Handige Tips

Nu er de laatste tijd zo veel te doen is over de diverse virussen die onze duiven

belagen, zouden we haast de ‘eenvoudige ziekten’ van de duiven vergeten.

Toch moeten we ook aandacht aan deze ziekten blijven geven om te voorkomen dat deze ongemerkt voor problemen kunnen gaan zorgen.

Neem nou Het Geel. Er komen af en toe hardnekkige stammen voorbij, die lastig te bestrijden lijken. Dat zijn we met zijn allen schuld, omdat jarenlang heel onvoorzichtig met de medicatie is omgegaan, die deze infectie moet bestrijden.

Ook nu nog worden hele korte kuurtjes gegeven van een tot twee dagen in het drinkwater. Dit zorgt ervoor dat alleen de zwakke broeders verwijderd worden en de sterkere exemplaren steeds duidelijker aanwezig worden.

Zodra de ‘R’ in de maand zit kan men een drinkwater kuur beter vergeten, indien men het nalaat deze kuur goed toe te passen. Omdat de duiven veel te weinig drinken, kunnen er meestal slechts sub-optimale doseringen bereikt worden in het bloed en blijven, zeker bij korte kuurtjes, alleen de sterke parasieten in leven, met alle gevolgen van dien op de langere termijn. Het is dus belangrijk dat bij een goede drinkwaterkuur de duiven voldoende drinken. Dit kan men bereiken door na het verstrekken van het eten, de duiven een paar uur de waterbak te ontnemen. Plaats men twee uur nadat men de duiven gevoerd heeft de waterbak terug op het hok dan zullen de duiven doorgaans voldoende drinken om ook een voldoende hoge bloedspiegel aan medicijn in het bloed te bereiken. Toch blijf ik geen voorstander van drinkwaterkuren in het najaar. Mijn voorkeur gaat uit naar twee geelcapsules. Deze dient men dan twee dagen achtereen te geven. Vindt men dit te veel werk dan kan men een goede geelkuur ook over het voer verstrekken. Belangrijk is, gelet op de resistentie van de parasieten tegen de verschillende geelmiddelen, de kuur lang genoeg te verstrekken. Een volle week is veelal noodzakelijk.

Een natuurlijke manier om de infectiedruk met het Geel en de Cocidiose te verminderen is de toepassing van producten die Usnea barbata bevatten. De genoemde parasieten hebben een hekel aan dit kruid. Hier geldt ook weer voor dat de duiven voldoende dienen te drinken om deze kuur effectief te laten zijn.

Zelf zien we dat toepassing van deze natuurlijke middelen twee keer per week gedurende het seizoen de duiven nagenoeg vrij kunnen houden van het geel. Het voordeel is dat er geen resistentie bestaat tegen dergelijke middelen.

Veel liefhebbers denken nog steeds dat er een heel scala aan middelen is tegen het geel. Niets is minder waar. De middelen die voor de bestrijding van het

Geel gebruikt worden behoren allemaal tot de zgn. Imidazol-verbindingen. Deze middelen zijn te beschouwen als verwant. Bij resistentie tegen een van deze middelen worden de parasieten meestal ook heel snel resistent tegen andere middelen die voor de bestrijding van het Geel worden gebruikt. Dat is de reden dat met niet genoeg klem gezegd kan worden dat we niet nonchalant met Geelmiddelen dienen om te gaan.

Coccidiose is een darmparasiet die zich met bijvoorbeeld Baycox nog heel goed laat bestrijden. 3-4 ml per liter drinkwater gedurende een dag of 4 bij zwaardere infecties voldoet nog goed.

Men doet er heel verstandig aan om dit middel NIET toe te passen tijdens de vluchten. De vorm kan sterk te leiden hebben, door de toepassing van dit medicament. Dus minimaal drie weken voor de vluchten de laatste toepassing plannen.

Baycox is een middel dat de coccidiën afdoodt. Amprolium daarentegen is een zgn Coccidiostaticum. Dat wil zeggen dat het de coccidiën in hun ontwikkeling remt zodra het gegeven wordt maar de parasieten niet effectief afdoodt.

Sulfametoxazole is eigenlijk nog het enige sulfapreparaat dat nog met succes kan worden ingezet tegen coccidiën. Andere Sulfapreparaten zoals Sulfadimidine natrium en Sulfadiazine moet men voor een effectieve aanpak van coccidiose eigenlijk gewoon vergeten.

Zoals eerder vermeldt kan het gebruik van Usneano preparaten helpen bij het beheersen van een coccidioseprobleem. Het voordeel van dergelijke middelen is dat ze geen vormdip geven, maar eerder de conditie van de duiven verbeteren i.t.t. de diverse medicamenten.

Wormen zijn ook een beetje een ondergeschoven kind. Waar vroeger met enkele wormen nog een redelijke prijs kon worden gevlogen is dat heden ten dagen niet meer echt het geval. Duivensport is topsport geworden en dat maakt dat kleine afwijkingen al grote consequenties kunnen hebben.

Goede wormproblematiek beheersing valt of staat bij een goede diagnostiek. Hoedt U voor dierenartsen die de mest gelijk op een glaasje bekijken zonder er middels het gebruik van een centrifuge een gedegen preparaat voor onderzoek van maken. Deze dierenartsen slaan de plank totaal mis. Ik had een tijdje terug een liefhebber die 16 kweekduiven had die stierven, nadat ze sterk vermagerd waren. Hij kwam voor een second opinion naar onze kliniek. De duiven zaten vol haarwormen. Dat was de oorzaak van de sterfte zo bleek bij onderzoek. De liefhebber kon het maar niet begrijpen. De dierenarts had immers de mest al

nagekeken. (echter zonder een gedegen preparaat te maken voor onderzoek). Door gelijk de mest onder de microscoop te bekijken miste hij de correcte diagnose. Hij had Baytril meegegeven omdat hij ‘met zijn klinische blik’ zeker was dat het paratyfus moest zijn. Mooi niet dus. De liefhebber was het kind van de rekening.

Wat ik hier maar mee wil aangeven is dat een juiste diagnose valt of staat bij een juist uitgevoerd onderzoek.

De beste manier om wormbesmettingen te bestrijden is middels individuele behandeling. Dit kost wel mee tijd maar de kans dat de infectie goed wordt aangepakt wordt hierdoor vergroot. Vergeet niet na veertien dagen de medicatie te herhalen om zo ook de larvale stadia af te doden die ten tijde van de eerste behandeling nog ongevoelig waren voor het medicament omdat ze door een soort van pantser werden beschermd. Vergeet ook niet hier, net zoals bij de coccidiose het hok na behandeling goed uit te branden. Ontsmetten is leuk, maar wormen en coccidiën zijn niet gevoelig voor ontsmettingsmiddelen. Hier helpt alleen uitbranden.

De endo- ectodrops werken ook tegen wormen. Maar gebruik deze niet tijdens de vluchten. De vorm leidt onder deze toepassing. Dus indien men deze druppels wenst te gebruiken dan ruim voor het begin van het seizoen.

Tot slot kan het geen kwaad om na een medicijnkuur de duiven enkele dagen wat extra vitamine en een probioticum te geven.

succes

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40