Maarten Hakvoort
- vrijdag 13 oktober 2023
We hebben de laatste tijd weer veel contact met duivenliefhebbers die zoekende zijn naar verbetering betreffende de huisvesting van hun duiven. Verleden week hebben we hier nog enkele prominente toppers op bezoek gehad, die hun hok ook willen gaan veranderen in een zgn.”van Zon hok”.
We mogen ondertussen stellen dat het “van Zon hok”een groot succes is geworden. Iedereen die een “echt” van Zon hok heeft is daar razend enthousiast over en dat werkt weer aanstekelijk voor anderen. Enkele jaren terug heeft Jos Voortman (Koerier duivenfilms) een film op de markt gebracht over dit type hok en deze film is een heel groot succes geworden.
In deze film probeer ik het principe van dit hok uit te leggen zodat mensen een soort handleiding hebben als ze hun hok willen gaan veranderen. Er is op duivenmarktplaats ook een rubriek waarin Wim Willemse uit Hengelo heel veel info heeft gepubliceerd omtrent de bouw van dit type hok. En er zijn ondertussen ook professionele hokkenbouwers die het “van Zon hok” principe toepassen in hun nieuw te bouwen hokken.
Ik heb jaren terug al voorspeld dat mijn verluchtings principe de hele markt gaat veroveren en er over een aantal jaren weinig andere hokken meer zullen worden gebouwd. En dan praat ik niet over mega hokken maar over gewone tuin duivenhokken.
Alle conventionele duivenhokken schieten namelijk gewoon te kort wat betreft hun verluchting en dat geeft gezondheidsproblemen. Deze problemen zijn vaak van wisselende aard en het weer (wind) ligt daar vaak aan ten grondslag. Medicatie moet dan uitkomst brengen en dan zien we even verbetering maar daarna weer hetzelfde negatieve gezondheidspatroon.
Bijna alle conventionele duivenhokken waar tegenwoordig nog wél op wordt gepresteerd zijn voorzien van “uitbouwen”. Daar bedoel ik mee een soort grote spoetnikachtige bakken met een open voorkant. Deze liefhebber heeft dan vaak (on)bewust een oplossing gevonden voor zijn slechte verluchting.
Door die aanbouw bak creëert men zuurstof door middel van beluchting. Een goed belucht hok functioneert net zo goed als een goed verlucht hok. Toch moet men heel voorzichtig zijn met beluchten want daar zitten enkele addertjes onder het gras.
Met moet om de warmte vast te houden (als het tegen de avond afkoelt) namelijk de ramen/deuren weer sluiten. En dan zijn we weer afhankelijk van de niet goed werkende hok verluchting en spannen we het paard weer achter de wagen.
Ook hoor ik dat liefhebbers de ramen dag en nacht open laten staan.
Dat is ook met vuur spelen en kan alleen goed gaan als we warme nachten hebben zonder ochtendnevel. Want alle duiven die vanuit een volière en of een openstaand hok worden gespeeld lopen terug in conditie als ze een paar uur in de ochtendnevel hebben vertoefd.
Voor diegene die niet weten wat ochtendnevel is, een kleine uitleg.
Je hebt bijvoorbeeld een gezellig avondje in je tuin achter de rug en zit met vrienden nog wat na te genieten. Zo rond een uur of één stappen de laatste vrienden op en ga je ook slapen. De volgende morgen wil je al weer vroeg naar je duiven en rond een uur of 6 ben je weer present in je tuin. Het is nog wat fris en je besluit je vest te aan te doen, die daar een paar uur over een stoel heeft gehangen. Terwijl je je vest pakt blijkt hij twee keer zo zwaar te wegen dan normaal en hij blijkt gewoon zeik nat te zijn. Dat vest heeft namelijk ochtendnevel over hem heen gehad.
Soms wordt in de vroege ochtend uren de luchtvochtigheid zo hoog dat in een paar uur zo’n vest doordrenkt is met water zonder dat er daadwerkelijk sprake is van mist. Als dat één of meerdere keren gebeurt vlak voor het inkorven, is dat behoorlijk negatief voor de vorm van de duif. Een duif heeft namelijk warmte nodig om in vorm te komen en geen klamme kou. Dus loop je weer het risico op onregelmatige prestaties. Een goede verluchting is dus voor postduiven (die moeten presteren) te prefereren boven een beluchting.
Overdag genieten mijn duiven ook van een 100% beluchting maar zodra hier alles dicht gaat als het afkoelt zitten mijn duiven in een geweldig verlucht hok.
Ik kreeg verleden week nog een leuke vraag. “Hoe voel je of een duivenhok een goede verluchting heeft”? Mijn antwoord is dan steevast. ”Als je in je hok net zo lekker en ontspannen koffie kunt drinken als dat je hier aan de tafel doet, dan heb je een goede verluchting.
Maar meestal probeer ik als ik op een duivenhok kom weer zo snel mogelijk buiten te komen. Zeker als er dan ook nog wat duiven gepakt moeten worden. Dan krijg je het in enkele minuten Spaans benauwd door alle opdwarrelende stof. Als je dan bedenkt dat we onze duiven hier het grootste gedeelte van hun leven aan blootstellen dan hoef je geen wetenschapper te zijn om te begrijpen dat dit funest is voor hun gezondheid.
Martin.