Roger Moermans
- vrijdag 13 maart 2020
Volgens het vliegprogramma gaan we 28 maart aanstaande van start met een africhtingsvlucht vanuit Rees (Dld.). Op 4 april staat de eerste wedvlucht gepland.
Met de komst van het coronavirus (SARS-CoV-2) die de ziekte COVID-19 verspreidt en de maatregelen die daartegen van overheidswege gisteren zijn afgekondigd, komt de start van het vliegprogramma waarschijnlijk onder druk te staan.
De afgekondigde maatregelen gelden tot eind van deze maand en het kan zomaar gebeuren dat er een verlenging wordt afgekondigd of nog strengere maatregelen worden getroffen. Het ziet er niet naar uit dat binnen 1 of 2 weken de verspreiding van het virus onder controle is. De situatie is meer dan ernstig.
In België wordt normaal gesproken eerder dan bij ons gestart. Eigenlijk deze maand al, maar vanwege het coronavirus heeft de Belgische bond alle vluchten tot 3 arpril a.s. afgelast. Daar worden nu de vliegschema’s voor april op aangepast.
Voor zover bekend, worden dieren niet ziek van het virus en verspreiden zij dit ook niet.
Er is geen bewijs dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus en een infectiebron kunnen vormen voor mensen. De overdracht van het virus lijkt vooralsnog alleen van mens op mens te gaan.
Er is één bericht dat in Hongkong een hond positief getest is op de aanwezigheid van dit virus. Deze hond werd getest nadat de besmette eigenaar van de hond was opgenomen in het ziekenhuis. De hond zelf was echter niet ziek en het is op dit moment onduidelijk of de hond wel echt besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar. Er worden voor de zekerheid nog verdere tests gedaan.
Als de postduif niet besmet kan worden en het virus ook niet verspreidt kan onze sport doorgang vinden onder voorwaarden dat die binnen de veiligheidsmaatregelen van de overheid plaatsvindt.
Dat betekent dat we voor het inkorven van de duiven en het afslaan van de klokken een manier moeten vinden die past binnen de overheidsvoorschriften.
Onze sport telt veel ouderen. De belangrijkste maatregel in onze situatie is dus dat sociaal contact wordt vermeden om besmetting van mens op mens te voorkomen.
De maatregel luidt:
“Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt:
vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.”
Bij het inkorven wordt hieraan voldaan door om beurten de duiven in hun mand bij het inkorflokaal te plaatsen. Iedere liefhebber zet zijn naam op zijn manden. De klok wordt erbij gelegd met een briefje waarop het aantal duiven staat vermeld en waar in de mand de doffers en duivinnen zitten. Als het goed is geeft de klok bij het inkorven ook aan of het om een doffer of een duivin gaat.
De 2 inkorvers bij de 2 loketten dragen mondkapjes om eventuele besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor de concoursleider en degene(n) achter de computer. Als het inkorven klaar is, krijgt men daar per mail of whatsapp bericht van en kan men om beurten de klok ophalen in het lokaal.
Het laden van de duiven in de wagen gebeurt door de vier inkorvers. Dit zou betekenen dat oudere inkorvers die fysiek niet in staat zijn te laden, uit het werkschema worden geschrapt. Dat trekt wel een wissel op de inzet van de wat jongeren onder ons.
Bij het afslaan legt men om beurten de klok in het lokaal en vertrekt weer. Als de uitslag is gemaakt, krijgt men daar per mail of whatsapp bericht van en kan men om beurten de klok en uitslag ophalen in het lokaal.
Tot slot:
Er zijn belangrijker zaken dan postduivensport. Dat is evident.
Het is dan ook maar een idee. Als iemand aanvullingen of betere suggesties heeft, laat het dan weten. Door dit idee te verbeteren en breder te verspreider kan het misschien helpen onze sport toch te beoefenen ondanks het coronavirus.