Nico van Veen


Al snel werd het op vrijdag 22 juni bekend dat het slechte weer op de losplaats van de internationale wedvlucht Pau geen doorgang kon vinden. De inrichters van Pau, La Colombe Joyeuse te Brussel, had besloten om de lossing uit te stellen naar zaterdag. Op zaterdag was in heel Frankrijk mooi weer en er stond er in het zuiden een kalme noord-oostelijke wind welke naar het noorden toe zou gaan draaien naar noord-west. Het zicht was overal goed tot zeer goed. Om 7.00 klonk het startsein. De deelname kende bij deze openingsvlucht al meteen een record. Nationaal werden er 3.544 duiven ingemand, hetgeen er dan 30 meer zouden zijn dan verleden jaar. Ook internationaal werd het record verbeterd met 575 duiven, naar 11.739 duiven. Het jaar 2018 staat in het teken van het 60-jarig jubileum van de ZLU met veel extra‘s. Voor Pau zijn al diverse ereprijzen beschikbaar gesteld door b.v. Brabant 2000 en Pharma Belgica de Weerd.




Even na de klok van 19 uur kwam de eerste gemelde duif in Frankrijk en wel uit het noord-westelijk gelegen Bourseville, een gemeente in het Franse Departement Somme regio Haut-de-France, deel uit van het arrondissement Abbeville. Hier meldde Ianni Frederic zijn eerste duif om 19.03 op een afstand van 767 km. Dit gaf een snelheid van 1060 m/min.

Even na 21 uur werd de eerste duif in België gemeld. Hier waren het Valere en Eldo Lizoen uit Comines-Warneton ten zuid-westelijk van Kortrijk, die om 21.02 een duif thuiskregen op een afstand van 867 km en met een snelheid van 1030 m/min. Waren er in Franrijk op zaterdag al meer dan 350 duiven gearriveerd, in België waren dit er 23 stuks en in zuid Duitsland 3 stuks. In Nederland kwam er die zaterdagavond geen duif door. Het was uiteindelijk Jurrian van Amerongen uit het Bunnik een plaats in de provincie Utrecht die op zondagmorgen de stilte doorbrak. Om 4 uur 53 en 37 sec. gaf hij de tijd van zijn eerste aangekomen duif door aan de meldpost. Zij was geklokt op een afstand van 1056 km en ze zou een snelheid laten uitrekenen van 1127 m/min. Ze werd uiteindelijk de snelste van het hele nationale konvooi en Internationaal staat ze als 2e geklasseerd en internationaal bij de duivinnen als 1e. Jurrian had 6 duiven mee, waarvan 4 duivinnen en meld verder om 9.33 (doffer) en om 10.22 uur (duivin) en had er ‘s avonds vijf thuis.




Laura-Pau
Zijn overwinnaar draagt ringnummer Nl16-1352421 en kreeg de leuke naam Laura-Pau. Laura is de vriendin van Jurrian en deelt mee in het spektakel rond deze nationale overwinning. Als jaarling ging “Laura-Pau" voor het eerst mee naar ZLU Agen voor jaarlingen en won de 182e Nat. tegen 5.930 d. Op deze Agen werd ze om 23.15 geconstateerd. Daarna ging ze nog naar Perpignan en was ze 52e Nat. tegen 4789 duiven. En nu wint ze glansrijk 1e Nat. en 2e Intern. Pau. Jurrian had de wekker gezet op 5 uur en voor hij naar buiten ging keek hij nog even op de meldlijst van de ZLU. Nog geen duif gemeld. Toen hij buiten kwam zag hij haar tot grote verrassing een duif op de klep zitten. Gelukkig had het systeem haar werk gedaan en stond ze geregistreerd. Jurrian was zeer aangenaam verrast door deze vroege aankomst “Laura-Pau" was op de inkorfdag de mand ingegaan op een jong van twee dagen en ze zal voor haar kroost wel lang doorgevlogen zijn en vroeg opgestaan.




Afstamming van edel bloed.
Haar vader is afkomstig van Jay Lissenberg uit Utrecht en is een broer van diens 6e Nat Orange. Haar moeder is afkomstig van Erwin van Wijk uit Benschop en is een halfzus van het beroemde “Rood Vinckenborg" van de Familie van Houten uit IJsselstein.




Passie voor Fondspel
Jurrian, 39 jaar, is van beroep slager en is hierdoor vaak in zijn tijd beperkt met betrekking tot het verzorgen van de duiven. Ook zijn jonge gezin met zoon Jesse van twee jaar vraagt de nodige aandacht en tijd. Gelukkig krijgt hij van moeder van Amerongen hulp bij de verzorging. Jurrian kreeg de duivenpap al vrij jong ingelepeld door vader Arend van Amerongen. Ook grootvader was duivenliefhebber en ze hebben zog een tijd samen gevlogen in een combinatie. Na het overlijden van vader in 2006 nam hij de kolonie onder zijn hoede en ging vliegen onder zijn naam. Sedert 1996 werd het vizier op de grote fond gericht en kwamen de eerste fondduiven van de bekende familie Van Houten uit IJsselstein en ze deden het meteen goed. In 2004 kwamen er dan een twintigtal duiven bij van Gerard van Tuyl uit Hellouw en het pakte goed uit. De weg naar de top was ingezet. Met diverse goede fondliefhebbers uit de regio doet hij graag samenkweek. Jurrian is nog bezig met het opzetten van een stamboom programma en heeft nog geen goed zich op diverse afstammingen. Daarbij wil hij zich graag onthouden van het noemen van namen om er geen te willen missen en betreffende liefhebber te kort te doen. Via inteelt/lijnenteelt tracht hij de goede eigenschappen vast te houden en de jongen hieruit te kruisen met nieuwe aanwinsten.In de tuin achter de ouderlijke woning vliegt hij vanaf twee tuinhokken van samen 20 meter. Een hok met vijf afdelingen is bestemd voor 20 oude- en 20 jarige vliegkoppels. Oude en jarige duiven zitten gescheiden van elkaar. Op het tweede hok zijn de jonge duiven, ca. 80 stuks, ondergebracht in drie afdelingen. In de schuur zijn de 10 kweekkoppels ondergebracht en heeft hij een gezamenlijk kweekhokje met Richard Kuijer uit Maarssenbroek. Uit de kweekduiven en enkele beste vliegduiven kweekt ca. 80 jonge duiven voor eigen gebruik. De jonge duiven worden niet verduistert en na enkele opleervluchtjes op de nalijn ingevlogen. Ze gaan allen naar de sluitingsvlucht van 440 km. Alles wat goed en gezond thuis komt verhuisd naar de afdeling van de jarige duiven.




