Artikelen


Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 6 mei 2022 | week 18

Voorwoord

Vogelgriep
Kort voor aanvang van het vliegseizoen waren er enkele weken geen uitbraken van de vogelgriep. Daardoor was er hoop dat het misschien nog wel eens goed zou kunnen uitpakken bij de aanvang van het seizoen. Dit na de vele uitbraken in de eerste maanden van het jaar. Inmiddels weten wij dat het verre van waar is. Op dit moment wordt een deel van de Veluwe flink getroffen door de vogelgriep. In de eerste plaats een vreselijke nachtmerrie voor de pluimveehouders die getroffen worden en waar de stallen met de vele duizenden dieren geruimd zijn/worden. Ik wens de pluimveehouders die het betreft heel veel sterkte toe!
 
Door het vervoersverbod dat bij een uitbraak door de overheid wordt ingesteld, worden ook de duivenliefhebbers in dat gebied getroffen. Dit met een straal van 10 kilometer rond het bedrijf waar de uitbraak heeft plaatsgevonden. Dat geldt voor een periode van 30 dagen na ruiming van de dieren. Op dat moment, wanneer het je als duivenliefhebber zelf aangaat, wordt het pas echt menens. Dan valt alles waar je mee bezig bent om er een succesvol en mooi seizoen van te maken even volledig in duigen. Uiteraard bereiken ons als bestuur ook de nodige vragen. Welke acties onderneemt het bestuur? De vergelijkingen met Duitsland en Frankrijk en de mogelijkheden in die landen, hoe kan het dat wij in Nederland daarvan afwijken? De trouwe lezers van Op (de) Hoogte weten dat er regelmatig aandacht aan de vogelgriep is geschonken en de ontwikkelingen op de voet volgen.

Hoe is de stand van zaken nu?
Als eerste de verschillen met Frankrijk en Duitsland. Die worden op dit moment in beeld gebracht zodat wij op basis van feiten die met u kunnen communiceren. Het is dezelfde Europese wetgeving, maar zoals bij vele andere zaken is de uitvoering in de verschillende landen soms net even iets anders. Feit is dat het in Duitsland en Frankrijk mogelijk is om wedvluchten te organiseren zonder de landsgrenzen te passeren. Dat dit van belang is, is voor ons vorig jaar wel duidelijk geworden in de gesprekken met het Ministerie van LNV. Toen het bij het Ministerie duidelijk was dat wij met de duiven bijna altijd naar het buitenland gaan was het snel duidelijk, geen ander standpunt dan een vervoersverbod in de 10 kilometer zone. Het was afgelopen met onze uitleg dat er verschil is tussen 3 en 10 kilometer zone. Zodra wij van onze Franse en Duitse collega’s alle informatie binnen hebben zullen wij dat uiteraard met u delen. De KBDB is op dit moment ook met de Belgische overheid in gesprek, daar zijn de regels te vergelijken met hoe het in ons land is.   
 
Zoals al vaker aangegeven heeft de NPO contact met het Ministerie van LNV. De recente uitbraken en de daarmee gepaard gaande teleurstellingen en onrust zijn voor ons aanleiding om het nogmaals onder de aandacht te brengen bij het ministerie. Naar aanleiding hiervan heeft het Ministerie van LNV ons gevraagd om onze vragen en argumenten op papier te zetten en ons uitgenodigd voor een gesprek. Vanzelfsprekend zullen wij de gesprekspartners van het ministerie er nogmaals op wijzen dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat postduiven het virus niet kunnen overbrengen. Uiteraard is dit eerder gedeeld met het ministerie maar omdat het cruciaal is met betrekking tot besmetting schenken wij er opnieuw aandacht aan. Onze inzet is om het gehele vervoersverbod van tafel te krijgen. Uit de contacten met het Ministerie blijkt dat er veelvuldig gebeld wordt door duivenliefhebbers. Ik kan mij voorstellen dat er gedacht wordt: "ik wil het zelf horen want duiven geven de vogelgriep niet door, dus waarom dat vervoersverbod?" Neemt u van mij aan dat u de duivensport geen goede dienst bewijst door zelf te bellen. Dat hebben wij vorig jaar wel gemerkt, want door het bellen van de duivenliefhebbers is toen de zone van 3 kilometer gelijk gesteld met die van 10 kilometer. Een ontzettende verslechtering. Als bestuur laten wij ons bijstaan door onze WOWD, met name door de deskundigheid van Leo van der Waart, hij heeft veel ervaring en expertise in huis.
 
