Op (de) Hoogte

 NPO Nieuwsbrief, uitgave 1 maart 2024 | week 9
 


Voorwoord

Voorjaarsbeurs door de ogen van de voorzitter
Het is één van die vaste ijkpunten in het jaar als het over de duivensport gaat. Het gaat ook hand in hand het voorjaar, de lentekribbels en de start van het vliegseizoen. Uit de winterslaap en van de eerste versnelling naar full speed. De Vitesse spelers zullen al lekker aan het trainen zijn met de duiven. Ze moeten er vanaf de eerste vlucht bij zijn, direct op scherp staan. Als het jou niet lukt, de concurrentie voor een deel vast wel, en achterstanden zijn moeilijk in te lopen. 

De Marathon spelers zullen de kat nog een beetje uit de boom kijken, wat wordt het weer dit weekend. Er komen nog voldoende opleer momenten. Al deze liefhebbers treffen elkaar op de voorjaarsbeurs, even bijkletsen, supplementen aanschaffen voor het komende jaar. Maar ook, en dat maakt de voorjaarsbeurs wel speciaal, de verkoop van de toekomst, de jonge duiven van 2024. Traditioneel is er veel belangstelling vanuit binnen- en buitenland voor het gene er wordt aangeboden. Duivensport in optima forma, wie is in staat de beste keuzes te maken, wij zullen het alleen achteraf weten.

Het mooie van de Voorjaarsbeurs en andere gelijksoortige evenementen is het onverwachte. Wie kom je tegen die je jaren geleden ontmoet hebt en een beetje uit zicht is geraakt.  Altijd weer een verrassing. Wij hebben het tijdens de Olympiade in Maastricht ook gemerkt, zeer veel enthousiaste leden met mooie ontmoetingen en verhalen. De mogelijkheid om veel sportvrienden en vriendinnen tegen te komen wordt natuurlijk alleen maar groter als wij er met zoveel mogelijk naar toegaan.

Wat mij bij die ontmoetingen het meeste opvalt is de hunkering van velen naar Nationale cq Semi Nationale Concoursen. Iets om naar uit te kijken, grote aantallen duiven in concours, samen los! Daar kan de voorzitter toch wel iets aan doen? Nou, ik dacht het niet, zou ook niet goed zijn. In zo’n land leven wij gelukkig niet. Dat wil niet zeggen dat ik mij van alles kan voorstellen bij een aantal mooie grotere concoursen.

De Nationale Grand Prix concoursen kunnen daar volledig invulling aan geven. Zo zijn ze ook bedoelt, echter er iets groots van te maken blijkt lastig. Denk aan het NPO voorstel Grand Prix Nationaal Issoudun op het programma te plaatsen, het is niet aangenomen door de Ledenraad. En juist daar, in die Ledenraad zitten de vertegenwoordigers van de leden. Misschien moet er meer aan PR gedaan worden om belangstelling te wekken? Het bekijken vanuit de situatie dat het glas half vol is en niet half leeg.
 
Twee Nationale Concoursen op de Dagfond bijvoorbeeld. Natuurlijk weet ik ook dat er een groot afstandsverschil zit tussen Maastricht en Groningen. Maar onze zuiderburen de Belgen kampen met een ondiep land dat erg breed is. Daar lukt het wel om Nationale Concoursen te organiseren. Maar ook voor de grootste groep van onze leden, die spelen nog steeds Vitesse/Midfond moet er twee keer per jaar iets groots te organiseren zijn waar de liefhebbers naar uitkijken. En ja de natuurlijke elementen waar onze duiven mee te maken krijgen zijn van belang, maar hoe dat zal zijn, dat weten wij pas als de dag is aangebroken. Soms valt het mee en soms valt het tegen. Maar dat speelt eigenlijk op de Vitesse met de steeds kleinere verschillen in de aankomsttijden elke week al.
 
