Artikelen
- zaterdag 25 februari 2017
De Gebroeders Hay en Theo van de Weerdt, monumenten in de duivensport. Zij vierden al grote successen op de grote fond toen de meesten er nog aan moesten beginnen. De grote fond heeft altijd hun voorkeur gehad en heeft dat nog steeds. Stad en land reisden zij af om duiven te bekijken maar ook om er nieuwe bij te halen die hun succes op fond nog kon vergroten. Zij bezochten liefhebbers als Hector de Boe in Koekelaere, Pol Bostijn, Oscar Devriendt, je kunt de namen niet allemaal terug halen maar er waren niet veel hokken van naam en faam die geen bezoek hadden gehad van Theo of Hay van de Weerdt.
In de jaren 70 van de vorige eeuw vierden zij hun grootste successen. Plakboeken komen op tafel met prachtige reportages en opsommingen van hun geweldige prestaties. Het was al in 1974 dat zij de nationale zege behaalden op Barcelona, toch nog altijd de meest aansprekende vlucht in de duivenwereld. Wie Barcelona weet te winnen vergaard hiermee roem die nooit meer vergaat. Dat winnen is een maar grote series neerzetten is van een andere orde. In een van de reportages staat te lezen dat zij in 1982 een Barcelona-serie scoorden waar iedereen stil van werd en misschien nooit meer herhaald is. Op deze Barcelona korfden de Gebroeders 33 duiven en dat was behoorlijk veel in die tijd. De eerste dag klokten zij 17 duiven en uiteindelijk wonnen er maar liefst 27 prijs. Zou toen de rubriek ‘Nadoen’ al hebben bestaan zouden zij er ongetwijfeld in zijn vermeld. Barcelona heeft dan ook een speciale plek bij Hay en Theo. Hun ultieme droom in de komende jaren is een keer de Cup van Vlaanderen voor de eerste 10 getekenden op Barcelona te winnen, een hele uitdaging die ze graag aangaan. Enkele historische wapenfeiten van weleer zijn het winnen van de nationale marathon in 1977 en de Europa Beker in 1981. En zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer.
Theo kan hierover en over zijn hokbezoeken in binnen- en buitenland nog heel wat anekdotes vertellen en als hij eenmaal op zijn praatstoel zit, is er geen houden meer aan. Alleen al hieraan zou je een heel interessante reportage kunnen wijden. Maar dat is niet de directe reden voor mijn bezoek.
Hay en Theo van de Weerdt
2016
In het voorbije seizoen wisten zij ook weer mooie resultaten neer te zetten met als hoogtepunt de overwinning in het Provinciaal Criterium Z.L.U. vanaf St. Vincent. Zij korfden 7 duiven in en scoorden
als volgt: 1-18-28-38-39. Nationaal was dat eveneens goed voor 5 prijzen en werd het 8-133-217-293327.
De provinciale zege werd binnengehaald door de NL14-1309559, een doffer die op weduwschap wordt gespeeld. Als jaarling is hij mee geweest op Bergerac en Cahors. In het seizoen 2016 was hij op Pau hun eerste duif aan de 34e prijs provinciaal om vervolgens na enkele weken rust de zege palm binnen te halen op St. Vincent.
Ik schreef hiervoor al dat hij uit het goede hout gesneden is end at blijkt eens te meer als ik de afstamming van deze geweldenaar bekijk. Voor 75% is hij afkomstig uit de geweldige Klamper-lijn van Cor de Heijde. De overige 25% wordt langs moederskant gevormd door een doffer van Freialdenhofen en Zonen. De ouders van deze St. Vincent winnaar komen via vriend John Steijns, die dan ook meedeelt in het succes van de St. Vincent-overwinning. In 2007 werd samen met John Steijns het eerste bezoek aan Cor de Heijde gebracht. In combinatie met duiven van hun oude stam worden met de kruisingsproducten steeds betere resultaten behaald.
Baas
Op het hok van de Gebroeders van de Weerdt is het Hay die de scepter zwaait terwijl Theo ook nog apart speelt onder de naam Mevrouw van de Weerdt. Een situatie die nog voor onderlinge concurrentie tussen de broers zorgt. Ieder heeft zo zijn eigen mening en eigen manier van duiven spelen en verzorgen, en dat is nogal eens aanleiding voor verhitte discussies tussen de broers omdat ze op dat punt niet altijd eenzelfde mening hebben. Wat te denken van het systeem dat Hay tijdens het seizoen volgt. ‘Ik probeer er alles te doen om besmettingen tegen te houden en tricho is daarbij de grootste spelbreker. En je kunt er zelf wat aan doen, is misschien veel werk maar het helpt. Hoe? Vanaf het moment dat de duiven op weduwschap gaan en dus de voorbereiding op de vluchten begint, krijgen alle duiven apart in hun nestbak een bakje met drinkwater. Iedere duif drinkt apart en zo voorkom je besmetting. Drinken ze allemaal tegelijk aan de drinkbak dan kun je besmetting niet meer tegenhouden. Je weet namelijk niet welke duif in welke mate drager is van tricho, de een wat meer dan de ander. En als ze zich hier besmetten is het te laat. Maar dat is nog niet alles: elke dag worden die drinkbakjes uitgewassen in warm water! Een heel karwei maar ik geloof er heilig in. Het komt dan ook bijna niet voor dat de duiven tricho hebben. Daarnaast denk ik ook dat dat komt door het regelmatig toedienen van knoflook. Heb je vandaag ‘Duifke Lacht’ gelezen? Lees dat artikel van Dr. Duchatel eens, daar wordt nog eens bevestigd dat duiven met tricho geen fatsoenlijke prestaties kunnen leveren. Knoflook onderdrukt tricho en het is puur natuur. Het is een ouderwetse methode die nog altijd doeltreffend is mits je maar niet overdrijft’.
Van de Weerdt-allerlei
Tot zover de Gebroeders van de Weerdt aan het woord. Ambitie is er nog volop en dat zullen ze ons de komende jaren wel laten zien, verzekeren ze mij bij het afscheid. De concurrentie is gewaarschuwd.
Hans Bodelier – Echt