- zondag 08 augustus 2021
Afgelopen Zaterdag in Belgie DE vlucht der vluchten, de grote Nationale Bourges. Althans, dat was de bedoeling, maar het werd weer maar eens een andere losplaats: Vierzon. De verwachting was dat men, met die westenwind kansloos zou zijn tegen Limburg en dat was ook. Jos Thone wint de 1e Nationaal met een duif gekweekt uit zoon Goudhaantje Diels, maal dochter Kittel. De Kittel gekte zal nog grotere vormen aan gaan nemen.
HAFO
Voor de HaFo stond in Antwerpen Pont St Max op het programma, de laatste vlucht voor oude die telde voor Kampioenschappen. Maar ook die losplaats werd gewijzigd in Nanteuil. Geschrokken als wij waren door het verlies van de 721, sommigen noemen het een wonderduif, werden maar 2 maal 4 duiven ingekorfd. De beste oude werden thuis gehouden. De 4 die mee moesten wonnen toch alle 4 prijs, bij de 4 jrl was het 2 op 4. Dat was veel minder dan gewend, maar dat werd goed gemaakt door de zege tegen de jaarlingen, ook de 1e tegen 403 oude (45 deelnemers) en de 1e in Overkoepeling tegen 822 oude van 83 deelnemers.
Met 1777 mpm zou ze niet opgewassen zijn geweest tegen Mechelen en omgeving, want hoe meer naar het noorden hoe lager de snelheden. In Nederland lagen die nog lager. De zelfde duif die nu met wind mee overal de 1e won won verleden week van meer dan 400 km de 2e prijs. Toen met sterke wind tegen. Het is een van de halfzusjes die al enkele keren 1 en 2 wonnen. Niet in een regionale club maar in ZAV.
JONGEN
De concoursen met jongen uit Quievrain en Noyon verliepen redelijk met een voor Noyon acceptabele concoursduur van ongeveer 15 minuten. Uit Nederland hoor je dan de meest tegenstrijdige berichten. In het ene samenspel een vlot verloop, elders slecht. Bij de ene liefhebber hagelt het duiven, de ander krijgt ze amper thuis.
EIGEN BOEZEM
Het geklaag overheerst, maar sommigen zouden toch best niet naar anderen wijzen. Als van dezelfde vlucht een liefhebber uit dezelfde plaats zijn jongen vlot thuis krijgt en jij niet, moet je het bij jezelf of de duiven zoeken. ‘De duiven’ is ook jezelf. Dan waren die niet voorbereid, of, wat waarschijnlijker is, niet gezond. Uit gehouden enquêtes zou blijken dat tweederde van de liefhebbers later zou willen starten met jongen. Gaat mogelijk ook gebeuren tot groot verdriet, of zelfs ergernis, van die mensen die zich toeleggen op het spel met jongen.
EENTJE
Als liefhebbers elkaar tegenwoordig tegen komen is vaak het eerste wat ze vragen ‘hoeveel jongen heb je nog over’. Dat vroeg ik ook Rik Vloemans, snelheid specialist, uit Ravels. Nog 64 van de 65, aldus Rik. Maar hij had het geweer recent wel van schouder veranderd. Had pas gekoppeld half maart, zodat zijn jongen nu, 1 augustus, nog niet verder waren geweest dan Vilvoorde en na half augustus verlies je er niet veel meer. Zijn methode is er een die uiteraard komt te vervallen voor mensen die graag met jongen spelen. En hier komen we bij een dilemma in hedendaagse duivensport. De een wil met jongen presteren, voor de ander geldt verliezen beperken. Het verklaart waarom de natoer zo’n vlucht neemt. Een jammerlijk gebeuren, maar daar mag U anders over denken.