Je kunt voor- en tegenargumenten inbrengen maar het organiseren van grotere Nationale en Semi Nationale Concoursen wil niet zeggen dat verenigings- CC- of Rayonuitslagen plotseling niet meer bestaan. Dat alles blijft zoals het wekelijks is. Er wordt alleen iets aan toegevoegd. Misschien ben ik eigenwijs of hoe je het wilt noemen, maar ik kan alleen maar voordelen bedenken. Extra uitstraling, beleving, spanning en onvergetelijke momenten voor de winnaars. Het is niet zo moeilijk, soms even over de eigen schaduw heenstappen en genieten van wat wij samen kunnen realiseren. Dan wil ik het nog niet eens hebben over de financiële voordelen van meer samenwerking.
 
En dat alles komt bij mij op als ik even denk aan die mooie jaarlijkse Voorjaarsbeurs, voor velen het startsein van een nieuw seizoen met natuurlijk weer nieuwe kansen. Maar het aller belangrijkste, weer genieten van onze mooie duivensport. Zaterdag gaat mij niet lukken maar zondag hoop ik velen van jullie te ontmoeten.

Fijn weekend!

Ben Geerink, voorzitter NPO

 

Inhoudsopgave
 

 

LEDENRAAD

Voorjaarsledenraad 9 maart 2024



 
Presentatie Ledenraad 9 maart 2024 - actuele versie
Definitieve agenda Ledenraad 9 maart 2024
Bijlage 2. Kiesregister NPO per 01-02-2024
Bijlage 3a. Notulen Ledenraad 25-11-2023
Bijlage 3b. Actielijst Ledenraad 25-11-2023
Bijlage 6a. Jaarverslag NPO 2023
Bijlage 6b. Financeel Jaarverslag NPO 2023
Bijlage 7a en b. CV NPO kandidaat bestuursleden - herbenoeming
Bijlage 7c. CV NPO kandidaat bestuurslid
Bijlage 7d. Rooster van aftreden NPO Bestuur
Bijlage 8c. Rooster van aftreden FBCC
Bijlage 9a. Hitteprotocol
Bijlage 9b.1 Protocol Lossingen
Bijlage 9b.2 Risicotabel Lossingen
Bijlage 10a. Voorstellen Afdeling 5
Bijlage 10b. Voorstellen Afdeling 1
Bijlage 11. Beleidsagenda 2024
 

MIJMERINGEN

Duivensport anno 2030

Door Gerard van de Aast

Een van de beleidsvoornemens van het NPO Bestuur voor 2024 is het ontwikkelen van een visie hoe de duivensport eruit gaat zien of er zou kunnen uitzien in 2030. Een duidelijke visie gaat helpen om het beleid voor de komende jaren vorm te geven. In deze eerste bijdrage zet  ik wat zaken op een rij die houvast kunnen geven. Hoe zal het in 2030 gesteld zijn met de maatschappelijke acceptatie van de duivensport? Hebben we dan nog voldoende leden en is er ook in 2030 nog een goede infrastructuur om de duivensport mogelijk te maken. Noem dit anker- of uitgangspunten.

Maatschappelijke acceptatie
Het NPO Bestuur heeft het welzijn van onze duiven en het spelplezier centraal gezet in haar visie voor een toekomstbestendige duivensport. En daar zijn goede redenen voor. We willen kunnen genieten van mooie duivensport en dat kan alleen als het welzijn van onze duiven uitgangspunt van beleid is. De maatschappij staat steeds kritischer tegenover sport met dieren en als het welzijn van onze duiven niet centraal staat en geborgd is, zal het spaak lopen.

Alle politieke partijen nemen dierenwelzijn als uitgangspunt bij het houden van dieren. In aanvulling daarop heeft de Raad voor de Dierenaangelegenheden over sport met dieren een rapport gepubliceerd en de minister van LNV heeft de RDA gevraagd daar opvolging aan te geven. In een vorige Mijmeringen heb ik daarover verslag uitgebracht.

In ons beleid nu en richting 2030 zetten we dierenwelzijn centraal en vullen we dat ook concreet in met een dierenwelzijnsplan en -protocollen en dat alles reglementair geborgd door de Ledenraad. Dierenwelzijn is zoals dat heet randvoorwaardelijk.  Duivensport zal in 2030 niet kunnen bestaan zonder borging van dierenwelzijn. Enerzijds vergt dat een inspanning, anderzijds komt het van nature; we houden immers van onze duiven en de duivensport. In 2030 zal de lat voor dierenwelzijn nog hoger liggen dan nu. We kunnen en gaan daaraan voldoen.

