Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 6 augustus 2021 | week 31

Voorwoord

Grand Prix Bergerac
Het afgelopen weekend was de laatste Grand Prix wedstrijd voor de oude duiven vanuit Bergerac, de Wijnstreek Klassieker. Nu is er bij bijna elke vlucht wel iets op te merken over het lossingstijdstip. In dit geval spitst het zich toe op het tijdstip van lossen in combinatie met de zuidwesten wind. Ik kan mij bij alle opmerkingen wel iets voorstellen, maar eigenlijk is er maar één antwoord op. Op verzoek van de Marathonliefhebbers is het beleid voor de middaglossingen vastgesteld. Hierin staat onder andere dat de duiven vanaf vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur kunnen worden gelost. Er is zelfs toegevoegd dat de windrichting geen aanleiding mag zijn om vroeger te lossen. Wat 10.00 uur betreft: deze optie mag alleen gebruikt worden bij extreem hoge temperaturen. Komende Ledenraad kan er uiteraard iets anders worden vastgesteld of toegevoegd. Wij moeten het doen met wat wij zelf vaststellen, dat hoort ook bij een landelijke Duivensportbond.

Dan naar de eer wie de eer toekomt, de winnaars van de Grand Prix Nationaal als eerste is afgevlagd de 2020 – 1334573 van Peter van Vliet uit Utrecht, uiteraard ook winnaar van sector 3. In sector 1 is J. Verboven uit Made de winnaar met 2018 – 1179192. Sector 2 is een prooi geworden van 2019 – 1652225 van J. Hollaar uit Strijensas. De Gebroeders Limburg uit Zuidveen zijn de trotse bezitter van 2017 – 1675421, de winnaar van Sector 4. Allen gefeliciteerd! Door de aankomsten is het een onvergetelijke nacht geworden voor jullie en de andere leden met vroege aankomsten.

Resterend vliegprogramma 2021
Het valt dit jaar niet mee om een fatsoenlijke start te maken met de jonge duiven. Er zijn ook flinke verschillen geweest als je kijkt naar de mogelijkheden die de afdelingen hebben gehad om te lossen. Als NPO Bestuur krijgen wij dus ook de nodige vragen hoe wij omgaan met het Nationale Vliegprogramma van de jonge duiven. Er zijn afdelingen die al een volledig nieuw programma hebben gemaakt. Als bestuur hebben wij besloten om er flexibel mee om te gaan. Alles in het belang van de jonge duiven. Wij zullen kijken wat redelijk is. Hopelijk zijn de weergoden ons in augustus wat gunstiger gestemd. Het kan ook een keer meevallen.

Vliegprogramma 2022
Zowel in de vorige editie als in deze editie van Op (de) Hoogte hebben wij het concept van het Nationale Vliegprogramma 2022 geplaatst. Vorige week heb ik de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het programma van dit jaar aangegeven. Uiteraard krijgen wij de nodige reacties binnen. Fijn dat er veel positieve reacties bij zijn. De komende weken zetten wij onze poll ook weer in om te kijken hoe er over het voorgestelde programma gedacht wordt. De planning van het bestuur is om het Nationale Vliegprogramma begin september definitief vast te stellen. Het is dan aan de leden om er iets van te vinden, de Ledenraad heeft het laatste woord. Uiteraard geven wij, de leden van de NPO, onze vertegenwoordigers in de Lederaad mee hoe er over gedacht wordt. Dus denk mee wat het beste is voor het Nationale Vliegprogramma 2022.

Ladies League
Nu het Jonge duiven seizoen gestart is komen er opmerkingen binnen waarom de naam van de lady niet in de uitslag staat. Dat is omdat er dan in de vereniging geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om in Winver, Rekenaar etc. de naam van de Ladie in te voeren. Dat is het enige wat nodig is om de naam van de dame op de uitslag te laten prijken. Ik zeg doen!

Ik wens iedereen een zonnig weekend en hopelijk valt er te genieten van mooie aankomsten van de duiven.


