- vrijdag 19 januari 2018
Zondag 14 januari 2018. Straks even kijken of we het Belgisch kampioenschap cyclocross kunnen bekijken. Via Internet op de Smart TV met geluid via de laptop want op de een of andere manier is op de site van de VRT het geluid standaard gedempt. Het aanzetten van het gedempte geluid op de laptop is een fluitje van een cent, namelijk door middel van de rechtermuis knop. Op de afstand bediening van de TV heb ik echter nog geen rechtermuis knop kunnen ontdekken. Wellicht ben ik toch inmiddels een te grote digibeet.
Het laten werken van diverse voorzieningen in mijn nieuwe onderkomen is toch nog wel een puntje. Zo krijg ik de kabeltelevisie of beter gezegd de internettelevisie ook niet aan de praat. Televisie kijken beperkt zich tot op dit moment nog steeds voornamelijk tot Netflix en YouTube. Via dit laatste bekeek in na een tip van een Facebook – sportvriend de afleveringen van de Vlaamse Plattelandstv over de Belgische Reisduif. In de eerste drie afleveringen zag ik een alleraardigste weergave van de duivensport. Nog niet alle facetten kwamen aan bod maar de kwaliteit van het gefilmde was prima en de onderwerpkeuze gevarieerd. Het enige puntje van kritiek dat ik heb zijn de studiogesprekken met twee bobo’s. Deze gesprekken doen zeer gekunsteld aan en de vraag is hoe groot de wervende kracht is van deze gesprekken. De inhoud sprak mij als (ex-)duivenmelker al niet erg aan, laat staan dat de neutrale kijker geïnteresseerd is in de veranderingen op de kleine halve fond of de gang van zaken rond de afvaardiging van België in de FCI. Met nog een reeks aan afleveringen te gaan maakten de eerste delen mij toch dit best nieuwsgierig.
Zo heeft ook hier in Maleisië ieder voordeel zijn nadeel want met TV zou ik dit soort filmpjes op internet niet gezien hebben. Van een ander nadeel heb ik op dit moment nog geen voordeel kunnen ontdekken. Op dit moment doet bij mij de warmwatervoorziening het niet. Al sinds een dag of 5 betekent dit douchen met koud water. Niet helemaal toevallig valt dit samen met een voor Maleisische begrippen zeer koele periode. ’s Nachts is het zo rond de 24 graden en overdag komt het kwik niet boven de 29 graden Celsius uit. Prima temperatuur voor een Nederlander maar aan dit voordeel zit wel een nadeel. De warmwatervoorziening werkt namelijk voornamelijk op de zonnewarmte. Op het dak van het huis zit een systeem dat zorgt voor warm water zonder dat er energie aan te pas komt. De zon verwarmt het water en hier door blijft de energierekening laag. Alles prima tot er een periode is met weinig zon (hele dag zwaar bewolk) en de back-up voorziening niet werkt. In tegenstelling tot onze gevleugelde vrienden heb ik namelijk wel last van koud badwater. Zelfs als het hier buiten nog altijd zeer aangenaam is qua temperatuur. Hopelijk biedt de huisbaas de komende dagen soelaas want de huidige situatie is niet optimaal.
Ook nog niet helemaal optimaal is de gang van zaken rond de vaste voetringen. Naast de ontbrekende openheid rond de vertraging (of kan ik die informatie gewoon niet vinden) verloopt ook de levering van de ringen bepaald niet florissant. Nadat het er eerder op leek dat iedereen de ringen voor 12 januari binnen zou hebben bleek deze week dat er vanaf de 12e ringen verstuurd gaan worden. Mondjesmaat naar mijn opinie met weer een regeling voor diegenen die in de problemen komen. Hopelijk gebeurt dit laatste niet maar ik vraag mij wel af via de kosten van die extra inspanningen gaat dragen.
In een normale wereld worden deze kosten verhaald op de leverancier maar wat is er normaal in de duivenwereld. In onze kleine kosmos is alles vaak net even anders dan in het normale leven. In het normale leven zou de leverancier opdraaien voor de kosten en zou de organisatie die de schade ondervond dit zo ongeveer direct naar buiten brengen om de publieke opinie tot bedaren te brengen.
In onze duivenwereld is dus alles anders en duurt alles net een ietsje langer. Vooral op het gebied van communicatie. Wanneer ik bijvoorbeeld de site van de NPO aanklik en druk op het kopje nieuws is het eerste bericht dat daar vermeld wordt alles behalve actueel. Het is een bericht over het immateriële erfgoed. Schrik niet, het bericht is van 11 december dus slechts een ruime maand oud.
In het kader van ditzelfde onderwerp is er al lang verser nieuws, dat niet vermeld wordt. Laat staan dat er natuurlijk op deze pagina uitgebreid verhaald zou moeten worden over de ringencrisis die inmiddels een beetje uitdraait op een ringenschandaal.
Wellicht speelt de verhuizing van ons bondsbureau een rol, waarover de informatie voorziening al minstens zo summier is. Wellicht is met het pakken van de verhuisdozen ook het lijstje met wachtwoorden ingepakt?
Evenals mede schrijver AS word ik hier soms een beetje cynisch van. Waar AS al jaren tevergeefs ten strijde trekt tegen de kwakzalverij in onze sport is het mijn stokpaardje om bestuurders aan te spreken over de gebrekkige informatievoorziening richting hun achterban. Echter de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ook dit weinig lijkt op te brengen. Zelfs met de komst van nieuwe besturen op landelijk en provinciaal niveau (Noord Holland) verandert er weinig. Vooral als het communicatie van slecht nieuws betreft is de informele tamtam vaak stukken sneller en betrouwbaarder dan de officiële bron.
Een zeer slechte zaak vooral wanneer de informatie dient te worden geleverd door professionals en de middelen om te communiceren zo gemakkelijk beschikbaar zijn.
OP EIGEN HO(N)K
Is er vanzelfsprekend qua duiven niet iets te melden, al viel mij hier in Maleisië wel een dingetje op dat het duivenhouden alhier zo kunnen beïnvloeden. Het betreft de daglichtperiode. Na de kortste dag zijn wij in Europa gewend dat de dagen gaan lengen. In diverse schrijfsel lees ik dat ook al weer. Hier lijkt het echter anders. Was het in de dagen tot aan 21 december ’s avonds tot krap zeven uur licht en brak de dag zo ongeveer tegen zeven uur ’s morgens aan, tegenwoordig is het bijna tot 7:30 uur licht in de avond maar verdringt het daglicht de duisternis ’s morgens ook pas tegen 7:30 uur. Wellicht heeft een en ander te maken met de stand van de aarde die niet helemaal recht is ten opzichte van de zon. Degene die hierover meer weet mag zich melden.
Tot volgende week,
Michel Beekman