Pinda

Het seizoen staat weer voor de deur en we zijn al druk in de weer met het africhten van de vliegduiven. De meeste liefhebbers zullen hun keuze voor bijproducten en voer inmiddels hebben gemaakt. Naast het voer worden er vaak ook een aantal zaden gegeven, zoals snoepzaad, hennep, gepelde zonnepitten of pinda’s. Ik krijg vaak de vraag of het wel goed is om pinda’s te geven. Je ziet nogal eens dat ze schimmelig worden. Velen zijn er huiverig voor. Is dat terecht? Er zijn liefhebbers die de pinda’s in de magnetron doen en hopen, dat de schimmels dan dood zijn. Maar is dat wel zo?

Hoe groeien pinda’s ?

De pinda (Arachis hypogaea), ook wel aardnoot, grondnoot of apennoot genoemd, is, eigenlijk helemaal geen noot zoals bijvoorbeeld een walnoot of een hazelnoot. Pinda;s behoren tot de peulvruchten. De pindaplant behoort tot de vlinderbloemenfamilie. (Leguminosae oftewel Fabaceae).

Na bestuiving  van de bloemen ontwikkelt er zich een peulvrucht met meestal twee zaden. De peulvrucht en ook de stengen groeien en als de peul steeds langer wordt, boort die zich in de grond. Heel bijzonder. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden over tot ontkieming.

Productie

De pindaplanten worden in september en oktober geoogst en moeten dan boven de grond eerst goed drogen. Als er geoogst wordt heeft de pinda een hoog vochtgehalte van 25% tot wel 50%. Dat komt omdat ze in de bovenste grondlaag groeien.  De doppinda’s moeten indrogen totdat ze nog ongeveer 10% vocht bevatten. Daarna kunnen ze worden opgeslagen. De pindaplant heelt zich in de loop der eeuwen over de gehele wereld verspreid. Eigenlijk is hij afkomstig uit Zuid-Amerika. Maar tegenwoordig komen er pinda’s uit landen zoals China, Zuid-Afrika, Argentinië en Egypte. Ook wordt uit de pinda’s de arachideolie gewonnen en geëxporteerd. Door het hoge vochtgehalte is de kans op schimmelvorming groot.

Aflatoxine.

Welke soorten schimmels zijn er allemaal? Om te beginnen is er een verschil tussen de zichtbare vochtschimmels die je op het voer ziet en de onzichtbare schimmels zoals de Aflatoxine en de Mycotoxine. Dat zijn door schimmels gevormde metabolieten (stofwisselingsproducten) die giftig zijn voor mens en dier. Zeg maar de afvalstoffen van de schimmels die zich op het graan of op de pinda’s bevinden. Een bekende soort is Aspergillus flavus, die wereldwijd voorkomt. Bijna iedere duivenliefhebber die ik spreek is bang voor het gevaar van vergiftiging bij de duiven door schimmelige pinda’s.

Mycotoxine.

Vraag je naar de bekendheid van Mycotoxine op granen, zaden of pinda’s dan halen de meeste liefhebbers de schouders op. Deze toxische metabolieten van schimmels zijn nog gevaarlijker dan de Aflatoxine. Het zijn dus niet de schimmels zelf, maar de afvalstoffen die de schimmels op de pinda’s maar ook op granen achterlaten. Deze afvalstoffen zijn niet zichtbaar. Dat maakt het nog gevaarlijker. Er wordt beweerd, dat dit het grootste probleem wordt waar de landbouw mee te maken krijgt. Er heeft een wereldwijde conferentie plaats gevonden in Noordwijk, waar het probleem is besproken. Er zijn in Europa grenzen gesteld aan het gehalte aflatoxine en mycotoxine in noten, gedroogd fruit en granen. Ook zijn inmiddels maximaal toelaatbare gehaltes voor deoxynivalenol (DON) geformuleerd, naast wettige normen die voor aflatoxine geldt. Dat betekent, dat er in Europa geen import is toegestaan van met mycotoxine besmette noten, granen, zaden en pinda’s. De verdeling op de pinda’s kan heel erg uiteenlopend zijn. Er kunnen hele partijen zijn, waarvan slechts 1 op de 1000 noten besmet is. Die ene pinda kan echter wel 1 miljoen ppb ( parts per billion) mycotoxine bevatten. Het is daarom heel belangrijk een groot monster te nemen voor onderzoek. Zelfs het verhitten in een magnetron tot wel 200 graden doodt deze “schimmel” niet.