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 
 

Inhoudsopgave
 

 

NPO BESTUUR

Concept Nationaal vliegprogramma 2022


Het opstellen van een Nationaal vliegprogramma is enerzijds een kwestie van duidelijke keuzes maken, anderzijds ook een kwestie van passen en meten. Er zijn immers maar een beperkt aantal weekenden waar alles ingepast dient te worden. Ondanks dat we al vele jaren vliegprogramma’s opstellen worden we door ervaring ieder jaar ook weer wat wijzer. Zo hebben we in het eerste coronajaar 2020 ervaren dat wat later beginnen en wat langer doorspelen prima kan. En dit jaar leren we dat flexibiliteit belangrijk is bij aanhoudende lastige weersomstandigheden.

Kwesties uit het verleden zoals de roep om het aantal vluchten te beperken en de jonge duiven een goed opleidingsprogramma te bieden zijn uiteraard nog steeds actueel. En de diverse disciplines binnen de sport willen een attractief vliegprogramma voor hun favoriete spel. Al deze wensen en eisen vinden hun weg naar een concept vliegprogramma. Deze notitie geeft een toelichting op de gemaakte keuzes.

Drie weken later beginnen
Het weer in april kan zeer grillig zijn. Dit jaar is bijvoorbeeld de tweede vlucht afgelast. En eenieder zal zich vast vluchten in april herinneren met verre van optimale omstandigheden zoals kou en soms zelfs winterse omstandigheden. Door 3 weken later te beginnen ontlopen we dit grillige weer grotendeels. Er zijn meer voordelen aan wat later beginnen. Veel liefhebbers houden noodgedwongen vanwege roofvogels in de winterperiode hun duiven vast. Het is dan vaak een race tegen de klok om de duiven tijdig gereed en voldoende getraind te krijgen voor het nieuwe seizoen. We kunnen ervan uitgaan dat overlast door roofvogels niet zal verminderen in de toekomst, integendeel. De binnenkort te publiceren notitie over roofvogels overlast gaat daar verder op in. Een paar weken extra om de duiven gereed en voldoende getraind te krijgen maken dan een groot verschil. Een ander voordeel is dat de werkende liefhebber meer tijd krijgt om zijn of haar duiven goed in conditie te krijgen. Nu is dat door de korte dagen in februari en maart een lastige opgave. We doen al vaak een beroep op het aanpassingsvermogen van de werkende liefhebber bij het verplaatsen van vluchten naar bijvoorbeeld vrijdag. Deze handreiking van later beginnen naar de werkende liefhebber is in ieders belang want we hebben iedereen hard nodig. Tot slot is het ook goed op te merken dat we niets inleveren. We verschuiven enkel het programma en in 2020 hebben we ervaren dat dit prima kan.

Het Vitesse en Midfond spel
De grootste groep van de liefhebbers speelt het Vitesse en Midfond spel. De wens van deze liefhebbers is om elke week aansluitend te kunnen spelen. Dus elke week een Vitesse of Midfond vlucht. Het concept vliegprogramma biedt de V/MF speler elke week een vlucht met aansluitend de start van het jonge duivenprogramma. De eerste twee Midfond vluchten gaan uit van 1 nacht mand. Dat is het meest flexibel vroeg in het seizoen en het geeft Marathon spelers de mogelijkheid hun duiven af te richten met 1 nacht mand. Het concept vliegprogramma is een mooi programma voor de V/MF speler. Waar nog wel winst te behalen is bij de keuzes van de lossingstations. Laten we zo weinig mogelijk verschillende lossingstations inplannen. Het maakt het voorkomen van kruislossingen en beïnvloeding van concoursen zoveel makkelijker. Een ander punt waar nog winst te behalen is de invulling van de Grand Prix concoursen. Deze vluchten worden in afdelingsverband gespeeld. Maar laten we wel zoveel mogelijk in Sector verband of met meerdere afdelingen tegelijk lossen. We kunnen uit het verloop van deze gezamenlijke lossingen belangrijke informatie halen voor de toekomst. Regeren is immers ook vooruitzien.

