Artikelen
- vrijdag 30 juni 2023
.
.
Dit jaar waren de voorbereidende vluchten voor de marathon vluchten, zoals deze van het nationale/internationale ZLU-fond programma, aan de zware kant. Een moeilijk begin met uitgestelde en afgelaste vluchten. Nadien wekelijks vluchten met een noord-oostelijke wind en later ook zomerse temperaturen. Dan gaan de kilometers naar huis zwaarder tellen.
In 2022 namen 15.436 duiven deel aan het internationale concours en werd er ingemand door 6 landen. Engeland en ook Luxemburg waren, na een jaar van afwezigheid (o.a. Corona), ook toen weer van de partij. Helaas zien we dit jaar dat er in haast alle deelnemende landen minder duiven werden ingemand. Een terugloop tussen 17 en 21 % doch met een uitzondering voor Engeland, waar er 122 meer aan deze klassieker deelnemen. Internationaal betekende dit 2.905 duiven minder in de wedstrijd. Internationaal staan er nu 12.631 duiven in concours.
Het aantal deelnemende duiven in Nederland was t.o.v. verleden jaar 1001 minder. Dit jaar gingen 3.934 duiven de manden in. De laatste 10 jaar zagen men een duidelijke toename aan de deelname aan dit internationale concours. Helaas dit jaar dus een aanzienlijke terugloop.
Vrijdagmorgen (23 juni) was er in Pau en omgeving een lage bewolking met mist. Het was helaas niet mogelijk om de duiven die ochtend vroeg te lossen en daarom werd het lossen uitgesteld tot zaterdag. De verwachting voor zaterdag en zondag waren beter. Op zaterdag was er op de losplaats geen bewolking en haast windstil met een temperatuur van en ca. 16 °C. Op de vluchtlijn geen bewolking en een zwakke wind, overwegend noordoost. De temperatuur zou oplopend naar 28 °C in de namiddag. Besloten werd om te lossen om 7.20 uur.
Tegen de avonduren werden de Pc’s, Laptops en I-Phones e.d. weer ingeschakeld om op de site van Pipa de eerste aankomsten in Frankrijk te zien verschijnen en het verloop te kunnen volgen. Deze eerste aankomsten geven een indicatie wanneer er in de overige landen duiven verwacht kunnen worden. Na een eerste aanmelding begint de spanning dan weer op te lopen. Wie pakt waar een vroege duif of wellicht de nationale/internationale zege…
Een foute melding verscheen even na half zes bij de “Aanmeldingen” op PIPA en werd later weer verwijderd. Op vele plaatsen ging het hart toen al sneller kloppen. Dan toch, een kwartiertje voor 20 uur verscheen de eerste melding. De bekende liefhebber uit Rollot (dept. Somme) n.l. Gerard Ledoux klokte om 19.43 uur twee duiven op een afstand van 733 km. Dit gaf voor beiden een gemiddelde snelheid van 986 m/min. Even later volgden twee meldingen van Philippe Bazille uit Ailly le Haut Clocher. Deze pakte om 19.44 en 19.51 uur een duif op 771 km en dit zou snelheden geven van 1036 en 1026 m/min. De snelste duif in Frankrijk werd geklokt door Noyelle Hervé uit Preures op 821 km aan een snelheid van 1044 m/min.
De eerste Belgische duif werd gemeld door Christian Cuvelier uit Tournai een stad aan de Schelde in de provincie Henegouwen. Zij werd gemeld om 21.38 uur op een afstand van 658 km. Snelheid 997 m/min. Ook uit Engeland kwam een melding van de bekende fondspeler Mark Gilbert uit Winkfield. Hij klokte zijn duif om 21.45 uur op een afstand van 902 km. Snelheid 1041 m/min. In totaal kwamen er op de eerste vliegdag 215 duiven aan, waarvan er 18 uit België werden gemeld en 2 uit Groot Bretagne. In Duitsland was het Freialdenhofen en Zonen uit Aldenhofen die zondagmorgen om 8.06 uur de eerste duif klokte op 981 km, snelheid 871 m/min. Luxemburg volgde met Humbberto Alves die zondagmorgen om 8.56 uur op 861 km klokte, Snelheid 732 m/min.
