Maarten Hakvoort
- zondag 06 oktober 2019
Heusden Zolder (j.d.) 22-6-2019
Frans Wiltink wint 1e jongeduivenvlucht met overmacht
De eerste jongeduivenvlucht, die wordt vervlogen vanuit Heusden-Zolder, is geen makkelijke. Integendeel. Het is voor het eerst dat een jongeduivenvlucht wordt gecombineerd met een vitessevlucht met oude duiven. Het wordt geen succes.
Beide vluchten worden gelijktijdig ingekorfd, vervoerd en los gelaten. Het lijkt goed weer op de losplaats, maar het daglicht/de lucht is zo scherp dat er bijna niet tegenin kan worden gekeken.
Na de lossing twijfelt een flinke groep duiven snel koers te kiezen en op de site lezen we dat er een ‘redelijk vertrek’ van de duiven is. Dat ‘redelijk’ voorspelt niet veel goeds.
De oude duiven komen echter goed af, maar met de jongen gaat het goed mis. Veel verliezen en zelfs een liefhebber die ‘geen veer’ thuiskreeg. In Noord komen ze nog aardig, maar in Zuid is het een drama.
Na contact met de afdelingen 7 en 8 blijken daar eveneens grote verliezen. Ook in Afdeling 5 is dat het geval.
Waar het aan ligt is gissen. Het weer, coli, de vroege start met de jongen. Wie zal het zeggen … Wie kan het met zekerheid zeggen?
Enkele liefhebbers die geen jonge duiven mee hebben, prijzen zich gelukkig dat ze coli bij de jongen hebben. Dat komt maar zelden voor, maar in dit geval begrijpelijk.
Omdat er in andere afdelingen in Nederland, vanaf andere losplaatsen, onder andere weersomstandigheden en met andere lossingstijden ook veel verliezen waren, kunnen we de vroege start met de jongen wel als de hoofdoorzaak aanwijzen. We zijn dit jaar bijna een maand eerder begonnen met de jongen. Maar ongetwijfeld zal het een complex van factoren zijn geweest die het verloop van de vlucht zo nadelig heeft beïnvloed.
De winnende duiven van Heusden-Zolder in Aalten zijn van Frans Wiltink.
Zijn ‘446’ en ‘479’ vonden om 10.23 uur een paar seconden na elkaar hun hok in de achtertuin van Frans terug. Best spannend voor Frans, want het is de eerste keer dat hij van zijn nieuwe adres met de jongen meedoet.
Frans legt na de eerste 2 ook beslag op de 4e, de 6e en de 7e plaats. Vijf duiven dus bij de eerste zeven en totaal 19 van zijn 40 duiven in de uitslag! Op een haar na 50% dus.
Hieruit kan je niet afleiden dat het een slecht verlopen vlucht is, maar Frans is dan ook een jongeduivenspecialist. Dat siert hem, vooral als je ziet wat hij er voor doet, maar de rest in onze Aaltense verenigingen zijn dat niet; althans niet zoals hij.
Derde van de 310 Aaltense duiven wordt de ‘893’ van Herman Testerink.
Behalve Frans, draaien al andere duivencoaches geen beste -tot slechte- prijspercentages. Hier en daar valt de schade mee, maar bij de meeste zijn er veel jongen nog onder weg.
Hij had maar 10 duifjes mee, maar klokte toch 3 minuutjes later de ‘489’, die hem de bronzen plak opleverde.
Bij de eerste tien zien we verder Knippenborg & Zn. (5e en 8e), Sjaak Lubbers (9e) en Jan Wiggers (10e en ook 11 en 12).
C.C. Achterhoek
“De Luchtpost” doet van Heusden-Zolder in de C.C. redelijk mee.
Arnold Paalman – ook zo’n jongeduivenspecialist – pakt het hele ereschavot in de Achterhoek.
Frans Wiltink scoort in de C.C. tegen 1.396 duiven de 33e en 34e prijs!
Herman Testerink vinden we hier op de 46e plaats!
Afdeling 9 – Zuid
In het zuidelijk deel van de afdeling deden er 4.432 duiven mee.
Daar vallen de hoofdprijzen in Borculo.
Frans Wiltink vinden we in Zuid op de 104e en 105e plaats.
Herman Testerink neemt in dit verband de 144e plek voor zijn rekening.
Al met al voor de meesten een wat trieste dag om op terug te kijken, maar bedenk dat de aanhouder wint! En dat zijn we toch hier in Aalten … of niet soms?