Inmiddels is er, dat zal u niet ontgaan zijn, een crowdfunding gestart om een proces te kunnen starten. Verstandig? Wij denken van niet, al kunnen wij ons de teleurstelling en frustratie die het vervoersverbod met zich mee brengt heel goed voorstellen. Als landelijke organisatie doen wij er alles aan om het verbod van tafel te krijgen. Wij denken dat de lijnen die er zijn met de overheid daarvoor gebruikt moeten worden en dat die de zaak beter dienen dan een proces tegen de overheid.
 
Naast het bovenstaande ligt er voor de FCI ook een taak om de zaak Europees blijvend onder de aandacht te brengen en bij te dragen om de wetgeving te wijzigen.
 
Wij doen ons uiterste best om het vervoersverbod van tafel te krijgen en houden u van alle relevante ontwikkelingen op de hoogte.
 
Fijn weekend toegewenst!


Ben Geerink
Voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

OLYMPIADE

Deelnemende teams Olympiade 

 De teams in de sportklasse voor de Olympiade 2022 in Roemenië zijn compleet. Het overzicht van de deelnemende teams vindt u hieronder.

Wij wensen alle deelnemende teams heel veel succes!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR

Erkenning voor duivensport als immaterieel erfgoed


Vorige week heeft u in het voorwoord van ODH al kunnen lezen dat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland de erkenning van de duivensport als Immaterieel erfgoed opnieuw verlengd heeft. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties.

Wat is immaterieel erfgoed?
Cultuuruitingen die door erfgoedgemeenschappen worden beleefd als erfgoed en hen een gevoel van identiteit en continuïteit geven. Dit immaterieel erfgoed wordt steeds opnieuw vormgegeven in samenhang met maatschappelijke veranderingen en in interactie met de sociale omgeving en van generatie op generatie doorgegeven. Het Kenniscentrum legt het uit aan de hand van de volgende animatie:

Terug naar inhoudsopgave

 

OLYMPIADE

De 37e editie van de Racing Pigeon Olympiade 


De organisatie van de Olympiade heeft een interview gedeeld met alle details over de Olympiade 2022. Het interview leest u hieronder. Aan het einde van deze rubriek vindt u de Engelse versie van het interview. 

De 37e editie van de Olympiade zou plaatsvinden in januari 2021 in Roemenië. Niemand had de Covid 19-pandemie en de effecten ervan op ons leven kunnen voorspellen. Daarom vindt voor het eerst de 37e editie van de Olympiade plaats in de zomer van 2022. We hebben geprobeerd via de voorzitter van de National Union of Duivenliefhebbers in Roemenië – "COLUMBA", Dhr. Marius Tunduc (MT), meer organisatorische details over dit enorme evenement in de duivensport te weten te komen. De Olympiade zal voor het eerst worden georganiseerd in Roemenië. We bieden u dit geweldige interview voor de eerste keer aan.

Verslaggever: Dag meneer de voorzitter! Kunt u ons vertellen waarom een Olympiade in augustus plaatsvindt en waarom in het jaar 2022?
MT: Helaas waren er in januari 2021 en januari 2022 beperkingen in heel Europa, zelfs wereldwijd. We weten niet wat er in de winter van 2022 gaat gebeuren. Duiven ruien in oktober, november en december en we kunnen de onaangename verrassing krijgen dat de Covid 19-pandemie in de winter weer oplaait. Om deze reden hebben we gekozen voor midden augustus 2022. Ook al is het geen perfecte tijd omdat we nog vluchten met jonge duiven hebben. Echter, het is de veiligste periode qua eventuele reisbeperkingen opgelegd door de pandemie.

