a206f03a-687d-4709-bd16-94839a71d797.jpg

 

De kweekperiode
 
Na de ruiperiode is de kweekperiode evenzeer een belangrijke periode in het jaar. Waar het in de rui belangrijk is om de vliegduiven aan een goed en solide nieuw verenkleed te helpen, is de kweekperiode van belang om de jonge duiven een optimale start in het nieuwe leven te geven.
 
Een aantal jaren terug had ik een gesprek met de voorzitter van een duivenvereniging over voer. De man zei onomwonden dat hij zijn kweekduiven het voer gaf dat de jongen en de weduwnaars over lieten. Onder het mom dat die duiven toch niet hoefden te presteren. Zelden heb ik zo een domme opmerking gehoord. Kweekduiven moet men voorzien van het beste voer dat er bestaat. Simpelweg omdat de ketting zo sterk is als de zwakste schakel. De jongen in het ei maar ook zodra ze uit het ei komen moeten het doen met datgene wat de ouders hen kunnen bieden. Als dat geen optimale voeding is dan beginnen deze jongen al op een scheve schaats. Immers als deze jongen een aantal dagen al op voer staan dat onder de maat is, hebben deze jongen al een achterstand die ze amper nog te boven kunnen komen.
 
Het meest optimale is natuurlijk dat de jongen op ieder moment van hun jonge leven alle voedselbestandsdelen, die ze nodig hebben, tot hun beschikking hebben.

De praktijk is hierbij weerbarstiger dan men denkt. Ik wil hier niets schrijven ten nadele van welke voer producent dan ook. Iedere voerproducent zal proberen, binnen de marges die mogelijk zijn, een goede kweekmengeling samen te stellen. Dat is logisch. Want men zal er alles aan gelegen laten liggen om de klanten tevreden te houden.
 

Maar ook graanhandelaren moeten hun toevlucht zoeken op de wereldmarkt voor de granen die ze willen benutten. Veel granen die uit Noord-  en Zuid-Amerika komen betreffen GMO zaden. Dat zijn genetisch gemodificeerde zaden die meestal geteeld zijn om grotere hoeveelheden bestrijdingsmiddelen kunnen verdragen. De granen worden dan ook, sinds deze GMO zaden gebruikt worden, met veel meer bestrijdingsmiddelen bespoten dan vroeger het geval was. Een veel gebruikt middel is Glyfosaat. Dit middel bestaat uit een fosfaatgroep en het aminozuur Glycine. Een van de problemen die zich hierbij voordoen is dat het lichaam als het een aminozuur als Glycine nodig heeft, het eerste de beste pakt dat voor handen is. Daar kan dus deze fosfaatgroep aan vast zitten. Gluthation is een zeer belangrijk ontgiftingsenzym voor de lever en het lichaam als geheel. Nu wordt dus klakkeloos dit aminozuur in dit enzym ingebouwd waardoor een enzym ontstaat dat niet of amper nog werkt. Het ontgiften van het lichaam wordt hierdoor aangetast. Nu kunt U zeggen dat U daar niets van merkt aan de duiven. Daar zit hem 'em de kneep.
 
Duivensport is topsport en alles wat te voorkomen is kan men beter voorkomen.
 
Ik geloof ook niet alles zomaar en heb daarom een aantal kweek mengelingen laten onderzoeken op de aanwezigheid van Glyfosaat. Tussen het voer met het hoogste en laagste gehalte aan dit middel bleek een factor 65 te zitten bij ons klein onderzoek. Voor mij in ieder geval reden om het kweekvoer te gebruiken dat destijds de laagste waarde had.
 
Maar Glyfosaat doet meer. Glyfosaat doodt heel veel bodemleven af. Hierdoor kan het graan een lager gehalte aan voedzame bestanddelen bevatten, terwijl het op het oog perfect uitziet. Maar het gaat toch echt om de gehaltes die  in het voer zitten. Ik heb diverse gesprekken gevoerd met voerproducenten en ze doen ook allemaal hun best om goed voer te produceren. En het is beslist ook niet zo dat men met kweekvoer alleen geen duifjes groot zou kunnen krijgen. Dus iedereen moet doen wat hij denkt dat voor zijn duiven het beste is. Vrijheid blijheid.
 