Ledental in 2030
Het ledental van de NPO laat al jaren een gestage daling zien. Aan die daling zal de komende jaren ook geen einde komen. Groei van het aantal leden is door de leeftijdsopbouw van het ledenbestand geen realistisch scenario. De gemiddelde leeftijd is 61 jaar en 21% van onze leden is ouder dan 75 jaar. De prognoses laten zien dat we afkoersen op circa 10.000 leden in 2030. Aan ons allen de taak ervoor te zorgen dat we in 2030 nog tenminste 10.000 leden hebben. Met 10.000 leden kunnen we prima de duivensport blijven beoefenen. Het aantal verenigingen zal wat minder zijn en wellicht zijn er wat meer combinaties maar dat alles hoeft geen obstakel te zijn om van mooie duivensport te blijven genieten.

De infrastructuur in 2030
De infrastructuur die de duivensport mogelijk maakt in Nederland bestaat uit de NPO en de afdelingen. Samen zorgen ze ervoor dat we de duivensport kunnen beoefenen zoals we die kennen. De NPO opereert efficiënt en biedt een goed service niveau. Ter vergelijk, onze zuiderbuur de KBDB heeft circa 20% meer liefhebbers en vaste voetringen maar het kostenniveau is een factor 4 (!) hoger. De NPO is in staat deze goede prestaties te leveren door een combinatie van automatisering, outsourcing van taken en inzet van vrijwilligers. De NPO blijft investeren in automatisering en outsourcing van taken en werkprocessen, zodat we in de toekomst een nog betere dienstverlening kunnen bieden tegen zeer scherpe kosten.

Voor de afdelingen geldt hetzelfde. Een van de hoofdtaken van de afdelingen is het verzorgen van het vervoer. Dat vullen de afdelingen uitstekend en efficiënt in mede door de inzet van vrijwilligers. Niet alleen is het vervoer efficiënt geregeld, het voldoet ook aan de hoogste eisen wat betreft dierenwelzijn. De geplande consolidatie van 11 naar 5 afdelingen gaat ervoor zorgen dat richting 2030 deze goede infrastructuur in stand kan blijven. Niet alleen bij het vervoer maar ook bij andere belangrijke taken die de afdelingen uitvoeren. Schaalgrootte is om meerdere redenen belangrijk bij het in stand houden van de goede en efficiënte dienstverlening zoals we die kennen van de afdelingen.

De conclusie is dat met de huidige plannen voor de NPO en de afdelingen we ook in 2030 een infrastructuur hebben die de duivensport mogelijk blijft maken, de liefhebbers een goed service niveau biedt en waarbij dierenwelzijn geborgd is en dit alles tegen een scherp kosten niveau.

Samenvattend
In deze Mijmeringen heb ik een paar uitgangspunten de revue laten passeren en ik wordt daar optimistisch van. Belangrijke uitgangspunten voor onze mooie sport zoals maatschappelijke acceptatie, voldoende leden en een goede infrastructuur zullen ook in 2030 aanwezig zijn. Vanzelf zal het niet gaan maar de basis is er en blijft er richting 2030.

Nu is het zaak de visie richting 2030 verder vorm te geven zodat we de duivensport aantrekkelijk en betaalbaar houden en wellicht nog aantrekkelijker maken dan ze vandaag al is. Daarover meer in een volgende editie van Mijmeringen.


Terug naar inhoudsopgave

 

ALGEMEEN

Laat u verrassen tijdens de Voorjaarsbeurs in Expo Houten


Nu de beurs is al volop in de opbouw is, nog een laatste reminder om de Voorjaarsbeurs te bezoeken. De place to be om te ervaren dat de duivensport leeft. Als bezoeker loop je zeker even langs de beste duiven van Nederland die in speciale kooien met hun prestaties zelfstandig staan tentoongesteld. In samenwerking met de eigenaren van Compuclub is er een Wall of Fame in een schitterende ambiance tot stand gekomen. Dit is een niet te missen gelegenheid om met de liefhebbers van die topduiven in contact te komen die voldoen aan zeer strenge eisen om er te mogen exposeren!