Het Dagfond spel
Het concept vliegprogramma biedt de Dagfond spelers 6 vluchten waarvan 2 Nationaal, 2 Sector en 2 Afdeling. Een uitdagend programma waarin de Dagfond spelers volop aan hun trekken komen. De deelname zal gaandeweg het Dagfond programma teruglopen. Door de laatste 2 vluchten in Sector verband te vervliegen kan het vervoer efficiënt worden ingericht. Over de zin of onzin van Nationale en Sector vluchten op de Dagfond lopen de meningen uiteen. We weten dat de invloed van afstand, wind en andere meteorologische omstandigheden een invloed kunnen hebben op het verloop van concoursen. Het is ook duidelijk dat hoe groter het spelgebied, hoe meer deze invloeden zich kunnen laten gelden. Bij de dagfond vluchten wordt altijd in afdelingsverband gespeeld, hoewel voor de NPO kampioenschappen een tweedeling is toegestaan. Een uitbreiding naar Sector en/of Nationaal spel vergroot het spelgebied en daarmee de invloed van bovengenoemde factoren. Is dat een reden om er daarom dan maar vanaf te zien? Zeker niet omdat we om te beginnen niks inleveren; we spelen allemaal nog steeds in eigen afdeling, fondclub, regio etc. En het is gratis voor de liefhebber bovendien. Voegt spelen in de Sector en Nationaal verband op de Dagfond dan wat toe? Zeker wel. Uit ervaring weten we dat per vlucht het verloop kan variëren. We hebben in het verleden Nationale winnaars van Chateauroux gehad in Friesland en Limburg. En in Sector verband weten we ook uit ervaring dat de (kop)prijzen regelmatig goed verdeeld zijn over de Sector. Onze Belgische collega’s kennen veel meer Nationale vluchten en hebben dezelfde ervaring. Iedereen heeft dus kans. Dus waarom zouden we de duivensport het Sector en Nationale spel op de Dagfond willen onthouden? Het geeft de duivensport een positieve uitstraling en voegt spelplezier toe voor de liefhebbers.

Marathon spel
Het NPO Marathon spel met middaglossingen is opgezet rondom de klassiekers St. Vincent en Bergerac. De marathon vluchten zijn zo gekozen dat een duif om de drie weken gespeeld kan worden. Dax kent al jaren een matige deelname en is vervangen door een Sector vlucht. De Marathon speler kan gebruik maken van een ruim opleer programma binnen de eigen vereniging door de programmering van de rest van het vliegprogramma. Naast de NPO marathon vluchten zijn er ook 6 ZLU vluchten. De marathon liefhebber kan deelnemen aan maar liefst 11 marathon vluchten. De vraag is of dit houdbaar is en of het marathon spel niet te veel versnipperd is. De vraag stellen is hem beantwoorden. Om dit aan te pakken zullen we moeten denken in oplossingen en stappen moeten zetten. De eerste stap die het NPO bestuur voorstelt is een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht vanuit Agen/Bordeaux met ochtendlossing in week 26 en een gezamenlijke NPO-ZLU vlucht uit Bergerac met middaglossing in week 30. Dat reduceert het aantal marathon vluchten van 11 naar 9. Nog veel maar we zullen ergens moeten beginnen. Waar een wil is, is een weg.

Jonge duiven spel
Het concept vliegprogramma voor de jonge duiven begint wat later rond 1 augustus. Dit komt door het later beginnen van het programma voor de oude duiven. Iets later beginnen geeft de jonge duiven ook meer tijd om kinderziekten te overwinnen. Door 1 week langer door te gaan in september is er een aantrekkelijk programma voor de jonge duiven spelers met daarin ook 2 Grand Prix vluchten. De maanden mei, juni en juli kunnen worden benut voor een opleer programma voor de jonge duiven. Om te komen tot een effectief opleer programma moet het denken om. Opleren als het kan, niet als het moet. Dus niet zoals voorheen 2 opleer vluchten voor aanvang van het jonge duiven programma maar een flexibel opleer programma in de maanden juni en juli. Het uitgangspunt daarbij is voorzichtigheid en opleren als het kan. De afdelingen kunnen daar vast een praktische oplossing voor bieden door bijvoorbeeld een aantal ophaalpunten in de afdeling aan te wijzen. Communicatie over het al of niet doorgaan van deze opleer vluchten moet geen probleem zijn met alle huidige communicatie middelen. Welke afdeling heeft hiervoor de beste ideeën?