Op de eerste vliegdag duiven klokken in Nederland bleek helaas niet mogelijk. Het werd dus zondagmorgen om de eerste melding uit Nederland op de meldlijst van de ZLU te zien verschijnen. En deze kwam uit Strijen in Zuid-Holland. Om 5.04.57 zag de alom gekende fondster Ad Fortuin zijn eerst-getekende “Joep” op de klep landen. Hij had de afstand van 1004 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 1062 m/min. Goed voor de nationale en de internationale overwinning!!
Vroeg uit de veren.
Zaterdag avond had Ad al snel begrepen dat er geen duiven in Nederland zouden aankomen en zeker niet op de verdere afstanden. Toch bleef hij samen met zijn echtgenote Willeke gezellig op het terras genieten van de koffie en fris. Tot 23 uur bleef hij buiten. In de tuin liet hij daarna een lamp branden om de omgeving te verlichten mocht er toch een duif in de nacht doorvliegen. De kleppen bleven open en het systeem aanstaan. Ad weet als geen ander dat op de tweede vliegdag de eerste duiven al heel vroeg op de wieken kunnen gaan. Zondagmorgen was hij dan ook al om 5 uur present op het duivenplein en liep naar het hok toe. Bij het hok werd hij gepasseerd door een duif welke zo snel binnenliep dat Ad hem niet herkende. Kijkend op het systeem zag hij dat het “Joep” was. Helaas had Ad hem niet zien aankomen. In het NIC was niemand zo vroeg bereikbaar zodat hij privé moest bellen om te melden. Daarna kon hij achteroverleunend gaan genieten van de overige aankomsten, met in zijn hoofd de gedachte “héél vroeg te zitten”
Ad had 13 twee-jaarse nestduiven voor deze eerste ZLU-marathon ingekorfd in het NIC in Klaaswaal. Deze ploeg bestond uit 8 doffers en 5 duivinnen. Van de 8 doffers werd er van 4 doffers ook de duivin ingemand. Deze 4 koppeltjes zaten op een jong van ca. 3 à 4 dagen. De overige 4 doffers zaten op een jong van ca. 14 dagen. Hiervan bleef de duivin thuis. Na de eerste aankomst om 5.04 uur klokte hij om 8.04, 9.26, 9.33, 10.06, 11.24 en 11.31 en staan als 1- 51-277-297-438-786 en 816 op de meldlijst. Het waren 3 doffers en 4 duivinnen.
.
.
De doffer welke voor dit huzarenstukje zorgde draagt de naam “Joep”, vernoemd naar een neefje. Hij werd ingemand op een jong van ca. 3 à 4 dagen oud. Zijn duivin is “Yfke” en was de tweede aankomst bij Ad (51ste Nat.). “Yfke” vloog afgelopen jaar al een 1ste Narbonne Sector 2 (1981 d) en werd 3de Nationaal (6261 d). “Joep” was niet aan zijn proefstuk toe en won verleden jaar 3de Nat Bergerac S2 (5655 d) - 27ste Nat. Bergerac (25618 d) en 159ste Nat. Agen jaarlingen (6174 d).
Zijn vader is de “371” van ’19 ofwel “Son Loyd” en een pure Batenburg-van de Merwe
Gr. vader. “Loyd”, van Team de Jaeger. Winnaar 1ste Internationaal Barcelona 2018 (15.707 d). Golden Wing winner en Euro Diamond winner
Gr. moeder is “Dena”, Batenburg-van de Merwe en een dochter van “Sumerian Fighter” 1ste Int. Barcelona 2017.
Zijn moeder is het “277” van ’20. Batenburg-v.d. Merwe.
Gr. vader “New Laureaat” PEC/Batenburg-v.d. Merwe. 1ste Intern. Barcelona 2012.
Gr. moeder is “”Nationaalke Agen” 1ste Int. Agen 2017 (13189 d).
Na deze krachtexplosie zal hij als “Lord New Laureaat” naar het kweekhok van Hugo Batenburg verhuizen.
Zie ook stamkaart.
.
.
Een rijke erelijst op de ZLU vluchten..
