De afgelopen weken bezochten meerdere liefhebbers onze kliniek die aangaven dat ze wel een natuurlijk programma wilden volgen. Ik denk dan nu ook dat het goed is om een aanzet te geven tot ons natuurlijke systeem bezien vanuit het gezichtspunt van de ziektezorg, gezondheidszorg en prestatiezorg zoals die in mijn boek  ‘Duiven gezond houden’ beschreven staat. Uitgangspunt is dat de liefhebber weet hoe hij moet voeren. Dat hij goed voer gebruikt en constante kwaliteit.
 
                                   

Ziektezorg
Allereerst is het belangrijk om voor het seizoen vast te (laten) stellen of er nog problemen zijn met de luchtwegen of andere tekortkomingen bij de duiven die middels medicinaal ingrijpen verholpen kunnen worden. Minimaal veertien dagen voor de aanvang van de vluchten moet dit dan verholpen zijn, zodat de duiven voldoende tijd hebben om nog te herstellen van de noodzakelijke kuur met geneesmiddelen. Wat de ziektezorg betreft is het, zeker tijdens de eerste vluchten als de infectiedruk in de reismanden het hoogste is, noodzakelijk om de vinger goed aan de pols te houden om te controleren of er tijdens het verblijf in de manden wederom een infectie opgelopen is. Indien een vereniging in de regio verhoudingsgewijs matig presteert, is dit zeker een belangrijk gegeven.
 
Gezondheidszorg
Zodra de infecties bedwongen zijn, is het van belang om er voor te zorgen dat de kans dat heel snel weer nieuwe infecties opgepikt worden, zo veel mogelijk wordt voorkomen. Dit kan men bereiken door de weerstand van de duiven optimaal te ondersteunen. Binnen ons Basissysteem vormen de Bony S.G.R. en de Bony Bio compleet hierbij de rode draad. De praktijk leert dat het regelmatig afwisselend verstrekken van beide dranken in het drinkwater in sterke mate bijdraagt aan een goede darmgezondheid. Dit op zijn beurt ondersteunt de algemene weerstand zodanig dat de duiven veelal minder gevoelig zijn voor algemene infecties. Om dit in zijn geheel nog verder te ondersteunen, wordt de dag na thuiskomst deBony Usneano Plus verstrekt in het drinkwater. Deze drank maakt het de Coccidiose en het Geel best moeilijk.
 
Op de overgang van de Gezondheidszorg en de Prestatiezorg zitten de drie producten die we midweeks over het voer adviseren. De Bony Omega Nucleovit de Bony Bio B.M.T. en de Bony Basiskern. Gecombineerd ondersteunt deze combinatie niet alleen de weerstand, maar draagt het ook bij aan de opbouw van het prestatieniveau in het begin van de vluchtenreeks.
 
Zodra er meer van de duiven gevraagd wordt, komen de Bony Power GlutavitBony Trainingsmix en de Bony MR Plus in beeld. De eerste wordt vooral gebruikt tijdens de opbouw naar de verder Vitessevluchten en de Midfond vluchten, terwijl de Bony Trainingsmix en Bony MR Plus zijn sporen ruimschoots verdiend heeft tijdens de eendaagse en Meerdaagse Fondvluchten. Waar de overgang in het gebruik van voornoemde producten ligt, hangt af van de vluchtomstandigheden en het ‘fingerspitzgevoel’ van de liefhebber. Deze beide producten worden over het voer verstrekt met bijvoorbeeld vliegolie.
 
De prestaties moeten met bovenstaande middelen al ruimschoots verbeteren. Maar veel liefhebbers zweren erbij om de 10 druppels Bony Mineral in het drinkwater te doen voor de vluchten. Deze sporenelementen zorgen er voor dat de duiven fitter thuis komen en niet op de plek vallen als uitgeknepen dweilen. Het behoort al jaren tot één van de topproducten binnen het Bony gamma.
Komen de midfondvluchten eraan, dan kan het goed zijn om de duiven een extra impuls te geven.
Hiertoe wordt dan bij de Bony Mineral, de Bony Cat Plus samen in het drinkwater gedaan. De combinatie zorgt voor een boost tijdens de vluchten.
 
