- zaterdag 01 juli 2017
Er was een tijd dat ik in de winter regelmatig in panels zat. Of forumleider was. ‘Was’ dus, want aan die tijd terug denkend voel ik me enigszins beschaamd. Van ‘iemand in een forum’ wordt immers verondersteld dat hij veel van duiven weet. Daarom komen liefhebbers er op af, kunnen ze vragen stellen. Maar ‘veel van duiven weten?’ Hoe langer je mee draait hoe meer vragen je krijgt in plaats van antwoorden.
Hou me te goede, niets verkeerds over forums. Die brengen liefhebbers samen, dat is goed, maar de ultieme ‘duivenkennis’ heeft niemand in pacht. Daarvoor is duivensport te complex en zijn er te veel tegenstrijdigheden.
VERBREE
Neem nu de Nederlandse Gouden Duifwinnaar Co Verbree, een vakman die ook goed speelt, anders win je zo’n prestigieuze titel niet. En dat hij goede heeft zal ook ene Andre Roodhooft beamen, overigens nog zo’n man naar wie je beter luistert als die zijn mond open doet.
Andre nu kreeg van Co eens een duif die het presteerde met keihard weer minuten vooruit te vliegen om nadien jammerlijk verloren te gaan. ‘Een van de beste jonge duiven die ik ooit had’, volgens de kampioen uit Pulderbos. Waarom ik dat nog zo goed weet? In die duif zat nog soort van mij. En zulke dingen onthoud je beter dan al die rommel die je jaarlijks kweekt.
HOKKEN
Van Co nu las ik eens iets wat me in diep gepeins deed verzinken. Hij vroeg zich af of we met zijn allen niet te veel waarde hechten aan de hokken. Het deed me denken aan al die mensen die, als het wat minder gaat, meteen gaan timmeren en kennelijk vergeten dat ze op diezelfde hokken ooit goed speelden. Zouden jullie je centen niet beter besteden aan andere, dus betere duiven, denk ik dan.
ANDERS
Toegegeven, ooit dacht ik anders. Als ik weer eens bij zo’n groot kampioen was bestudeerde ik aandachtig diens hokken. Want die waren toch zo belangrijk? Het was in de tijd dat ik alles over duiven las wat ik kon. En in elk duivenboek las je over verlichting, verluchting, isolatie, zo veel mogelijk dezelfde temperaturen. Vooral Duitsers besteedden soms enorm veel geld om een optimaal hok klimaat te krijgen. Lucht werd automatisch afgezogen, licht werd getemperd, de temperatuur en vochtigheid geregeld.
Tot ik, vele hokbezoeken later, het licht zag. En kennelijk dus ook Co Verbree. ’s Nachts even warm als overdag? Daarmee moet je met name bij eerder genoemde Roodhooft niet meer aankomen. En je wilt niet weten wat die al geëxperimenteerd heeft. Wat ik wil zeggen? Op totaal verschillende hokken kan gepresteerd worden.
OPEN
- Rik Hermans speelt totaal weduwschap. Zoals te doen gebruikelijk presteren diens duivinnen het best en dat op een hok met volière waarin de duiven naar believen kunnen verblijven. En dat doen ze veelal, zelfs bij guur weer.
- Ook bij kampioen Daniels en eerder genoemde Co zitten de duivinnen heel de dag buiten in een soort erker.
- Stabel Goirle is de laatste jaren prima aan het spelen. Toen ik er eens was haalde zoon Eugene wat duiven van stal. Zijn beste uiteraard. Allermaal duivinnen die overdag ook ‘buiten’ zaten.
- Neem ook Luc van Mechelen. In 2015 niet tegen te spelen en ook hij deed het met duivinnen die overdag in een volière zaten.
- Bij Stickers Donkers is dat met jongen zelfs ’s nachts het geval. Dus nu weten we het? Licht en lucht? Even wachten, we zijn er nog niet.
DICHT EN OOK OPEN
Bij Dirk van Dijck zie je een heel jaar kerngezonde duiven. Niks geen volière of open voorfront, zelfs geen verluchting. Op de hokken liggen golfplaten. En het is er aangenaam warm. En anderen zich de hersens maar suf pijnigen welke de beste pannen zijn. Albert Marcelis was nog zo iemand met altijd gezonde duiven. Het dak op zijn hok was bijna plat en van hout. Er kon geen vlieg in of uit. Kan je nagaan hoe warm het er kon zijn. Bij Leo Heremans dan weer is het boven de koppen van de duiven open, evenals destijds bij Gust Jansen. Moest ik dan op forums vragen beantwoorden over hokken, verluchting enzovoorts?
JELLEMA
Bijproducten is nog zo iets en nu refereren we naar een andere Gouden Duifwinnaar: Jelle Jellema. Wie in West Europa pakte de laatste jaren op de grote fond meer kopprijzen dan hij? En grote fond is hier echt grote fond. Of wat dacht je van Barcelona, voor hem goed 1.200 kilometer. Dus als iemand veel van zijn duiven vergt is hij het. In dit blad kon je lezen dat zijn duiven 360 dagen op een jaar schoon water krijgen. De 5 overige dagen kuurt hij tegen geel. En dan te weten dat de man dierenarts is en de medicijnen, recuperatiemiddelen en aanverwanten voor het grijpen heeft.
Je zou van iemand die zo veel van zijn duiven vergt zeker verwachten dat die veel supplementen geeft om ze te ondersteunen. Het tegendeel is dus waar.
NOG EEN
Wie ook veel van zijn duiven vergt is Verkerk. Verleden jaar deed hij een hele natie schrikken op Ruffec, voor hem 750 km. Hij pakte ze als van Quievrain en de week nadien was het nog meer schrikken. Dezelfde duiven die die zware Ruffec gevlogen hadden zaten weer in de dans voor een HaFovlucht. Sterker nog, de duif die Ruffec gewonnen had tegen duizenden duiven, won weer de 1e prijs. ‘Spul’ om te recupereren, waar je volgens sommigen niet zonder zou kunnen? Of zogenaamde bij producten? Bas zegt alles geprobeerd te hebben maar niets te hebben ontdekt dat ook maar iets toevoegde. En ik heb hem nog nooit op een leugen kunnen betrappen.
DUS
Dus allemaal flauwe kul die supplementen en weg gegooid geld? Dat is dan weer buiten Joost de Smeyter (en anderen) gerekend. Joost is op de grote fond zo’n beetje van het niveau Jellema. Amper tegen te spelen. Hij weet heel veel over voeding, geeft alle mogelijke en onmogelijke bijproducten en blijkens de uitslagen lijkt het te lonen. Neem ook die veelbesproken medische begeleiding. Je zou top spelen kunnen vergeten als je niet mee gaat. Ik begin daar echter steeds meer aan te twijfelen. Nu begrijpt men misschien mijn scepticisme met betrekking tot forums en ‘kenners’.
Als het goed gaat ben je geneigd te denken dat je ‘het’ kent. Maar geloof me, zelfs de grootste kampioen slaat soms argwanend zijn trainende duiven gade. Vol twijfels. Hij ziet dat de echte vorm er niet is en weet niet wat te doen. Zelfs hij ! Misschien zat hij ook wel in forums om vragen van liefhebbers te beantwoorden. Vragen die hij soms zelf heeft.