Tijdens de Voorjaarsbeurs zijn alle voorname producten op duivensport gebied onder één dak te vinden, én u krijgt er voorlichting van de specialisten bij. Met exposanten uit meer dan 20 landen die de laatste ontwikkelingen op duivensportgebied tonen, is een bezoek aan Houten beslist de moeite waard. Zo zijn er uit die landen veel zgn. One Loft Races wat toch een steeds prominentere rol begint te spelen binnen onze sport. Het aanleveren van de eerste jonge duiven om deel te nemen op die vluchten is zeker een voorname reden om de beurs te bezoeken. Jonge duiven zijn er dan ook volop!
 
De sfeermakers op de beurs zijn natuurlijk de honderden jonge duiven die op de vele kleine stands in hal 4 te koop aangeboden worden. Bij de vele programmaspelers lopen de jongen van de eerste ronde nu door hokken en de aanschaf om uw hok te versterken ligt dan ook voor de hand! Van sprint tot marathon, met ouders en stamkaarten van chique komaf of met alleen het eigendomsbewijs. U kunt het in Expo Houten allemaal tegenkomen. Ook in hal 4 een tiental stands met sierduiven, dit is ook een groep met sfeermakers tijdens de beurs waar zelfs van tijd tot tijd een show gedaan wordt met rollerduiven en waar Spaanse kroppers los door de hal vliegen!

Op facebook is een leuke pagina gemaakt met tal van items over de beurs. In deze laatste week voor de beurs komt deze pagina helemaal tot leven. Beslist een aanrader om de Facebook pagina Voorjaarsbeurs Houten te bezoeken. Daar hebben de exposanten deze week veel nieuws gepost betreffende hun deelname. Ook foto’s van de jonge duiven die zij kweken of kortingen en acties van het bedrijfsleven en veel meer actueel nieuws!

Praktische informatie: 
  • Openingstijden 28e editie 2024:
    • Zaterdag 2 maart van 9.00 – 17.00 uur
    • Zondag 3 maart 9.00 – 14.00 uur
  • Expo Houten:
    • Adres: Meidoornkade 24 – 3992 AE – Houten – Nederland
  • Entree/parkeren:
    • € 14,00 per persoon
    • kinderen tot 12 jaar gratis
    • gratis parkeren
Meer informatie (plattegrond, deelnemerslijst) vindt u op www.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
 

UIT HET LAND

Dik Bruins gehuldigd met bronzen NPO Speld


Dik Bruins zette zich bijna 40 jaar in voor PV De Zilvermeeuw. Dik was onder meer actief als barman, verzorgde het schoonmaken van het clublokaal en hij zorgde ervoor dat zieke clubleden namens de club een fruitmand kregen. Helaas is voor Dik het moment gekomen om zijn werkzaamheden te stoppen. Tijdens de jaarlijkse feestavond stond de vereniging stil bij het vele goede werk van Dik voor de sport en Afdelingsbestuurder Hans Ekkel reikte de bronzen NPO speld uit als blijk van waardering voor vele jaren inzet.

    
 

UIT HET LAND

Uw mooiste duivenfoto's


Hartelijk dank voor het insturen van uw mooiste duivenfoto's. We proberen elke week foto's te plaatsen in de rubriek 'Uit het land'. Daarnaast willen we wekelijks met een andere foto Op (de) Hoogte openen. Voor deze headerfoto zijn we op zoek naar:
  • liggende foto's (landscape), bijvoorbeeld
  • van goede kwaliteit (pas anders de bestand-grootte op uw mobiel aan)
  • afmeting minimaal 800 pixels breed en ca 300 pixels hoog
  • foto's die net even iets anders laten zien dan kampioensduiven of liefhebbers die hun welverdiende prijs in ontvangst nemen. Denk daarbij aan een vergezicht over de velden met duiven in aantocht, of een foto in uw hok met duiven in hun schalen. 
Blijf vooral wekelijks uw foto's insturen. Doe dat naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet wordt deze volgende week al geplaatst in Op (de) Hoogte.


