Normaal zei ik makkelijk wat op papier en lopen de letters zo uit mijn vingertoppen , nu gaat het moeilijker en mijn gedachten gaan als een aanspoelende zee door mijn hoofd , water wat het zand oploopt om wat te bereiken maar dan weer terug loopt. Ik zit vol concentratie maar mijn hoofd krijgt de lijnen niet te pakken. Wat kan ik schrijven en wat niet? Dit wordt de moeilijkste reportage die ik ooit geschreven heb. Meestal kom ik bij grote kampioenen die grote prestaties leveren en dan lopen de letters zo uit mijn vingers , vol met goede tips voor anderen die ik dan te horen krijg, maar nu was het anders.

Ik was te gast bij goede mensen en tevens een groot kampioenen als mens, de familie Klos in Zoetermeer.

We gaan een jaar terug, mijn vrouw was overleden en het werd december. Ik had mij overal netjes afgemeld voor de feestdagen en wilde die gewoon in mijn eentje doorbrengen  met mijn zorgen en verdriet toen opeens (denk de avond voor kerstmis) er opeens werd aangebeld en er een man met zijn dochter voor mijn deur staan met een fles in de hand. ,, We wensen je toch fijne feestdagen alstublieft en we gaan weer. ,, Bedankt,, verbouwereerd liep ik naar binnen wat was dit nu. Het waren Henk Klos en zijn dochter Alicia die aan mij die ouwe zot in Rotterdam gedacht hadden en wisten dat ik het op dat moment best moeilijk had.

Via facebook ( waar veel liefhebbers een hekel aan hebben) zocht ik verder contact en beloofde dat ze een jonge duif bij mij konden komen ophalen en toen ze er waren liet ik er twee uitzoeken , het werden de 10 en de 20, de 10 is verspeeld en de 20 heeft enkele prijsjes behaald. Via Facebook/messinger hielden we contact en ook volgde ik hun uitslagen via compuclub.

Ook werd inmiddels de gezinssamenstelling duidelijk. Pa Henk (52) Moeders (56) samen 27 jaar getrouwd, Mischa(25) Alicia 23 en Keano (12).

In hoofdzaak doen Mischa en Alicia de duiven , veel doet Mischa en helpen de anderen hem omdat Henk en Alicia ook werken als zangduo dus vaak onderweg zijn, bij de familie Klos is plannen en rekenen hoe of wat een must.

Na het seizoen nam ik een besluit om mijn kweekhok te gaan verjongen en te verminderen naar zes koppels , dus drie bewezen kweekkoppels moesten mijn hok gaan verlaten. En zo verhuisde deze naar Zoetermeer, Henk ,Mischa en Alicia kwamen ze halen en het was een gezellige ochtend , Mischa keek zijn ogen uit in de hokken en ik genoot van de knul een paar duifjes in zijn handen en de ogen spraken boekdelen, er zit een melker in deze jongen. De afspraak werd gemaakt dat ik een keer naar Zoetermeer zou komen om duiven en de hokken eens te bekijken.

Dus enige weken terug hadden we de datum gepland en ik deelde Henk mee dat Philip Huksloot mee zou komen. Waarom postduivencoach vraagt u zich misschien af? Philip kent alle liefhebbers zo beetje , weet veel van hun soorten en afstammingen van hun duiven, hij kan heel goed duiven keuren , heeft zelf grote prestaties neergezet. Het enigste wat Philip mist is pennen en dekveren anders zou je denken dat hijzelf een duif was. Daarbij kunnen Philip en ik goed over duiven en systemen praten en zijn het maar weinig met elkaar oneens.