Verslaggever: Waar vindt de Postduif Olympiade plaats en in welke periode?
MT: De Olympiade vindt plaats in Oradea, tussen 12 en 13 augustus 2022. Oradea is een zeer mooie stad in het westelijke deel van Roemenië en ligt op 5 km afstand vanaf de grens met Hongarije. Het is zeer goed bereikbaar met de auto voor duivenliefhebbers uit: Hongarije, Polen, Oekraïne, Slowakije, Tsjechië, Oostenrijk, Kroatië, Slovenië, Servië, Bosnië, Herzegovina, Albanië, Montenegro, Macedonië enz. Voor hen is Oradea een paar uur rijden met de auto en er is ook een snelweg rechtstreeks naar Oradea. Om nog maar te zwijgen van de 15.000 Roemeense duivenmelkers uit het gastland.

Reporter: Wat wordt het programma van het evenement voor het publiek?
MT: De officiële opening van de Olympiade is op vrijdagochtend 12 augustus. De zomer geeft ons de kans om een uniek openingsmoment te creëren zoals ik denk dat het nog nooit heeft plaatsgevonden. Ik nodig alle duivenliefhebbers over de hele wereld uit om bij de opening aanwezig te zijn om de terugkeer naar de normaliteit na de pandemie te vieren. Op vrijdagavond is er de huldiging van olympische winnaars 2019-2020 + 2020-2021 en de uitreiking van World Best Pigeon 2019, 2020, 2021. Het is iets nieuws: de huldigingsceremonie zal buiten plaatsvinden, in het centrum van Oradea, op „Unirii Square”, een prachtige plaats, omringd door Art Nouveaux-gebouwen. Dit is dus de eerste keer in de 75-jarige geschiedenis van de Olympiade dat er zo'n zomerprijs is uitgereikt, en misschien wel de laatste keer, en daarom is dit een moment dat je niet mag missen. Details zijn te vinden op de website www.olympiad.ro. We zullen een concert geven met een beroemde artiest, zowel in Roemenië als in het buitenland en een speciale veiling, zoals het nog nooit eerder is georganiseerd. We zijn ervan overtuigd dat er meer dan 10.000 mensen aanwezig zullen zijn op „Unirii Square” in Oradea en het zal een historisch moment worden voor de wereldduivenliefhebber.

Verslaggever: 10.000 mensen aanwezig bij de olympische uitreiking? Dat zou ongeëvenaard zijn. Hoe gaat dat gebeuren?
MT: Allereerst zullen er honderden zitplaatsen zijn. Hiervoor zijn er binnenkort tickets te koop op de website van de Olympiade, www.olympiad.ro. Degenen die geen zitplaats willen, kunnen plaats nemen op het "Unirii-plein" om de show te bekijken. Bovendien, zoals ik zei, zal er een concert zijn met zeer beroemde artiesten in Roemenië, waar normaal gesproken al 20-30.000 mensen naartoe gaan. We zullen dit concert aankondigen in de pers en de „Unirii Square” zal zeker ook gevuld zijn met het publiek uit Oradea en omgeving. Dit zal ook onze sport in deze omgeving meer bekendheid geven en gerespecteerd maken. Ik raad aan om op tijd tickets te kopen. U bent dan verzekerd van een goede plek en ook omdat ze vrij goedkoop zullen zijn, ongeveer 20 euro.

Reporter: Kunt u ons het zaterdagprogramma vertellen?
MT: Ja, natuurlijk! De Olympiade is de hele dag geopend. Op zaterdagmorgen worden de prijzen van de volgende competities uitgereikt: Het Wereldkampioenschap, de FCI Grand Prix-kampioenschap, enz.