Foto's van deze week

Deze week de deelt Klaas Buwalda een foto van twee doffers die hun bak niet wilden opgeven en nu samen een bak delen. Klaas plaatste een extra broedschaal en iedereen blij. 
Daarnaast deze week een collage van foto's uit het archief van Willy Kleinhesselink. De doffer op onderstaande foto's deed het zeer goed. De duif is verkocht en de koper verkocht de doffer op zijn beurt en daarmee verhuisde de duif naar China. Willy zelf is helaas in 2011 op doktersadvies gestopt met de sport. Door op de foto te klikken is het krantenartikel als pdf te bekijken/lezen.
    

Bedankt voor het reageren op onze oproep en we houden ons aanbevolen voor nieuw foto materiaal. 
 

ALGEMEEN

Overzicht bonnenverkopen

Wekelijks publiceren we in Op (de) Hoogte een overzicht van de bonnenverkopen die bij ons bekend zijn. Ook op de website vindt u een actueel overzicht van bonnenverkopen (van verenigingen/afdelingen/NIC's).
 

Duiven.net 

Verkoper Start datum Eind datum Bon./Duiven
Dagfondclub Achterhoek Twente (afd.9) 21-02-2024 / 20:22 08-03-2024 / 22:00 25
Friese Fondclub 05-03-2024 / 20:00 19-03-2024 / 22:00  
P.V. de Witpen, Hengevelde 11-03-2024 / 20:00 22-03-2024 / 22:00  
P.V. De Getrouwe Doffer, Utrecht 20-03-2024 / 20:00 04-04-2024 / 22:00


GPS Auctions


Top Pigeons 


Pigeon.com

Actueel overzicht bonnenverkopen
 

AGENDA

Activiteiten in het land

Op de website en in Op (de) Hoogte publiceren we activiteiten en vergaderingen van verenigingen/afdelingen wanneer die worden aangeleverd via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Geplande activiteiten

 

9 maart | Jonge duivenverkoop PV De Voorhouter 

Op zaterdag 9 maart: jonge duivenverkoop van speenklare jongen en enkele bonnen. Voorbieden kan via www.pvdevoorhouter.nlKlik hier voor meer informatie.

9 maart | Kampioenenhuldiging Fondclub Fiante | Doetinchem

Zaterdag 9 maart 2024 vindt de prijsuitreiking / kampioenenhuldiging plaats van Fondclub FIANTE. Liefhebbers die aan seizoen 2023 hebben deelgenomen worden van harte uitgenodigd. Ook vindt er een bonnenverkoop plaats op www.toppigeons.com van 01-03-2024 t/m 10-03-2024.

Locatie de Kruisberg Doetinchem
Kruisbergseweg 172
7009 BT  DOETINCHEM
Aanvang 14:00 uur; zaal open vanaf 13:30 uur.

De eigen bijdrage voor deze middag bedraagt € 20,00 per persoon (eten + drinken). Graag apart opgeven van de dames die gebruik willen maken van de workshop. Opgeven kan tot 3 maart 2024 via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

21 april | Stg. Marathon Noord | Soest

Stichting Marathon Noord. 50 jarig jubileum verkoop. Zaalverkoop 30 tot 40 speenklare jongen van Nederlandse top op de Marathon en enkel Dagfond. Locatie: PV Soest - Zaal open en bezichtigen vanaf 12.00 uur. Start verkoop: 13.30 uur. Voorbieden op www.pigeoncom.com.

Terug naar inhoudsopgave

 
Neerlands Postduiven Orgaan
 

NPO BUREAU

Aangevraagde duplicaten tot en met 1 maart 2024
 

Het kan gebeuren dat je een eigendomsbewijs kwijt bent. Of dat je een vreemde duif hebt die je wilt houden, maar het eigendomsbewijs niet van de vorige eigenaar hebt gekregen. In dat geval is het mogelijk om een kopie aan te vragen, ook wel duplicaat genoemd.