Zaterdagochtend , oliebollen halen bij de beste oliebollenbakker van Nederland en op naar Zoetermeer. We werden hartelijk begroet door de familie en hun hondenbewakers , gezellig aan de eethoek terwijl Mischa zijn koffieapparaat aan het werk zetten en er werd wat gekletst producten , flessen enz  kwamen over de tafel Phil was helemaal in zijn sas, Mischa zijn ogen glommen gewoon dit was duivenciperen zoals we dat in Rotterdam noemen , duivenciperen van de bovenste plank. Ik zat daar met mijn blocnote en kon er amper tussen komen heerlijk gewoon. Toch even wat gemaakte notities weergeven in het kort en dan straks naar de hokbevindingen.

Heel hun leven zijn er al duiven van Opa ,tot Pa tot deze kinderen, iedereen houdt ervan en leeft mee in de hobby. Ze spelen in pv De Vriendschap, Leidschendam, duidelijk want er hangt een groot bord Welkom ,Benzing live aan hun hok. Aan hok hebben ze ongeveer 20 vierkante meter.

Soort zit er o.a van Bert den Hertog uit Bleiswijk ( was ik ook al eens geweest voor een reportage) in de omstreken wel bekend ook wordt de Steinmandoffer genoemd en nog vele andere namen.

Gevoerd wordt er van Patagoon , de duiven krijgen ook P40 en het ochtendmix van Willem de Bruijn maakt Mischa na maar dan met Felix kattenbrokjes erin. Dus alles wat nodig is probeert Mischa eraan te doen.

Duiven krijgen alle entingen en worden geregeld gecontroleerd door Henk de Weerd, Jan van Wanrooy zien ze als een grote vriend en klankbord.

Er wordt totaal weduwschap gespeeld en de jonge uiven gaan gewoon op het schabbetje en mogen als ze willen vrij paren.

Ze rijden vaak ook zelf met hun duiven.

Na de vlucht krijgen de duiven BS van de Weerd of Blitz met vitaminen B12.

Mooiste momenten Jeugdkampioen in 2006 en een schitterende uitslag op Chateauroux.

Teleurstellingen in de duivensport ? Ik hoorde er zat en zal ze om problemen te voorkomen zeker niet opschrijven , maar erg vind ik dat een knul als Mischa jeugdkampioen wordt en beste jonge duif in 2006  heeft deze niet krijgt als er door omstandigheden een paar uur te laat was ingeschreven en dan liep hij daardoor ook nog een fiets mis, zulke verhalen zijn diep triest.

Elke dag worden de hokken en drinkbakken grondig schoongemaakt.

Koffie op , bolletje binnen dus op naar de hokken. Eerste kleine hokje zag er perfect uit, mooie glimmende duiven prachtige mest in het zithokje.

Veel duiven kregen we in de hand alle hokken bekeken we en later binnen gingen we met Henk en Mischa napraten, hoeveel voer je, elke ochtend een lepel en in de namiddag ook per duif, Mischa had het nagewogen en het kwam op 20 gram pdpd. Zelf voer ik mijn weduwnaars tijdens de zomer ook met de lepel in de ochtend een kleine en in de namiddag een grote en dan kom ik op 30 gram als ik het na weeg pdpd. Dus advies was om in ieder geval iets meer te gaan voeren aan de duiven. Ook zat er een hok met veel late jongen erin onze vraag was waarom ? Daarbij staat er een hok met duiven om uit te kweken bij opa in de tuin. Een prachtig hok van Punt/Dierkens  mijn favoriete hokkenbouwer een hok met de perfecte verluchting. Snap het oma wil het misschien het hok van opa nog niet kwijt uit de tuin , de familie heeft het zelf altijd druk maar feitelijk hoort dit hok bij hun in de tuin te staan en dan een klein hokje nog bij oma met maximaal zes goede kweekkoppels erin. Dan kan er keihard gevlogen aan worden.  Maar wie ben ik. Iedereen heeft het over helpen in de duivensport en helpen hoef je niet met duiven te doen maar goed echt goed advies en desnoods zo een jongen een weekje mee laten lopen bij een grote duivenmelker zou een fantastische straling geven aan onze duivensport.

Familie Klos bedankt voor de gezellige dag en succes.

pdcoach

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40