Kampioenschappen
Voor nu zijn de NPO kampioenschappen niet ingrijpend gewijzigd. De komende discussie over eerlijk spel kan uiteraard wel grote impact hebben op de NPO kampioenschappen. Wel wordt voorgesteld om de kwalificatie voor de Olympiade 2024 te koppelen aan de NPO kampioenschappen. De Olympiade regels bieden veel meer vrijheid wat betreft kwalificatie. Zo worden er Nederlandse Midfond duiven naar de Olympiade gestuurd met prijzen die behaald zijn op de Eendaagse Fond. Of snelheidsduiven met (overwegend) Natour prijzen. Dat introduceert ongelijkheid afhankelijk van ligging en of aangeboden programma. Een simpeler en eerlijker manier van kwalificeren is als voorbeeld om voor de categorie Midfond de beste NPO Midfond duiven naar de Olympiade af te vaardigen etc. De FCI is akkoord met deze wijze van kwalificatie zolang de duiven voldoen aan de Olympiade eisen.

Werkbelasting vrijwilligers
Uitgangspunt bij het vliegprogramma is zoveel mogelijk inkorven in eigen verenging. Het concept vliegprogramma is zo opgezet dat voor het overgrote merendeel van de verenigingen er sprake is van 1 vlucht per weekend. Als een vereniging de NIC status heeft zal de belasting toenemen. We kennen verschillende NIC’s. Er zijn NIC’s die enkel de Nationale en Sector Dagfond vluchten inkorven. Andere NIC voegen het NPO Marathon programma toe en of het ZLU programma. De afdeling heeft de taak om NIC´s voor te stellen voor de verschillende disciplines. Dit alles uiteraard in samenspraak met en afhankelijk van de bereidheid van verenigingen de diverse taken op zich te nemen.

                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

Uitgangspunten landelijk vliegprogramma en kampioenschappen
Resultaten polls vliegprogramma
 

Poll van deze week 


Poll 1: het Nationale vliegprogramma 2022 moet van start gaan op 30 april. 
Poll 2: het jonge duiven programma moet van start gaan op 1 augustus.


Na enkele weken pauze is het weer tijd voor nieuwe polls. Deze week zijn het er maar liefst twee. Via onderstaande button 'Geef uw mening' kunt u antwoord geven op beide vragen. Let op: is de poll over jonge duiven voor u niet van toepassing, kies dan voor het antwoord 'geen mening'. 

Hoe werkt het?
  • klik op de groene button onder dit artikel of op onderstaande QR-code:


     
  • beantwoord de vraag door het antwoord van uw keuze aan te vinken (u kunt maximaal 1 vakje aankruisen)
  • klik op 'Verzenden'
Het resultaat
Het resultaat van deze polls kunt u in Op (de) Hoogte van 13 augustus aanstaande terugvinden.
 
Geef uw mening
 


WEDSTRIJDEN

Het weer voor zaterdag 7 augustus

In de situatie zoals gisteren beschreven is er grootschalig gezien geen wijziging opgetreden. Wolkenvelden opklaringen in de vroege ochtend, maar met name in het westen van België kan uit de bewolking wat lichte regen vallen. Een actievere bewolkingszone ligt over het westen van Frankrijk, langs de Belgische- en Nederlandse Kust over het noorden van Nederland en trekt langzaam oostwaarts. Er waait een zwakke, later matige zuidelijke wind. Bewolking, behorend bij een neerslagzone ligt zuidwest-noordoost georiënteerd (op zee) langs de westkust en trekt langzaam het land op. Dit betekent dat vroege lossingen nodig en mogelijk kunnen zijn waarbij de beste papieren voor het oosten zijn weggelegd. Advies blijven zoals gisteren aangegeven indien mogelijk lossen tussen 7-8 uur omdat vanaf ca 10/11 uur al buien tot ontwikkeling kunnen komen over de vlieglijnen. Hierbij is een klap onweer mogelijk. De wind trekt aan naar matig, windkracht 4 en tijdens buien loopt het zicht terug naar 3-5km. Al met wel vluchten mogelijk, maar met een krappe tijdspanne. 