Reporter: Waar worden de duiven tentoongesteld?
MT: De tentoonstelling (tijdens de Olympiade) van duiven is in de nieuwe Polyvalente zaal van Oradea, in de Traian Blajovici-straat. Het is een heel mooi nieuw gebouw, geopend in april 2022. Hier zullen de Olympische duiven zijn, maar ook een beurs waar bedrijven aanwezig zijn die voer, supplementen en medicijnen verkopen. Ook zullen er duiven worden verkocht. Uiteraard zijn deze gegevens ook te vinden op de website: www.olympiad.ro. Op zaterdagavond vindt een feestavond (Friendship Banquet) plaats. Een feest ter ere van het evenement en de duivenmelkers samen. We hebben ervoor gekozen om de prijsuitreiking apart te doen van de feestavond, nl. op vrijdagavond, dit omdat er zoveel prijzen uit te reiken zijn. De nacht van zaterdag wijden we volledig aan een feest zoals in de tijd vóór Covid 19. Degenen die aanwezig zullen zijn, zullen er geen spijt van krijgen. Men zal Roemeense folklore en tradities zien, maar men zal ook internationale muziek van over de hele wereld horen.Reporter: Tot slot, wanneer worden de duiven gebracht voor de tentoonstelling?
MT: De duiven worden woensdagmiddag 10 augustus binnengebracht. Alleen de duiven, aanwezig op de Olympiade, zullen verschijnen in de Olympiade resultatencatalogus. De catalogus wordt donderdag gedrukt. Tot nu toe zijn er 22 landen aanwezig met duiven. Van andere landen, die om verschillende redenen geen duiven zullen brengen, zal wel hun delegatie aanwezig zijn.

Reporter: Heel veel succes!
MT: Dank je! Zoals ik al aangaf, alle details zullen altijd verschijnen op de website van de Postduif Olympiade: www.olympiad.ro maar ook op de facebookpagina Racing Pigeon Olympiad 2022: https://www.facebook.com/Olympiad.ro. We verwachten u allen augustus in Oradea voor een uniek evenement!

Lees hier de Engelse versie van het interview
 

OLYMPIADE

Waarom houden we zo van de duivensport?

 

Onderstaand verzoek ontvingen we van de organisatie Olympiade 2022. Lijkt het je leuk om hier aan mee te werken? Stuur dan je korte video naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Alle filmpjes worden door het NPO Bureau verzameld en opgestuurd. 


Hello,

We kindly ask you to make one / more videos answering the question "Why do we love racying pigeons sport?". We want to create a video in which to cumulate your answers, from all over the world through which to emphasize our love and passion. We will use this video to promote the Racing Pigeon Olympiad, it will be posted on social media and will appear on the big screens in the city center of Oradea.

The video: 

  • have a good quality, landscape
  • have to be short (~10 sec).


Thank you!

Adina 
Secretary of the National Romanian Federation of Pigeon Fanciers


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hallo,

Wij verzoeken u vriendelijk om één/meer video's te maken die antwoord geven op de vraag "Waarom houden we zo van duivensport?". We willen een video maken waarin we uw antwoorden van over de hele wereld kunnen verzamelen om onze liefde en passie te benadrukken. Deze video gaan we gebruiken om de Postduif Olympiade te promoten, hij zal op sociale media worden geplaatst en op de grote schermen in het stadscentrum van Oradea verschijnen.

De video:

  • dient een goede kwaliteit te hebben
  • moet kort zijn (~10 sec).


Dank u!

Adina Secretaris van de Nationale Roemeense Federatie van Duivenliefhebbers

 

Actueel overzicht Vogelgriepuitbraken en maatregelen


Om te weten wat de status is van het aantal vogelgriepuitbraken en waar maatregelen van kracht zijn, of weer zijn opgeheven, kunt u het overzicht op de NPO-website raadplegen.Klik op onderstaande button voor het meest actuele overzicht.
Actueel overzicht vogelgriep
 

NPO BUREAU

Nieuws vanuit de ZLU 

Terug naar inhoudsopgave

Lees hier meer over de marathon kampioenschappen 2022
 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

 

                                                                                                                                     Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BUREAU

Antwoord op veelgestelde vragen Wekelijks komen er vele vragen binnen bij de medewerkers op het NPO Bureau. We delen een aantal veelgestelde vragen via ODH, want wellicht leven deze vragen bij meer van de lezers/liefhebbers.

