelfs vermakelijk en heb bewondering hoe sommige hokken of bepaalde duiven worden gepromoot, geweldig stukje marketing. De marketing is veelal gericht op China want China is de grootste vijver, qua hoeveelheid liefhebbers maar ook de hoeveelheid kapitaalkrachtige liefhebbers en de te winnen prijzen zijn daar zoveel groter.  De schaduwzijde van de hoge prijzen is, dat het dievengilde de afgelopen weken weer in het land heeft toegeslagen. Triest blijf van andermans eigendommen af, je helpt iemands levenswerk om zeep en commercieel kun je niets met die duiven. Lozers van de eerste orde!

 

Verder lijkt de vogelgriep weer in opmars te zijn en dat is niet goed voor de pluimveesector maar ook vaak lastig voor ons duivenhouders. Daarnaast maakt het Coronavirus de wereld ook al een beetje of misschien wel 2 beetjes zenuwachtig. Laten we dus maar hopen dat ze het de komende maanden onder controle krijgen. Wat rest is een verslag van de ingelaste bijzonder afdelingsvergadering……..daar zijn ook nog niet alle plooien gladgestreken.

Beknopt verslag van de ingelaste bijzondere afdelingsvergadering 17012019

Deze vergadering werd op verzoek van de nog zittende VZ geleid door de oud VZ van afdeling 9, de Heer Ben Kering. De vergadering ging hier mee akkoord.

904 van de 1034 leden waren vertegenwoordigd.

De vergadering stond hoofdzakelijk in het teken van de nog te houden NPO-vergadering eind januari.

Punt 1. Eerlijk spel niet meer dan 250 duiven meegeven in één concours, puntentelling gelijk afgelopen seizoen.

Punt 2. De Midfondvlucht tegenover de Dagfondvlucht wil men op vrijdag inkorven. Vliegprogramma verder akkoord.

Punt 3. Het houden van sectorvluchten op de marathon vluchten is akkoord maar niet meer op de andere (DF en Jongen) vluchten of slechts een enkele. Marathon spelers hun eigen programma laten kiezen.

Punt 4. Het voorstel vlieggebieden tegen, willen huidige afdeling behouden.

Punt 5. Bestuursverkiezing NPO, nieuw bestuur kiezen.

Punt 6. Digitaal stemmen, vergadering voor.

Punt 7. Voor het onaangewezen kampioenschap 1:10 de hoeveelheid duiven te verlagen. Nu op de Vitesse en Midfond één duif op 10, verlagen naar één op 7. Bij de Dagfond van 5 naar 4. Dit om het voor de kleinere liefhebbers aantrekkelijker te maken.

Punt 8. Het weerstation Zimoa inschakelen bij de lossingen. Vergadering voor. Het aantal leden en inkorvers bij verenigingen, respectievelijk 15 om 8, terugbrengen naar 12 om 5 en bij Nationaal 7.

Punt 9. GPS en Olympiade. De vergadering wil eerst begrotingen zien. Niet tegen vooruitgang maar moet wel betaalbaar zijn.

Punt 10. De vergadering is voor vracht en invliegduiven en deze hoeven niet over de antenne.

Punt 11. Bij inversie vroeg lossen. Onderzoek afwachten

Punt 12. Bij de eventuele motie van wantrouwen tegen het NPO-bestuur, niet het gehele bestuur wegsturen.

Bestuursverkiezing bestuur afdeling 6, is uitgesteld vanwege het niet aanhouden van de termijn van 6 weken om tegen kandidaten te zoeken/aanmelden.

Hierna werd de heer Haselager over een aantal zaken ondervraagd, zoals het zich niet houden aan het HH-regelement en de omgang met de vluchtpenningmeester. Uiteindelijk ligt deze zaak bij de tuchtcommissie.

Op de voorjaarsvergadering komt het vervoer ter sprake zo ook de meldplicht.

 

Bovenstaande punten heb ik opgemaakt uit het verslag, gemaakt door 2 bestuursleden van P.V. Heemskerk.

 

Persoonlijke noot, de leden van afdeling 6 willen veel zaken bij het oude laten of terugdraaien. (punt 7 en 8)

Eerlijk spel met een maximum van 250 duiven vind ik persoonlijk een hoog getal en komt neer op onbeperkt inkorven. Ook het punt vracht en invliegduiven vind ik opmerkelijk en vraag mij af of je dit kunt terugdraaien. Zeker wanneer je verplicht bent, bij vervoer, al de duiven te registreren, dan kan je ze niet zonder gummi of zonder antenne inkorven, lijkt mij.

Dat sector vluchten op de DF en jonge duivenvluchten niets toevoegt, begrijp ik. Ook de eventuele nieuwe vlieggebieden stuit op veel weerstand.

De weersite Zimoa toevoegen en het opnieuw ter discussie stellen van vroeg lossen bij inversie en zeer warm weer, lijkt mij meer dan zinvol.

De leden hebben over een aantal onderwerpen duidelijk hun mening uitgesproken, over de discussie met één van de bestuursleden heb ik veel tekst weggelaten om geen mensen te beschadigen en omdat de tuchtcommissie zich hier over buigt. Ik ben niet bij de vergadering aanwezig geweest maar het e.e.a. is opgemaakt uit het verslag van mijn vereniging.

 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
13 augustus 20
Kuren of niet kuren?In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden,...

Columnist in Spotlight

21 juni 20
    Het is een tijdje geleden dat ik mijn rondje...
24 april 20
  10 Minuten geleden sprak onze Minister Premier...
27 maart 20
  Nederland stoeit met de verschrikkelijke gevolgen van...
16 maart 20
Het Coronavirus slaat wereldwijd fors om zich...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombVerbree185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new  BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new 

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40