Bron: https://vluchtbegeleidingduiven.nl/

Terug naar inhoudsopgave

 


WEDSTRIJDEN

Grand Prix - terugblik Bergerac 

In het Spoor uitgebreid aandacht voor de Nationale Concoursen. Deze week een terugblik op de Grand Prix Bergerac van vrijdag 30 juli. Wilt u de terugblik bekijken? Klik dan op onderstaande button. 

Terugblik Grand Prix Bergerac
 

MIJMERINGEN

Mijmeringen: eerlijk spel 


Door Gerard van de Aast

Een onderwerp waarover in de duivensport al lang wordt gesproken is eerlijk spel. Om eerlijk spel te bieden in de duivensport is niet eenvoudig. Ligging in combinatie met windrichting, afstand verschillen, verschillende financiële mogelijkheden, grote verschillen in aantallen ingekorfde duiven enz. bepalen vaak mede de uitslag. In een eerdere Mijmeringen is erop gewezen dat de hobbyist lang niet altijd kansloos is in de duivensport. Maar structureel verdient het onderwerp aandacht van het NPO Bestuur en de liefhebbers.

Het is ook goed om te beseffen dat van alle bedreigingen die de duivensport kent dit er een is waar we wel zelf volledig aan het stuur zitten. Veranderingen in de maatschappij, vergrijzing, minder mogelijkheden om duiven te houden enz. zijn allemaal zaken waar we geen of weinig grip op hebben. Op eerlijk spel hebben we wel grip, we kunnen namelijk zelf besluiten om er wat aan te doen.

In de zoektocht naar een oplossing viel mijn oog op de professionele sporten in de USA. Honkbal, basketbal, American Football en ijshockey zijn de dominante sporten in de USA. Allemaal kennen ze regelingen die ervoor moeten zorgen dat niet een paar teams de sport langdurig domineren. Op zich bijzonder want de USA is toch een land waar vrijheid en commercie met hoofdletters wordt geschreven. Dus waarom doen ze dat? De Amerikaanse sporten zweren bij competitief evenwicht omdat voor de ander zorgen ook impliceert dat men voor zichzelf zorgt. Hoe doen ze dat?

Vrijwel alle sporten in de USA kennen een salaris plafond. Daarmee wordt voorkomen dat, zoals in het Europese voetbal, alle topspelers voor slechts een paar teams spelen. Ook is het toewijzen van talenten gereguleerd waarbij het uitgangspunt is dat het slechts geklasseerde team de eerste keuze heeft. In de Indy auto races, de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, rijdt iedereen met eenzelfde standaard motor. Al deze maatregelen zijn erop gericht dat de competities interessant en betaalbaar zijn en blijven. Het is ook duidelijk dat de Amerikanen drastische maatregelen niet schuwen om dat te bereiken.

De duivensport gaat deze winter onder leiding van het NPO Bestuur de discussie aan over eerlijk spel. Als voorbereiding daarop zijn dit jaar meerdere uitslagen (snelste duif, hokgemiddelde, aangewezen) gepubliceerd. Ook is de suggestie geopperd van een inkorfbeperking om excessen tegen te gaan.  We borduren daarmee voort op bestaande  patronen Maar wellicht moeten we ook drastische maatregelen inbrengen in de discussie.

We zouden kunnen besluiten dat iedere liefhebber met maximaal 30 duiven mag deelnemen aan een wedvlucht. Dit ongeacht afstand of spelsoort. De liefhebber mag meer dan 30 duiven inkorven maar deze duiven nemen deel als invliegduif en komen niet op de uitslag.

