petermaand

Kuren of niet kuren?

In deze Coronatijd lijkt alles anders. Ik denk dat iedereen in het begin wel onzeker was, over hoe het verloop van dit virus zich zou gaan ontwikkelen. Nu, na een paar maanden, wordt heel veel duidelijk. Zo lijkt het sterftepercentage zo rond de 0,26%  te liggen. Veel minder dan bijvoorbeeld bij Ebola waar sprake is van een sterftepercentage na besmetting van 80%. Een beetje raar dat dit Coronavirus toch nog op lijst A blijft staan van de zeer dodelijke virussen.

d3
                        
Bij onderzoek in Duitsland heeft een wetenschapper vastgesteld dat veel van de gestorven mensen, naast andere onderliggende doodsoorzaken,  een Vitamine D3 gebrek hadden. Zo verwonderlijk is dit niet, omdat veel mensen die stierven woonachtig waren in verpleeghuizen. Het is dan ook niet gebruikelijk dat deze mensen iedere dag een kwartier met ontbloot bovenlijf in de zon zitten om voldoende vitamine D via het zonlicht op te nemen. Gek genoeg wordt de inname van supplementen en vitamine al meer dan 50 jaar stelselmatig  subtiel belachelijk gemaakt en wordt de mantra keer en opnieuw herhaald dat indien we gezond en gevarieerd eten we geen tekorten kunnen krijgen. De laatste 50 jaar is de wereld aanzienlijk vervuild met chemische stoffen die de lever, als orgaan voor het ontgiften, met extra inzet moet helpen neutraliseren. Daarvoor heeft het extra spoorelementen, mineralen en vitamines nodig om deze klus te klaren.

Wetenschappelijk is vastgesteld dat de gehaltes van deze stoffen de laatste 50 jaar juist aanzienlijk zijn afgenomen in de dagelijkse voeding. Enerzijds heeft het lichaam er dus meer van nodig. Anderzijds bevat de voeding steeds minder van deze stoffen en roepen belanghebbenden dat er geen extra hoeveelheden van deze stoffen in de vorm van supplementen moeten worden opgenomen, omdat dit niet nodig zou zijn indien men gezond eet. Typisch weer zo’n geval waarbij de hond zich in zijn eigen staart bijt. Tekorten kunnen dan ook steeds vaker voorkomen bij mens en dier.

Afweerzwakte

Die stelselmatige tekorten die bij mens en dier kunnen optreden ontwikkelen zich slechts heel langzaam. De meeste mensen zijn het zich nog geeneens bewust dat dit speelt. De meeste duivenmelkers ook niet.  Het verzwakt de dieren langzaam. Duiven worden dan ook vaker ziek. Duivenmelkers kunnen  in de kliniek  zich er wel vaker over beklagen dat het lijkt dat steeds meer ziekten de gezondheid van hun dieren bedreigen. Tja en als duiven ziek zijn dan geef je ze medicijnen uit een potje en dan zijn ze weer ‘beter’.

boekpeter
                       
In mijn boek duiven gezond houden noem ik deze aanpak ziektezorg. De artsen en dierenartsen zijn tijdens hun studie opgeleid om zieke dieren weer af te leveren bij de poort van de gezondheid, om het de patiënten dan verder zelf maar te laten oplossen. Nog steeds leeft het idee dat gezondheid van zelf komt. Steeds meer duivenmelkers beseffen gelukkig dat het juist de gezondheid is die ondersteund moet worden en dat niet afgewacht moet worden, totdat de dieren weer opnieuw ziek worden. Natuurlijk is er nog een grote groep duivenmelkers die het oude mantra van 4 x per week een zakje in het drinken trouw blijft volgen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze aanpak leidt tot een sterke toename van resistentie bij duiven tegen veel van de gebruikte middelen. Maar niet alleen dat is een probleem. Deze aanpak leidt ook tot een verzwakking van het microbioom waardoor de duiven weer gevoeliger worden voor infecties die dan ook weer met medicijnen behandelt (moeten) worden. Het microbioom is het geheel van samenlevende en samenwerkende virussen, bactieriën en schimmels in de darm. Bij een gezond microbioom zorgt deze samenwerking er voor dat er voor schadelijke bacteriën geen plaats wordt vrijgemaakt. Samen staan ze sterk. Want het is voor een gezond microbioom ook belangrijk dat de gastheer gezond blijft. Te frequent antibioticumgebruik ondermijnt de slagkracht van het microbioom

