- zaterdag 16 september 2023
Na de rui en kweekperiode wordt er nogal eens een kuur gegeven om de duif weer helemaal schoon te maken van binnen, de bloedwaardes te verbeteren en de lever te ontgiften. Allerlei middelen worden van stal gehaald en het is de vraag in hoeverre deze de duif weer gaan ontlasten. Er worden soms producten gebruikt die op zich toch weer stoffen in zich hebben die niet natuurlijk zijn. Is er dan geen andere mogelijkheid? Een puur natuurlijke weg?
Puur natuur.
Ja natuurlijk is die er en ik ben op die gedachte gekomen door een artikel van onze duivendokter van dit blad. In zijn artikel werd Mariadistelzaad behandeld. Ik had over dit zaadje, eerlijk gezegd, nog niet echt veel nagedacht omdat dit niet vaak in mengelingen wordt toegevoegd. Het is dus min of meer wat aan mijn aandacht ontsnapt. De percentages die nu in sommige voeders voorkomen zijn minimaal en stellen helemaal niets voor als het gaat om het ontgiften van de lever. En ja, de duivendokter heeft daarin helemaal gelijk. Wie denkt dat die 1% of 2% in een voermengeling ontgiftend werkt, komt van een koude kermis thuis. Ik ben dus op onderzoek uitgegaan en dan kom je in de wetenschappelijke wereld terecht.
En wat blijkt?
De Mariadistel hoort eigenlijk thuis in Azië en Zuid-Europa. Tegenwoordig kun je deze plant echter overal tegenkomen. De plant bloeit jaarlijks of een keer in de twee jaar, afhankelijk van de regio. Vanwege de mooie paarse bloemen en bladeren met marmerachtige nerven kom je deze plant nu ook vaak in kruidentuinen en botanische tuinen tegen.
In de literatuur wordt de mariadistel omschreven als een geneeskrachtige plant. Ze wordt al meer dan 2000 jaar als medicijn gebruikt voor vele aandoeningen. Maar vooral voor het ontgiften, reinigen en ontstoppen van aandoeningen van de lever, de galblaas, de mild en nieren. Met name monniken hebben veel over de plant geschreven. Zodoende is er veel informatie bewaard gebleven. Later gaf de befaamde Duitse arts Gottfried Rademacher (1772-1850) zijn patiënten bij lever- en miltaandoeningen een ethanol extract van de zaden. Het extract werd spoedig zeer populair en kreeg als naam “Rademacher’s Tinctuur”.
Glaasje te veel op? Mariadistelzaad.
“Bij het bestuderen volgens de moderne wetenschap naar de effectiviteit en werking van een geneeskrachtige plant als Mariadistel wordt al gauw duidelijk hoe dit naadloos aansluit bij de eeuwenoude en traditionele gebruiken en toepassingen. Mariadistel heeft een grote reputatie met betrekking tot de effectiviteit bij veel lever- en galaandoeningen en vergiftigingen. Dit was dan ook het uitgangspunt voor de meeste wetenschappelijke onderzoeken. De werkzame bestanddelen en het werkingsmechanisme zijn nu in grote lijnen bekend. Daarom werd mariadistel getest en bij vele ziektes gebruikt. Het werkte met name goed bij een te hoog alcohol gebruik. Door het gebruik van Mariadistel normaliseren de bloedwaarden van de leverenzymen. Mariadistelextract beschermt de lever ook bij langdurig gebruik van antidepressiva, ook hierbij verminderen de bovengenoemde bloedwaarden”. Tot zover enkele citaten van de wetenschappelijke foundation voor gezondheid.
Bescherming lever
De werkzame stoffen die de lever ontgift is samengevat in een groep die zich Silymarin noemt. Binnen deze groep is Sylibine de beste werkzame stof. Bij wetenschappelijk onderzoek voor mensen kom je op waardes van 300 mg tot 600 mg Silymarin per dag. Het is afhankelijk van de ziekte waarvoor het wordt gebruikt. Zo kan men de werkzame stof (Silymarin) gebruiken om de lever te beschermen tegen schade door chemicaliën, medicijnen vergiftigingen, ontstekingen in de lever, leverziekte etc
Antioxidant
De werkzame stof Silymarin uit de Mariadistelzaad vergroot de hoeveelheid glutathion met wel 50%. Glutathion is het krachtigste antioxidant van ons lichaam. Bovendien verhoogt Silymarin het niveau van Superoxidedismutase (SOD) in de rode bloedcellen en de lymfocyten.
SOD maakt ook vrije radicalen onschadelijk aldus het wetenschappelijk onderzoek.
De eerst testen bij de duiven: heel veel dons.
Voor onze duiven is mij geen enkel wetenschappelijk onderzoek bekend. Dus moeten we eerst de percentages aanpassen voor de duiven en aan het werk om dit te testen. De stofwisseling van duiven is heel anders dan die van mensen. Voor de omzetting naar de duiven volg ik een bepaalde rekenformule, die uitkomst moet brengen voor een gelijkwaardige hoge dosering Silymarin.
Nou, daar was heel wat Mariadistelzaad voor nodig. Na Paddy heeft de Mariadistelzaad het hoogste aandeel in deze nieuwe mengeling.
De test werd gedurende 7 dagen gedaan op verschillende hokken in Nederland en Duitsland. Langer is eigenlijk niet nodig en ook niet verantwoord. Waarom niet? Omdat de lever dit werk van nature zelf doet. De lever stuurt een seintje naar de hersenen dat deze ontgiftende stof voldoende aanwezig is en stopt dan met de eigen productie. Eigenlijk was dat mijn scepsis ten opzichte van dit zaadje. Maar goed, als je wat wilt leren, moet je daartoe ook bereid zijn.
Vandaag gevoerd, morgen al resultaat.
Er werd ± 30 gram per dag gevoerd. Op de testhokken bleek het meteen een schot in de roos te zijn. Meteen de volgende dag was er resultaat. De mest werd heel klein en droog. En er werd elke dag opvallend veel dons gegooid. Tot de laatste dag aan toe. De duiven reageerden ook perfect. De waren levendig en alert.
Het enige nadeel van het hoge percentage Mariadistelzaad is dat er erg veel omega 6 in zit en eigenlijk geen Omega 3 (535 : 1). Om de mengeling weer in balans te brengen heb ik veel Perillazaad toegevoegd. Door het zeer hoge percentage Omega 3 van Perillazaad komt de gehele mengeling uit op een verhouding van 2,4 Omega 6 en 1 deel Omega 3. ( 2,4 : 1) Een zeer goede onderlinge verhouding. Naast de schone lever krijgt de duif een mooi glad verenpakket en een schitterend borstkleur.
Gebruik.
Waarvoor kun je deze nieuwe Detox mengeling gebruiken? Met name als kuur van 5 tot 7 dagen na de rui en kweekperiode, vlak voor de komende vliegperiode. Daarnaast 1 tot maximaal 2 dagen in het vliegseizoen, als je medicijnen moest gebruiken of als je te veel bijproducten gebruikt en de duiven uit vorm raken.
Veel heb je zeker niet nodig een klein zakje voer kan voor een heel vliegseizoen al voldoende zijn.
Veel succes ermee.
Willem Mulder.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: 06-48717475