Tijdens de Eendaagse en Meerdaagse Fondvluchten geven we zelf enkele dagen achtereen de Bony SGR. Bij de Meerdaagse Fondvluchten de laatste vier dagen vóór het inmanden. De laatste drie dagen geven we dan de Bony Cat Plus en de laatste Twee dagen de Bony Mineral.
 
Bij de Meerdaagse Fondvluchten geven we de laatste drie dagen de Bony Trainingsmix over het voer met Vliegolie 2.0.
 
De combinatie van de genoemde producten zorgt voor een evenwichtige opbouw van de prestaties naar de vluchten toe. De duiven gaan zo goed geprepareerd de manden in. Duiven die bij ons in de begeleiding zitten, komen ook nog in aanmerking voor de speciaalcapsules op de dag van inkorving. Hierbij is het van belang om vast te stellen of de duiven in goeden doen zijn. Duiven die sub-optimaal zijn, hebben natuurlijk ook geen baat bij dit soort uitbalancerende natuurlijke capsules. Van ezels maak je verder ook geen renpaarden.
 
Maar wat dan met al die andere producten die ook nog in de catalogus staan? Laat ik daar helder in zijn. Begin bij het begin en bouw de duiven op. Dat is een goede raad die helaas door zeer veel liefhebbers in de wind wordt geslagen. Die ‘opbouw’ kost volgens velen teveel tijd en dus wil men de toevlucht zoeken tot een aantal van de resterende producten. Producten die in principe ontwikkeld zijn voor speciale omstandigheden, zodra het normale systeem tekort schiet.

                                   
 
Zo kan het zijn dat liefhebbers die onder begeleiding staan van de kliniek, te kennen geven dat ondanks alle goede bedoelingen de vlieglust toch nog matig is. Voor die gevallen is de Bony Endurance en de Bony Trainingsmix ontwikkeld. Beide producten zorgen voor een opbouw van de vlieglust en het uithoudingsvermogen. Maar verstandige liefhebbers kunnen dat ook bereiken met de eerder genoemde producten. Die gebruiken niet gelijk de ‘turbo’s .
 
Zowel Bony Endurance als de Bony Trainingsmix bevatten onder andere Octacosanol. Deze stof biedt, zo is via wetenschappelijk onderzoek aangetoond, de mogelijkheid het uithoudingsvermogen met ca. 10% te verhogen mits voldaan is aan de opbouwfase die voor een optimaal resultaat gewenst is. Hiertoe dient men tijdens de trainingsopbouw ca. 14 dagen achtereen deze mix te geven al dan niet in combinatie met Bony Omega Vliegolie Octa 20.000. Na deze periode kan men volstaan met een gift van twee maal per week.
 
Gewone vitamine preparaten die na herstel van ziekte gegeven kunnen worden, zijn de Bony Farvisol of de Bony Vliegvitamine.
 
Komen de duiven terug van de vlucht? Dan kan men de duiven opvangen met Bony Bolectrol Plus, aangevuld met 10 druppels Bony A-Booster. De Bony A-Booster is een concentraat van direct opneembare aminozuren die een snelle recuperatie na de vlucht mogelijk maken. Voor duiven die geleden hebben omdat ze enkele dagen gezworven hebben, zijn de Bony Herstelcapsules ontworpen. Deze hebben bij veel liefhebbers echter hun weg gevonden na de vluchten om de duiven individueel te ondersteunen. Daarnaast is het advies om Bony Usneano Plus bij thuiskomst te geven.
 
Nu is dit niet het hele gamma aan Bony producten. Er zijn nog andere producten te noemen, zoals het veel gebruikte Bony Bronchicron. Maar ik wil de opsomming hier toch beëindigen voordat het overzicht opnieuw verloren gaat.
 
Ik hoop dat deze nieuwsbrief helderheid heeft weten te brengen bij hen die nog geen weg weten met onze producten maar er wel mee aan de slag zouden moeten.