Waar moeten we op letten?

De vraag is, moeten we nu bang zijn als we pinda’s voeren aan onze duiven? In de eerste plaats hebben we de zekerheid dat er controle heeft plaatsgevonden op metabolieten. Te hoge doseringen worden niet in de EU toegelaten. Aan de andere kant kunnen er ook hier wel schimmels ontstaan door vochtige of verkeerde opslag. Een pinda dient van binnen mooi blank te zijn en er mogen geen stipjes op zitten. De pinda moet knapperig zijn en niet taai. Als u ze eet, mag er geen lange bijsmaak achterblijven. Als dat het geval is zou ik afraden deze pinda’s aan de duiven te voeren. Zijn de pinda’s goed van smaak, mooi blank van binnen, niet schrompelig en lekker knapperig, dan zou ik me geen zorgen maken. Dergelijke pinda’s zijn een welkome vetrijke ( licht verteerbare eiwitrijke) voeding voor onze sportduiven.

Motjes en opslag.

Ook andere zaden en granen kunnen giftige stoffen bevatten. Denk maar aan gepelde zonnepitten. Die zijn snel aan bederf onderhevig. Als we die op een vochtige plek bewaren, dan worden ze ranzig of wel toxisch. Daardoor kunnen de vorm van de duiven in 1 x laten verdwijnen. Het is daarom erg belangrijk, dat je erg voorzichtig bent met gepelde zaden en granen. Ook ongedierte zoals de voedermot is erg gek op gepelde granen en zaden. Zorg altijd voor een droge en koele bewaarplaats. Het beste is een plek waar 2 kleine raampjes of roosters tegenover elkaar open staan. Dan ontstaat er tocht. En daar kan geen mens en ook geen dier tegen. Dan zul je geen last krijgen van ongedierte. Uiteraard moet de voerplek helemaal afgesloten zijn van de plaats waar de duiven zitten.

Detox methode.

Er zijn voor zover ik weet nog steeds geen middelen uitgevonden om mycotoxine te bestrijden. Er zijn  wel natuurlijke mogelijkheden om giftige stoffen uit de lever van de duiven te verwijderen. Ik de eerste plaats kun je bijvoorbeeld de Detox methode toepassen. Bij twijfel over de gezondheid van de duiven kun je wekelijks op de dag na thuiskomst de Detox mengeling geven. Heb je geen Detox mengeling, dan kun je ook 10% tot 20% mariadistelzaad aan je zuiveringsmengeling toevoegen. Doe er vervolgens een handje met Perillazaad door om de balans tussen Omega 3 en 6 te herstellen.

Moorkonzentrat en Heelaarde.

Een andere mogelijkheid is het geven van  Moorkonzentrat en Heelaarde. Ook deze producten verwijderen veel giftige stoffen uit het lichaam. Bij dunne mest is het geven van een combinatie van beide producten zeker een goed idee. Vooral jonge duiven hebben er eerder last van. Ze hebben nog geen volledig immuunsysteem ontwikkeld. Hoe werkt dat dan? Stel je een ronde korrel voor. Als je de omtrek daarvan meet, kom je op een aantal millimeters. De korrel van Heelaarde ( gebakken Lös) en Moorkonzentrat ( laagveen) is echter niet rond maar heeft een hele grillige vorm. De omtrek van die korrels is daardoor veel groter en zodoende kunnen ze veel meer giftige stoffen met de mest mee naar buiten nemen. Dus zeker voor de jonge duiven is dit een heel goed idee. Je kunt dit elke week wel een keer doen. Niet vaker, omdat dan ook sommige sporenelementen en vitamines meegaan met de mest.

Tegenwind.

Als tijdens het seizoen blijkt, dat de wind plotseling draait en we een zware vlucht krijgen met veel tegenwind, kunnen pinda’s de duiven snel helpen. Geef je 3 pinda’s aan een duif, dan voer je gemiddeld al 1 gram vet. Drie maaltijden zijn 9 pinda’s per duif en dus al 3 gram vet extra. Daar kan de duif een uur langer op vliegen. Het voeren van pinda’s op de inkorfdag heeft geen zin. De vertering (stofwisseling) van de pinda’s duurt ongeveer 48 uur. Dus duurt het te lang, voordat het vet in de rode spieren van de duif aanwezig is.

Willem Mulder.
Tel: 0031- 648 71 74 75
E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40