Nu zullen er allerhande bezwaren worden geopperd tegen dit (drastische) voorstel. Een daarvan is ongetwijfeld dat het vervoer zo duurder wordt, wat een misverstand is. Duurder vervoer ontstaat door halfvolle containers en de beste manier om dat tegen te gaan is zo snel mogelijk in afdelingsverband en sector verband te vervoeren.  

Door meerdere opties voor te leggen voor eerlijk spel valt er wat te kiezen door de leden en hun afgevaardigden in de Ledenraad. De leden kunnen we direct betrekken bij de discussie over eerlijk spel door hun mening te vragen via de wekelijkse poll in Op (de) Hoogte. Het belooft een interessante discussie te worden.

 

NPO BESTUUR

Uitslagen dopingcontroles juni en juli 


In de afgelopen maanden hebben er controles plaatsgevonden bij diverse liefhebbers. De monsters zijn door laboratorium Ducares geanalyseerd en het doet ons goed te kunnen melden dat in geen van onderstaande monsters het oneigenlijk gebruik van substanties werd vastgesteld:


P. van de Boogaard, Kamerik
Gerrit Keesmaat, Krimpen a/d Ijssel
Jan de Liege, Vijlen
M. Wetemans, Kelpen-Oler
Fam. Jacobs, Beek
J. Wervenbos, Zwijndrecht
Comb. Van Leeuwen en Zn., Reeuwijk
H. Koopman, Almere
J. Poelstra en Zonen, Utrecht
Th. van Oss, Afferden
G. Hamstra en Zoon, Harderwijk
Gerrit de Boer, Warns
F. Wilpstra, Groningen
G. Baan, Middelburg
Comb. Heeren, Etten Leur
C. Janssen & Zn, Helvoirt
Tim Penders, Heerlen
L. de Groot, Stolwijk
J. Schutte & Zn, Amsterdam
G.J. & J. de Kuiper, Hoogblokland
J.W. Aalberts, Zetten
W. Linsen Kleve, Emmerich
Vredeveld-Leemhuis, Coevorden
Gerrit Wakker, Tollebeek
Peter Janssen Jr. Kleve-Lobith, Duitsland
Roland Kop, 's-Hertogenbosch
Diny van Oss, Velddriel
Chr. Van de Wetering, Wijk en Aalburg

 

NPO BESTUUR

Winnaars Grand Prix Bergerac


De uitslagen van de Grand Prix Bergerac zijn bekend. Het NPO Bestuur bezocht de winnaars en overhandigde hen een bloemetje. Nogmaals gefeliciteerd met deze mooie prestaties namens het NPO Bestuur! 

 
Winnaar sector 2: J. Hollaar                                              Nationaal winnaar en winnaar sector 3: Peter van Vliet


Winnaar sector 4: Gebroeders Limburg
Uitslagen Grand Prix Bergerac
 

NPO BESTUUR

Winnaars Grand Prix rondom Parijs


De uitslagen van de Grand Prix rondon Parijs zijn bekend. Het NPO Bestuur bezocht de winnaars en overhandigde hen een bloemetje. Nogmaals gefeliciteerd met deze mooie prestaties namens het NPO Bestuur! 

  
Winnaar afdeling 2: Comb. Heeren                         Winnaar afdeling 3: C. Janssen en ZN 

 
Winnaar afdeling 4: Tim Penders                            Winnaar afdeling 6: Schutte en ZN



Winnaar afdeling 5: de 943 van Loet de Groot 


Winnaar afdeling 7: Gertjan en Jessica de Kuiper 


Winnaar afdeling 8 - J. Arends - Aalberts 


Winnaar afdeling 9: Willi Linsen

 
Winnaar afdeling 10: Gebr. Leideman                    Winnaar afdeling 11: Gerrit Wakker   
                    
 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen


Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers. Ook op de website is een speciale pagina met veelgestelde vragen en uiteraard een antwoord op de vraag. Via de button onder dit bericht komt u direct op de webpagina.

Ik heb nog een wijziging in de bestelling voor de vaste voetringen 2022. Kan dat nog worden aangebracht?
Nee, dat is niet meer mogelijk. De ringen zijn reeds toegedeeld.