Via onderstaande button kunt u de antwoorden op veelgestelde vragen raadplegen. 
Antwoord op veelgestelde vragen
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 4 mei 2022


Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

AGENDA

Activiteiten in het land

In verband met het coronavirus verzoekt NPO de afdelingen en verenigingen om de richtlijnen van het RIVM te volgen. Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten 
  • Postduivenvereniging De Zwaluw, Expositie PV De Zwaluw 1951-2021 ,19 maart t/m 19 juni 2022
  • Open huis PV De Zwaluw (Oudewater) vrijdag 6 mei 2022 vanaf 20.00 uur
    Voor alle (oud)leden, sponsors en bestuurders en andere betrokkenen. Tijdens dit open huis vieren wij ons 101 jarig bestaan. Locatie: clubgebouw van P.V. De Zwaluw, Touwslag 1 te Oudewater 

Data om niet te vergeten


2022

  • 26 november 2022 - NPO Ledenraad
 

 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

 

NPO BESTUUR
In the spotlight 


In ODH bieden we graag ruimte aan verenigingen en afdelingen om leuke verhalen, bijzondere initiatieven of spannende wedstrijdverslagen met de lezers van ODH te delen. Hierbij willen we iedereen de kans geven zijn/haar bericht onder de aandacht te brengen. 

Artikelen kunnen (voorzien van foto's die rechtenvrij gebruikt mogen worden) ingestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De redactie bekijkt per week welke artikelen geplaatst kunnen worden. We streven hierbij naar diversiteit om zoveel mogelijk verenigingen/afdelingen het podium te kunnen geven. 

Nieuwsbrief Peter Boskamp

28 juni 22
Nieuwsbrief Juni 2022    TerreinAl in de 19de eeuw vond een fel dispuut plaats in de bacteriologie. Aan de ene kant stond Louis Pasteur, die van mening was dat iedere ziekteverwekker uitgeroeid diende te...

Columnist in Spotlight

RC1
09 juni 22
Inderdaad , zoals de titel laat vermoeden wordt...
rc16 1
18 mei 22
Hier ziet u CASIUS  , een mijner topduiven....
RC6 5
07 mei 22
Moest ik dit duivendagboek een titel willen...
rc14 1
16 maart 22
Ge moogt zeggen dat ik een vuile stoefer ben...
RC31 1
03 februari 22
Ongeveer twee jaar geleden werd kunstenares...
RC9 1 1
09 januari 22
DERDE KEER , GOEDE KEER ? Ik heb in mijn leven...
RC5 1 1
05 januari 22
Mijn naam is Roger Casier .Altijd duivenmelker...
RC16 12
18 december 21
Het is echt gebeurd . De Kerstnacht in 1914 aan...
RC16 11
21 november 21
DE MAN MET DE MONDHARMONICA . Dit verhaal...

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new LouisvZuijlen185x75new Promo185x75new NPO185x75new GebrDekker185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new MichelBeekman185x75new AddeJong185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new duivendirect185x75new Duivenmarktplaats185x75new GJBeute185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new HenkWassink185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new ZLU185x75new BannervanAdrichem185x75

Meest gelezen berichten

In the picture

01 juni 20
Corona....corona....Het geknoei gaat verder . De  onduidelijkheid blijft maar duren .De...
10 april 20
Jos werd geboren op het einde van WO ll en woont zo’n 25 jaar in Heist-Goor. Ik kom ook...
02 april 20
We zijn net als verleden jaar even een poosje uit de “lucht” geweest. Dit jaar heeft dit...
01 april 20
Het is hier koud maar prachtig voorjaarsweer. Vanmorgen op het kweekhok de 1e jonge...
29 maart 20
Beste sportvrienden en sportvriendinnen, Ondertussen heeft de loting van de duiven die...
26 maart 20
Aan alle liefhebbers,  Maandag 23 maart 2020 zijn er door de overheid nieuwe maatregelen...
25 maart 20
Niemand de deur uit ! Niet lang hellen, voor duivenvoer “Simons” bellen! Nu nagenoeg alle...
23 maart 20
Leden van PV de Woudvliegers. Het zal jullie niet ontgaan zijn dat we in een zeer...
22 maart 20
Wat heeft het in februari gewaaid. Niet normaal. Omdat in B N de ramen in de hokken...
08 maart 20
Zondag 1 maart werden de int. winnaars Pau 2019 gehuldigd in de mooie feestzaal...
02 maart 20
NPO-vergadering 14 maart 2020 Beste leden, Sinds enkele dagen is de NPO-agenda en een...
29 februari 20
Na herhaalde verdachtmakingen van een liefhebber over zijn clubgenoten heeft bureau NPO...

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

Pigeonvillage250x80new

SBS6tekst250x80new

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40