Artikelen
- zaterdag 28 december 2024
Dit vochtige weer is nergens goed voor. Het enige voordeel is dat je weinig stof hebt in de hokken.
Zelf gooi ik eens in de twee dagen een dun laagje schelpenzand op de vloer, nadat ik deze heb schoongemaakt. Dit ruikt lekker fris, de pootjes van de duiven blijven schoon en het neemt wat vocht op. Als je dit niet te dik erin legt, verstuift het over de bodem wanneer de duiven op de vloer vliegen. De mest plakt zo niet vast aan de bodem.
Ik kwam vroeger bij wijlen M. van Gastel, de kweker van Rocket, en hij had ook altijd schelpenzand op de vloer. Zelfs in de bakken deed hij nog een dun laagje.
Duiven verzorgen kan dus ook op een simpele manier. Niet teveel duiven is alleen maar voordelig. Je kan zo alles perfect verzorgen en uiteindelijk draait het toch om goede duiven.
Het poulesysteem had om die reden nooit mogen verdwijnen. De selectie was harder en men hield er niet teveel. Dit had weer als voordeel dat er minder zieke duiven in de manden zaten. Ook verloor men er minder, omdat alleen uit de beste duiven werd gekweekt.
Vandaag de dag kweekt men uit alles wat veren heeft. Men verliest er veel, dus de hokken moeten nóg voller, wat averechts werkt.
Voortgang kweek
Hier liggen alle jongen inmiddels uit het ei. De 24 koppels waren allen bevrucht, maar na een dag of 14 broeden begon de ellende. Eerst ging alles voorspoedig en vloog niemand verkeerd, maar tegen het aanpikken vochten ze op enkele dagen tijd vier koppels eitjes kapot. Daarna vloog men plots weer in de goede bak. Gelukkig niet van de beste koppels, maar van de onervaren zomerjongen.
Zo is het met duiven altijd wat. Het is 90% ellende en 10% plezier, zeg ik altijd. Vroeger werd ik daar niet goed van, maar ik heb leren relativeren. Een aanval van een rover, een slechte trainingsvlucht of lossing en je bent er ook tien kwijt.
De vliegduiven worden 5 januari gericht gekoppeld. Eerst dacht ik aan een vrije koppeling, maar daar zie ik toch vanaf. De eitjes van de kwekers moeten onder de vliegers, daarom heb ik liever dat ze wat korter bij elkaar leggen.
Daarbij wil ik van enkele vliegkoppels zelf jongen en sommige gaan naar anderen. Ik wil wel dat zij uit kwaliteitsvolle koppelingen jongen krijgen.
Sommige van de vliegers van nu worden misschien wel de kwekers van de toekomst. Zo kregen de gebr. van Belzen vorig jaar ook een deel uit de vliegers en daar zaten enkele hele goede jongen tussen.
Ik vind sowieso dat je altijd 100% achter de duiven moet staan die je verkoopt of weggeeft. Voddebalen vinden hier altijd hun weg naar de poelier, ook al komen ze uit het allerbeste koppel.
Pearls of the Sky
Aanstaande zaterdag is de zaalveiling van de Pearls of the Sky. Men kan zich daar versterken met een aankoop van een jong van een Nederlands of Belgisch tophok. Het mooiste van deze veiling is dat je zelf kunt beoordelen of de duif bij je eigen hok past. Daarbij kan men daar met een keer verleggen nog zes jongen van kweken om mee te spelen. Stilstaan is tenslotte achteruitgaan.
Van mij zitten er vier schitterende exemplaren tussen, die ik normaal gesproken zelf in de kweekploeg zou gebruiken. Deze zijn momenteel te bewonderen op de website van GPS-Auctions.
Bergh in het Zadel
De veiling van stichting Bergh in het Zadel had een mooie opbrengst van 35.490 euro, die naar de kankerstichting gaat. Zo kunnen diverse organisaties ook eens zien dat wij duivenliefhebbers (schenkers en kopers) het hart op de juiste plek hebben.
Nazaten Super Rossi
Jan van Wanrooij won onlangs in Bangkok (Thailand) de 9e plaats in de finalerace met amper 3 secondes na de winnaar. De moeder is een rechtstreekse Embregts-Theunis uit een inteelt Super Rossi x een dochter Millennium koppel.
Die inteeltproducten van Super Rossi gaven hier dit jaar al meerdere top 10 NPO-winnaars. In Friesland kweekte Jan er ook verschillende top 10 NPO-winnaars uit.
De Super Rossi nazaten doen het overal ter wereld goed. Eén zoon ging destijds naar Rami Ezzat in Egypte. Hij kweekte daar jongen uit die het super deden op de one loft races in het Midden-Oosten.
Mr. Zhang uit China wist mij onlangs te vertellen dat ook hij super slaagde met een zoon van Super Rossi. Diens nazaten doen het super op de one loft races aldaar. De nestbroer van die duif van Zhang ging naar Italië en ook daar doen de nazaten het goed met meerdere nationale Asduiven en goede uitslagen op de one loft races.
Ook Stefano van Team Alessandroni is er super over te spreken, meldde hij onlangs. In België had snelheidsvirtuoos Herman Bevers dan weer een top samenkweek zoon uit Super Rossi.
Zo gaan we stilaan richting het nieuwe jaar. Ik hoop dat 2025 voor iedereen goed en gezond mag verlopen en dat we een succesvol seizoen met de duiven mogen beleven.