Na zijn intrede in het fondwereldje IN 2012 won Ad in 2018 de 1ste nationaal Agen bij de jaarlingen met “New Miss Laureaat” afkomstig van Batenburg-v.d. Merwe. En we hadden in 2019 het genoegen om Ad te mogen interviewen toen hij met nestduivin “Willeke” zowel de 1ste Nationaal (2692 d) als 1ste Internationaal St. Vincent (10597 d) wist te winnen. Zij stamde uit “Golden Monar Boy” een samenkweek met Etienne Meirlaen Deurne/Batenburg-v.d. Merwe. (Lijn Monar en Wittenbuik) Haar moeder “Yvette” was eveneens een samenkweek met Etienne Meirlaen/Batenburg-v.d. Merwe (lijn Bonte Narbonne en Montali) En afgelopen jaar stond er haast geen maat op en werd Ad winnaar Nationaal Perpignan met “Mels”, eveneens een pure Batenburg-v.d. Merwe. Vader is een zoon van voornoemde “Willeke” en moeder is “Miss Urk” afkomstig van Pieter Woord en Louw van de Berg uit Urk (uit de twee internationale winnaars Perpignan (2017) en Pau (2018)).
.
.
.
.
In de tuin aan de Kooilandsedijk bouwde Ad op zijn “Ad Fortuin plein” zijn kweek- en vlieghokken. Een stenen hok met drie afdelingen. Op twee afdelingen zitten dit jaar slechts 9 koppels vliegduiven en op de derde afdeling van dit hok zijn de ca. 60 jonge duiven ondergebracht. Dan een tweede hok in de schuur welke eveneens uit drie afdelingen bestaat. Links zitten 12 koppels overjarige duiven welke straks Agen en Barcelona vliegen. In het midden zitten 6 koppels kweekduiven en de rechtse afdeling is voor een 30-tal koppels jaarlingen en enkele losse duiven. Agen zal hun eerste fondopdracht zijn.
.
.
Duivenliefhebbers uit Strijen zorgden ervoor dat er een nieuwe ster aan het duivenfirmament verscheen. Eerst speelde Ad mee op de programmavluchten en in 2012 is hij, mede door toedoen van Hugo Batenburg en Jaap van der Velden, zich gaan toeleggen op de grote fondvluchten en met accent op de ZLU vluchten. Hij heeft een drukke baan als projectleider en is vaak onderweg. Daarnaast nog parttime Supply Agent voor Nederland bij PIPA. Zodoende werd er gekozen voor een heel eenvoudige verzorging van zijn duivenkolonie. Soms steekt zoon Cas, of Hugo Batenburg of een clubgenoot een helende hand toe mocht Ad verhinderd zijn of op vakantie gaan. In de namiddag, rond 17 uur, gaan de jonge duiven los. Als de eerste marathon vluchten in aantocht zijn gaan alle vliegduiven er in de avonduren uit en dit vanaf een anderhalf uur voor zonsondergang. Naarmate de zomer vordert gaan ze er eerder uit. Een pigeonflyer helpt om ze gedurende de training in de lucht te houden. Tijdens het vliegseizoen beschikken de vliegduiven over een volle bak, gevuld met de Jellema mengeling van Beyers. Na de vlucht een eiwitpoeder en twee à drie keer per week Wonder Pigeon en soms Optima over het voer. Een geelkuur geeft hij als ze op eitjes zitten. Hij controleert een week voor de vlucht de duiven op geel m.b.v. een eigen microscoop. Eens per 6 weken loopt hij bij de dierenarts Göbel-van Sluis binnen voor een controle.
.
.
Zoals alom bekend is, is het hok van Ad Fortuin bevolkt met de beste afstammelingen uit de kweek- en vliegduiven afkomstig van Hugo Batenburg-v.d. Merwe uit Klaaswaal. Elk jaar komen er koppel eitjes uit de kweek- en vliegduiven van Hugo om ze in Strijen verder uit te testen. Deze eitjes legt Ad dan onder voedster koppels. Inmiddels zijn er al heel wat topduiven ontsproten uit deze eitjes. En de topper verhuist dan weer naar Klaaswaal om het kweekhok te versterken. Gezien Hugo Batenburg afgelopen jaar een algehele verkoop hield, kweekte Ad zelf zijn ploeg jonge duiven. Deze kweekte hij uit zijn 6 kweekkoppels en beste vliegduiven. Eitjes werden daartoe overgelegd. Komende jaren zullen er wel weer duiven vanuit Klaaswaal richting Strijen verhuizen.
Tenslotte.
Voor Ad kan het nieuwe vliegseizoen al niet meer stuk. Om de eerste ZLU-marathon vlucht al meteen te openen met een nationale en internationale overwinning, daar kan men alleen maar dromen. Voor Ad werd deze droom al heel snel een waarheid. 25 Juni 2023 zal voor hem een dag zijn om niet snel meer te vergeten.
Ad. Proficiat.
Marcel Görtzen