Toen ik zelf jonge duiven begon te kweken heb ik echter voor mijn duiven de Bony Kweeksupport ontwikkelt en die plak ik aan het voer met kweekolie en /of  Bony omega-nucleovit. Waarom? Simpel omdat ik niets aan het toeval wil overlaten. We hebben proeven gedaan waarbij een deel van de kwekers iedere dag dit extra’s kregen en kwekers die slechts 2 tot 3 keer per week voorzien werden van deze aanvullingen. Daarbij wordt dus opgemerkt dat we kwalitatief een hele goede kweekmengeling als standaard voer gebruiken. Over de hele linie zien we stelselmatig dat jongen die iedere dag voorzien worden met een optimaliserende aanvulling duidelijk beter groeien, gezonder zijn en een tot twee dagen eerder geringd kunnen worden.
Dit jaar was ik door gezondheidsredenen ietwat nalatig bij de laatste late jongen. Ik constateerde deze week dan ook dat er een paar duidelijk minder waren dan zoals ik het gewend bent. Consequent zijn is dus ook een vereiste.
 
Nog even terugkomend op de bestrijdingsmiddelen. Helaas werkt de lobby-trein in de Europese Unie momenteel heel sterk. De kans is meer dan reëel dat ook wij in Europa binnen zeer afzienbare tijd te maken gaan krijgen met GMO voedsel, omdat (zoals ik begrepen heb zonder dat het op de verpakking staat) de grote en machtige firma’s hun wil doorduwen en ons als consument voor een voldongen feit gaan stellen. Dus ons voedsel wordt dan GMO zonder dat we het mogelijk weten. Veel consumenten willen geen GMO voedsel. Als dit op de verpakking staat kunnen consumenten kiezen. Dat is slecht voor de afzet. Dus….
 
De kweekolie krijgen onze duiven om zo veel mogelijk als maar kan, om omega 3 vetzuren in de eieren te krijgen. Ook zodra de eigen uitkomen krijgen de jongen iedere dag omega 3 kweekolie over het voer. Al langere tijd is bekend dat omega e vetzuren, EPA en DHA, tot een duizendvoudige verhoging van de verbindingen tussen de hersencellen kunnen zorgen. Hierdoor worden de jongen dus uitgerust met een, als het ware, betere processor tussen de oren.
 
Een jong moet niet alleen goed kunnen vliegen maar ook slim zijn tussen de oren. Glyfosaat daarentegen remt weer de vorming van deze dwarsverbindingen. Nog een reden dus om tijdens de kweek (en op zijn minst totdat de jongen enigszins zijn uitgegroeid) en opfok omega 3 en kweeksupport te geven.
 
De kweeksupport is een product waar we nauwelijks reclame voor hoeven te maken. De liefhebbers overtuigen zichzelf zodra ze het gebruiken. Op de vraag dat die producten allemaal duur zijn wil ik zeggen dat het beter zou kunnen zijn minder duiven te kweken die optimaal gezond en ontwikkeld zijn dan veel duiven die niet optimaal opgekweekt zijn.
 
Iedereen moet gewoon doen wat hij wil. Ik wil met deze nieuwsbrief alleen maar de mogelijkheden aanstippen die er zijn om te komen tot een optimale kweekperiode. Bij de overgang van nat naar vast voer geef ik de duiven graag wat Bolektrolplus in het drinken zodat er geen spuiters in het nest zijn. De basis tijdens de kweek wordt gevormd door Bio B.M.T en Basiskern dat samen met de kweeksupport aan het voer geplakt wordt.
 
Succes, Peter Boskamp
 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

brander
05 december 23
Naar aanleiding van de diverse artikelen over ziekten wordt me vaak de vraag gesteld welke ontsmettingsmiddelen men kan gebruiken voor het hok. Meestal gaf ik bij de beantwoording de standaard...

Columnist in Spotlight

30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23
24 februari 23
Toen ik op Face Book  het bericht  plaatste dat ik van...
17 februari 23
01 februari 23
Als je door het hekken aan het kerkhof van...
13 januari 23
BEELDEN UIT MIJN KINDERJAREN DEEL III Deze foto is...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new LouisvZuijlen185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40