Microbioom

Een gezond microbioom is de basis van een gezonde duif. Het te frequente gebruik van antibiotica ondermijnt de gezondheid van het microbioom en geeft ziekte verwekkende bacteriën de kans om zich in de darm te nestelen. Door de toegenomen resistentie tegen de gebruikte middelen is de kans dat infecties volledig verdwijnen kleiner. Dat leidt veelal weer tot het gebruik van nog meer middelen waardoor het paard langzaam achter de wagen komt te staan. Een kuur zou dan ook op een antibiogram gebaseerd dienen te zijn waarbij de meest geschikte middelen ingezet kunnen worden. Korte kuurtjes zijn uit den boze.

microbioom
                       
Bent U een van de slachtoffers van het kuren? Doordat U zelf te veel gekuurd heeft of frequent heeft moeten inkorven bij mensen die het niet zo nauw nemen met het gebruik van antibacteriële middelen? U kun hierdoor deze schadelijke resistente kiemen makkelijk cadeau krijgen van Uw collega.  Overweeg als het U treft dan eens om bij U dierenarts te laten kijken naar het resistentiepatroon van het microbioom van Uw duiven. Dat kan mogelijk heel veel verhelderen en U van het doodlopende pad waarop U zich bevinden kan, afhelpen. Maar nog belangrijker is het om de zorg voor het microbioom van Uw duiven serieus te nemen en te zorgen dat U dit optimaliseert. Een gezonde duif begint bij een gezond Microbioom. Een gezonde duif met een gezond Microbioom heeft (nagenoeg) geen antibiotica nodig.

Gezonde duiven met een gezond microbioom kunnen dan ook baat hebben van natuurlijke middelen die de prestaties van de duiven kunnen ondersteunen. Duiven met een verzwakt microbioom hebben andere zorgen. Die moeten hun energie gebruiken om gezond te kunnen blijven. Energie kan een duif ook maar een keer gebruiken. Hetzij om de gezondheid na te streven als ze neigt naar ziekte. Maar een duif die gezond is kan de energie meer inzetten om te komen tot optimalere prestaties.

Tot slot. Ik zie momenteel veel liefhebbers die al gekuurd hebben tegen de ‘Coli’ met middel X van dierenarts A of middel Y van dierenarts B. Ze zijn veelal verbaasd dat het niet geholpen heeft. Ze willen dan van mij een ‘sterker’ middel hebben. Ik probeer de liefhebbers te overtuigen dat de ‘Coli’ momenteel amper een rol speelt en dat deze symptomen nu veelal toe te schrijven zijn aan een Rotavirus besmetting. Zeker als er sterfgevallen zijn kan een noodenting een dam opwerpen, zodat de ziekte sneller onder controle is. Ik geef ze dan vaak Bony Sambucca Bplus en Elektrolyten als ondersteuning.

Succes, Peter Boskamp

 

Schrijf u nu in op de nieuwsbrief van Peter Boskamp en word maandelijks geïnformeerd over alles wat te maken heeft met duiven.  

U kunt U inschrijven door hier te klikken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

petermaand
15 september 20
De ruiperiodeDe ruiperiode is een van de belangrijkste periodes in het jaar. Het belang van een goed verwerk kan niet genoeg  benadrukt worden. Toch zijn er nog genoeg liefhebbers die tijdens de...

Columnist in Spotlight

roger 24 9
27 september 20
  Het seizoen zit er op . Tijd voor een overzicht...
rc9 9
10 september 20
Een dagboek in schuifjes. Ik ga er vandaag al...
RC31 8
05 september 20
  ADRIAAN VAN DEN HOOF .Acteur en de populaire...
charles
25 augustus 20
Duivensport is bikkelhard. Ik ga even terug in...
rc16 1
19 augustus 20
Dit wordt een moeizaam geschreven  dagboek . Ik...
roger 29 7
30 juli 20
Ik ga er geen doekjes om winden . Het was...
Roger
22 juli 20
Duivendagboek 19 juli 2020   Elk jaar krijgen we...
Roger
15 juli 20
  Zij zullen mij niet temmen , de fiere Vlaamse...
Rogier Casier
06 juli 20
Lissewege 6 juli , 4 uur in de morgen. Het is...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40