Nestspel
Half januari koppelt hij zijn kweekduiven en de oude vliegduiven. Dit jaar werden de eitjes van de beste vliegduiven overgelegd naar de kweekduiven waarvan hij de eitjes aan een liefhebber geschonken had. Na 7 dagen broeden worden de vliegduiven weer gescheiden en tijdens het inspelen worden ze op weduwschap gespeeld. Daarna koppelt Jurrian de duiven in groepjes gekoppeld zodanig dat ze op de eerste vlucht waarvoor ze worden ingemand op een jong van enkele dagen zitten. Vanaf begin van de zomertijd worden de vlieghokken een achttal weken gedurende 24 uur afgeschermd om de rui en forme enigszins af te remmen. Vanaf de langste dag licht hij dan weer bij van 5 tot 23 uur. Inmiddels heeft Jurrian het ouderlijke huis verlaten en woont met zijn gezin op een kilometer afstand, eveneens in Bunnik. Voordat Jurrian ‘s morgens naar zijn werk gaat, gaat hij de doffers loslaten voor de training en gaat de vlag in de stok. Na het binnenkomen vinden ze volle bak voer. Jurrian vertrekt dan naar zijn werk. Moeder van Amerongen laat in de loop van de ochtend de jonge duiven los en als Jurrian haar iets vraagt om te doen, dan zorgt zij ervoor. Zonder haar was het een stuk moeilijker om alles goed voor elkaar te krijgen, meent Jurrian. In de namiddag is Jurrian dan weer present en dan de duivinnen eruit voor een training en eveneens met de vlag.

Jurrian vliegt het liefst mee op de nationale ZLU vluchten en kijkt per vlucht welke duiven er geschikt voor zijn en brengt ze dan in een goede neststand (jonkies van enkele dagen). Hij mand geen massa duiven in, steeds tussen 6 en 10 duiven, afhankelijk van de vlucht. De jaarlingen vliegen als debuut Agen ZLU en de besten tracht hij dan weer in stelling te brengen voor Perpignan. De overige vliegen dan soms mee op een fondvlucht van de afdeling.




In de periode als de duiven worden ingevlogen, krijgen ze in het begin van de week een mengeling van Patagoon waarin nogal wat gerst zit. Na de vlucht toe voert hij dan iets zwaarder. Eenmaal op nest krijgen ze volle bak van een mengeling welke bestaat uit Beyers Kweek en Mariman Sport. De duiven welke mee gaan naar een vlucht worden in hun woonbak bijgevoerd met snoep, pinda‘s, tovo en vetrijk voer. Mineralen, grit en uit een bak allerhande staat steeds ter beschikking. De duiven worden voor het seizoen gecontroleerd door de veearts dr. Van der Sluis. Na de vlucht krijgen ze een geelpil en twee dagen voor een vlucht iets voor de luchtwegen. Hiervoor gebruikt hij afwisselend producten van Pharma Van der Sluis en Travipharma on resistentie te voorkomen.

Jurrian vliegt al vele jaren bij de kampioenen op alle niveaus en deze nationale overwinning op Pau gaat de lange erelijst aanvoeren. In 2016 vloog hij op Pau een 4e Nationaal toen hij om 22.23 uur klokte en door het toen toegepaste neutralisatie systeem eigenlijk de morele winnaar was. Nu krijgt hij op deze Pau zijn genoegdoening.

Een dag om nooit te vergeten.
Proficiat.

Marcel Görtzen

Bron

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
21 september 24
Als ik dit schrijf is het vluchtseizoen nagenoeg voorbij en kunnen we de duiven volledig gaan ondersteunen voor de rui. Zelf geef ik mijn duiven in deze periode de drie basisproducten die de duiven...

Columnist in Spotlight

peter hok
16 november 24
peter hok
09 november 24
De meeste kweekduiven zijn inmiddels klaar met...
peter hok
02 november 24
Het blad valt van de bomen en dan gaan we snel...
peter hok
26 oktober 24
Gisteravond was ik bij de vergadering van onze...
peter hok
19 oktober 24
De kweekduiven zijn ver klaar met de rui en de...
peter hok
12 oktober 24
Richting de winter beginnen alle veilingen weer....
peter hok
05 oktober 24
De zon scheen, dus heb ik de hogedrukreiniger...
peter hok
28 september 24
In Op (de) Hoogte las ik het stukje over de...
peter hok
14 september 24
Het laatste vluchtweekend staat voor de deur....

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new Promo185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Promo185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Promo185x75new GJBeute185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Windy.com

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40