Kunnen er weer nabestellingen gedaan worden van ringen van 2021?
Ja, dit is weer mogelijk op de gebruikelijke manier.

Terug naar inhoudsopgave

Antwoord op veelgestelde vragen
 

WEDSTRIJDEN

Kalender NPO Grand Prix 

 


WEDSTRIJDEN

Actueel overzicht van vluchtdata en -tijden


Kijk voor het actuele overzicht van de data en vluchttijden van de geplande wedstrijden op de website van de NPO. Per afdeling is te zien welke vluchten gepland staan. Zodra de lossingstijd bekend is, wordt deze vermeld. 


Terug naar inhoudsopgave

Wie lost waar
 


WEDSTRIJDEN

Golden Classic Marathon 2021 


Door Henk Verheij 
 
Er zijn dit jaar in totaal 225 jaarlingen ingeschreven. De prijzen worden vervlogen op Agen ZLU en Bergerac Nationaal. De eerste 5 deelnemende duiven winnen een geldprijs. Walter Verheij uit Hendrik-Ido Ambacht is de grote winnaar en wint de 1e Golden Classic Marathon 2021 van het jaarlingenconcours vanuit Bergerac. De duiven werden 30/7 om 14.00 gelost met een ZW wind.

Na een lange avond wachten (de duiven van Narbonne konden ook komen) vertrok de laatste visite. Walter controleerde nog even of alles op scherp stond voor de nacht. Diep in zijn binnenste verwachtte hij toch een duifje. Ze waren top gemotiveerd en in tiptop conditie ingekorfd. Net toen hij naar binnen wilde gaan hoorde hij gefladder, het was een duif! Ze miste de klep en viel pardoes tussen de lavendel voor het hok. Tot grote vreugde bleek het zijn favoriete Golden Classic duifje, de 0-1510185 te zijn. Ze had het geflikt en werd geconstateerd om 00.25 uur op een afstand van 867 km, goed voor de 21e nationaal tegen 32.404 duiven.

Walter: "de duif komt rechtstreeks van oud collega en sportvriend Peter van der Wulp uit Zwijndrecht. Haar vader vloog o.a. 11e Nationaal Bergerac en de 47e Nationaal Dax. De moeder is afkomstig uit de lijn van Olivia (1e ZLU Pau) van Adrie en Ineke van der Rhee. “Wuppie 185” gaat verder door het leven als Danielle, insiders weten waarom. Op Agen ZLU speelde ze de 530e en klokte ik haar om 22.02 uur. Hier was ze mee op eieren van een x aantal dagen. Na Agen zijn de eieren weggehaald en wilde ze heel graag naar het jongen duivenhok om daar een nieuw nest te maken. Ik heb het toegelaten en kennelijk met succes, hier is ze gespeeld op een jonkie van 2 dagen."
 
De prijsverdeling is als volgt:

  1. Walter Verheij              Hendrik-Ido-Ambacht         € 2.000,-
  2. Jan Polder                    Middelharnis                       € 1.000,-            
  3. Dick en John Bakker   Poortugaal                          €     500,-
  4. Jan Polder                    Middelharnis                       €     250,-
  5. Albert van het Hoofd   Pernis                                  €     250,-

               

Volgend jaar komt er weer een kans om mee te doen met de Golden Classic Marathon. Allemaal heel veel succes en vooral plezier met de duiven.
 
Team Golden Classic Marathon 
Gerard Simons, Arie Plooij, Cees Heester, Walter Verheij, Peter van Sint Maartensdijk, Ineke van der Rhee, Henk Verheij E- mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel: 0610971951. Zie ook onze site http://marathonclassic.deluchtbode.nl/ 
 

 

LADIES LEAGUE 

Uitslagen derde Ladies League vlucht Kring 3/Afdeling 6 Noord-Holland

Door Linda Jansen en Gitta Twaalfhoven

Wil Reumann wint de 3e Ladies League vlucht Duffel van 31 juli 2021. Ze wint voor de 2e keer een vlucht en vertelt over haar sport: "Wij doen nu voor het tweede jaar mee met de ‘roze’ ringen race en zijn al jaren actief in de duivensport. Het is ons door onze vaders met de paplepel ingegoten. Wij hebben elkaar ook 34 jaar geleden leren kennen bij de duivenvereniging. Dit jaar hebben wij met de oude duiven twee kring overwinningen behaald en daar komt voor de 2e keer deze mooie prijs bij. Top, ik ben er weer super blij mee."