Ledenservice
Op de website publiceren we de aangevraagde duplicaten van de vier voorgaande weken, waarbij de meest recente aanvragen bovenaan vermeld worden. Ook vindt u op de website informatie over het aanvragen van duplicaten.
Overzicht aangevraagde duplicaten
 

Data om niet te vergeten

 

 

2024

  • 2 en 3 maart 2024 - Voorjaarsbeurs Houten
  • 9 maart 2024 - NPO Ledenraad
  • 23 maart 2024 - Ontvangst Olympische afvaardiging
  • 23 november 2024 - NPO Ledenraad

2025

  • 8 maart 2025 - NPO Ledenraad
  • 22 november 2025 - NPO Ledenraad
 

Rectificatie 


In Op (de) Hoogte van 16 februari is bij het artikel over de kampioenenhuldigiing van Super Fondclub Gelders Overijssels Unie is helaas niet de juiste schrijver vermeld. Het artikel niet geschreven door Teunis Roelofsen, maar door Hein van den Berg uit Apeldoorn.
 

Geen Op (de) Hoogte ontvangen. Wat nu?


Bent u geabonneerd op Op (de) Hoogte en ontvangt u deze ineens niet meer? Controleert u dan alstublieft eerst of ODH wellicht in de spam-box staat.

Vindt u ODH niet in de spambox (map ongewenste mail)? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan op welk mailadres u ODH normaal gesproken ontvangt en sinds wanneer dit niet meer het geval is. We controleren dan of alles juist in het systeem staat. 

Het gebeurt soms dat abonnees zich per ongeluk afmelden of dat er een technisch probleem ontstaat waardoor ODH niet meer verstuurd wordt. Na uw melding controleren we de instellingen en passen deze waar nodig aan, zodat u ODH weer wekelijks ontvangt. 

Terug naar inhoudsopgave

Nieuwsbrief Peter Boskamp

Peter Boskamp
21 januari 24
Ik ben van mening dat dit de basis moet zijn van aanpak van dit probleem. Immers het gebruik van medicijnen moet beschouwd worden als een noodzakelijk kwaad. Door de hygiëne enerzijds niet te...

Columnist in Spotlight

04 april 24
Ik heb met dit artikel allerminst commerciële...
08 februari 24
Dit wordt een beetje een eigenaardig artikel...
28 december 23
Een paar dagen geleden zag ik op PLATTELANDS TV een...
21 december 23
Na 60 jaar duivensport . Om te beginnen...
14 december 23
Ik schrijf 1930 . Het is crisis . De ergste ooit...
30 oktober 23
Ik ga nog eens iets schrijven .Tijdje geleden . ...
08 juli 23
Ik ga proberen om nog eens iets te schrijven....
03 juni 23
Ik moet mij in de eerste plaats verontschuldigen bij de groep van...
19 april 23

Colums in spotlight

Vrienden van Duivenvaria.nl

Promo185x75new Promo185x75new AddeJong185x75new Promo185x75new Promo185x75new Fondclubmiddenlimburg185x75new Promo185x75new Promo185x75new NPO185x75new Promo185x75new Promo185x75new MichelBeekman185x75new Promo185x75new AdSchaerlaeckens185x75new CombvanHeteren185x75new Embregtstheunis185x75new Promo185x75new Fondclubgrootrotterdam185x75new Promo185x75new Duivenmarktplaats185x75new Promo185x75new LeoLronk185x75new Hooymansduivensport185x75new Promo185x75new GerardDekker185x75 Promo185x75new Promo185x75new BannervanAdrichem185x75 Promo185x75new Promo185x75new ZLU185x75new Promo185x75new Ceeschroevers185x75new GJBeute185x75new FKramerCouwehand185x75new Promo185x75new

Meest gelezen berichten

Buienradar

Weer

meteobelgie1

 meteofrance1

vliegweer voor duiven1

Uitslagen

Compuclub250x80new

 

 

Afdelingen

Afdeling1 135x40Afdeling7 135x40
Afdeling2 135x40Afdeling8 135x40
Afdeling3 135x40Afdeling9 135x40
Afdeling4 135x40Afdeling10 135x40
Afdeling5 135x40Afdeling11 135x40
Afdeling6 135x40Afdeling12 135x40