Geen spoorboekje
De aanhoudende vraag naar een schema dat inzicht geeft in de natuurlijke begeleiding van de duivensport, heeft destijds geresulteerd in het ‘Bony-Systeem’. Wij zijn en blijven echter van mening dat schema’s slechts dienen als uitgangspunt voor de individuele liefhebber en niet als een spoorboekje dat men blindelings moet volgen. Ieder hok is anders; dat moet men nooit uit het oog verliezen. Een goede medische begeleiding van de duivensport moet bestaan uit maatwerk, aangepast aan de omstandigheden van het individuele (top)hok. Om een indruk te geven van de mogelijkheden is in de catalogus een basisschema gegeven dat aangepast kan worden naar de individuele hokomstandigheden.

                  
 
Veel leesplezier.
 
Groet,
Peter Boskamp
                                    
 
Kijk hier de hele aflevering.
 
 
Bony Bolectrol Plus

 
Bony Bolectrol Plus helpt bij het herstel van de vochtbalans
door uitdroging bij zeer sterke
inspan­ningen of door ziekte.
Bestellen
 

Bony Bio Systeem

Een stap verder gaan we met Bony Bio Systeem dit is een nieuw uitgebalanceerd systeem dat is samengesteld uit de volgende 3 produten
Bestellen
 
Bony Previsal

Bony PreviSal is samengesteld uit mono, di-, en triglyceriden van propionzuur en boterzuur. Onderzoek heeft aangetoond dat deze glyceriden bijdragen aan het reduceren van Salmonella infecties. Bony PreviSal zorgt op natuurlijke wijze voor een verdedigingslinie tegen Salmonella.
Bestellen
 
Bony Sambucca Plus

Het Op basis van het kruid Sambucus Nigra. De zure basis bevordert de ontwikkeling van een gezonde darmflora. Zeer geschikt om te gebruiken bij jonge duivenziekte eventueel in combinatie met een geschikt antibioticum.
Bestellen
 
Een voerschep is een handig hulpmiddel om het voer voor uw duiven af te meten. Tevens kunt u deze schep gebruiken om het voer uit de zak te scheppen. De voerschep van Bony Farma - Pigeon Products is voorzien van een stevig handvat en een platte kant waardoor u ook eenvoudig het laatste beetje uit de zak kunt krijgen.
Bestellen
 
 
 
 
 
 
 


PigeonVetCenter

Julianalaan 7a | 6191 AL | Beek (NL)T. +31 (0) 46 437 1885 | E. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
www.pigeonvetcenter.com

Nieuwsbrief Peter Boskamp

13 oktober 21
Zie je geen afbeeldingen? Klik hier Nieuwsbrief Oktober 2021    Beste, Wist U dat…..?De ruiperiode is bij uitstek de periode om de duiven extra goed te verzorgen. De meeste melkers weten dat de...

Columnist in Spotlight

RC11 10 1
15 oktober 21
Hierboven Tiest van Turnhout en ernaast Ikke met...
RC29 9
01 oktober 21
Ik ga een eigenaardig verhaal vertellen . Beetje terug...
rc12 1
12 september 21
  Om de waarheid te zeggen ben ik eigenlijk , in...
18 augustus 21
Wat zou de wereld zijn zonder wiskunde ?De...
RC28 7
30 juli 21
Ik ga mijn verhaal verder zetten . Het vervolg...
RC9 7
11 juli 21
Over dromen.... Dromen moet je hebben . Ze zijn...
rc25 6
27 juni 21
Veel valt er eigenlijk niet te vertellen behalve veel...
RC8 6
13 juni 21
Op mijn vorig artikel heb ik heel wat leuke...
RC17 5
18 mei 21
k ben opgegroeid in een dorpje op een boogscheut van de de...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Duifvitaal 185x75 Ceeschroevers185x75new Fam Hakvoort Urk185x75 Bedrijfsstempel185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new StedelijkOss185x75 NPO185x75new GebrDekker185x75new homan pigeonphotography185x75 Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new DirkVerleun185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 pvdewoudvliegers185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40