Petrus Stas
- dinsdag 30 januari 2024
5. Financiën:
Uitgave, inkomsten en beleggingen in het geheim?
Volgens de raadsman van de KBDB kan iedereen de financiën van de KBDB raadplegen op de kruispuntbank. Deze gegevens zijn toegankelijk voor iedere duivenliefhebber.
Op onze vraag waarom de leden van de KBDB niets op voorhand mochten weten over de gedane beleggingen, kregen we als repliek van de raadsman dat daar de bestuursraad voor dient om zulke beslissingen te nemen. De Voorzitter gaf ook aan dat de beleggingen gedaan zijn op advies van de banken, op het moment van de beleggingen zouden zonder ingrijpen van de KBDB dit maandelijks € 1000 verlies opleveren aan de KBDB. Ook gaf de Voorzitter nog aan dat hijzelf “het niet kan vinden“ dat de banken niet aanwezig waren op de Algemene Vergadering van 20/01/2023 om informatie en de stand van zaken mee te geven, hoewel ze uitgenodigd waren. De Voorzitter stelt zichzelf de vraag of de banken op de volgende Algemene Vergadering wel aanwezig zullen zijn, nu de aandelen zich aan het herstellen zijn.
Verder wist de Voorzitter nog te vertellen dat bij deze bewindsploeg de pers wel mag aanwezig zijn bij de besprekingen over de financiën, in tegenstelling tot de vorige bewindsploegen, waar dit verboden was. Verder mochten we ook vernemen dat er dit jaar weer winst gemaakt werd.
PJ: liefhebbers verwijzen naar de kruispuntbank is geen open boekhouding en niet realistisch voor de meeste liefhebbers.
Waarop de raadsman repliceerde dat de kruispuntbank voor iedereen toegankelijk is.
:: Red. Volgens onze bescheiden mening is dit bijlange geen open boekhouding, liefhebbers doorverwijzen naar de kruispuntbank is niet realistisch en zeker niet haalbaar voor veel liefhebbers. Een doorverwijzing naar de kruispuntbank is ontoereikend als communicatie voor de meesten onder ons. Juridisch gezien zal dit wel juist zijn. Hoeveel mensen/liefhebbers weten van het bestaan van de kruispuntbank af? Om nog niet te spreken van hoe je kunt inloggen. Ook de pers beperkte cijfers geven uit de boekhouding is nog altijd geen open boekhouding. De KBDB bezit een eigen website, fb en bondsblad. Daar de boekhoudkundige cijfers op publiceren zou heel wat eenvoudiger zijn dan te verwijzen naar de kruispuntbank.
Graag zouden we willen weten hoe de financiële toestand van de KBDB is. Aan de hand van cijfers en te raadplegen op een niet ingewikkelde manier.
Hopelijk mogen we dit in de toekomst tegemoet zien, een VZW waardig. ::
6. Ringen
Prijsbepaling van de ringen en de afspraak hierover met de overheid? (minister Van Peteghem)
De Voorzitter wist te zeggen dat de inkomsten van de ringen grotendeels dient om de loonkosten te betalen van de 9 personeelsleden die door de KBDB te werk gesteld worden. En voor het ogenblik is men nog op zoek naar 2 nieuwe personeelsleden, dewelke nog ingewerkt moeten worden. Want binnen enkele jaren gaan er 2 van het bestaande personeel op pensioen.
PJ: hoe verklaart men het verschil in de ring prijs tussen België en Nederland, waar de Nederlanders maar de helft betalen voor de ringen tegenover hier bij ons?
Het antwoord was: in Nederland zijn er 3 personeelsleden voor 9000 liefhebbers en verrichten de voorzitters van de afdelingen heel veel werk zelf, waar dit in België allemaal op de Nationale zetel gebeurt. Bijvoorbeeld mutaties gebeuren daar door de voorzitters van de afdelingen.
PJ: en de meerprijs vanaf de 150e ring?
Alles wordt op voorhand overgemaakt aan het ministerie van financiën die dit dan goedkeuren of aanpassen.
:: Red. De conclusie is dat er in de omliggende landen efficiënter gewerkt wordt, ze de ringen aan de helft van de prijs kunnen verkopen, mutaties gratis zijn en er een gedeelte van het lidgeld terugvloeit naar de werkpaarden (de lokalen, waar we later nog op terugkomen). We kunnen ook niet geloven dat de voorzitters van de Nederlandse afdelingen dit gratis doen. Over de briefwisseling met het ministerie van financiën bezitten we een schrijven van minister Van Peteghem over de prijsbepaling van ringen. Waaruit we concluderen dat de gehele waarheid niet aan ons werd gezegd op onze eerste ontmoeting. ::
7. Commercie
Wat met valse en/of onjuiste gegevens bij verkopingen en wat met de 3% regel?
Volgens de Voorzitter gebeurt het gebruiken van valse en onjuiste gegevens steeds minder en minder.
PJ: onlangs bij een verkoop op internet nog gelezen: jongen te koop uit de nationale triple 5 (is 3x de 5de prijs). Als we de nationale uitslagen dan bekijken van deze duif, vinden we 2x de 5de prijs terug en 1x de 17de.
Ja, is het antwoord. Dit valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de verkopende liefhebber. Vandaag de dag bekijken kopers ook meer en meer de uitslagen dan vroeger, van de verkopende liefhebbers en zijn ze ook medeverantwoordelijk.
PJ: waarom worden gewestelijke uitslagen plots semi provinciale en provinciale semi nationale, is het niet mooi dat men een eerste maakt van een paar duizend duiven?
Het antwoord hierop was, het is de verantwoordelijkheid van de verkopers.
De 3% regel wil de KBDB niet toepassen op verkopen. Maar uit de reglementen dat halen, willen ze ook niet. Uit angst hem dan niet meer terug te kunnen nemen, als het nodig blijkt te zijn.
:: Red. Bij vele beroepsverkopers telt enkel het geld dat ze ontvangen. Hoe dit geschiedt heeft geen belang. De verkoopsites zijn natuurlijk de grootverdieners, wat sommige misschien de ogen opent en dan verkeerde gegevens doorgeven. Deze leggen immers de verantwoordelijkheid bij de verkoper en zullen niet snel op zoek gaan naar verkeerde info.
Waarom worden samenspelen van duizenden duiven niet aangezien als groot. Bij de verkoopsites wordt een samenspel al snel een half provinciaal (semi prov.) of gewestelijke dan weer provinciaal enz…? Is hier geen taak weggelegd voor de KBDB?
De 3% werd destijds ingevoerd met de bedoeling de financiën aan te zuiveren. 3% is naar onze mening heden ten dage overdreven. Aan 1% zou dit de KBDB kas wel degelijk helpen.
Wij zijn niet om het toepassen van deze regel voor iedere verkochte duif, wel vanaf een bepaald bedrag. (Bv vanaf € 1500.) Wij vinden immers dat grote schouders beter kunnen bijdragen aan het voortbestaan van de duivensport. Als we zien wat de duivensites aan percentages vragen (30% en meer), met 29% zouden ze nog in goud zwemmen.
We vernamen ondertussen in de wandelgangen van de KBDB dat ze ernstig aan het nadenken zijn om de 3% regel opnieuw in te voeren. We zullen zien wat hiervan waar is. ::
Stas PJ