De winnende duif komt uit hetzelfde nest als de duif die de vorige vlucht won: een goed nest dus! Haar vader vloog in 2018 nog 1e in de kring en haar moeder komt uit de 789, as duif in de kring en tweede as duif van Noord-Holland 2019 die onze stamdoffer de 445 van 2004 als opa heeft. Het zou toch wat zijn als dit nog een keer gaat lukken!

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Ladies League vlucht Kring 3/Afdeling 6 Noord-Holland
 


Terugblik op Chateauroux 


Door Bestuur DAT 

De laatste dagfondvlucht vanuit Chateauroux met 1504 duiven aan de start was een zware opgave voor de duiven. De winnaar is Jan Nijboer uit Daarlerveen. De complete uitslag vindt u onderaan in dit artikel. 


Jan Nijboer, Daarlerveen

We bezochten Jan op zijn nieuwe locatie in Geesteren waar met ingang van 2022 wordt gevlogen. Jan bouwt in Geesteren een waar duivenpaleis waar hij nog intenser de duivensport kan beoefenen. Dat belooft wat voor de toekomst. Op deze zware Chateauroux wint Jan 1, 2, 12, 13, 15, 17 enz. Een echte topprestatie die nogmaals bewijst dat Jan echte dagfond toppers onder de pannen heeft.

De hoofdprijzen waren wederom goed verdeeld over de afdeling maar helaas niet voltekend. De HP worden in contanten uitgekeerd naar rato van de inleg.

Prijs Naam
HP1 - LED-TV of Tablet Jan Nijboer, Daarlerveen 
HP2 – Bon duivenvoer t.w.v. € 250,00 Th. Keemers & Zn, Albergen
HP3 - Levensmiddelen bon t.w.v. € 135,00 Peter Jansen, Kleve- Lobith 
HP4 – Dineer bon t.w.v. € 125,00 Gebr. Kamerhuis, Sibculo
HP5 - Vleesmand t.w.v. € 115,00 Ch. Nijboer, Westerhaar
HP6 - Half varken t.w.v. € 90,00 G.J.M. Ros, Delden
HP7 – Vleesmand t.w.v. € 70,00 Jim van Ingen, Lattrop 
HP8 – Bon duivenvoer t.w.v. € 50,00 D. Ramdutt, Enschede

Na de reclame periode zullen we de kampioen oude duiven publiceren. De volgende DAT vluchten zijn de jonge duiven vluchten.

Terug naar inhoudsopgave

Uitslag Afdeling 9 Dagfondclub Achterhoek-Twente
 

Niet thuis te brengen duif 


Mandy heeft een duif op haar balkon met een ring uit 2001. Het ringnummer is: 2001-1629623. Het bijbehorende telefoonnummer is niet meer in gebruik en de laatst bekende eigenaar is al lang geen lid meer van de NPO. Deze duif komt overdag gezellig buurten, maar ze is erg benieuwd wie de huidige eigenaar is.

Bent u of kent u de eigenaar van een van deze twee duiven, dan vragen we u contact op te nemen met het NPO Bureau via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Terug naar inhoudsopgave

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 
 

 

DUPLICAAT AANVRAGEN

Aangevraagde duplicaten tot en met 5 augustus 2021

 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd. 
 
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land 

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • Najaars duivenmarkt PV Onze Sport, Ten Vaarwerkstraat 53 te Haaksbergen op 19 september 2021. Meer informatie over de Najaars duivenmarkt leest u hier.
 
Geplande activiteiten en vergaderingen
 

Data om niet te vergeten


September

11 september 2021 - einde vliegseizoen
 

November

27 november 2021 - NPO Ledenraad

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23
23 maart 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40